Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
u nas tez sloneczko ale mroz do tego.
z rana obudzil nas kurier z moja kurtka 🤪 🤪 takze juz mi zima niestraszna 🙂 🙂

w weekend zamowilam tez juz koszule i pizame do szpitala, laczny koszt z presylka 57zl 🙂 🙂

kopniaki Julka tez staly sie juz bolesne... ale i tak slodkie 🙂 🙂 duzo gorsza jest moja kosc lonowa... 😞

• Mamusia
wanilia napisał(a):
Właśnie sobie uświadomiłam że za miesiąc o tej porze będe miała dwa tyg do porodu i pewnie będę się wczuwała w każde ukłucie czy to przypadkiem nie już 😮 Ale przynajmniej w szpitalu położna wytłumaczyła mi kiedy mam jechać na porodówkę. Podobno jak odejdą wody i są czyste (nie są zielone) to nawet jeszcze 3-4h można w domu posiedzieć. A przy skurczach co 10 min mam się zbierać. I to już niedługo będzie się działo 🙃 🙃

słyszałam ten tekst.3-4 godziny,aha!! jak zajechałam na izbę przyjęć z Julką to pielęgniarka też mi tak mówiła-ooo pani to przed południem nie urodzi.tylko że mi wody odeszły o 6;45 rano a Julka urodziła sie o 12;18.do 3 godzin po odejściu wód musisz być w szpitalu.koleżanka też mi o tym mówiła.jedna położna jej powiedziała że właśnie 3-4 godziny a druga ze do 3 godzin.jak widzisz na moim przykładzie nie za wiele bym miala czasu na dojechanie do szpitala,tym bardziej że to godziny korkowe w warszawie o tej porze więc niechby się jakiś korek zrobił solidny to leże i rodzę w samochodzie.nie fajnie...

• Mamusia
asiadudzika ja podejrzewam że chociaż do szpitala mam blisko to jak tylko wody odejdą to w samochód i gazu 😲
Agami ja też chciałam Jelpa kupic i nie mogę znaleźć a nie chce mi się proszku na allegro zamawiać. Podobno w Makro był kiedyś bez problemu dostępny ale teraz nie wiem jak jest

• Mamusia
a byłyście dziewczyny ze swoimi M w urzędzie uznać już ojcostwo? można to zrobić przed porodem jak np. ja jadę dzisiaj żeby mój mógł sam papiery odebrać po porodzie a jak nie załatwicie przed porodem to po porodzie musicie jechać razem a po co się taszczyć z niemowlakiem jak można teraz załatwić no nie 😉

• Mamusia
pammat napisał(a):
a byłyście dziewczyny ze swoimi M w urzędzie uznać już ojcostwo? można to zrobić przed porodem jak np. ja jadę dzisiaj żeby mój mógł sam papiery odebrać po porodzie a jak nie załatwicie przed porodem to po porodzie musicie jechać razem a po co się taszczyć z niemowlakiem jak można teraz załatwić no nie 😉

Ja byłam o to pytać ale podobno to się tylko w wyjątkowych wypadkach robi i więcej z tym papierkowej roboty niż jak się po porodzie jedzie do USC. Więc my daliśmy sobie spokój, podjedziemy po porodzie
coq udanych zakupów- ja też się zaraz zbieram- po jakieś organizery do szafy i komody 😉

• Mamusia
pammat napisał(a):

serio tak trzeba?? nawet jak to slubny? 🙂
jak w zeszlym roku odbieralam papiery po poronieniu to bylam sama i dostalam akt urodzenia z nazwiskiem ojca normalnie...hmmm ale kolka wbilas teraz 😮

• Mamusia
moja koleżanka rodziła 2misiące temu i jest po ślubie i też to załatwiała
jest potrzebny matki akt urodzenia i ksiazeczka ciazowa i ojciec dziecka idzie z toba i mowi ze to jest dziecko będzie i to wszystko .. wiec czy jesteś przed ślubem czy po tak czy tak załatwić trzeba 🙂

• Mamusia
pammat napisał(a):
moja koleżanka rodziła 2misiące temu i jest po ślubie i też to załatwiała
jest potrzebny matki akt urodzenia i ksiazeczka ciazowa i ojciec dziecka idzie z toba i mowi ze to jest dziecko będzie i to wszystko .. wiec czy jesteś przed ślubem czy po tak czy tak załatwić trzeba 🙂

w urzedzie gdzie mieszkasz czy tam gdzie bedzie akt urodzenia dziecka do odbioru (tam gdzie szpital)?

