Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
tak na marginesie ostatnio czytalam w magazynie "like it" czy cos takiego jak jakas kobietka stad zapisala sie na kurs...uwaga...przyzadzania robienia kapsulek z LOZYSKA :o
i to robi w jej otoczeniu furore
kobieta w 1 ciazy miala depresje slabo sie czula i w czasie drugiej gdzies to przeczytala zapisala sie na kurs i dziala
najlepiej jest kawalek ugrysc zjesc na swiezo ( bleeeh) 4 godziny po porodzie gotowala cors robila i stwioerdzila ze dziala zrobila biznes zarabia teraz w ten sposob kobiety placa jej 200 funtow gdy idzie sama po lozysko do szpitala i chyba 100 czy iles tam jak do jej domu ktos dostarczy)

SZOK.... nigdy bym nie pomgla od razu po ale zaciekawilo mnie

podobno lozysko ma cos w sobie wlasnie
jakas kobieta zostawila sobie kilka kapsulek na okres menopauzy ...
:o

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
eee.. kapsułki z łożyska? pierwszy raz słysze.. co to ludzie nie wymyslą.. :P

Marta, no Grześ się wyciągnał do góry, przestał być taka kulką i jest juz "normalnej" budowy. Waży 12,3 kg. Przytył 100gram od ostatniego ważenia, a to było dawno temu. Teraz juZ dzieciaki mniej tyją, bo się więcej ruszają 🙂

idę się umyć, kleję się cała od tego upału 🤢 🤢
czeka mnie jeszcze mycie garów i prasowanie, ale prasowanie zrobię jutro 🙂

buziaki 🙂

• Mamusia
Ja tu Grzesiowi chciałam gratulować 11 ząbka a tu proszę już 12 🤪 😁
Gratuluję Oliwierkoi samodzielnego chodzenia 🤪 A swoją droga śmiesznie te ich pupki wyglądają jak tak latają same a boczki hihi
Co do samodzielnego chodzenia to mój pierwsze kroczki postawił nad morzem i miał niecałe 9 i pół miesiąca a jak zaczął chodzić to miał 10 miesięcy i 4 dni dokładnie 😉 A dziewczynki nie przejmujcie się tym czy Wasze dzieciaczki chodzą czy nie- ważne żeby dobrze się rozwijały i aby tego nie przyśpieszać a tak jak mówi Gosia zanim się obejrzycie to będą śmigać wam po domu 😉
Inka odwiedzaj nas częściej i daj znać czy będziesz znowu mamusią 😉
Co do mleczka mój tak jak ja nie lubi samego mleka dlatego zastępuję mu je produktami mlecznymi typu, budyń, kakao, inka z mlekiem, bułeczka z mlekiem, serki, jogurty itp. Jeżeli zaś chodzi o spanie to mój ma 2 drzemki w ciągu dnia- pierwsza tak 2 godziny po przebudzeniu a druga tak 3-4 godziny o pierwszej drzemce. Ogólnie to mały ostatnio mi wstaje ok. 6-6.30 (w końcu nie o 5 rano 🤪 ) A chodzi spać tak o 19 ale zdarza się że przez te upały nie śpi i tak jak np, wczoraj od 14-21:30 🤪 Raz go przetrzymałam aby miał jedną drzemkę bo myślałam że dłużej mi pośpi ale gdzie tam- nie dość że bardzo mi marudził bo był niewyspany to do tego wstał mi jeszcze wcześniej niż zazwyczaj więc stwierdziłam, że jak będzie potrzebował jedną drzemkę to sam się przestawi:P
Kasiu ale z Grzesia kawaler 😁 😎
Co do łożyska to ja się nie wypowiadam... 🥴 Dla mnie osobiście jest to paskudne i raczej nigdy bym się na to nie zdecydowała...

• Mamusia
Paula juz kiedyś słyszałam o ty, że w jakiejś religii je się po porodzie łożysko, ale że są ludzie którzy na tym zarabiają to nie! Masakra jakaś...

