Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

A ja Fredeczko kupilam kiedys w Anglii stara płyte z przebojami z lat 80-tych i teraz serwuje sobie i mojemu Mikołajowi dawke starych kawałków np. sweet dreams 🙂

Kajtucha a mnie włosy teraz zaczeły wypadac i faszeruje sie jakimis lekarstwami ziołowymi 😞 Moze lepiej isc do fryzjera i podciac je? Ciekawe jak wygladasz 🙂

• Mamusia
skoreczka ja uwielbiam lata 80te 🙂 ahhh albo "simple the best" ojjj ale ta piosenke "would i lie to you " ahhh uwielbiam!!

Kajtucha a jak zaczac an temat widzen z zmala? ze zadan aby widywal sie z nia pod moim nadzorem do 4tego roku zycia ( czy do 3ciego? ) i zeby mogl sie z nia widywac tylko w tygodniu? ze weekendy chcemy mieec dla siebie? i zeby nie mogl jej zabierac na swieta itp? ajjjj bo z lista juz chyba kosnczylam ale nie wiem czy tak to moze wlasnie wygladac. Nanioslam kilka poprawek no i jeszce sprawdze ORTY , przecinki itd.

• Mamusia
Krajenka dnia 08.03.2010r.

Wnoszę o
Ustalenie alimentów na rzecz małoletniej Wiktorii Przybyszewskiej, córki Karoliny Król i Marcina Przybyszewskiego w kwocie 900 złotych miesięcznie.
Proszę o zwolnienie z kosztów sądowych w związku z trudną sytuacją finansową.

Uzasadnienie:
Dnia 30.11.2009 roku urodziłam córkę Wiktorię Przybyszewską, ojcem dziecka jest Marcin Przybyszewski. Pozostawaliśmy w konkubinacie.
Mieszkaliśmy razem w domu przy ulicy Winiary 12 w Krajence. Dnia 26.02.2010 roku ojciec dziecka wyprowadził się,zostawiając nas bez środków do życia.
Ojciec dziecka powiedział,że nie chce już ze mną być i kocha inną kobiete.
Dnia 8.03.2010 roku ojciec dziecka przyjechał zabrać swojego psa po czym nie wszedł nawet się przywitać z córką ani spytać czy nic nie jest potrzebne lub czy córka jest zdrowa. Przyjechał tylko dlatego,że cały czas dzwoniłam do niego oraz jego bliskich próbójąc się z nim skontaktować.
Aby skontaktować się z nim musiałam kupić kartę telefoniczną za 30 złotych. Od tego czasu do dnia 16.03.2010 roku dzwoniłam do niego prosząc o to,aby dał pieniądze na utrzymanie dziecka. Gdy przyjechał musiałam podpisać,że dawał mi pieniądze od grudnia ponieważ w innym przypadku wyszedł by nie zostawiając mi ani grosza.
Ja jestem uczennicą Szkoły Zawodowej w Złotowie w klasie 2w3 i moje jedyne dochody to macierzyński w kwocie zależnej od miesiąca od 80 złotych do 90 złotych.
Oprócz tego otrzymuję również zasiłek rodzinny na córkę Wiktorię w kwocie 68złotych. Ze względu na naukę nie mogę podjąć pracy.
Naukę zamierzam kontunuować aby w przyszłości móc zapewnić córce Wiktorii lepsze warunki do życia oraz aby dawać jej przykład,że nauka jest jednym z ważniejszych etapów naszego życia.
Kontynuuję naukę dzięki pomocy i wsparciu rodziców,ponieważ oni pokrywają koszty dojazdów do szkoły oraz zeszytów, podręczników i artykułów niezbędnych do nauki.

