Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Sibi stanik firmy Anita 😁 to pewnie jest zajefajny hahahaha 😉
no ja dostalam dwa od siorki 😁 no i nie sa to jakies namioty tylko zwykly bawelniany staniczek 🙂 no ale ja tam nie zamierzam karmic prawie wcale wiec jakos tak nie zaprzatam sobie tym glowy.
Sibi a szukalas na allgero???tam sa dosyc ladne i spoko cenki 🙂
co do antykoncepcji to ja odrazu przechodze na tabletki zreszta bralam je tez przez ciaza wiec zostane raczej przy nich 🙂 spirali nie chce a i zastrzyki nie bardzo bo strasznie sie po nich tyje 😞
choc ja po tab. przytylam na poczatku az 10kg a pozniej zrzucilam 5kg i ani grama mnie nie szlo 🙃 i tak sie zastanawiam ze moze lepiej najpierw zrzuce te kg po ciazy a pozniej zaczne brac tabletki bo tak to sie obawiam ze moge pozostac kluseczka :P
no a na poczatek pewnie jakies gumeczki hehe 😁

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Nikoś może masz rację, może lepiej od razu zainwestować w porządny stanik, który utrzyma te Nasze dwa ciężary 🙂
Pisałyście o terminach porodu, że może w styczniu będziemy mamami, więc ja mam chyba sporą szansę na to, bo ok 21.stycznia(moje urodzinki 🙂)będę miała ściągany szew, i lekarz mi powiedział, że w takich przypadkach jak mój poród następuje w ciągu 1-2 dni. Może zrobię sobie prezent na urodzinki:P
Wózek zamówiłam, jest to zwykły X-lander XA09, kolor siwy.Już nie mogę się doczekać kiedy go dostarczą 🙂

Co do porodow w styczniu to ja sie nie zalapie mam nadzieje oczywiscie!!! bo mam termin na 24luty a luteine mam brac do konca 36tyg wiec zadnych skurczy miec nie bede. Lekarz rowniez powiedzial ze jak odstawie luteine z dnia na dzien to moze sie zaczac porod w ciagu paru dni od odstawienia albo w druga strone moge przenosic :P jak przenosze no coz mam urodzinki 2marca 😁
choc wolalabym urodzic jakos ok 10tego i byloby fajowo 😁

Nikos paru rzeczy brakuje ale to przebierak i mata edukacyjna i jakas grzechotka 🙂
Iwiokej jak to???to ze nie masz okresu nie oznacza ze nie zajdziesz w ciaze...zeby dostac ten okres po porodzie to najpierw musi byc jajeczkowanie no bo okres to wynik wydalenia nie zaplodnionego jaja wiec radze uwazac 🤪 poza tym sa 2rodzaje tabletek dla kobiet po porodzie i je sie bierze odrazu bez wzgledu na to czy byl juz pierwszy okres czy nie 🙂
co do gumek to ja tez ich nie uzywam bo to taka lipa jakas :P ale ostatnio kupilismy bo w razie czego jakby nam sie zachcialo nie chce zeby jakies tam bakterie sie dostaly :P a wiadomo jak to jest w ciazy no a do tego nasienie moze niezle spustoszenie zrobic a wiadomo ze jest ono rowniez przed wytryskiem wiec wole nie ryzykowac...

Ja tak bym chciala urodzic ok 38-39tyg 😁 ale wiecie co??? bedzie mozna sie bzykac bez niczego hahaha 😉 juz sie smieje do Mariusza ze od 38tyg mozna w koncu normalnie sie pokochac a nie jakies prowizorki :P

• Mamusia
Racja z tym jajeczkowaniem,moja koleżanka była święcie przekonana,że nie zajdzie w ciążę i podczas pierwszego sexu po połogu czyli po 6tygodniach od porodu ponownie zaszła w ciążę.
Jak urodziła drugiego syna to pierwszy jeszcze nie chodził.
Ledwo dawała sobie radę z tymi maluchami a jak mąż miał służbę i nie było Go w domu 24h to wyła jak bóbr

No moja kolezanka z pracy tez tak zaszla w ciaze...jej synek ma roczek a ona ma termin na stycznia teraz. okresu nie miala przez kilka miechow i myslala ze to tak ma byc 🙃

Wlasnie dzwonie do siorki bo ona dostala tabletki a karmi piersia i jeszcze nie miala pierwszego okresu...zapytam jej o nazwe tych tabletek.
Azalia to jedne z nich ale tam nie robi sie przerwy 7dmio dniowej...ale siorka ma inne z tego co pamietam...zaraz sie dowiem 🙂

