Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja mam zwykłe USG robione przy każdej wizycie - czyli średnio co 3 tygodnie. I niestety nie wszystko na nim tak dokładnie widać, nie ma np. dopplera, wykazującego przepływy w naczyniach tętniczych - co w moim przypadku było baaaardzo ważne.Na zwykłym USG można obmierzyć dziecko, sprawdzić jego szacowaną wagę, zobaczyć bijące serduszko. Ale na USG 3D można serduszko obejrzeć powiększone na całym ekranie i sprawdzić jego dokładną budowę, podobnie z układem moczowym, mózgiem i wszystkimi organami dzidziusia.

Ja idąc na badanie podobnie jak PannaNikt wiedziałam na podstawie zwykłego USG, że dzidziuś jest zdrowy, bo rośnie i serduszko bije równomiernie.

Jechałam mniej zdenerwowane na badanie 4D połówkowe bo na ostatnim było wszystko w porządku i odrzucono wszystkie markery chorób genetycznych badanych miedzy 11 a 14 tyg, a tu niestety przykra niespodzianka 😞.
Oczywiście nie zakładam, że każdej z Nas może się to samo przydarzyć, wręcz mam nadzieję, że wasza ciąża będzie przechodzić bez komplikacji, ale zawsze lepiej chuchać na zimne.
Jest jeden sposób, żeby za te badanie nie płacić, wystarczy sprawdzić gdzie w waszym obrębie robione są badania prenatalne refundowane przez NFZ (zazwyczaj są to prywatne przychodnie bądź te bogatsze szpitale) i jeżeli macie powyżej 35 roku życia macie już spokojną głowę ponieważ badanie wam się należy, a jeżeli jesteście młodymi mamami (tak jak ja 🙂 ) wystarczy porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym aby na skierowaniu na takowe badania zaznaczył, że wykrył nieprawidłowości podczas USG.
http://www.klinikanieplodnosci.pl/dokumenty/skierowanie.pdf

ta ostatnia opcja.

Wiem, że dużo płaciłam za film. Badanie było robione w Provicie w Katowicach, ona do najtańszych nie należy ale ma doskonałych specjalistów i niestety coś za coś. 🙂

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Cześć dziewczyny 🙂 widzę, że rózne są opinie na temat USG 3d i 4d 🥴
Ale tak jak mówicie - ile ludzi tyle zdań 🙂 I tak pewnie każda z nas zrobi co uważa, ale fajnie jest poznać zdanie innych ciężarnych na ten temat.
Spałam dziś do 9.30 , miałam taki głupkowaty sen, że ktoś mnie gonił i jak się obudziłam, to faktycznie tak mi serce mocno biło, jak bym naprawde szybko biegła 😲
Idę na śniadanko.
Miłoego dnia 🙂

DZIEŃ DOBRY 🙂 🙂 🙂

DZIEWCZYNY DOZNAŁAM DZIŚ NIESAMOWITEGO UCZUCIA:P :P :P
PIERWSZY RAZ WIDZIAŁAM JAK BRZUCH MI FALUJE PODCZAS RUCHÓW MOJEGO MALEŃSTWA:laugh: :laugh: :laugh:
A JAK KOPAŁO 🤪 🤪 NORMALNIE POPŁAKAŁAM SIĘ ZE SZCZĘŚCIA 😁 😁 😁

• Mamusia
Hej kobietki 🙂

Widze że trwa żywa dyskusja na temat tych badań.Zdania zawsze będą podzielone ja zdecydowałam się na nie sama w Katowicach zapłace za nie 170zł,albo nie zapłace jeśli uznają mi skierowanie 🙂 mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.

• Mamusia
Fredeczkaa trzeba było podsunąć babci pomysł z usg zamiast mszy 🙂 Ale nie ma się co dziwić babacia starej daty to pozwól jej 🙂 ale mój maluszek szaleje w brzuszku chyba robi mi na złość bo malowałam paznokcie u nóg i troche go pogniotłam hihi to teraz pokazuje co potrafi 🤪

ja uważam, że to usg jest super, a szkoda mi trochę kasy bo z 200 zł już miałabym coś fajnego dla dzidzi, a tak za badanie ok 30 min tyle kasy dać, kiedyś dzieci się rodziły bez usg i tez wszystko było ok, więc na pewno 3d nie jest koniecznością, bardziej przyjemnością, jednak czytając opinie niestety często piszą, że na sam obraz 3d przełączają na chwilkę, a reszta i tak jest w normalnym usg robione.

A mnie wczoraj dopadł kryzys ubraniowy 😠 , niby wchodzę jeszcze we wszystko, ale taką mam ochotę na coś nowego że szok, a na ciężarówkowe to jeszcze jest czas, bo jak na razie nie miałabym na co założyć.