Natomiast ojciec dziecka Marcin Przybyszewski pracuje jako pracownik budowlany, mieszkaliśmy razem i mieliśmy wspólne pieniądze więc wiem ile zarabia,pomimo,że na umowie o prace ma napisane,że zarabia najniższą krajową i pracuje na akord wiem,że ma stałą pensję. Dostawał wynagrodzenie w kwocie ok. 2200zł.
Gdy były mrozy i firma w której pracuje ojciec dziecka wstrzymała prace budowlane dostawał 700złotych miesięcznie i dorabiał jeżdżac po części samochodowe poza granice polski następnie pakując je w kartony do przesyłki,więc nadal miał stały dochód. Jednak ojciec dziecka w rozmowie przez komunikator internetowy gadu-gadu uprzedza mnie o tym,iż będzie łapać się wszystkich sposobów abym dostawała jak najniższe alimenty na naszą córkę Wiktorię wiedząc,iż ja nie mam wystarczających dochodów na jej utrzymanie i wystarczają one jedynie na paczkę pampersów i kilka puszek mleka modyfikowanego. Jako dowód dołączam do sprawy załącznik,którym jest wydruk rozmowy pomijając rzeczy nieistotne dla sprawy o alimenty oraz słowa niecenzuralne oznaczam symbolami ******.

Kwota alimentów jest związana z kwotą wydatków miesięcznych związnaych z wychowywaniem córki Wiktorii.
Poniżej wymieniam wydatki związane z wychowywaniem córki.

Ubrania :
* śpiochy 4 pary miesięcznie
*body 4 pary miesięcznie
*kaftaniki 4 sztuki miesięcznie
*pajacyki 5 sztuk miesięcznie
*czapeczki 2 sztuki miesięcznie
*skarpetki 2 pary miesięcznie
*rajstopki 3 pary miesięcznie
*buciki 1 para miesięcznie
*kurtka,kombinezon sezonowy 1 sztuka miesięcznie
Koszt ogólny ubrań niemowlęcych w zaokrągleniu to 200 złotych.

Jedzenie oraz napoje :
Mleko firmy "Bebilon" 8 opakowań miesięcznie. (op.37 złotych) 296 złotych ogółem
Kaszki firmy "Bobovita" 7 opakowań miesięcznie. (opHerbatka z kopru włoskiego firmy "Hipp" 1 opakowanie miesięcznie. (op.15 złotych) 15 złotych ogółem
Herbatka ułatwiająca trawienie firmy "Hipp" 1 opakowanie miesięcznie. (op.15 złotych) 15 złotych ogółem
Herbatka z kopru włoskiego firmy "Hipp" 1 opakowanie miesięcznie. (op.15 złotych) 15 złotych ogółem
Gotowe dania w słoiczkach firmy "Gerber" ok. 20 słoiczków miesięcznie. (szt.3 złote) 60 złotych ogółem
Soczki dla niemowląt w słoiczkach firmy "Bobovita" ok.20 słoiczków miesięcznie (szt.3 złote) 60 złotych ogółem
Gotowe deserki w sloiczkach firmy "bobo frut" ok. 20 słoiczków miesięcznie (szt. 3 złote) 60 złotych ogółem
Butelka do karmienia antykolkowa firmy "lovi by canpol babies" 1 sztuka miesięcznie ( szt.25 złotych) 25 złotych ogółem
Smoczki do butelek firmy "lovi by canpol babies" 2 sztuki miesięcznie. (szt. 6 złotych ) 12 złotych ogółem

Artykuły kosmetyczne oraz chemiczne :
Pieluchy jednorazowe firmy "pampers sleep and play" 5 opakowań miesięcznie (op.28 złotych) 140 złotych ogółem
Chusteczki pielęgnacyjne firmy "pampers" 5 opakowań miesięcznie. (op.8 złotych) 40 złotych ogółem
Oliwka firmy "bambino" 1 butelka miesięcznie (szt.10 złotych) 10 złotych ogółem
Zawiesina do kąpieli "oilatum" 3 butelki miesięcznie (szt.25 złotych) 75 złotych ogółem
Maść antyseptyczna "Sudocrem" 1 opakowanie miesięcznie (szt.15 złotych) 15 złotych ogółem
Proszek do prania dla niemowląt "Jelp" 2 opakowania 600 gram miesięcznie (szt.15 złotych) 30 złotych ogółem
Płyn do płukania ubranek niemowlęcych hipoalergiczny "Jelp" 1 opakowanie miesięcznie (szt.15 złotych)
Szampon dla niemowląt firmy "bambino" 1 opakowanie miesięcznie (szt.10 złotych) 10 złotych ogółem