No wlasnie Iwiokej sa tabletki bez estrogenow i one nie przenikaja do mleka mamy 🙂Ty po tej cesarce tym bardziej powinnas uwazac...bo juz nawet nie chodzi o zewnetrzna blizne ale o wewnetrzna bo przeciez gdybys tak miala odrazu zajsc w druga ciaze to mogloby to byc niebezpieczne dla Twojej macicy.
no ale to Twoja decyzja 🙂
Wlasnie weszlam na wage i 10kg na plusie waga nie zmienila sie w ogole od tygodnia a wrecz spadlo o 200g 😁 cos w tym jest chyba ze sie tyje tak nagle a za chwile spokoj 🙂 mam nadzieje ze juz teraz max 6kg dojdzie i tak oto dotrwam do konca ciazy 🙂 choc w swieta to ja zamierzam lezec i jesc :P

Wlasnie Olafek wypina jakas swoja czesc ciala pod pepkiem 🤪 jak ja to kocham :P zwlaszcza w nocy sa niezle akrobacje :P
ech tak sobie mysle ze bedzie mi brakowac tych wariactw 😁 kopniakow juz prawie wcale nie ma :P doslownie jakies 20na dzien moze nawet mniej za to falowanie i wypinanie jest co 30minutek 😁 Kobiety mam taki balagan w domu 😞
nie moge dojsc do ladu po tych odwiedzinach rodzinki :P co sie zabieram za cos to zrobie troszke i musze odpoczac bo brzuch boli ale spac mi sie chce :P
nareszcie weekend 😁 Mezus w domciu wiec zrobimy porzadek razem 🙂 no i w poniedzialek jade do Dublina na 2dni bo Moj tam pracuje a jedzie sam wiec miejsce w autku dla mnie bedzie bo tak to na 2dni bym nie jechala naszym bo nie ma sensu :P

• Mamusia
ostro poszlyscie dziewczyny przez te 2 godziny 😉
więc:- prawam w lovella
- antykoncepcja- mysle o spiralce, bralam cerazette (nie rodzilam, mialam problemy hormonalne) dostałam krwotoku, zapalenia stawów i włosy mi garściamiwychodziły po tych tabletkach
- staniki- Anitka z Anity na pewno beda najlepsze 😉, ja mam teraz do spania takie sportowe bo mam juz sporo pokarmu wiec musze wkladki na noc zakladac wiec wezme te na poczatek do szpitala, a pozniej chyba tez bede nocis "zwykle" bo przynajmniej w ich piersi ladnie wygladaja chyba ze te z Anity będą ok to moge jeden kupic ewentualnie
- depilacja- chyba sie skusze tym bardziej ze kiedys juch byłam i było wszystko ok nie mialam uczulenia itd tylko musze zapytać czy przyjmą babe w ciazy 😉

aaaaaa mam 6 kg + :]

zaraz jade po mame do szpitala dzis wychodzi a pozniej z koleznka na zakupy

na 23.12 mam wizyte u ortopedy bo juz ten bol mnie do szalu doprowadza i od razu moze mi napisze opinie dla ginekologa odnosnie porodu to bede miec jak znalazl na wizyte 04.01

Sibi uwazaj na siebie i powolutku na tych zakupach.co do cerazette to to tez jest progesteron tylko..no ja akurat bede mogla brac zwykle np cilest bo nie bede karmic piersia po 6tyg od urodzenia wiec spoko.
nigdy nie mialam problemow z tabletkami wiec mysle ze bedzie ok 🙂 a spirala mnie jakos odpycha wrecz...
co do woskowania no coz najwyzej Ci wyjda jakies krostki :P do porodu zdaza zejsc hehe 😉
Trzymam kciuki zeby nie wyszly 🙂 ja obserwuje kuchnie bo trzeba by sie zabrac za sprzatanie ale jakos tak mi sie nie chce 😞

• Mamusia
Sibi a więc
nie chwaląc sie hehe jestem juz prawie wyuczoną kosmetyczką:P tzn w 2010 zdaje egzaminy 🙂
Moja opinia na temat depilacji gorącym woskiem jak i wielu kosmetyczek jest taka ze niby ciąża jest przeciwwskazaniem jednakże nie chodzi tu o substancje i składniki zawarte w wosku ale o ból w trakcie zabiegu który moze wywołać nagłym porodem(zależy jaka jestem osoba wytrzymała na bol czy tez nie). pierwsze dwa trymestry ciąży można robić bez obaw w trzecim w sumie tez... no i zależy czego jeśli chodzi Ci o bikini to zalezy na jaka kosmetyczke trafisz. jedna moze ci zrobić a drugą przerazisz widokiem dużego brzuszka wiec bedzie obawiac sie ze moze cie troszke zabolec co wpłynie na dzidzi .bol jest niesamowity i moze dojsc do porodu noi lub bobasek moze sie zle poczuć, bo wiadomo ze jesli Ty sie zle czujesz to dziecko tez. Inne mogą Ci zabieg wykonać ale na Twoja odpowiedzialność. no i zależy czy robisz pierwszy raz czy robiłas juz kilka razy predzej bo jest roznica w poroście cebulki włosa. Nie radziłabym robić pierwszy raz w ciazy bo na prawde boli i jest to strasznie nie komfortowe dla Ciebie jak i dla kosmetyczki.Ja robiłam bikini raz no i ojojoj prawie płakałam.natomiast depilacje wokiem rąk robie co miesiac i jesli gucio 🙂 Ale jeśli zdecydujesz sie na taka depilacje bikini to wybierz sie troszke wczesniej hmm moze ok 35 tyg najpozniej? włosy po depilacji najczesciej nie rosna szybko. mi styka nawet naponad miesiac:0 ajesli troszke odrosną a w szpitalu beda chcieli cie golic zawsze mozesz odmówić. pamietaj
no to chyba tyle:P

