Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
No, a my z mężem pobiliśmy dzisiaj rekord -przed chwilą zjedliśmy obiad :laugh: Właśnie pomyłam gary i lecę pod prysznic.

Agnieszko mam nadzieję, że i Ty i Twój synek będziecie mieli spokojną i przespaną noc. Daj rano znać jak jego zdrówko.

Kolorowych snów wszystkim 😘

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej dziewczyny! 🙂 widze,ze jestem pierwsza :P

Ja wstalam ,zeby wyjsc z pieskiem i juz mi sie spac nie chce :P

Ewa same cudenka! 🙂 ahh 🙂

Jesli chodzi o tragedie to ja tez w tej chwili taka przezywam. Nie pisalam wam wczesniej , ale juz nie mam tesciowej. Nie chce jej znac i nienawidze jej po tym co zrobila, stracilam do niej calkowicie szacunek i gardze nia!
Nie pisalam wam wczesniej ale wrocila do PL cos tam jej nie wyszlo w tym Berlinie ,chyba cos nie tak z papierami - nie wiem. Nikt nie wiedzial,ze ona tutaj jest,nawet wlasnym dzieciom nie dala znac(tym starszym) .

A jej mlodsze dzieci znalazly sie w domu dziecka - sama je tam zawiozla! ze niby sobie nie radzi w ciazy z trojka dizeci bla bla bla! Dzieci trafily do rodziny zastepczej w Krajence czyli tu gdzie mieszkam. Marcin sobie ostatnio idzie z moim kuzynem patrzy, a jego brat mu macha i go wola! i nie zgadniecie u kogo sa w rodzinie zastepczej - u mojej ciotki i wujka. Oni od kilku lat prowadza rodzine a teraz rozbudowuja dom,zeby moc adoptowac dzieci ale rodzina zastepcza sa nadal i cala trojka jest u nich! I wczoraj ciocia z nimi przyszla tu do mnie i oni zaczeli sie tulic itd i ciocia sie mnie pytala jak sie czuje mowilam ,ze dobrze i spytala sie mnie,czy bym nie mogla jakis czas sie nimi zaopiekowac,bo ona musi wrocic do pracy od poniedzialku i juz urlopu nie dostanie a nie moze znalesc niani ( no tak bo kto kto ich nie zna chce sie zaopiekowac 4ką dzieci w tym jedno z ADHD? ). Powiedzialam,ze z checia sie nimi zaopiekuje,tymbardziej,ze najstarszy z nich czyli moj szwagier zaczal sie tulic i ze lzami w oczach sie pytal czy bede ja ich pilnowac. no i Olcia czyli najmlodsza, ma 2 latka tez zaczela pchac mi sie na kolana i miala lezki w oczach. a Asia i Ala czyli szwagierka i kuzynka tez sie dopytywaly i szwagierka mi sie poplakala. Co prawda szwagier, szwagierka i kuzynka sa zajeci do poludnia a ja bede pilnowac tylko Olcie to i tak bardzo sie ciesze, ze trafili tutaj, do rodziny ktora znam, do mojej rodziny a nie gdzies 100km i nawet bysmy nie wiedzieli o tym! bo oczywiscie tesciowa nie raczyla o tym nikogo poinformowac!nawet swojej mamy ani swoich dzieci ani nikogo innego z rodziny. Marcin na poczatku nie wiedzial o co chodzi jak brat mu zaczal machac i myslal,ze moze sa w PL a moja ciotka i jego mama sie znaja i przyjechali w odwiedziny ale niestety rzeczywistosc okazala sie inna. Dla mnie to jest tragedia bo nie wiem i nie rozumiem jak mozna zrobic wlasnym dzieciom cos takiego? i szczerze mowiac wczoraj bylam z nimi jakies 2 godziny i ani na chwile nie wspomnieli o mamie tylko caly czas wypytywali sie o Marcina. No i oczywiscie "Kiler! Kiler! " i musialam go trzymac na smycze zeby mogli go glaskach bo strasznie skakal z radosci a nos tak sobie zdzieral o siatke, ze az krew mu plynela strumyczkiem po nosie, bo on tak uwielbia te dzieci.

Marcin mi odradzal zebym ich pilnowala, ale jak mu powiedzialam,ze Lukasz jest w szkole a Asia w przedszkolu to powiedzial,ze z Ola nie bedzie wiekszego problemu.

