Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Trochę poszperałam na necie. Przy pierwszej ciąży podobno jest niskie ryzyko, że dojdzie do konfliktu. Tak jak Ty pisałaś, po porodzie dopiero podają zastrzyk i już 🙂 Trochę się uspokoiłam. Wiadomo niewiedza początkuje panikę

• Mamusia
gosia20101 napisał(a):
Trochę poszperałam na necie. Przy pierwszej ciąży podobno jest niskie ryzyko, że dojdzie do konfliktu. Tak jak Ty pisałaś, po porodzie dopiero podają zastrzyk i już 🙂 Trochę się uspokoiłam. Wiadomo niewiedza początkuje panikę

dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest jak ja mam O Rh+, a mój mąż ma B Rh-. Ogólnie ludzi z Rh minusowym jest ok 15%, czyli tak naprawdę istnieje tylko 15% prawdopodobieństwo, że będzie konflikt. Teraz jak będę na wizycie, a mam 1 czerwca, muszę powiedzieć o tym pani doktor. Bo ostatnio w ferworze szczęścia, jakim było usłyszenie bijącego serduszka i zobaczenia Maluszka, po prostu zapomniałam 🙂

• Mamusia
gosia20101 napisał(a):
Ja też nie mówiłam o tym, że mamy odmienny współczynnik na pierwszej wizycie, bo ups zapomniałam. Czy Twój lekarz kazał Ci zrobić badania na obecność przeciwciał i oznaczenie grupy ??

oznaczenie grupy zrobiłam i przeciwciała też, bo to przy grupie od razu jest. i nie wykryto przeciwciał u mnie

teraz muszę pani doktor powiedzieć, bo może to ważne jest

• Mamusia
Jesli to was uspokoi to ja jestem dzieckiem z konfliktu serologicznego i to tej gorszej wersji bo grupe odziedziczylam po tacie czyli mam Rh + a mama ma Rh -, ale jak widac nic mi nie jest 🙂 Mama po porodzie i po oznaczeniu mojej grupy krwi dostala zastrzyk. Po kilku(nastu 😉) latach urodziil sie moj brat i tez jest wszystko ok 🙂
Ale musisz powiedziec o tym lekarzowi.
Mnie moja gin kazala oznaczyc grupe krwi pomimo ze znalam swoja, i wyszla mi ponownie Rh +, wiec u nas konfliktu nie bedzie nawet jakby maz mial Rh-.

Taka ciekawostka jeszcze: moj dziadek z babcia rowniez maja (mieli) konflikt, dziadek Rh+, babcia Rh-, mieli tylko jedno dziecko bo kiedys nie bylo takich zastrzykow i druga ciaza zawsze byla ryzykowna , ale w zeszlym roku okazalo sie ze dziadkowi zle kiedys oznaczyli i teraz juz kilkakrotnie wyszlo mu Rh-!!!!!!!!!! Wiec konfliktu nie ma i nigdy nie bylo i spokojnie moja mama mogla miec rodzenstwo... eehh Ci lekarze 🙃

• Mamusia
chloe napisał(a):
Jesli to was uspokoi to ja jestem dzieckiem z konfliktu serologicznego i to tej gorszej wersji bo grupe odziedziczylam po tacie czyli mam Rh + a mama ma Rh -, ale jak widac nic mi nie jest 🙂 Mama po porodzie i po oznaczeniu mojej grupy krwi dostala zastrzyk. Po kilku(nastu 😉) latach urodziil sie moj brat i tez jest wszystko ok 🙂
Ale musisz powiedziec o tym lekarzowi.
Mnie moja gin kazala oznaczyc grupe krwi pomimo ze znalam swoja, i wyszla mi ponownie Rh +, wiec u nas konfliktu nie bedzie nawet jakby maz mial Rh-.

Taka ciekawostka jeszcze: moj dziadek z babcia rowniez maja (mieli) konflikt, dziadek Rh+, babcia Rh-, mieli tylko jedno dziecko bo kiedys nie bylo takich zastrzykow i druga ciaza zawsze byla ryzykowna , ale w zeszlym roku okazalo sie ze dziadkowi zle kiedys oznaczyli i teraz juz kilkakrotnie wyszlo mu Rh-!!!!!!!!!! Wiec konfliktu nie ma i nigdy nie bylo i spokojnie moja mama mogla miec rodzenstwo... eehh Ci lekarze 🙃

wiem, że muszę powiedzieć. jakoś wyleciało mi z głowy. u mojej pani doktor, kartę ciąży uzupełnia położna siedząca w rejestracji. i ona mi wszystkie te moje badania tam wpisała, i tą grupę z przeciwciałami też.

