Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej,
ja tylko na chwilę się melduję bo mała zasnęła niedawno i ja chyba zrobię to samo 😉
U nas ok, chodzimy na spacerki, Weronka nadal grzeczna i daje pospać w nocy.
Ja też mam hemoroidy ale małe więc to pryszcz w porównaniu z kroczem które boli nadal...No ale da sie juz z tym bolem funkcjonowac więc nie będę narzekac. Ale z utęsknieniem czekam na dzień w którym bede mogła normalnie chodzić i siadać...
Pozdrawiam Was Mamusie i Brzuszki!!

• Mamusia
coquelicot napisał(a):
Kurcze mamusie, ile wasze dziedzi przy piersi czasu spedzaja? Moja je moze czesto, ale konczy sie na 10 minutach ssania, a bywa ze i po 5 przestaje i spi. Czasami 15 minut. Malo, 🤔

moj tez kiedys jad 45 minut a teraz 10-15 minut i jest najedzony.... pytalam poloznej to powiedziala ze teraz jest pokarm bardziej wartosciowy w sensie sycacy niz wtedy siara i ze to starczy 🙂)

• Mamusia
novaM napisał(a):
pammat napisał(a):
dziewczyny powiem wam ze karmienie mi nie idzie konsti mnie podziabała i mało tego pokarmu narazie same wiecie...

Lalka a nakładki masz 🤨 ???
Pam tylko się nie stresuj kochanie bo tylko pozytywne myślenie i kontakt z małą pomoże laktacji 🙂
Wiem , że łatwo mi pisać tak pewnie myślisz ale ja już pisałam na forum chyba wczoraj to ja również na przypływ pokarmu czekam 🥴
Spokojnie ją dostawiaj do każdego cycucha po 15 min. niech organizm sam w swoim tempie zadziała a po tej pół godz. idź i powiedz pielęgniarkom że przystawiasz do obu piersi a ona nadal głodna i niech ją trochę dokarmią...ja tak robiłam i widzę że pokarm wraca 🙂
Aaa no i wczoraj od razu ze szpitala pojechałam do sklepu po mleko w razie W...i już wczoraj wieczorem się przydało ... więc spokojnie kochana 🙂 Nastaw się, że będzie dobrze i nawet stare wiedźmy takie jak Nova mają z tym problem 😘

Pammat kup sobie te nakladeczki.. mi wlasnie noavM polecila io super bylo... mam w domku 2 rodzaje i malemu pomoglo to sie nauczyc ssac dobrze i rozbujalo lekko latacje.. ja w szpitalu jak bylam uparlam sie karmic piersia i co chwile przekladalam i maly plakal w nocy a ja uparcie dalej swoje.. dopiero jak zaczal spadac na wadze to stwierdzialm ze dokarmimy.. ale w sumie najpierw 4 razy po 15 na cyc jak dalej plakal to chwilka butelka tak z 20-30 ml i bylo ok.. w sumie dokarmilam go z 3 razy moze sztucznym.. wrocilam do domu kupilam mleko ale jak sie okazalo po 4-5 dniach jest nawal... i w nocy obudzialm sie cala mokra tak lecialo... wiec pam nie martw sie 🙂 laktacja przyjdzie jeszcze bedziesz nam tu pisac ze masz nawal i nie wiesz co z mlekiem robic;p ja musialam kupic laktator bo nie zjadal wszystkiego malu i piersi kuly.... w sumie mam 2 laktatory bo ten najtanszy z apteki mi nie sciagal.... wiec uszka w gore bedzie gucio 🙂))

• Mamusia
...NARESZCIE CHWILA ODPOCZYNKU!!!!BYŁAM NA SPACERKU ...ALE TAK ZIIIMNO OD MORZA DAJE ŻE HEJ WIĘC CHWILE POSPACEROWALISMY Z MĘŻEM I DO DOMKU.OBIADEK ZJEDZONY NO I SZARLOTKĘ PIEKĘ WŁAŚNIE-A NIECH TEN MÓJ CHŁOPINKA BIEDNY JESZCZE SIE NACIESZY BO PEWNIE PO NARODZINACH MAŁEGO NIE BEDZIE CZASU NA SMAKOŁYKI 🙂 A TAK NA MARGINESIE TO WSZYSTKIE PO KOLEJI "OBRZYDZIŁY WĄTRÓBKĘ" 🙂 JUŻ NAPEEEEEEEWNOOOO NIE ZJEM NIGDY !!!!! 😁 BŁEEEEEEEE .