Nigdy nie bylam tak wyprzytulana przez dzieci jak wczoraj, ale to sa takie male przylepy 🙂 swoja droga, nie potrafilabym im powiedziec,ze nie bede ich pilnowac tymbardziej,ze tak na mnie patrzyli i az widzialam,ze czekaja az powiem,ze tak.

Ahh rozpisalam sie , ale musialam sie wygadac.

No i jeszcze najgorsze ,ze Marcin gadal,ze zabije tego Krzyska, czyli nowego meza jego mamy bo pewnie on kazal jej oddac te dzieci do domu dziecka bo one mu od poczatku nie pasowaly. A ona zakochana w nim to wszystko zrobi ale ja poprostu nigdy nie zrozumie. Bo ciekawe czy gdby to on mial male dzieci i ona kazalaby mu je oddac to czy zrobilby to dla niej.

Czesc dziewczynki!

Od godziny nadrabiam forum :P
A więc tak:

Wydatki, palenie - wydatków mamy mnóstwo ale nie chce sie denerwować więc nie bede wymieniać. Na samo opłacenie jedna wypłata nie starcza a zima idzie i trza bedzie sie w wegiel zaopatrzyć.... Męzunio pali i mu wypominam często ostatnio ale sama paliłam 10 lat i wiem jak trudno rzucić! Ja dwa razy przez to przechodziłam i przyznam, że męczarnia to była... ale przezyłam i sie opłacało :P Muszę męzunia zmobilizować ostro :P

Anja - tez chciałam to drugie okrycie kupic, ale mąż mnie przystopował trochę... W sumie ma rację, zobaczymy w praniu ile bede potrzebowala...

Megulka - śliczna sunia! Zadbaj o dyscyplinę jeśli chodzi o załatwianie sie i sierść - dla mnie to jest zmora!

Co do glukozy to mi sie sniło dziś, że mnie recepcjonistka wysłała na glukoze bo marudziłam, że mi lekarz jej nie zlecił 🙂

Fredeczka Ty uważaj na siebie a nie z psiakiem biegać! Co do Twojej teściowej to aż sie serce kraje! Nie wyobrażam sobie oddać własnych dzieci! Może na własnej skórze nie doświadczyłam trudu wychowania dzieci ale wiem jedno - to jest podłość i robiłabym wszystko, zeby moje dzieci zostaly przy mnie, a jeśli ktoś spróbowałby mnie nakłonić do oddania ich to bym wiedział, że z kimś takim nie ma przyszłości!

Ja mam nosidełko, chust sie boję 🙂 że mi się odwiążą albo coś...

Ewa i AgusiaW - kupiłam w końcu tapetę 🙂 http://www.leroymerlin.pl/produkty/tapeta-winylowa-na-flizelinie-lyon-43063-bn-international,1103276295,1233914517.html wybraliśmy taka ale w kolorach brazu 🙂 Zrobimy pokój na brązowo-beżowo - dośc oklepane zestawienie ostatnio, ale mamy ciemnobrązoe meble a i ciepłą atmosferę wprowadzają. A ściany w kolorze babie lato Duluxa http://www.dulux.pl/c_cs_scheme.shtml?name=40
Jedna ściana w całości będzie w tapecie a reszta wymalowana, wnęki okien i drzwi biale będa... O! heheh

Zgryz - wogóle male ubranka są slodkie. Jak myslałam, z będzie synuś to miałam w rekach wszystkie spodenki małe i bluzy z kapturem 🙂 A teraz szaleństwo na temat rózowych sukieneczek! hehe Co do postaw naszych meżów to wczoraj spotkalismy na zakupach kolegę z pracy Mojego męża - a koleś sie wygadał, ze mój mąż o niczym innym nie gada w pracy jak o żonie i córuni 🙂 heheh więc i Twój mąż pewnie też za chwile oszaleje na punkcie swojego synka 🙂

Ewa ale słodkie ciuszki - bodziak boski! A co do kompletu w niebieskie paski to ja tez taki chce! Mam malo pajacyków...

Wiolka - co masz na myśli mówiąc o hartowaniu brodawek? 🙂 Sposób AgnieszkiK najbardziej mi sie podoba 🙂 hehehe

Mittka - ja to całe zycie jestem blada i sie opalic nie moge!

AgnieszkaW - no to zrobiłysmy dokładnie taką samą rundkę po sklepach. Ja w Leroy kupiłam tapete i wszystko do tapetowania i malowania, a w Castoramie kupiłam farbę :P
Co do obrony, to ja broniłam licencjat i z calego zdenerwowania sie popłakałam aż... nie mówiąc o wizycie w kibelku co 5 minut ;/ Nie zazdroszczę a tym bardziej, że maleństwo ten stres poczuje napewno ;/

AgnieszkaK - jak czuje sie synuś?