Opłaty :
Opłata za wodę, wyliczona średnia z ostatnich dwóch miesięcy podzielona na 3 osoby dorosłe zamieszkujące dom ( 60 złotych)
Opłata za prąd elektryczny,wyliczona średnia z ostatnich dwóch miesięcy podzielona na 3 osoby dorosłe zamieszkujące dom (90 złotych)
Koszty związne z ogrzewaniem domu podzielone na 3 osoby dorosłe zamieszkujące dom ( 60 złotych ? )

Inne wydatki:
Lek przeciwkolkowy i przeciwwzdęciowy "Infacol" 1 butelka miesięcznie (szt.20 złotych) 20 złotych ogółem
Zabawki edukacyjne ( 50 złotych) 50 złotych ogółem
Wydatki nieprzewidziane - leki , wizyty u lekarza, dojazdy do lekarza , oraz inne wydatki, których nie da się przewidzieć (200 złotych)
Łóżeczko do wymiany na łóżko, wózek do wymiany na lekki wózek spacerowy, fotelik samochodowy do wymiany na większą kategorię wagową,
krzesełko do karmienia oraz inne przedmioty, które trzeba wymieniać lub nabyć co pewien bliżej nieokreślony okres czasu (ok. 200 złotych)

Wnoszę również o podział między mnie a ojca dziecka po 50% kosztów związanych z :
Opieką nad dzieckiem,gdy jestem w szkole lub gdy podejmę pracę,czyli koszta związane z wynajęciem opiekunki lub umieszczeniem dziecka w żłobku.
W przyszłości z kosztami związanymi z umieszczeniem dziecka w przedszkolu.
Koszta związane z różnego rodzaju okolicznościami, tzn. Chrzest, urodziny, Pierwsza Komunia Święta, Bierzmowanie i inne.
Koszta związane z kupnem kurtek oraz butów sezonowych.
Koszta związane z kupnem podręczników szkolnych, zeszytów oraz innych przyborów szkolnych.
Koszta związane z wyjazdami na wycieczki zorganizowane przez przedszkole lub szkołe.
Koszta związane z dojazdami do szkoły lub zamieszkaniem dziecka w internacie lub akademiku jeśli dziecko w przyszłości podejmie naukę poza miejscem zamieszkania.
Koszta związane z zajęciami dodatkowymi wspomagającymi prawidłowy rozwój typu basen, zajęcia teneczne i inne.
Koszta związane z wyjazdami dziecka w okresie ferii letnich oraz zimowych.

Dnia 23.03.2010 roku o godzinie 20:03 ojciec dziecka napisał wiadomość tekstową "jak tam mala zdrowa?" i przez cały okres po naszym rozstaniu jest to jedyny incydent gdy spytał o córkę. Przez ten okres widział się z nią łącznie ok.40 minut nie zważając na moje prośby aby zainteresował się córką.

PÓKI CO MAM TYLE.
CO DALEJ? CO MOGE JESZCZE DOPISAC DO KOSZTOW?

Ja tez uwielbiam Fredeczko tamte czasy. Urodzilam sie wtedy ale bylam zbyt mala zeby cokolwiek rozumiec 😉
Zauwazylam ze w twoim zyciu zaczeło sie cos dziac. Dawno mnie tu nie było i dlatego nic nie wiedzialam.

• Mamusia
Zaraz zaraz ale kontakty a alimenty nie mogą iść razem w jednej rozprawie. Albo albo. Jedna sprawa o alimenty druga o kontakty ale myślę że dopóki Marcin nie chce kontaktów to się nie bierz za to no chyba że chcesz go zmusić do widzeń to założ mu sprawę o kontakty czy ograniczenie władzy rodzicielskiej

• Mamusia
ostatnip ost kierowany do Kajtuchy 🙂

czyli usnac koncowke i co tam dodac?