• Mamusia
Agami...a nie mówiłam 🙂 Wiedźma Nova zna się na niektórych rzeczach 😉
Pamm - Nova prawdę ci powie 😘

Candys ... wątróbka jest gites 😎 😎 😎
Ale z tym ciachem to teraz po bandzie pojechałaś...aż poczułam smak tego ciacha w buzi 🤨

Echh...powoli się szykuję do kąpania małego...a on taaaaak tego nie lubi, że muszę się odpowiednio nastawić heh 😉

I jeszcze jedno...dzisiaj nawałnica news'ów 🤪 🤪 🤪
Kolejny się już studzi na Nova.fm 😎 😎 😎
Zaglądajcie 🤪 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
novaM napisał(a):
Agami...a nie mówiłam 🙂 Wiedźma Nova zna się na niektórych rzeczach 😉
Pamm - Nova prawdę ci powie 😘

Candys ... wątróbka jest gites 😎 😎 😎
Ale z tym ciachem to teraz po bandzie pojechałaś...aż poczułam smak tego ciacha w buzi 🤨

Echh...powoli się szykuję do kąpania małego...a on taaaaak tego nie lubi, że muszę się odpowiednio nastawić heh 😉

I jeszcze jedno...dzisiaj nawałnica news'ów 🤪 🤪 🤪
Kolejny się już studzi na Nova.fm 😎 😎 😎
Zaglądajcie 🤪 🤪 🤪 🤪

mamusie karmiace;p jutro przepisze wam przepis na szybkie ciasto z kasza manna... i jabłkami...takie dla mam karmiacych idealne heheh bo robi sie je 5 minut i nie maja nic co moglo by zaszkodzic;p

• Mamusia
mam znalazlam w necie to nie bede przepisywac... super szybkie ciacho dla mam karmiacych majacych pelne lapki roboty ale pragnacych slodkiego;D

Składniki:
20 dag mąki
30 dag kaszy manny
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1-1.5 kg kwaśnych jabłek
1 cytryna
15 dag masła z lodówki

Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypać(wszystkie sypkie składniki) mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Jabłka obrać pokroić na cienkie plasterki i skropić cytryną. Do dobrze wysmarowanej formy wsypać 1/3 sypkich składników na to wyłożyć połowę jabłek znowu posypać 1/3 sypkich składników, potem drugą połowę jabłek i wysypać resztę sypkich składników .Zmarznięte masło zetrzeć na tarce i wiórkami masła posypać ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.
smacznego ;DDDD
ps. ja nie kropilam cytryna bo niby cytrusy nie wskazane....dawalam takie jablka ze sloiczka ktore robilam na zime takie tarkowane i zagotowane...

• Mamusia
Agami napisał(a):
mam znalazlam w necie to nie bede przepisywac... super szybkie ciacho dla mam karmiacych majacych pelne lapki roboty ale pragnacych slodkiego;D

Składniki:
20 dag mąki
30 dag kaszy manny
20 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1-1.5 kg kwaśnych jabłek
1 cytryna
15 dag masła z lodówki

Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypać(wszystkie sypkie składniki) mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Jabłka obrać pokroić na cienkie plasterki i skropić cytryną. Do dobrze wysmarowanej formy wsypać 1/3 sypkich składników na to wyłożyć połowę jabłek znowu posypać 1/3 sypkich składników, potem drugą połowę jabłek i wysypać resztę sypkich składników .Zmarznięte masło zetrzeć na tarce i wiórkami masła posypać ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny.
smacznego ;DDDD
ps. ja nie kropilam cytryna bo niby cytrusy nie wskazane....dawalam takie jablka ze sloiczka ktore robilam na zime takie tarkowane i zagotowane...

no przepis bajecznie prosty... ale czy to się na pewno upiecze 🤔
Agami potwierdź, a ja jutro robię 🤪

• Mamusia
pammat napisał(a):
dzieki lachony 😎 moja niunia jest taka kochana je i spi a jej 3kolezanki cały czas wyją! NORMALNIE KOCIOKWIK!