Sandra napisała, że już niedługo będzie miała neta 😉 Zapłaciła zapomniany rachunek 🙂 Dobrze, że u nas mój M płaci rachunki, bo w innym przypadku też ciągle by nam coś wyłączali - z moją skleroza to absolutnie nie mogę być odpowiedzialna za opłaty 🙂 🙂 🙂

Mój M poszedł sobie do sąsiada na ploteczki, a ja mam czas tylko dla siebie 🙂 🙂 Eh...czasami to tak fajnie posiedzieć samej 🙂

• Mamusia
Paula powiem Ci ze to z tym łozyskiem to dla mnie obrzydliwe fuuu jak mozna to zjesc 🙂
Kasia jaki Grzes jest slodki fajny chlopaczek rosnie i faktycznie wysmuklila mu sie sylwetka 😁
Oliwierka jadlospis to :
po przebudzeniu - 6 rano --- cycek
8.00-8.30 ---spi 2, 2,5h i potem omlet, jogurt albo nalesniczki
14-14.30 ---spi znowu 1,5h i je obiad warzywa z miesem lub zupke
ok 17---- owoc jakis arbuz lub banan bo tylko to lubi 🙂
19.30 kapiel i kaszka na noc i cycek na popitke
no w miedzyczasie bardzo duzo pije daje mu soczki w kartoniku bez cukru wypija prawie 2 kartoniki dziennie
to jadlospis ostatiego czasu odkad zaczal mi jesc po tej odzywce 😁 😁 😁 😁

Martus a ta masc co ma to jest masc robiona w aptece z kilku skladnikow w tym troszke sterydow i antybiotyk...on naprade ma okropne krostki na plecach i ramionach, przechodzily juz na raczki i brzuszek... narazie 2 razy smarowalam ale efektu jeszcze nie widac

• Mamusia
wiecie co te upaly doprowadzaja mnie do szału!!!! wczoraj to myslalam ze sie poplacze juz bo wieczorem juz tak mi bylo duszno i goraco a maly nie spal az do 22!!!! na dworze 31 stopni w domu 33!!!!!!!!mam juz serdecznie dosc tego skwaru iech w koncu pada deszcz!!!tak zapowiadaja burze i jak narazie ani sladu deszczu!!!

• Mamusia
Gosiu ja też mam juz dosyć upałów 😞 Wczoraj męczyliśmy się z Gabi do 21:30 żeby zasnęła. Śpimy całą noc przy włączonym wentylatorze, a i tak pot leci z dupy 😮 Wczoraj spaliśmy tylko pod poszewkami. Niby jutro ma byc ochłodzenie - już nie mogę się doczekać. Kurcze najlepiej to byłoby tak ok 23-24 stopni, nie więcej. Brakuje mi wyjść na spacer w godzinach w których mi pasuje, a nie kiedy mogę przez pogodę 😠 😠

• Mamusia
Dziewczyny ja też mam dosyć tych upałów. Mały śpi przy uchylonym oknie (na całą szerokość boję się otworzyć bo mamy dość dużo psów na osiedlu i strasznie szczekają 🥴 ) Do tego nie ma drzwi w pokoju (bo huśtawkę tam wieszamy czasami) już nie mówiąc o tym że drzwi balkonowe mamy otwarte na oścież i robimy przeciągi a mały i tak budzi mi się co 0,30-1h na herbatkę więc jestem wykończona 🤨 Nie mówiąc o tym że w ogóle śpi w samej pieluszce bo nawet jak go przykryję tetrową to mi zaraz się budzi 🥴
Od tych upałów mi też chce się płakać a w domu nic nie chce się zrobić bo człowiek siedzi i się poci. A o spacerze to już w ogóle nie ma mowy przed 16 ale i tak zazwyczaj czekam do około 17, chyba że gdzieś wybieramy się rowerem a mały na kierownicy w koszyku siedzi to wcześniej wychodzimy bo jednak podczas jazdy to lekki wiaterek wieje

• Mamusia
dziekuje za odpowiedzi :* 🙂
a u mnie upalow ostatnio nie bylo i musze Wam powiedziec ze temp. mialam tu wyzsze a jednak sie az tak nieodczuwalo tzn nie tak jak Wy kochane opisujecie...a ostatnio to chlody byly wiatr nie sposob bylo wyjsc z mala i deszcz ;/ tez zle i tak..teraz slonce wyszlo i juz fajnie na dworze chyba dzis sie wybiore na spacer do parku 🙂

wspolczuje Wam tych temeratur ...ja to marze zeby nad wode pojechac ale moj ciagle pracuje a od pon do sr ja tez ;/ eh teskni mi sie za Polska chcialabym jakos przyjechac i musze ze wzgledy na alimenty (co roku sie sklada papiery w Dziale Alimentacyjnym w MOPR-ze ale nie wiem czy uda mi sie przyjechac na wiecej niz 3-4 dni zalezy od pracy eh 😞

• Mamusia
hej hej 🙂

u nas w domu też ciepło, ale mamy wiatraki. Ja przyzwyczaiłam Grzesia do hałasu wiatraka i zasypia przy nim i przez pół nocy mamy go włączonego w sypialni 🙂