• Mamusia
Masz rację Emmax na 3D przełączają mniej więcej na kilka minut podczas całego badania ( w stosunku 40 do 60 %)większość badania przebiega w normalnej formie czarno-białej.
Jak już pisałam ja zdecydowałam się na nagranie płyty, żeby pokazać synowi braciszka, a dla niego obraz czarno-biały był bardziej sugestywny niż obraz 3D (maluch miał w tedy 11 tygodni i nie wyglądał zbyt apetycznie 🙂). Stwierdził, że dziecko ładniejsze jest w odcieniach szarości niż w kolorze 🙂.

Podczas badania połówkowego miałam robioną biometrię jak i anatomię dzidziusia. W tym również markery na :
- poszerzony fałd karkowy
- krótsza kość ramienia
- krótsza kość udowa
- pielektazja
- ognsko hiperechogenne
- jelito hyperechogenne

To w sumie tyle co mogę powiedzieć na temat tych badań

Trzymam kciuki za was dziewczynki, będzie dobrze 🙂

• Mamusia
Dzisiaj zadzwoniłam do mojego gina i przyspieszyłam wizytę. Naczytałam się o tej nieszczęsnej pępowinie dwunaczyniowej tylu rzeczy, że o niczym innym nie myślę. I do tego ta przegroda macicy 🤢 . Ech... Jak sobie pomyślę, że moje bobo siedzi sobie w mym brzuchu jak w klatce i nie ma miejsca żeby swobodnie się poruszać to aż mnie serce ściska i łzy same spływają...

• Mamusia
Witam wszystkie Mamusie:-)
AgnieszkaK , gratuluje falującego brzuszka:-)

Ja za wizytę u swojego lekarza płacę 150zł i usg mam na każdej wizycie.Tydzień temu miałam robione usg połówkowe i dokładnie lekarz pomierzył Maluszka, posprawdzał serduszko, wszystkie kończyny,główkę i pępowinę też coś tam mierzył i sprawdzał. Co prawda usg 3d/4d kosztuje w tej przychodni co chodzę 180zł ale uważam,że nie mam potrzeby iść jeszcze dodatkowo na takie usg tym bardziej,że mam dokładnego lekarza, który w dodatku ma bardzo dobry sprzęt.Także na dzień dzisiejszy usg 3d/4d robić nie będę.

Pozdrawiam

• Mamusia
Mittka pewnie zamawiala ta msze jeszcze zanim bylam w ciazy albo rok temu albo pol roku temu :P

Ja chce tez nagrac film jesli pojde, bo moj kochany nie bedzie mogl byc ze mna pewnie ,bo bedzie w pracy ;/

Ewa daj znac co i jak po badaniach 🙂

Zgryz a Ty sie nie denerwujesz? :P moze jutro nerwy Cie dopadna 😉

Dzisiaj bylam z Killerem 3 razy na spacerku tak po godzince mniej wiecej i sama nie moge wyjsc z podziwu jaki jest grzeczny i kochany, a jak skacze w pole i tak smiesznie glowke wychyla zeby zobaczyc czy mu nie ucieklam to ze smiechu nie moge 🙂 inne psy szczekaja a on idzie i zlewa je wszystkie tylko dzisiaj jak kota zobaczyl to sie obracal caly czas :P
Tylko moj stary pies jakos zazdrosny jest strasznie i jak podejde do Killera to on podbiega za chwile i zaczyna szczekac i warczec,zazdrosnik maly 🙂 i mam jeza na podworku hehe 🙂 pies ma caly nos podrapany bo jak jez sie w kulke zwinal to nosem go popychal i teraz ma. tylko,ze jeze maja strasznie duzo pchel wiec trzeba bedzie go wyemigrowac na ogrod.

• Mamusia
Cześć dziewczynki!!!

W końcu w domku, dzisiaj miałam ciężki dzień zakupowy, ile sie nalatałam to moje, najgorsze jest to, że 50 stopni na dworzu i ledwo można oddychać. Byłam przy okiazji u fryzjerki i w końcu zrobiłam się całkiem na bląd z całkiem czarnych hhehe, zaszalałam ale ja już tak mam, ze skrajności w skrajność.
Maja się dzisiaj wogóle nie rusza, pewnie dlatego, że tyle latałam i zmęczona jestem, jak sobie odpocznie to się pewnie do mamusi odezwie.
Miałam 4d robione w 19tc, polecam z całego serducha, zaj.... sprawa!!!!

A ja dziś na obiad zrobiłam leczo 🙂 ale super dobre wyszło i tak dużo zrobiłam, pomyślałam ze na jutro będzie, ale jak mój mąz się dopadł to niestety nic nie zostało, bo naprawde pycha, sama zjadłam dwie porcje :P