Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Znieczulenie podpajęczynówkowe – jest stosowane najczęściej. Może być użyte zarówno do cięcia planowego jak i do nagłego. Rdzeń kręgowy i nerwy przekazujące wrażenia czuciowe zdolnej połowy ciała są otoczone płynem i zawarte w specjalnej torebce w kręgosłupie. Do tego płynu wstrzykuje się małą dawkę środka znieczulającego za pomocą bardzo cienkiej igły. Ten rodzaj znieczulenia działa szybko, powodując utratę czucia i możliwości poruszania nogami przez kilka godzin.

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Bob, znam ten bol z chrapaniem 🙂) dlatego my spimy osobno, bo T. czasem tak ,,piluje", ze potrafi mnie to obudzic w innym pokoju z pozamykanymi drzwiami. 🥴 ale jest to jedyna opcja abysmy sie w miare wysypiali ja bez jego chrapania a on bez moich nieustajacych kuksancow 🙂)
ok. kawa wypita, jak zwykle z Wami 😉 lece, a raczej potocze sie 🙂, ogarnac sie nieco, bo zaraz maja byc jakys magicy od kablowki a ja w gaciach 😮

• Mamusia
szukałam tych plastrów na blizny i nic nie widzę ale za to coć dla Dodi, jest jeszcze jakieś wyjście poza laserem na rozstępy a do tego taniej:

Recepta Można je usunąć za pomocą laserów: erbowo-yagowego, CO2 oraz frakcyjnego, a także peelingu chemicznego, opartego na kwasie trójchlorooctowym TCA (np. easy peel).
Jak to działa Rozstępy można całkowicie zlikwidować już po dwóch-czterech zabiegach laserem, wykonanych w odstępach kilku miesięcy. Wiązka światła usuwa stary, uszkodzony kolagen i pobudza skórę do produkcji nowego. Cena zabiegu zależy od powierzchni (co najmniej 1-2,5 tys. zł). Peelingi kwasem trójchlorooctowym także pomagają zupełnie usunąć rozstępy (cena 250 zł za seans). Lekarz dobiera odpowiednie stężenie i decyduje, ile warstw peelingu trzeba nałożyć na Twoją skórę. Po zabiegu będzie ona potrzebowała kilku dni, by całkowicie się zregenerować. Zwykle wykonuje się serię trzech-pięciu peelingów, co kilka miesięcy.
W domu warto stosować preparaty na rozstępy, bo wzmocnią one włókna kolagenowe i uelastycznią skórę, co pomoże jej się odbudować.

• Mamusia
czesc mamusie 🙂

Bób dzieki za info, ja juz odkładam kase na jakies zabiegi 🙂 zreszta mój M.obiecał ze mi tez cos zafunduje jak juz tylko dojde do siebie i bede mogla stosowac juz rózne cuda.

Słuchajcie mialam straszne koszmary o porodzie, jakas MASAKRA, a co lepsze mojemu M. tez sie niunia snila ze byla taka mała i nosil ją na palcu wskazyjacym, mielismy co sobie opowiadac po przebudzeniu.

Boli mnie głowa, choc wczesniej nigdy nie cierpialam na bóle głowy, znowu cisnienie troche wyzsze ale wzielam lek i pewnie zaraz spadnie.

Mi wskoczył dzis 35 tydzien wiec tez juz niedlugo pakuje torbę 🙂

Dzien Dobry 🙂
wlasnie nadrobilam co tu skrobalyscie :P
Darusia ciesze sie ze Mala rozwija sie prawidlowo 🙂 co do rozmiarow glowki to nie przejmuj sie bo jeszcze ja pare dni temu panike sialam a wszystko jest ok 🙂
Klaudia lap oklaska za 9ty miesiac 🙂
No i wlasnie Klaudio u mnie bedzie to samo 🙂 ja 9ty miesiac zaczynam 24stycznia a na suwaczku bede miala 35+3 no ale 36tydzien nie oznacza ze to 9ty miesiac bo przeciez miesiace maja 30 badz 31 dni no i Nasz problem zostal rozwiazany :P:P:P:P:P
JaiHo usmialam sie z biedronki :P
co do znieczulenia to ja tez ide na zywca :P sie zobaczy 😁 ale mysle ze dam rade skoro kolki nerkowe podobno sa gorsze to ja juz jestem stary weteran i moge armie rodzic 😉 sie okaze hehe 😉
Dodi co do nakladek to nie uwazam zeby umiejetnosci(pozniejsze oczywiscie ale skad to umiejetnosci jak sie cos robi pierwszy raz w zyciu) czy checi mialy tu znaczenie poprostu to jest podraznienie skory i jesli masz wrazliwe sutki to mysle ze nic tu innego nie pomoze. Ja tak sobie zawsze wyobrazalam jak to bedzie zanim bylam w ciazy bo zawsze mialam wrazliwe sutki i nawet jak sie dotykalam czasem to bolalo 😞 no ale tak jak mowie kazda Mama wie co robic ma i to jest prywatna decyzja 🙂
Najwyzej bedziesz okladac cycochy kapusta biala 😉
co do masci ja tez polecam contrctubex mialam wycinane znamie na poliku i 3szwy i sladu po tym nie ma. Zreszta juz po 3miesiacach po zabiegu nie bylo widac z czego bardzo sie ciesze bo wiadomo w koncu ze buzka to wizytowka :P
Co do mojej nocy to zanim zasnelam 4razy toaleta. W lozku lezalam od 21-30 udalo mi sie zasnac ok 23ciej to przyjechaly 3wozy strazackie bo znow jakis dekiel wlaczyl alarm tym razem w budynku naprzeciwko bo ostatnio byl u Nas 😠 ludzie maja z deklem...
a pozniej co 1,5godz wstawalam na siusiu. A brzuch mam wrazenie ze rzeczywiscie jest nizej...no ale coz zrobic.