Miałam dzis sporo do nadrobienia, wczoraj przysiadłam przy komputerze, żeby poczytać forum, ale serducho mi zaczęło walić i kołatać na maksa i nei mogłm go uspokoic. Położyłam się więc i już do komputera nie podeszłam więcej... Męzulek sie wystraszył mi na śmierć prawie i chcieł mnie pakować i do szpitala jechać.. ale ziś się czuję jak nowo narodzona :P

Ale się rozpisałam :P

Aha!

Baska fika jak oszalała ostatnio 🙂 A wczoraj jak mi przyfanzoliła to sie zdziwiłam, że tyle siły ma! zabolało prawie 🙂 Jaki to przyjemny ból :P

Jestem taka szczęśliwa!

• Mamusia
o kurcze, polozylam sie i 2 godziny zlecialy jak zasnelam :P ja za chwile ide sie kapac i myc glowe i dzisiaj ide do takiego jednego lumpka... :P

Akompf ja tez nie rozumie jej tymbardziej ze gdyby poprosila o pomoc napewno ktos z rodziny by jej pomogl. A teraz? jesli bede pilnowac dzieci i ona przyjedzie to powiem jej,ze nawet o niej nie wspominaja,a do mojej coitki tula sie i kleja.
Najlepszy byl wczoraj Lukasz czyli moj szwagier haha. ciocia mowi "idziemy do domu bo mielismy zrobic zapiekanki an kolacje a jak my nie zrobimy to kto zrobi?" a Łukasz mowi "wujek" a ciocia mowi "wujek cieszy sie teraz chwila ciszy w domu" . Ja rozumie ,ze to sa rozbrykane dzieci i baaaaaardzo ruchliwe ale kazdy swoj rozum ma, skoro z 3jką bylo jej ciezko to po co sie decydowala na 4te male dziecko?
Marcin ja ostatnio wyzwal... i powiedzial jej,ze zazwyczaj jest tak ,ze to dziecko broi a rodzice sie za nie wstydza a tutaj jest calkiem na odwrot, ze to jemu jest wstyd za nia i ze nie chce jej znac.
Ide cos zjesc bo umieramz glodu :P juz mi o 6 burczalo w brzuchu ale nie chcialo mi sie robic.

Hej dziewczynki 🙂 🙂 🙂
Nocka upłynęła bardzo spokojnie dla mojego syna bo przespał ją całą, a ja no cóż pobudka o 3.30 i do 5.00 oczy jak 5 zł ale jakoś udało mi się zasnąć i spałam do około 6.50 😞 😞
Grunt że małemu się nie pogorszyło i jest w zerówce ale ja powiedziałam jego pani że jak by coś się działo to zaraz dzwonić ma 😉 😉 😉
Ale zauważyłam że dużo dzieci teraz przechodzi jakieś przeziębienie w końcu przedszkola to skupisko zarazków :P :P :P
Oj Fredeczka to Twoja teściowa nie nadaje się na matkę nic a nic 😞 😞 Jak można dzieci własne oddać 😞 😞 😞 😞
Szkoda słów 😞 😞 😞 😞

• Mamusia
Cześć mamausie 🙂

Fredeczkaa no to rzeczywiście teściowa nie popisała się,za to Ty spisujesz się dzielnie 🙂

AgnieszkaK super że nocka Wam minęła dobrze miejmy nadzieję że skończy się tylko na tej gorączce 🙂

Akompf tapeta super i kolory jak najbardziej w moim stylu więc już mi się podoba 🤪

A ja dziś rano wstałam na siku i jak się położyłam to mnie jakieś skurcze złapały i tak średnio co 2 minuty ból się powtarzał 🤨 ide dzisiaj do niego na usg to mu wspomne o tym

Oj Mittka to koniecznie powiedz o tym doktorkowi o tych skurczach :P :P :P
A ja jestem dziś jakaś nieprzytomna 😞 😞 Ktokolwiek coś mi mówi to ja przyjmuje to z takim opóźnieniem już aż Tomek jest na mnie zły bo mówi że go nie słucham 😞 😞