Dziś pierwszy raz Grzes nie dostał na śniadanie kaszki, a 3 małe paróweczki dla dzieci i bułkę z masłem.. zjadł wszystko prawie 🙂 popił herbatką i był zadowolony 🙂 sam parówki jadł. Owoce też sam już je z miseczki, próbowałam dac mu dzisiaj słoiczek ( wyłozyłam mu do miseczki ), dałam łyżeczkę.. ale niestety jeszcze nie potrafi sam jeśc łyżeczką. al;e powoli się będziemy uczyć 🙂

Wczoraj Grzes bardzo często budził się wieczorem w i nocy. Zamiast cyca czasami dawałam mu wody do popicia, stał w łóżeczku i pił, jak wypijał spora ilośc to dalej szedł spać 🙂

U nas w nocy była burza ( o 4 rano się obudziłam i w oknie siedziałam i oglądałam pioruny 😆 super uderzały o tafle jeziora Dąbskiego - widzę go z okna 🙂 ) , ale powietrze się nie orzeźwiło. Rano była duchota.. a potem jak luneło, to i wiatr się zerwał, i pogrzmiało i się przewietrzyło 🙂

Jesli czas pozwoli to wejdę do Was wieczorkiem 🙂

• Mamusia
a u nas w koncu sie zachmurzylo 😁 🤪 😁 i zaraz pewnie lunie deszczyk caly dzien taka duchota ze czlowiek wyjdzie spod prysznica i zaraz zowu zalany potem... a na termometrze pokazywalo 53 stopie nie wiem czy zepsol sie termometr czy tak bylo naprawde 🙂
a wiatrak chyba jakis trefny bo dalismy 50zl i kurcze glosny hmm chyba ze to taki wiatrak 😁
Oliwier spi cala noc naszczescie tzn tradycyjnie o 3 mlaska heheh na cycka i dalej spi do 6 😁 i tez w pampersie samym bez przykrycia 🙂
Paula a Ty w Anglii jestes??czy gdzie?

• Mamusia
U nas dopiero deraz się chmurzy i idzie burza 🙂 Uff...może noc będzie przyjemna 🙂 Byliśmy dzisiaj u znajomych którzy mają dwa miesiące młodszą od Gabi córeczkę...zauważylam, że Gabi nie umie dzielić się zabawkami... co chwyciła Oliwia to Gabrysia zaraz krzyczała daj i jej zabierała ☺️ ☺️ a jak nie pozwoliłam zabrać to była taka histeria, że szok... ogólnie to zauważyłam, że Gabi wyczuła chyba że Oliwia młodsza jest i może sobie na takie coś pozwolić, bo jak przychodzi do nas 2-letnia Iga to Gabrysia jest tą "pokrzywdzoną" 😆

Kasiu, ja dzisiaj na śniadanie jadłam berlinki i dałam Gabrysi kilka plasterków - tak jej smakowało że szok! Jak się skończyło to krzyczała że chce mniam 🙂 Nie wiem czy można te berlinki dawać czy lepsze są te ze słoiczka gerbera...coś mi się wydaje, że to jest to samo...

• Mamusia
Marta ja tez malemu daje berlinki i tez mu smakuja a tez sloiczkowe gerbera sa oblesne 😁 choc tez zjadl jedną 🙂
Gabi lobuziara rosnie hihiih moj to ma napady histerii jak np. chce isc na balkon a ja mowie NIE WOLNO to on od razu pada na kolana i wygina sie i bierze jakas zabawke co ma po reka i nia rzuca 😲szok doslownie az sie boje co bedzie pozniej 🤨

• Mamusia
tak patrząc, to te paróweczki ze słoiczka bardzo drogo wychodzą. Wydaje mi się, że to te same co w sprzedazy normalnie 🙂
a co do wspólnej zabawy, Grzesiu jest bardzo zazdrosny jeśli przyjdzie któraś z kuzynek ( 9 i 12 miesięczna ) Potrafi mały podejśc na czworaka i za włosy ciągnąć, albo za nogę chwycić mocno...
Ma teraz manie zwalania wszystkiego ze stołu. Jak ja mówię, ż enie wolno, to on na przekór i patrzy na reakcję wszystkich. Jeśli widzi, że każdy na niego srogo patrzy, to w ryk! Ostatnio bije mnie po twarzy. Jak go nosze na prawym boku to ciąga mnie za włosy i bije po policzku. Mówię mu że to boli i nie wolno, dośc stanowczym tonem to mówię, to on wielce zdziwiony że mu uwagę zwróciłam i oczywiście mina w podkówkę i w ryk.. nie wiem, czy to teraz taki wiek przekory?