• Mamusia
WITAM PRZYSZŁE MAMUSIE 🙂

PO KOLEJNYCH PORZĄDKACH W SZAFIE CÓRKI
MAM DO SPRZEDANIA
KOMBINEZONY ZIMOWE 56-62-68
DRESIKI, BODZIAKI, SPODNIE, BLUZY, CZAPECZKI, RAJSTOPKI, SKARPETKI
A TAKŻE REWELACYJNĄ MATĘ EDUKACYJNĄ TINY LOVE DUET
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=6008355

• Mamusia
Cześć dziewczynki, czy to trzecie usg które jest potrzebne do szpitala-tzn.to określające przybliżoną wagę dziecka musi być wykonane do końca 32 tyg.??????mam dylemat bo moja lekarz na ostatniej wizycie była strasznie zakręcona i nic mi o nim nie mówiła a zawsze dawała mi skierowanie na usg.A z kolei na zajęciach w szkole rodzenia położna wspominała coś że do 32 tyg. trzeba zrobić.

• Mamusia
Ulka napisał(a):
antya1 moja kolezanka nie zrobila usg w 32 tyg bo lekarka powiedziala ze nie ma takiej potrzeby i ostatnie usg miala z 20 tyg, a sama nie zrobila dla siebie bo szkoda jej bylo kasy... 😲
chyba zalezy od szpitala albo nie wiem, u mnie tez nie ma wymagan co do tego

ja w ogole nie slyszlaam o ty,. na prenatalnych w 21tc powiedzaiala mi lekarka ze jak wszystko bedzie ok to juz sie wiecej u niej nie pokazuje 🙂

ulka lez kurde, rozumiem Cie, tez lezalam i mialam dola. posciagaj sobie jakies seriale i ogladaj, wciagniesz sie i czas zleci.
juz nie tak dlugo ci zostalo!!!! powiedz lekarzowi wszystko na kontroli, moze potrzebujesz innych lekow, no spa jest bardzo delikatna.

• Mamusia
Witam ponownie,

Jestem po pierwszych zakupach. ochodzilabym jeszcze, ale poczulam, ze cos slabne i moge fiknac. A ze sklep, w ktorym bylam 10 min. od domu postanowilam wrocic i cos zjesc 🙂

Kupialm dla siebie dwie pizamy i jestem mega mega mega z nich zadowolona 😆 Szlafrok wydal mi sie za drogi, bede szukala czegos tanszego, bo generalnie nie uzywam takowego.
Upolowalam dla Malutkiej kolderke, 🙃 za jedyne 5,5 euro. Sama ona zdaje mi sie duza w lozeczku, ale potrzewki od siostry sa jeszcze wieksze 😮 ale zrobie tak, ze bedzie pasowalo!

Zjem cos i ide dalej. Wypatrzylam Hugisy 27 sztuk + 64 chosteczki i czapeczka, New Born i wycieciem na kikut. I mam pytanie do Was ( moze doswiadczone mamy? 🙂 ) bo nie wiem w jaka ilosc sie zaopatrzyc? Jak wiadomo po kikucie przechodze na piekuszki eko, wiec nie wiem ile tych kupowac. Kikut odpada miedzy 7 a 14 dniem niby - a ile pieluch na dzien ustalic?

• Mamusia
Hej,

Wreszcie udalo mi sie nadrobic zaleglosci z weekendu 🙂

Ulka nie przemeczaj sie, lez w lozku i nie wychodz z niego. Juz niewiele zostalo wytrzymsz do konca 🙂

Z dolegliwosci to boli mnie przepona 😞 Mlody bardzo w nia kopie... zgaga przychodzi i odchodzi wiec nie jest tak zle. Rennie i mleko daje jeszcze rade 🙂
Dzis bylam na badaniach (mocz i krew), a w srode do kontroli do lekarza. Zobacze co slychac u mojego malenstwa 🙂
Wczoraj namowialam mojego M na wizyte w restauracji 🙂 Pojechalismy do "Stek Chaty" zjadalam sobie: grzanki z oscypkiem, pomidorem i ogorkiem zielonym, stek z kangura z mini plackami ziemniaczanymi w sosie czosnkowym i sos borowikowy do steka, a na podwieczorek truskawki z galka waniliowa i bita smietana 😁 pycha bylo...
Teraz niestety zostaly juz tylko wspomnienia po tym posilku, ale bylo warto 🙂