Czesc kobietki

Fredeczko co do Twojej teściowej, to wyobraź sobie, że bardzo dobrze rozumiem o czym mówisz, bo niejako uczestniczyłam w podobnej sytuacji.
Moja bliska sąsiadka miała dwie córki i męża alkoholika. Rozwiodła się z nim i brawo dla niej... niestety potem trafiła na takiego faceta, który jej nie kochał, zrobił jej trzech synów (w tym bliźniaki) i odszedł do innej ...
Za kilka lat poznała ,,super gościa". Zaszła w ciążę. Facet tak jej zamydlił oczy, że kobieta swoje rodzone córki (wtedy miały około 16,17 lat - w każdym bąź razie nie były jeszcze pełnoletnie) wygoniła z domu. Jedna zamieszkała u ojca pijaka a druga w internacie - pomogła jej jakaś nauczycielka.
Synowie natomiast trafili do domu dziecka (mieli wtedy jakieś 10 i 13 lat starszy ). Poniekąd była to interwencja sąsiadów , gdyż ten jej konkubent bił tych chłopców, zmuszał ich do ciężkiej pracy fizycznej, pił , awanturował się ...
Straszne to wszystko było ... dziś dorosłe juz dziewczyny - jedna w moim wieku odwiedzają matkę i zachowują się jak by nigdy nic się nie stało. Synowie po 2 latach pobytu w domu dziecka wrócili do domu - szczerze mówiąc to nie wiem jakim cudem... Gość dalej pije - podobno jest chory na schizofrenię, ale ile w tym prawdy...? Mają córeczkę 5 letnią
i żyją ze sobą wciąż.
Dzieciom w sumie juz nie dokuczają, bo chłopcy są już na tyle duzi , że po prostu sie nie dają.
Za to teraz ciągle kłócą się z sąsiadami... i tak trwa gehenna tej patologicznej rodziny....
Jeśli chodzi o Twoją teściową , to życzę jej by kiedyś zrozumiała swój błąd , oby nie było za późno.

Akopmf mój mąz przyszedł ostatnio do domku z budowy i mi się żali, że chłopy się z niego smieją, że zrobił córkę a nie syna... och te chłopy. Wczoraj tam byłam i im powiedziałam o tym i przytoczyłam im Wasz tekst że ,,sztuką jest zrobić dziurę w dziurze" 🙂 ale się zdziwili hahah
A co do tego że Twój mąż rozmawia o Tobie i córci jak Cie nie ma to norma, wszyscy tak robią tylko udają twardzieli 🙂

AgnieszkoK trzymam kciuki za Twojego synusia, żeby szybciutko mu przeszła choroba i żebys Ty się nie zaraziła.

A ja chyba jutro pójdę na glukozę, dostałam skierowanie i odwlekam, ale trzeba i tak i tak...

• Mamusia
dzień doberek 🙂

fredeczko szkoda słów na Twoją teściową, szkoda dzieci 😞

Akompf tapety świetne, to jest jak najbardziej mój zestaw kolorystyczny 🙂 Ja mam tapety kremowe bo mam malutki pokoik, ale dodatki brązowe więc zestaw kolorystyczny ten sam!
Dzisiaj jadę po meble, chciałabym takie ciemnie brązowe, ale muszę wybrać coś jaśniejszego bo zmniejsze sobie pokój ciemnymi.

Agnieszka cieszę się, że synek się wyspał i czuje się lepiej.

Mittka koniecznie powiedz lekarzowi o tych skurczach!! I koniecznie wklej nam fotkę z USG!!! 🙂

Kurcze moja gin zrobiła mi dopiero raz usg w 13 czy 14 tygodniu i do tej pory nic... Dobrze, że byłam na 4D. Jak teraz nie zrobi mi na wizycie to chyba pójdę gdzieś prywatnie na samo usg bo chciałabym sprawdzić czy wszystko gra. Zastanawiam się znowu nad trójwymiarowym bo dobrze zrobić między 28 a 32 tygodniem, ale z kasą krucho więc nie wiem.

Ewa moja gin tez nie jest wylewna jeśli chodzi o usg. Do tej pory miałam robione tylko 2 razy i też się wkurzam, bo niektórzy robia nawet co wizytę... czasem się zastanawiam czy jej nie zapłacic , żeby mi to usg zrobiła...tym bradziej, że na ostatniej wizycie mówiła, że zrobi mi dopiero po 33 bodajże tygodniu 😠 😠 😠

Jeśli chodzi o USG na wizytach na NFZ to robią tylko 3 razy - 12-13 tc, 22-23 tc i 33-34 tc chyba, tak samo skierowania na badania - ja byłam tylko raz na badaniach w 12 tc bodajże i zaczyna mnie to wkurzac bo chciałabym miec na papierze, ze wszystko jest okej, tymbardziej, że znowu podłapałam zapalenie dróg moczowych i biore Urosept. Gdzies wyczytałam, że pod koniec ciąy robi się badania na żółtaczkę, a na tokso albo w I trymestrze albo w trzecim... ale nie wiem dokłdnie jak o jest. Za tydzień ide do gina to mu sie zapytam...