Dziewczyny piszcie co jeszcze moge dodac do kosztow? bo ja juz nie wiem hmm....

no i zmienilam kwote na 1000zl :P wkoncu 2000zl to juz mi wyszlo co nie? :P dlaczego ja, uczaca sie i nie pracujaca mam dokladac wiecej do kosztow utrzymania malej niz on ktory pracuje? :P

fredka sporo tego masz, mi sie wydaje, że powinno wystarczyć 🙂

kurde z tymi oklaskami to jakichś klops, bardziej odpowiadała mi poprzednia forma przyznawania oklasków, bo teraz chciałam dać którejkolwiek, a wszystkie dostały i dac nie mogę 😠 😠 😠 😠 😠

I tak trzymaj Fredeczko! Brakuje słów na takiego. Nie bede sie rozpisywac na ten temat bo bym nie przestała. Dobrze ze to w ogole wyszlo i nie zyjesz w nieswiadomosci. ehhhhh....

• Mamusia
emmax wlasnie dorzucilam jeszcze 10 zl za podatek ale kwote za opal zmniejszylam do 40zl bo i tak wychodzi jakos 20zl mies za osobe .... :/ jesli nie mniej. wiec i tak zawyzylam ale co tam 😁

a co myslicie o tym zeby ten internet dopisac? bo przeciez szukam informacji dotyczacych opieki nad dzieckiem 😉 ( brzuszek.net ) heeeehe :P

No i slyszalam ze dopoki sie ucze to on bedzie musial na mnie tez wykladac pieniadze?
aaaaa i jeszcze chce,ze jesli beda ustalone alimenty to zeby sad kazal mu wylozyc za te miesiace co dawal teraz np w marcu 200zl a jak przyzna np 500zl alimentow to zeby te 300zl musial dolozyc.

I jeszcze kumpela zrobila tak,ze napisala ze facet nie dokladal sie do wyprawki i musial placic o 250zl alimentow wiecej .... i chyba tak zrobie. co o tym myslicie?

• Mamusia
On by musiał na Ciebie płacić chyba tylko wtedy jesli byłabyś żoną przy rozwodzie mozesz prosić o alimenty na siebie.
Dopóki Ty jesteś z małą to Ty nią "rządzisz" że się tak wyrażę. Jeśli nie chcesz zeby on się z nią wyidywał załóż sprawę o ograniczenie władzy rodzicieleskiej, albo po prostu jak on będzie chciał się widzieć z małą to mu powiedz żeby poszedł do sądu ustalić sobie kontakty, to wteeeedy dopiero jak on złoży wniosek Ty pisz pismo że wnosisz o ograniczenie władzy ale to najpierw on musi założyć sprawę. No chyba że mówię- chcesz sama mu ograniczyć prawo do małej, ale to w osobnym wniosku.

Co do tego wniosku o alimenty to mozesz wspomniec ze on ma mała w nosie ale nie rozpisuj się!

Nie będę teraz czesto odpisywać bo mam gości 🙂

• Mamusia
Hej dziewczynki co tam u Was?? doczytałam tylko że fredeczka ostro się wzięła za pozew no i dobrze.
A i oklaski wróciły 🤪 to może uda mi się którejś dać 🙂

No i udało mi się kupić iśce buty na komunie,jak mi się uda to wstawie fotke 🙂

• Mamusia
Alleluja dziś śpiewajmy, Bogu cześć i chwałę dajmy, bo zmartwychwstał nasz Zbawiciel, tego świata Odkupiciel.
Zdrowia, radości i powodzenia to są najszczersze moje życzenia.
Alleluja. Alleluja! Wesoły nam dziś dzień nastał, Chrystus bowiem zmartwychwstał.
Radujcie się więc i z ufnością patrzcie w przyszłość.
Niech zsyła na Was łaski i wnosi szczęście do Waszego życia!

Dziewczyny to życzenia od ANI25 nie ma jak Wam złozyć zyczeń bo nie miała dzisiaj internetu a teraz już razem z Tygryskiem i Bartusiem są już w drodze do Polski taki więc przekazuje w imieniu Ani 🙂