• Mamusia
hej

Wszystkie uciekaja widze.Ja spioszek spalam do 12.10 dziś 🙂
Jakos ostatnio nie mam problemów z spaniem 🙂
Co do staników to kupie jeden do karmienia pewnie czarny, bo na białym zaraz widac plamy, i zobaczymy jak to bedzie 🙂
W H&M widziałam fajny stanik szary bawełniany, ale usztywniany z rózowym , słodki był i był do karmienia 🙂 ale to juz w listopadzie było.

Ja karmic zamierzam do 6 go miesiaca, potem juz sobie odpuszcze pewnie bo zamierzam wrócic do pracy.

Antykoncepcje brałam tez do listopada 2008, potem juz nie, i uzywalismy gumek niestety, jakos nie jestem przekonana do tych spiral 😞 wiec po porodzie pewnie tez gumki bedą .

• Mamusia
hej mamuśki 🙂
za oknem piękny brak obiecanego śniegu i nowa zapowiedź w tv że jutro ponoć będzie 🙃
jeśli chodzi o antykoncepcję to dla mnie był nią sam poród , przynajmniej na pierwsze miesiące, z powodu pękniętej szyjki macicy i założonych tam szwów bałam się strasznie seksować do momentu aż nie byłam pewna ze się wszystko dobrze zagoiło, potem też jakoś rzadko miałam na sex ochotę i po pigułki poszłam dopiero po 6 miesiącach

• Mamusia
Witam mamusie!!! Nareszcie weekend!!! Ja nawet w dobrym nastroju choc pogoda do d..... Przesypiam cale noce wiec ok tzn moje malenstwo jest tak wyrozumiale dla mamy ze daje mi spac i nie wzywa na zadne siku nocne juz od bardzo dawna. 😉 Przynajmniej narazie 🙃 Ze nie moge usiedziec na miejscu to pomalowalam dzis schody bezzapachowa farba. A teraz chwilke na jabluszko az maly dostal czkawki:laugh: Moje serduszko kochane. Anitek niejedna mama mi juz mowila ze po porodzie strasznie brakuje kopniaczkow w brzuszku i dziwne uczucie ze juz tam nie ma dzidzi. Wiec ja ostatnio jeszcze bardziej delektuje sie tymi kopmniaczkami. 😉

Co do antykoncepcji po porodzie to mysle ze wroce do tabletek. 8 lat bralam tabletki i bylam zadowolona. Dla mnie to najpewniejsze a prezerwatywy to nie to jak dla nas. Kazdy straszyl mnie ze nie bede umiala po nich zajsc w ciaze tylko ginekolog mnie uspokajala ze mam sie nie martwic bo w ciaze zajde bez problemu. i przy pierwszej probie zaszlam w ciaze. A bralam zawsze CILEST.
Ja dzis dopiero kupie proszek do ubranek wiec jeszcze nie wiem co bede miec. Pozdrawiam.... 😆

No to Darusia wyjasnila o co chodzi hehe :P
co do tabletek to racja kazda kobieta jest inna i tolerancja na nie tez jest inna. Ja mialam juz jakies 4rodzaje i wszystko byly dobre 🙂
Co do karmienia to jak jakos sceptycznie patrze na to a moze tez przez moja siorke...bo ona Mala juz ma ponad 7miechow i caky czas cycek i naprawde duzy problem ma siorka odstawic ja od cycka...bo Mala placze w nocy butelki nie chce tylko cycka...
a w dzien to juz zjada zupki kaszki itd.Chyba takie nauczenie Malej ze pocyca sobie i zasypia...no a siora wstaje co godzine 🤢
Ja wczoraj bylam w pracy uzupelnic papiery o macierzysnkie itd i szef wpisal powrot do pracy 28listopada 2010 :P choc zaznaczylam ze dam znac czy wroce bo nie wiem co bedzie sie dziac do tego czasu. Jak bede mogla to zostane na wychowawczym przez kolejne 2latka 🙂
tak patrze na to teraz i to taki odlegly czas a pewnie przeleci tak szybko jak caly ten rok!!!ja nie moge uwierzyc ze za chwile mamy kolejne swieta 🙂

Andzia ja tez bralam cilest 🙂 probowalam tez plastrow ale to jakas porazka byla :P mialam skore odparzona i odklejaly sie one ech tragedia...
Ja odstawilam tabletki w styczniu ale miesiac uwazalismy bo wolalam chociaz jeden cykl poczekac no i tak udalo sie dopiero 3czerwca :P