• Mamusia
No właśnie, robią 3 razy więc powinnam mieć już 2 u niej, a ona się obija. Chyba, że ona policzyła to usg co miałam w 7 tygodniu u innego lekarza 🥴 Co do badań to miałam już 3 razy i te wszystkie dodatkowe też mi kazała zrobić -na żółtaczkę, HIV i takie tam więc jestem spokojna 🙂

Ja nie miała żadnych badań na tokso - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo... och kurna ... ta nasza Polska wspaniała, oszczędzają na czym tylko mogą ;/

Uciekam, bo zaraz moja szwagierka na kawkę przyjdzie 🙂 za tydzień ma termin porodu hahah jeszcze mi przyjdzie odbierać jej synka 🙂

Buzka , do potem 🙂

• Mamusia
Dziewczyny musze wam powiedziec,ze ona chyba juz zrozumiala swoj blad bo z tego co wiem to jezdzi do tych dzieci i odwiedza ich ale to nie jest tak latwo. teraz bedzie musiala sie po sadach targac zeby dzieci odzyskac, bedzie miala kontrolne najazdy do domu, a pozatym moja ciocia chce ich chyba zaakceptowac. Moja cala rodzina jest zachwycona tymi dziecmi 🙂 a babcia traktuje ich juz jak swoje wnuki hehe 🙂

Ja chodze na NFZ i mam usg co wizyte 😁 😁 😁przynjamniej do tej pory tak bylo, ale kolezanka ktora chodzila do tej samej doktor co ja mowila,ze do konca ciazy miala co wizyte usg.

Mittka,to daj znac co i jak! bo sie martwie...

Ide do lumka 😁 upoluje cos to pokaze 😁

Ja ma robione usg na każdej wizycie tylko że ja chodzę prywatnie a badania miałam robione 2 razy i teraz też będę mieć robione na przeciwciała tak bynajmniej powiedział mi na ostatniej wizycie. Ja też nie miałam robionych badań na tokso 😞 Kurcze muszę się go zapytać w poniedziałek kiedy i dlaczego się te badania robi a może Wy wiecie??

• Mamusia
DZIEŃ DOBRY MAMUŚKI!

Fredeczka co do Twojej teściowej to brak mi słow, naprawdę nie wiem jak można oddać swoje dzieci obcym na wychowanie 🤢
😠

Akompf tapeta bardzo mi się podoba, zastanawiam się czy nie dorwałabym tu takiej 🤪 co do brodawek to również uważam, że sposób AgnieszkiK jest najprzyjemniejszy ale ponoc jak się ich nie hartuje "mechanicznie" to później moga pękać. Nie pytaj jak bo sama nie wiem.

Ja niedawno wstałam, teraz piję kawkę i wcinam ciaso kokosowe bo mi teściówka przysłała :P :laugh:

Mnie wczoraj też wieczorem dorwał mocny skórcz, nie mogłam znaleźć tabletek ala nospa i do 1 nie spałam bo mąż co 5 min. dzwonił czy wszystko ok i oznajmił, że jak urodzę zanim on przyjedzie to sie na mnie obrazi ehe. To chyba nic poważnego bo w końcu w poniedziałek byłam u gin i mówiła, że nie mam rozwarcia więc ok. Muszę sobie tylko kupić te rozkurczowe ale też nie chciałabym ich brać za dużo bo nie są wskazane w ciąży. Masz babo placek 🤨

Wiecie dziewczyny teraz tak mi się przypomniało coś na temat piersi. Sprawdźcie czy macie wystające sutki czy płaskie. Jeżeli są płaskie to już zacznijcie się starać je wyciągać do przodu a tym które już wystają to dbajcie aby się nie pochowały bo potem jest wielki problem z karmieniem maluszków. Maleństwa nie będą miały jak chwycić i wyssać mleczko.
No niby są takie nakładki ale powiem Wam że w przypadku mojej koleżanki się nie sprawdziły i mały miał kłopot z jedzeniem prosto z piersi bo właśnie koleżance sutki się pochowały.