Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Marinel napisał(a):
Cherry ja chetnei przyjmę przepis na ciasto pizzowe 🙂

Zatem proszę bardzo 🙂

Składniki
- 400 g mąki - to jest około 2,35 szklanki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół)
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)
1. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże
2. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
3.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem
4. Ciasto zagniatać ok 5 min. Odstawić w ciepłe miejsce na 1h.
5. Rozwałkowac na placek grubości ok 6 mm
6. Ciasto rozłożyć na blaszkę uprzednio posmarowaną olejem
7. Piec 20 min w 180 stopniach

Ciasto bardzo łatwo się robi i jest to pierwsze ciasto które mnie satysfakcjonuje…. Do zrobienia można też użyć specjalnej miski do ciasta drożdżowego wtedy nawet nie brudzimy rączek. Ja do mąki dosypuję jeszcze oregano wtedy ciasto jest bardziej aromatyczne. Ciasto to zawsze wszystkim wychodzi 🙂
Składniki ehhhhhhhhh…. Według uznania….
Ja smaruję sosem pomidorowym. Na wierzch układam duszone na wodzie pieczarki, paprykę, wędlinkę, mozzarelę posypuję serem żółtym – wychodzi pycha….
Każdy dodatek wg własnego gustu – Wasza inwencja twórcza 🙂

• Mamusia
14A11 napisał(a):
Ella trzymam kciuki za Twoją koleżankę i szczerze mówiąc wystraszyły mnie te informacje o uciekających wodach płodowych nawet nie wiedziałam,że coś takiego się dzieje.

nie czytać, nie czytać! i w gatki nie zaglądać hihihi

• Mamusia
gosiaq napisał(a):
ella1 napisał(a):
CHERRY no to wpadamy na pizze???!!!!!!! 😆 😆 😆 😆 😆 😆

ja już się pakuję, bo do Wrocka to mam kawałek 🙂 hihihi

Dawaj dawaj 🙂 My czekamy 🙂

Kochana a Ty jak ? Rozumiem że na bóstwo już prawie zrobiona.... ostatnie poprawki jutro... O której mąż przypływa?

• Mamusia
Cherry napisał(a):
gosiaq napisał(a):
ella1 napisał(a):

Kochana a Ty jak ? Rozumiem że na bóstwo już prawie zrobiona.... ostatnie poprawki jutro... O której mąż przypływa?

Oj, mam normalnie tremę 🙂
Golenie zostawiam na jutro, żeby być na świeżo 🙂 Zakupki po części zrobione, chata wysprzątana (nawet okna!). Wylot maja dzisiaj wieczorem, ale z Nowego Jorku, wiec u nas bedzie juz jutro raniutko. Przylot do Gdanska 15.40, potem bus pod dom 🙂 to tak w skrocie. Kolacja razem..... i "pogaduchy" do rana?

• Mamusia
gosiaq napisał(a):
Cherry napisał(a):
gosiaq napisał(a):
ella1 napisał(a):

Oj, mam normalnie tremę 🙂
Golenie zostawiam na jutro, żeby być na świeżo 🙂 Zakupki po części zrobione, chata wysprzątana (nawet okna!). Wylot maja dzisiaj wieczorem, ale z Nowego Jorku, wiec u nas bedzie juz jutro raniutko. Przylot do Gdanska 15.40, potem bus pod dom 🙂 to tak w skrocie. Kolacja razem..... i "pogaduchy" do rana?

No tak golonko rozumiem.... hehehe

Mówisz pogaduchy 😁 😁 😁

To musisz wcześnie pójść spać ... żeby też na wypoczętą wyglądać hihihih
Zatem jutro WIELKI DZIEŃ 😆

Młody chyba tez się cieszy cio ?
A Szymon będzie kopał z radości i zapozna się mocniej z dłońmi Tatuśka jak będą głaskały brzunio... 🙂 W sumie to chyba dopiero teraz nasze dzidziusie uczą rozróżniać się dłonie... Ponoc potrafią na tym etapie wiedzieć kiedy dotyka Mama a kiedy Tata 🙂

• Mamusia
Cherry! jak zapamiętałaś imię dla Bąbla wg naszego Maćka 🙂 aż mi sie miło zrobiło 🙂 dziękuję 😘
dzisiaj pewnie nie będę mogła spać, bo porównuję czasy (przesunięcie 6 godzin) i będę myśleć: teraz wyjazd na lotnisko, teraz wylot, teraz coś tam...
Maciek wiadomo, że się cieszy! już planuje, co będzie robić z tatą. Ja wtedy nie mam wstepu, bo się np. zamykają w pokoju i "bab nie wpuszczamy!" albo idą pogrzebać przy samochodzie, albo w piwnicy i mają "swoje" sprawy 🙂
Oj Bąbel pozna przede wszystkim głos! W końcu! Chociaż Maciek strasznie tatę przez brzuch kopał 🙂 Zobaczymy jak będzie tym razem. Emocje moje udzielają się Małemu, więc będzie fikał z radości!