• Mamusia
na szczescie moj nie chrapie ale jak chodzi na zmiany do pracy i wstaje o 5 albo wraca po 6 to mnie zawsze budzi, ale fakt chrapiacy spiacy to czasem koszmar :/

mysle ze skutecznosc masci zalezy tez od organizmu jednym pomaga innym nie...

mnie wczoraj moj tak wysciska i wyprzytulal ze nie wiem czy to teraz nie bylo przyjemniejsze od sex-u choc nie powiem zeby mi go nie brakowalo :P wiecie takiego prawdziwego sprzed ciazy ☺️

boze jaki ja mam balagan w domu :| chyba dzisiaj cos sprzatne bo jest masakra!!!!!

• Mamusia
☺️ i cholera przylapali mnie na golasa, bo T. dzwonil, ze juz sa w drodze jak ja bylam pod prysznicem i nie slyszalam i tak sobie wybieglam a oni z glowa przy szybie 🙂) a ze parter a ja nie mam nigdzie firan itp. to sie ,,spotkalismy" hahahaha nie wiem kto bardziej sie zdziwil 🙃
Ja narazie nie kombinuje z nakladkami na cycki, chociaz nigdy nie przepadalam za akcjami przy sutkach 🥴 , jak bedzie zle to sie kupi i juz, przeciez to nie jest tak, ze robi sie zle w ciagu sekundy i od pierwszego karmienia. Chyba...

• Mamusia
Co do bałaganu, u mnie M.wczotaj sprzatal , ale i tak po jedym razie mycia podłogi jeszcze są jakies mazy, wiec dzis powtórka z rozrywki.

Musze chyba sie przespac bo glowa nie przestaje i caly czas ziewam, trudno najwyzej nocy trohe zawale, ale jakas kołowata jestem.

buziaki

Hhahahahahahahahhaha JaiHo jestes dobra naprawde :P:P:P niezly widoczek 😁
co do karmienia to wlasnie niestety juz po pierwszym karmieniu jak ktos ma delikatna skore moze odczuwac bol...tak bylo z moja siora choc kazdy ma inne sutki ale ja mam bardzo wrazliwe wiec nie licze na cuda...
Sibi widze ze Ty dawno klapsa nie dostalas 🤨 powinnas odpoczywac a nie sie za sprzatanie brac...szpital jednak ma swoje plusy bo wtedy trzeba siedziec na tylku i koniec...
nie patrz na balagan poczekaj na Meza i Ci pomoze a nie zebys Ty teraz biegala i sprzatala...co do sexu to fakt brak tego przedciazowego to ten w trakcie ciazy w moim przypadku zaledwie kilka bo mialam zakaz do 30tyg ciazy to taki na pol gwizdka 😉 no ale wroci sie na stare tory mam nadzieje 😁

• Mamusia
no ja mam niestety balaganiarza w domu!! i walcze z nim zeby swoje plyty posprzatal..... ah szkoda gadac!!!!

Dodi oby Twoj ból nie byl spowodowany wczorajszymi wycieczkami!!!!!!1 poloz sie zebys sie nie pochorowala

ja mam oslonki na sutki! mnie juz bola :/ i wole nie ryzykowac

piszac o sprzataniu mialam na mysli ewentualnie zamiesc podloge bo sie piach wnosi z dworu a reszta... hmm no niestety bede musiala zmusic mojego :P oj bedzie ciezko-nienawidzi sprzatac!!! i zawsze uwaza ze jest "czysto" a we mnie sie gotuje 😠 taka subtelna roznica miedzy nami!!!

mmmm jak sobie pomysle o "takim" sex-iku to az mi slinka cieknie ☺️ :P 😉

Sibi u mnie czasem to samo jest :P chodze i mowie ze ma umyc kabine prysznicowa i wanne rowniez a on zawsze ech no przeciez nie jest brudna a mnie trafia normalnie :P i tak jakies 3tyg temu sama umylam brzuch pozniej bolal a Mojemu sie oberwalo :P i od tego czasu jak prosze o umycie to myje :P
co do sutkow to mnie tez bola i wogole cyce mnie bola :P ale to chyba normalne 😁 produkcja trwa 😁

Dodi zebys sie tylko nie rozchorowala na sam koniec...choc jeszcze powinnac dostac solidnego klapsa na goly tylek :P

Hej,
u mnie też spanie z przerwami, na siusiu co chwila latałam, potem jak przysnęłam to wstał M. do pracy, później przyjechali sprawdzić okno, bo zgłosiłam do reklamacji (mieli być o 11 a przyjechali o 8:angry 🙂po czym położyłam się przysnęłam i znowu puk puk do drzwi - goniec z UM z jakimś poleconym 😠

A mi dziś śnił się poród!! i tak bym mogła urodzić jak w tym śnie, zero bólu, nie pękłam, bez nacięcia, a Synuś wyskoczył w 5 min 🙂 🙂 żeby tak było w realu..

Też nie decyduję się na ZZO i żadne inne chyba, że zacznę głupieć z bólu 🙂 ale po tym jak kumpela ze szczegółami opowiedziała mi o swoim porodzie właśnie ze znieczuleniem to ja poprostu nie chcę..