Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Picie mleka, jedzenie mięty pod różnymi postaciami, aby złagodzić zgagę może dać chwilową ulgę, ale w dalszej perspektywie niesie ryzyko nasilenia objawów.

Niektórzy chorzy popełniają błąd myśląc, że pewne pokarmy są naturalnymi lekarstwami na zgagę, dlatego, że po ich spożyciu na krótko odczuwają ulgę w dolegliwościach.

Mleko, na przykład, zmywa kwas z przełyku z powrotem do żołądka i chwilowo łagodzi i neutralizuje jego działanie, ale samo w sobie stymuluje żołądek do zwiększenia produkcji kwasu. Godzinę po tym jak pacjent wypił mleko, aby ulżyć dolegliwościom, ból może powrócić.

Mięta neutralizuje kwaśne środowisko w przełyku, ale także zwiększa wydzielanie śliny, która pomaga spłukać kwasy na powrót do żołądka, ale przede wszystkim mięta osłabia zwieracz przełyku, mięsień, który chroni przełyk przed cofaniem się treści żołądkowej.

I kółko się zamyka.

Zgaga ma miejsce, kiedy kwaśna treść pokarmowa z żołądka cofa się do przełyku. Objawami są: palący ból za mostkiem bez związku z wykonywanym wysiłkiem, gorzkie uczucie w ustach.

Postępowanie zwykle obejmuje zmianę przyzwyczajeń żywieniowych i przyjmowanie leków obniżających kwaśność treści żołądkowej. Leczenie chirurgiczne bywa konieczne tylko w najpoważniejszych przypadkach.

Jedzenie które może pogorszyć objawy:

Czekolada – rozluźnia dolny zwieracz przełyku na granicy z żołądkiem.
Kawa i alkohol – zwiększają wydzielanie kwasu.
Cebula – rozluźnia zwieracz przełyku.
Tłuste jedzenie – zwiększa wydzielanie kwasu.
Napoje gazowane – bąbelki i zawarty w nich gaz dodatkowo rozdymają żołądek.
Soki cytrusowe i pomidorowy – są kwaśne i zwiększają kwaśność treści żołądkowej.

Jeśli nie potrafisz zrezygnować całkowicie z tych pokarmów, przynajmniej ogranicz ich ilość.

Możesz też przyjmować leki neutralizujące kwasy ( Maalox ; Alugastrin ) i obniżające produkcję kwasu w żołądku z grupy H2 blokerów, które w małych dawkach dostępne są w aptekach. Leki z najsilniejszej grupy ( inhibitory pompy protonowej ) dostępne są tylko na receptę.

Gdy zgaga nie mija powinno się skontaktować z lekarzem. Może się okazać, że konieczne jest badanie endoskopowe w poszukiwaniu zmian w śluzówce przełyku. Warto pamiętać, że nie leczony refluks objawiający się zgagą może doprowadzić do powstania zmian nowotworowych.

A ja mam sposob 🙂 jak czegos bardzo nie lubie jak np wapna musujacego teraz nie pije ale kiedy tak. To zatykam nos i pije duszkiem bez zatrzymywania sie :P i tak zrobie z glukoza. Bo jak zatykam nos to nic nie czuje wtedy hehe

Ja zabiorę książkę, ze sobą a nie czytałam już z dwa lata więc tez chyba będzie spoko hehe 🙂

Klaudia no ja tez bym chciała mieć już moja Nadie w domku 🙂 jeszcze troszkę 🙂

• Mamusia
ja jak robiłam glukozę to wzieła ksiązkę i jakos zleciało i nie trzeba myśleć o tym że to takier słodkie to dacie radę, mi pielęgniarka powiedziała że jak mi bedzie niedobrze to moge sie wody napić. dacie radę zobaczycie 🙂 🙂

tez już bym chciała mieć didziusia w domku, zostało mi równo 3 miesiace 🙂 🙂
dałysmy radę do tej pory to teraz szybko nam zleci 🙂

Ech ja tez chce juz Synusia w domciu :P ale z drugiej strony mysle ze niech siedzi sobie w brzusiu i lepiej zeby sie nie spieszyl na swiat niech sobie poczeka jeszcze te 12,5tyg chociaz :P
CandyMonka ja tez zawsze psu najlepsze dawalam :P

• Mamusia
witam Was wszystkie lutóweczki 😉
anitek85 co do glukozy to tutaj w Cork przypuszczam bedziesz miała 🙂 mam dla Ciebie wspaniala nowine tuuutaj to badanie wyglada calkowicie inaczej nie pijesz takiej glukozy co w PL tylko pobieraja ci krew wypijasz Lukozade(tak dobrze widzisz:P) i czekasz 2h nastepnie znowu pobieraja Ci krewwww taadam koniec 🙂 hehe Lukozda nie jest złaaa a ja piłam w Polsce glukoze dałam sie wycyckac:P

>SyLa1205 napisał:
witam Was wszystkie lutóweczki 😉
anitek85 co do glukozy to tutaj w Cork przypuszczam bedziesz miała 🙂 mam dla Ciebie wspaniala nowine tuuutaj to badanie wyglada calkowicie inaczej nie pijesz takiej glukozy co w PL tylko pobieraja ci krew wypijasz Lukozade(tak dobrze widzisz:P) i czekasz 2h nastepnie znowu pobieraja Ci krewwww taadam koniec 🙂 hehe Lukozda nie jest złaaa a ja piłam w Polsce glukoze dałam sie wycyckac:P
Syla moja lekarka tego nie toleruje. Juz mi zapowiedziala ze dostane 75glukozy a lucozade oni sami niech sie badaja...
a szpital to bez komenatarza bo zapytalam o to badanie to i lekarz i pielegniarka powiedzieli ze mi nie zrobia bo nie jestem gruba a to ze babcia miala cukrzyce to nic nie zmienia i ze nie maja podstaw zeby mi to badanie robic!!!SKANDAL!!!Cukrzyca ciazowa moze sie pojawic u kazdej kobiety bez wzgledu na wage czy geny!
Moim GP jest dr Rojek.
A tak poza tym wyslalam Ci maila :P

No piesio najedzony 🙂 zaraz z nią wyjdę, aby jej się dobrze ułożyło 🙂
Klaudia ja mam kundelka, suczkę taka włochata śmieszną, sięga mi do kolana 🙂 Ma już 15 lat staruszka 🙂

Dziekuje za oklaska choc nie wiem komu ☺️
Klaudia tutaj pogoda tez lipna
ja czekam aby do 5tej jeszcze 1h45min bo Moj wraca z pracy :P nie moge sie doczekac :P
a dzis ten obiadek hehe :P Moj bedzie mial miesko a ja na slodko :P a to wszystko przez CandyMonke :P
ech fajnie ze masz psa CandyMonka Moj biedak w PL jest i czasem na skypie jak slyszy to wariuje 🙂 a oto on hehe 🙂 [img size=156]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/Subaru-09ff762455a0b01e7e83838cdbae505b.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />