Skocz do zawartości

Witajcie Listopadówki 2011 | Forum o ciąży

coriana

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej,

jestem przerażona tym co pisze Gosia 🤔

Brałam luteinę aż do 18 tygodnia i powiem tak wyciek który pojawia się po luteinie jest biały a nie przeźroczysty. Moim zdaniem powinnaś jechać do szpitala lub do lekarza i to jak najszybciej. Po co czekać i się denerwować....? Stres również niezbyt dobrze wpływa na dziecko...

• Odpowiedzi 21,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• gosiaq

1781

• Cherry

2655

• Shelby

2530

• madzia_m3

1652

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Gosia734 napisał(a):
No zobaczę co mi powie... A jak bym pojechała to od razu poszła bym zapytać jak załatwić lekcje indywidualne bo przeraża mnie kwestia późniejszego zaliczania wszystkich przedmiotów z całego półrocza...

słusznie! pamiętaj, że jesteśmy tu z Tobą i martwimy się o Ciebie, naprawdę. 😘

• Mamusia
Mam pytanie do doświadczonych Mam. Czy potrzebne jest termoopakowanie? Czy z tak malutkim Dzidziusiem się przydaje czy nie.... ? Pytam bo nie wiem czy mam kupować.

Też mam zestaw z TT ciekawe jak się sprawdzi.... dziś domawiam jeszcze antykolkowe butle chociaż jedna mam ale z Tupperware.

• Mamusia
Dolegliwości ciążowe
Upławy
W czasie ciąży ilość wydzieliny pochwowej zwiększa się. Jest ona najczęściej bezbarwna, żółtawa lub biaława, bezwonna lub o łagodnym zapachu. Gdy zmieni się jej konsystencja, barwa, wydzielina będzie mieć nieprzyjemny zapach może to oznaczać istnienie infekcji. Może się również do tego dołączyć pieczenie, swędzenie, stan podgorączkowy lub nawet gorączka. Wtedy należy skontaktować się z lekarzem prowadzącym. Właściwa higiena intymna zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji pochwy.

Wyczytałam to w necie czyli moze nie ma się czym niepokoić?? Ale z drugiej strony lepiej to sprawdzić.... :/

• Mamusia
Cherry napisał(a):
Mam pytanie do doświadczonych Mam. Czy potrzebne jest termoopakowanie? Czy z tak malutkim Dzidziusiem się przydaje czy nie.... ? Pytam bo nie wiem czy mam kupować.

Też mam zestaw z TT ciekawe jak się sprawdzi.... dziś domawiam jeszcze antykolkowe butle chociaż jedna mam ale z Tupperware.

Wisienko! chodzi Ci o taką osłonkę izolacyjną na butelkę? żeby mleko się nie wystudziło? ja mam, ale średnio się przydało, bo cycki były na miejscu i zawsze podgrzane w nich mleko 🙂 teraz też pewnie nie przyda się, no.. chyba, że będę karmiła butelką, to wtedy wrzątek się przyda. Ale... kto będzie robił ekstremalne podróże zimą??

yenefer dziękuję za podpowiedź. A czy buteleczkę masz taką z rurką odpowietrzającą http://allegro.pl/tippee-butelka-150-ml-0-bpa-antykolkowa-nowosc-i1827613577.html
Myślałam o tym sterylizatorze bo ten elektryczny jest dosyć duży
http://allegro.pl/tommee-tippee-mini-sterylizator-butelka-gratis-i1806310591.html lub o tym
http://allegro.pl/tommee-tippee-sterylizator-termoopakowanie-butel-i1820751016.html
a Ty masz ten elektryczny? do tego laktatora jest dodawany pojemnik do sterylizacji ale nie wiem czy można go wkładac go mikrofalówki czy po porostu służy do przechowywania laktatora i butelek po sterylizacji. http://allegro.pl/laktator-tommee-tippee-butelka-wkladki-pojemnik-i1809575155.html
Gubię się w tym wszystkim

• Mamusia
gosiaq napisał(a):
Cherry napisał(a):

Wisienko! chodzi Ci o taką osłonkę izolacyjną na butelkę? żeby mleko się nie wystudziło? ja mam, ale średnio się przydało, bo cycki były na miejscu i zawsze podgrzane w nich mleko 🙂 teraz też pewnie nie przyda się, no.. chyba, że będę karmiła butelką, to wtedy wrzątek się przyda. Ale... kto będzie robił ekstremalne podróże zimą??

Chodzi mi o coś takiego ze styropianem w środku:
http://allegro.pl/tommee-tippee-termoopakowanie-1-sztuka-najtaniej-i1809444749.html
bo nie wiem czy jest to przydatne 😮

Dla tych które zastanawiają się nad termometrem to moja teściowa mówiła że w Media Marktcie są termometry bezdotykowe (na podczerwień) Philipsa za 89 zł.

Gosiu na wkładce trudno zauwazyć czy ta wydzielina jest białawego koloru czy przezroczysta. Ja na wkładkach tego nie odróżniam, ale rano jak wstanę to zanim dojdę do łazienki płyną mi już po nogach kropelki stąd wiem jaki mają kolor. Myślę, że nie powinnaś panikowac. Na 99% jestem przekonana że to wodniste upławy lub zwiększona wydzielina. Nie martw się nic. Jesli mama nie zgodzi się zawieżć Cię do szpitala jeszcze dzisiaj to postaraj się zaobserwować kolor tej wydzieliny na czymś innym niż wkładka. Nie martw się bo stres nie pomoże a jestem pełna wiary że Kinia jeszcze nie spieszy się do wyjścia bo w brzuszku jest jej bardzo dobrze.
Co do wizyty w czwartek to nic w tym złego że pójdziesz tydzien po tygodniu bo wiele z nas będzie miało wizyty co tydzień na tym etapie ciąży zalecane przez lekarza.

• Mamusia
Cherry jak będziesz karmić piersią to na bank Ci termoopoakowanie nie będzie potrzebne, ja używałam przy jakiś wyjazdach termosu z wrzątkiem i mieszałam wrzatek z zimną wodą i robiłam mleko.
Temoopakowanie czasami w upały na spacerze, żeby herbatka się nie zepsuła, albo potrzebna była woda tylko na jedną porcję mleka.
Tak, że ze spokojem możesz poczekać tym zakupem, aż nie uznasz że potrzebujesz.

• Mamusia
Gosiu jedź do szpitala i sprawdź czy wszystko jest w porządku. Trzymamy kciuki :*

Cherry ja właśnie wróciłam z koncertu zespołu Feel. Grali koncert charytatywny wioskę obok. Pieniążki zostaną przekazane na leczenie 12 letniej Paulinki która ma od urodzenia naczyniaka jamistego. Jejku ile takie dziecko się musiało nacierpieć przez całe swoje życie 😞
Dobrze się bawiłam a jednocześnie mogłam pomóc. Zerknijcie jeśli macie chwilkę...
http://paulinka.geb.net.pl/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1

• Mamusia
Pamiętajcie jeśli macie butelki TT to nie wejdą one do zwykłych termoopakowań. Dzis robiłąm testy w supermarkecie i po prostu musza być to termoopakowania oryginalne.

Tez mam ucisk straszny w kroczu i takie kłucie. Już samotne eskapady odpadają. Gdzie mogę tam siadam- zakaz przemęczania się. moja lekarka mówi że to normalne na tym etapie i ze szyjka zamknięta.

• Mamusia
Marinel napisał(a):
Gosiu na wkładce trudno zauwazyć czy ta wydzielina jest białawego koloru czy przezroczysta. Ja na wkładkach tego nie odróżniam, ale rano jak wstanę to zanim dojdę do łazienki płyną mi już po nogach kropelki stąd wiem jaki mają kolor. Myślę, że nie powinnaś panikowac. Na 99% jestem przekonana że to wodniste upławy lub zwiększona wydzielina. Nie martw się nic. Jesli mama nie zgodzi się zawieżć Cię do szpitala jeszcze dzisiaj to postaraj się zaobserwować kolor tej wydzieliny na czymś innym niż wkładka. Nie martw się bo stres nie pomoże a jestem pełna wiary że Kinia jeszcze nie spieszy się do wyjścia bo w brzuszku jest jej bardzo dobrze.
Co do wizyty w czwartek to nic w tym złego że pójdziesz tydzien po tygodniu bo wiele z nas będzie miało wizyty co tydzień na tym etapie ciąży zalecane przez lekarza.

wiem że przeźroczyste bo na początku nie nosiłam wkładek i na majtach widać a w szczególności na czarnych że nie jest to biała wydzielina...

• Mamusia
martka3 napisał(a):
Cherry jak będziesz karmić piersią to na bank Ci termoopoakowanie nie będzie potrzebne, ja używałam przy jakiś wyjazdach termosu z wrzątkiem i mieszałam wrzatek z zimną wodą i robiłam mleko.
Temoopakowanie czasami w upały na spacerze, żeby herbatka się nie zepsuła, albo potrzebna była woda tylko na jedną porcję mleka.
Tak, że ze spokojem możesz poczekać tym zakupem, aż nie uznasz że potrzebujesz.

Dziękuje za podpowiedź bo nie wiedziałam czy jest sens wydawać 25 zł na cos co może nie byc potrzebne. Jeszcze raz dziękuję 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Marinel ja mam sterylizator elektryczny , ale tylko dlatego, że nie posiadam mikrofalówki. Gdybym ją miała, to pewnie kupiłabym ten do którego wysłałaś mi link, czyli do mikrofali. Butelkę z systemem odpowietrzania mam tylko jedną z Tommee Tippee, bo kupiłam dwie anty-kolkowe z Dr Browna...ale resztę z zestawu mam normalne...co do tego pojemnika do sterylizacji na ten laktator to nie mam pojęcia, jak go użyć, musiałabyś przeczytać ulotkę. Ja mam taki zestaw:
Tutaj podaj wyświetlaną nazwę linku...