ale 1 czerwca na wizycie na pewno nie zapomnę jej tego powiedzieć

ale ogólnie to jestem dobrej myśli 🙂

• Mamusia
Cześć dziewczyny, wróciłam ze szkolenia dokładnia 15,5h od chwili wyjścia z domu. Byłam pewna że padnę od razu za progiem a tu się spać nie chce...
Ja również witam nowe grudnióweczki 🙂. Rano mam usg juppi (a potem do pracy i tu już mniejszy entuzjazm...). Ale zlepek myśli produkuje dziś ta papka co została mi z mózgu, lepiej skończe na dziś - dobranoc

No dziewczyny ciekawy temat z tą krwią...organizm ludzki potrafi zaskoczyć 😉

Ja na szczęście nie mam tego problemu 😉

Ale za to problemy gastryczne wróciły 😠
Znowu jak balon mam żołądek, jak napompowana się czuję i aż mi się ciężko oddycha 😠
I skóra na cyckach i brzuchu swędzieć zaczyna...to by znaczyło, że rosnę ale ja dziękuję za jeszcze większe bolące cycki 😜

Stosujecie już jakieś kremy ???
Ja zakupiłam na początek w ROSSMAN'ie specjalny balsam, ma zaj***ty zapach 🙂
Ale często zapominam o jego użyciu heh 😜 Jeszcze nie mam tego nawyku, pewnie z czasem się przyzwyczaję 🙂 No i oliwkę zwykłą też od czasu do czasu stosuję, ale na jakąś nieudaną trafiłam z CLEANIC'a bo jakoś dziwnie się się na ciele "rozkłada" 😞 Nie napiszę rozpływa bo aż taka płynna nie jest jak inne niestety...

A skoro już coś napisałam to skorzystam z okazji i coś naskrobię 🙂

Oczka mruży księżyc, słoneczko już śpi,
wszyscy już zmęczeni, nasze fasolki i my...
Dobranoc laseczki 😘

wanilia napisał(a):
Rano mam usg juppi (a potem do pracy i tu już mniejszy entuzjazm...). Ale zlepek myśli produkuje dziś ta papka co została mi z mózgu, lepiej skończe na dziś - dobranoc

Juppi 🙂 Kolejne zdjątko maluszka będzie 🙂

• Mamusia
cześć dziewczyny 🙂
wracając do konfliktu ja kiedyś czytałam że jak się go ma to dzieci rodzą się jednej płci tak więc nastawiona byłam tylko na chłopców 🙂 ale mój lekarz powiedział że to niegdy nie zostało udowodnione i konflikt nie ma wpływu na płeć więc może jednak będzie dziewuszka 🙂 czasami człowiek głupot sie oczyta i w to wierzy.
p.s u mnie pogoda cudowna dzisiaj na obiad wymyśliłam pomidorówkę i naleśniki
pozdrawiam miłego dnia

• Mamusia
cześć Rubi 🙂

u mojej kuzynki był konflikt i ma chłopca i dziewczynkę, więc raczej to nieprawda 🙂

a jeśli chodzi o pogodę to u mnie też cudowna 🙂 piękny i upalny dzień się zapowiada 🙂 a ja muszę na zajęciach siedzieć. Na szczęście tylko od 9.30 do 14. a potem będę odpoczywać, może jakiś spacer 🙂

ale Ci Rubi dobrze, że masz jakąś koncepcję na obiad 🙂 ja nie mam idei, a jak przyjdę to będę głodna i wtedy pewnie zjem coś co najszybciej się będzie dało zrobić :/

• Mamusia
Cześć dziewczyny.
Ja wczoraj byłam u mojego gina, powiedział, że wszystko ok. Przepisał milion badań. Dał mi zwolnienie, żebym w te upału juz nie siedziała w pracy (nie mam klimy w pokoju i słońce wali cały dzień w okna, więc mam solarium i saune w jednym ;-) Dziś pierwszy raz poczulam, że mam sutki...dziwna ta ciąża u każdej inaczej ;-) Wieczorami mam takie wzdęcia, że brzuch to wyglada na 5 mc...rano przechodzi. A jak u Was dziewczęta?