Cherry wg ostatniej miesiączki termin mam na 30 listopada (taką datę mam na suwaczku), ale według dwóch pierwszych usg 25.11 (taką datę mam przy zdjęciu), według trzeciego usg 20.11 ale raczej ufam tym dwóm pierwszym, bo są podobno najbardziej wiarygodne.
Gosiaq dzień wielki jutro! Ech będzie na pewno miło 🙂

• Mamusia
Gosiaq bardzo się cieszę 🙂

Wiem wiem że pewnie przeżywasz 🙂 ale chyba to bardziej podniecenie związane z tak ważnym wydarzeniem....

Czyli Macek I Tatko mają swój męski świat.... no proszę ... bardzo miłe 🙂 Pewnie już sobie w głowie poukładał co musi opowiedzieć a co pokazać Tatcie...

A Ty moja droga to tylko bez dzikiego seksu 😁 proszę się obyć.... delikatnie delikatnie 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Cherry napisał(a):
Gosiaq bardzo się cieszę 🙂
Wiem wiem że pewnie przeżywasz 🙂 ale chyba to bardziej podniecenie związane z tak ważnym wydarzeniem....
Czyli Macek I Tatko mają swój męski świat.... no proszę ... bardzo miłe 🙂 Pewnie już sobie w głowie poukładał co musi opowiedzieć a co pokazać Tatcie...
A Ty moja droga to tylko bez dzikiego seksu 😁 proszę się obyć.... delikatnie delikatnie 🙂 🙂 🙂

Po powrotach taty Maciek przeobraża się w "przewodnika" i gada gada gada gada....
Dziki seks, powiadasz? Kolana mi zmiękną po pierwszym buziaku 😁 😁 😁 Ale tego akurat tutaj nie opiszę, dobra? no, jakies granice muszą być 🙂 🙂 🙂 A moje forumowe "zboczuchy" niech sie domyślają, co będzie 🙂

• Mamusia
a CO IMIENIA PO PROSTU ZAPADŁO MI W PAMIĘĆ BO ŚLICZNE IMIĘ 🙂

Marinel hoho to prawie termin jak u mnie 🙂

P.s. zapomiałam Wam napisać że chyba odkupimy wózek 2w1 od znajomych (za 100 zł ) + do tego łóżeczko turystyczne jeszcze w opakowaniu nie ruszane... Jedyne co to wózek jest 3 kołowy a ja zawsze chciałam mieć zwykły ale chyba odkupimy bo taka okazja chyba się rzadko trafia... a i tak na lato będziemy kupować porządną spacerówkę która posłuży nam aż do 3 roku... Co myślicie...? Stał wózka bardzo dobry - mało używany - kolor beżowy + akcesoria do niego 🙂

• Mamusia
Dziki seks, powiadasz? Kolana mi zmiękną po pierwszym buziaku 😁 😁 😁 Ale tego akurat tutaj nie opiszę, dobra? no, jakies granice muszą być 🙂 🙂 🙂 A moje forumowe "zboczuchy" niech sie domyślają, co będzie 🙂

Forumowy "zboczuch" przyjął do wiadomości - się domyśla co i jak będzie... i nie będzie pytał aż tak natrętnie bo odrobina prywatności ważna rzecz 🙂

• Mamusia
gosiaq napisał(a):
oj, zboczuchy bylo do wszystkich 🙂 bo jakoś temat seksu często gości, nie uważasz??
co zreszta niezmiernie mi sie podoba, bo sama jestem zboczuch 🙂 znaczy na razie gawedziarz-erotoman 🙃 🙃 🙃

Nie no pewnie... juz pisałam że nie mam nic przeciw i sama moge gadać o tym godzinami 😉
Ja zrozumiałam że do wszystkich było odpowiadałam w swoim imieniu 😁

• Mamusia
Cherry napisał(a):
gosiaq napisał(a):
oj, zboczuchy bylo do wszystkich 🙂 bo jakoś temat seksu często gości, nie uważasz??
co zreszta niezmiernie mi sie podoba, bo sama jestem zboczuch 🙂 znaczy na razie gawedziarz-erotoman 🙃 🙃 🙃

Nie no pewnie... juz pisałam że nie mam nic przeciw i sama moge gadać o tym godzinami 😉
Ja zrozumiałam że do wszystkich było odpowiadałam w swoim imieniu 😁

i bravko dla Ciebie, mój "zboczuchu" 🤪
/jak będę mogła dodać hihihi/

poczytałam trochę o dodatkowym urlopie macierzyńskim który w 2011 roku mozna przedłużyc o 2 tyg a w 2012 o 4 tyg i tak się zastanawiam czy liczy sie data urodzenia dziecka czy czas trwania macierzyskiego, bo w 2012 roku bedziemy jeszcze na macierzyńskim i o ile będziemy mogły wydłużyć te 20 tygodni - o 2 czy 4 tygodnie?

Poszperałam i znalazłam. Niestety możemy przedłużyć urlop tylko o 2 tyg. Gdyby nasze dzieci urodziły się po 1 stycznia 2012 byłoby to 4 tyg ale w sumie to będziemy miały dzieciaczki wcześniej i to będzie wieksza satysfakcja.
Wklejam to co znalazłam:

Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:

•przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
◦od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
◦od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
◦od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni,
•przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
◦od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 3 tygodni,
◦od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 6 tygodni,
◦od 1 stycznia 2014 r. – do 8 tygodni.

Warto zaplanowac kolejne dzieci na 2014 rok 🙂 wtedy będzie to az 28 tyg macierzyńskiego 🙂 wow to az 7 miesiecy!!!