• Mamusia
zania napisał(a):
Gosiu jedź do szpitala i sprawdź czy wszystko jest w porządku. Trzymamy kciuki :*

Cherry ja właśnie wróciłam z koncertu zespołu Feel.

Kochana i nie bałaś się? Bo ja patrząc nawet na filmiki znajomych z FB to jestem przerażona tym co się działo....

http://www.youtube.com/watch?v=qxD0t_ovcHQ&feature=related

Ja swoja drogą strasznie w tym roku chciałam iść na wyspę (takie koncerty rockowe we Wrocławiu), ale pamiętam co działo się tam 2010 r więc sobie odpuściłam.... Chodziło mi o wystep zespołu za który z mężunie potrafimy jeździć i którego moi sąsiedzi szczerze nienawidzą.

Zania to bardzo ładnie z Twojej strony, że pomagasz komuś. Ja w tym roku wspierałam i wspieram wrocławską akademię walki z rakiem.

• Mamusia
Marinel ja bym nie kupiła tego zestawu gdyby właśnie nie połowa ceny, pewnie kupiłabym sam sterylizator, ale mój kochany się uparł, że woli dopłacić i mieć wszystko w jednym...masz racje w zł na pewno to nie mały koszt, ale sama rozumiesz, że skoro ja póki co jeszcze żyje tutaj , to nie przeliczam kasy, więc dla mnie była to super cena za cały zestaw.

• Mamusia
Ja kupię takie termoopakowanie na zwykłe butelki.. bo mam 9 takich buteleczek http://www.google.pl/imgres?q=termoopakowanie+butelki&um=1&hl=pl&rlz=1R2MOOI_plPL431&tbm=isch&tbnid=IKCM4kzh-KgZCM:&imgrefurl=http://www.burak.pl/szukaj/canpol-termoopakowanie/&docid=USs5S_18p7szpM&w=600&h=600&ei=Xzp2TvijFaag4gTxz8SBDw&zoom=1&biw=1280&bih=549&iact=rc&dur=39&page=2&tbnh=152&tbnw=152&start=24&ndsp=12&ved=1t:429,r:10,s:24&tx=89&ty=43 może się przydać na herbatki (zwłaszcza, że rodzimy na zimę.. więc np. w markecie podczas zakupów będzie to wygodniejszewyciągnąc już zrobioną herbate niż termos ) tak mi się wydaje.. u nas te termoopakowania są po 15 zł wiec nawet jesli sie przyda tylko 3 razy to nie bedzie mi zal 🙂 )

Gosiu.. Jesteś młodziutka (przygarnął kocioł garnkowi ;p) ale na twoim miejscu, nie liczyłabym w tej chwili tylko na mame i nie stosowała się tylko i wyłącznie do jej rad. Dla mnie byłoby lepiej pójść do lekarza, czy nawet zadzwonic do szpitala i sie dopytac niż denerwować i zamartwiać w domu. Jesteś teraz odpowiedzialna nie tylko za siebie ale i za dziecko. Mam nadzieje że jednak córcia twoja poczeka jeszcze i to tylko upławy. 3mam kciuki, i mam nadzieje że postąpisz najrozsądniej jak tylko można. :*

• Mamusia
lala89 napisał(a):
Ja kupię takie termoopakowanie na zwykłe butelki.. bo mam 9 takich buteleczek http://www.google.pl/imgres?q=termoopakowanie+butelki&um=1&hl=pl&rlz=1R2MOOI_plPL431&tbm=isch&tbnid=IKCM4kzh-KgZCM:&imgrefurl=http://www.burak.pl/szukaj/canpol-termoopakowanie/&docid=USs5S_18p7szpM&w=600&h=600&ei=Xzp2TvijFaag4gTxz8SBDw&zoom=1&biw=1280&bih=549&iact=rc&dur=39&page=2&tbnh=152&tbnw=152&start=24&ndsp=12&ved=1t:429,r:10,s:24&tx=89&ty=43 może się przydać na herbatki (zwłaszcza, że rodzimy na zimę.. więc np. w markecie podczas zakupów będzie to wygodniejszewyciągnąc już zrobioną herbate niż termos ) tak mi się wydaje.. u nas te termoopakowania są po 15 zł wiec nawet jesli sie przyda tylko 3 razy to nie bedzie mi zal 🙂 )

Lala właśnie wiesz kupiłabym tańsze te termoopakowanie gdyby butelki TT do niego wchodziły ale są za grube. A termoopakowanie z TT to min. 24 zł + koszta wysyłki no chyba że pojadę gdzie kupić stad też pytałam czy to będzie przydatne.