• Mamusia
Granta napisał(a):
Wieczorami mam takie wzdęcia, że brzuch to wyglada na 5 mc...rano przechodzi. A jak u Was dziewczęta?

no witam 🙂

u mnie z tym brzuchem jest dokładnie to samo, wieczorem jest tak wielki jak na 5 miesiąc, a rano jest delikatnie zaokrąglony, ale to tak ładnie 🙂

kurde, staram się nie jeść nic takiego po czym mogłabym mieć wzdęcia, a tu mimo wszystko one są

ale cieszę się, że nie jestem sama 🙂

• Mamusia
Granta napisał(a):
Wieczorami mam takie wzdęcia, że brzuch to wyglada na 5 mc...rano przechodzi. A jak u Was dziewczęta?

no witam 🙂

u mnie z tym brzuchem jest dokładnie to samo, wieczorem jest tak wielki jak na 5 miesiąc, a rano jest delikatnie zaokrąglony, ale to tak ładnie 🙂

kurde, staram się nie jeść nic takiego po czym mogłabym mieć wzdęcia, a tu mimo wszystko one są

ale cieszę się, że nie jestem sama 🙂

• Mamusia
cześć dziewczyny 🙂
aleee miałam fatalną noc-co godzine sie budziłam;/ wczoraj przespałam cały dzień,planowałam drzemkę a położyłam sie ok 10 a wstałam po 17 szok!
co do brzusia to ja najchętniej ogladała bym go właśnie wieczsorami b o tylko wtedy cos tam widać, w dzień jestem płaska jak deska.
A jeśli chodzi o konflikt to ja jeszcze nic nie wiem,czekam na pierwsze badania no ale to dopiero za jakieś 2-3 tygodnie jak będziemy w PL bo tutaj jeszcze lekarza nie znalazłam;/

• Mamusia
No to dziewczyny szybka relacja 🙂
Ja już po wizycie, wyniki badań wszystkie ok a usg....ech...Mój cudak ma już 52,5mm, rusza się jak szalony (nawet się twarzą odwrócił do nas i było wszystko widać!!), przezierność karkowa w normie, kości nosowe i wargi wykształcone, serducho bije 🤪 I widzę że na wydruku z usg data porodu 30.11.2011 - wiek ciąży 12t4d !!! Czyli jakby 13 tydz już 😮 Ale się cieszę.
Nie wiem czy uda mi się wrzucić zdjęcie - nie mam skanera w domu.....
A teraz lecę do pracy, miłego dnia !

• Mamusia
wanilia napisał(a):
Ja już po wizycie, wyniki badań wszystkie ok a usg....ech...Mój cudak ma już 52,5mm, rusza się jak szalony (nawet się twarzą odwrócił do nas i było wszystko widać!!), przezierność karkowa w normie, kości nosowe i wargi wykształcone, serducho bije 🤪 I widzę że na wydruku z usg data porodu 30.11.2011 - wiek ciąży 12t4d !!! Czyli jakby 13 tydz już 😮 Ale się cieszę.

o jak fajnie 🙂 🙂 🙂 cieszę się bardzo, że wszystko jest dobrze 🙂

• Mamusia
aaagaaa napisał(a):
wanilia napisał(a):

o jak fajnie 🙂 🙂 🙂 cieszę się bardzo, że wszystko jest dobrze 🙂

Super wiadomosc od rana 🙂
Mam nadzieje, ze pomimo nowego terminu nas nie zostawisz i nie zdezerterujesz do Listopadowek 😠? 😜

• Mamusia
Wanilia super wieści 🙂 A co do usg, to mi też wyszła data porodu wcześniejsza o 3 dni.Dzieciaki róznie rosną i to dlatego...a i co do wyliczania tygodni, to pytałam sie pani doktor i to jest tak, że liczymy ukończone czyli jak teraz jests w 12w4d to nadal jestes w 12...o taka cieawostka, też się zastanawiałam jak to się oblicza i juz wiem :-)

• Mamusia
Cześć dziewczyny, nie ukrywam, że te wszystkie posty to istna skarbnica wiedzy 🙂 dlatego postanowilam dołączyć, może kiedyś i ja coś mądrego napiszę....jeżeli chodzi o mnie, jestem aktualnie w 11 tc (termin na 14.12.2011r.). Poczytałam troche o waszych objawach i tak naprawdę mam to samo: bolące piersi, wieczne zmęczenie...i mnie jeszcze akurat przez 3 tyg męczyły mega wymioty!!..to akurat był póki co najmniej przyjemny aspekt ciąży....Mój gin kazał brać mi tylko Folik i tego się trzymam. Witaminy nadrabiam w owocach i warzywach, które jem na potęgę....idę za tydz na USG więc mam nadzieję, że zobaczę o ile urósł mój dzidziuś... 🙂
Pozdowienia dla Was wszystich z gorącego i słonecznego Lublina 🙂