W listopadzie mój mąż organizuje wystawę krewetek i nano-akwariów. Mamy sporo pracy, trzeba wszystko dograć z ludźmi. Siedzę właśnie i myślę nad harmonogramem 🙂

Mykam Laski, buziaki 🙂

ps. suka z dzielnicy ma cieczkę, bo wszystkie kundle lataja po ulicy i szczekają bardzo mocno.. i co jakiś czas każdy suczkę dosiada.. Latają taką watahą, że szok 😲 No mówię Wam, cyrk niesamowity, ale bardzo głośny i w nocy nie da sie spać...

• Mamusia
To chyba taki etap mają nasze dzieciaki - tylko wiecie co jest najgorsze!! że wszystko teraz w naszych rękach, od tego co teraz robimy zależny to jak będą się zachowywały w przyszłości. Ważne jest, że jak się raz powie nie wolno to zdania nie powinno się zmienić...a wiadomo, że czasami trudno być stanowczym 😮

To jest jednocześnie najtrudniejszy etap ale i najważniejszy, bo dziecko wszystko już rozumie i "próbuje" rodziców na co może sobie pozwolić...
Kasiu, to będziecie mieli wesoła noc 😁 😁 😁 😁
U nas pada.....jest tak przyjemnie, że szok!!! Niech pada jutro cały dzień!!!!! 😁 😁 😁 🙃 🙃 🙃 🙃

Co do parówek to jeśli już będę dawała, a planuję nie częściej jak raz w tygodniu to zostanę przy berlinkach albo będę kupowała cielęce.

• Mamusia
14 zabkow 🤪 🤪 🤪 🤪 szok heheh nie no Grzes jest THE BEST 😁 😁 😁 😁
Moj sie o dziwo slucha choc pokazuje czasem te swoje cyrki ale raczej jak mowie NIE WOLNO stanowczym glosem to wie ze nie moze 🙂
Kasia moj nic nie zrzuca ze stolu bo na stole od dawna nic nie stawiamy hehe bo ta mania zrzucania to juz jakis czas trwa 😁teraz to zajety nowa umiejetnoscia chodzeniem heh i narazie przesyawianie mebli i zrzucaie wszystkiego co zlapie go nie interesuje 😁

• Mamusia
Gosiu czyli Oli już na dobre zaczął chodzić 🙂 🙂 Moja dzisiaj trzymała się tylko mojej sukienki, ale jak tylko wypadła jej z rączki to od razu na dupkę siadała.
Gabi w zasadzie też się słucha jak mówię że nie wolno, ale czasami udaje, że nie słyszy i nawet się nie obejrzy, a pod nosem ma ten swój szatański uśmiech!!!! Będzie z niej czort oj będzie!!!

• Mamusia
wiecie, te oczne ząbki u góry to dopiero co mu wyszły i takich pełnych nie ma, ale już są wyczuwalne i twarde 🙂

ostatnio Grzes ma taki okres, że nie opuszcza mnie na krok, tzn, sadzam go w pokoju wśród zabawek, idę do kuchni, a on z płaczem za mną raczkuje, jakby go ze skóry obdzierali. Nawet często siku nie mam jak zrobić, bo leci za mną. Wtedy sadzam go do tego skoczka, ale też jest pisk i tupanie..

• Mamusia
no proszę Grzesiowi ząbki idą ino gwizd 🤪
A my wczoraj byliśmy na urodzinach szwagra synka. Mieliśmy tam spać tylko że teściu szwagra (nie wiem czy wypił czy nie) opowiadając nie mówił tylko krzyczał i na nic się zdały jego upomnienia iż dzieci śpią obok więc załatwiliśmy sobie transport powrotny.
A dziś rano dałam małemu na śniadanie parówkę i jak wzięłam na 5 sekund od jego widelczyk to tak się popłakał że nawet jego ukochany smoczek miał problem z uspokojeniem jego... Mój kochany samouczek nikt nie może wsiąść jego łyżeczki ani widelczyka odkąd sam uczy się jeść 😉

• Mamusia
no chodzi chodzi ale tez raczkuje jeszcze 😁jak chce gdzies szybko dojsc hehe
Kasia moj tez wszedzie za mna łazi ale a szczescie nie placze jak zostaje z tata czy sam w lozeczku o i zauwazylam ze coraz czesciej i dluzej sam sie bawi 🙂
Aga no bo co ma ktos Alusia karmic jak on umie juz sam 😁 😁 😁 😁
Nie wiem czy kojarzycie w ŻABCE jest teraz taka promocja z pieskami trzeba zebrac 90 znaczkow (za wydane 10zl jeden znaczek) lub 45 + 17zl zaplacic i dostaje sie takiego pieska THE DOG przedwczoraj odebralismy malego tego pieska sam sobie wybral i nawet na spacer z nim wychodzimy tak go lubi hehe