Ty się tak przedwcześnie nie ciesz 😜 moja też ma takie dni, że do rany przyłóż, a czasem... 🤢
Ale oczywiście życzę tylko takich dni 🙂

• Mamusia
marika321 napisał(a):
no to kolej na happysad, rite, candys 😜 😜 😜

ja coś czuje że jak Rita kilka dni cichutko siedzi to też zaraz sie może okazać że już po 🙂

no to widzę że wykrakałam 🙂 Rita GRATULACJE 🙂

dzisiaj co wejdę na forum to nowy bobas 🙂 szalone 🙂

• Mamusia
meliska napisał(a):
Dobra spadam do spania... trzeba się do dziecka dostosować 😜
D O B R A N O C 😘

szał 🙂 ale podejrzewam że jak będę mieć małego już przy sobie to też z kurami spać chodzić będę 🙂 😘

DOBRANOC

pam a Ciebie kiedy puszcza do domku ???

• Mamusia
coquelicot napisał(a):
Kurcze mamusie, ile wasze dziedzi przy piersi czasu spedzaja? Moja je moze czesto, ale konczy sie na 10 minutach ssania, a bywa ze i po 5 przestaje i spi. Czasami 15 minut. Malo, 🤔

no moja mała mała tez wlasnie tak krotko 10-15 min i juz nie weznie wiecej suta, buzke zaciska i koniec.tez mam wrazenie ze sie nie najada.
wczoraj byl u nas lekarz na wizycie, bo mala ma lekki katarek i kilka razy pokaszliwala, zapisal wit c i wapno dla dzieci. modle sie zeby pomoglo.
poza tym mowilam mu ze musze mala wybdzac na jedzenie,,bo sama sie nie budzi,powiedzial ze mam jej dac spac i nie budzic. no to w nocy karmilam ja o 23 i mysle soie, ze nie bede budzic. no i wyobrazcie sobie ze budze sie o 6 rano, a ta mala koza dalej spi!!!! normalnie szok, 7 godz bez jedzenia!!!i tak ja obudzilam i nakarmilam,no sie normalnie balm ze cos jej sie stanie. wiec juz sama nie wiem co robic, budzic czy nie, bo jedni mowia tak, a inni ze powinna jesc w nocy min co 4 gdz. no i gluia juz jestem

• Mamusia
marika321 napisał(a):
to dobra mamuski 🙂 jak będziecie miały chwilę to napiszcie które te nakładki tzn z jakiej firmy najbardziej polecacie 🙂 oczywiście chodzi mi o te już sprawdzone 😉 bo tego jeszcze nie mam ale pewnie dokupię do torby szpitalnej 🙂

ja mialam z AVENTA. przez kilka dni sie sprawdzaly, a potem nagle mala nie umiala z nich ssac, nic jej nie lecialo i zrezygnowalysmy. za to teraz pije tyljo z cyca:-) i az sie dziwie ale wogole nie bola mnie sutki, nie mam poranionych ani niczym nie smaruje.sama sie dziwie

• Mamusia
meliska napisał(a):
Aniqa strasznie to zawiłe albo ja bez zrozumienia czytam ☺️ Co z tą wysypką?? bo mi też dziś brzuch wysypało jakimiś krostami 🤢 i nie wiem o co kaman... nic nie zjadłam takiego, zaczęłam smarować się mazidłami poporodowymi, więc je odstawiłam.
A i mi też wyleciało coś stamtąd 😮 kazałam nawet mężowi oglądać i on twierdzi, że to skrzep, ale dla mnie to wyglądało jak kawałek wątróbki 😮 😮

w skrócie:
-mam wysypke powiazana z powiekszona watroba (ktora wlasciwie nie wiadomo dlaczego jest powiekszona)
- mialam przygode z izba przyjesc, bo myslalm ze zostawili mi kawalek lozyska
-mam zapalenie pecherza
- Kalinka ma katar

prez te 2,5 tyg od porodu mam juz dosyc, co chwile cos. nie dosc ze ciagle sie martwie o Kaline, czy nic jej nie dolega, to jeszcze ze soba mam problemy...

• Mamusia
A ja jutro rano chyba do szpitala zawitam 🤔
Poproszę o usg bo mieli mi zrobić zanim do domu wypuszczą w związku z tymi skrzepami dużymi...no i wypisali i nie zrobili...a dzisiaj już trzy takie spore znowu wylazły 😮 😮 😮
O zgrozooo 😠

Echhh...spokojnej nocy mamuśki życzę, a brzuszkom naszym kochanym przespanej i bezproblemowej 😘 😘 😘
Mam nadzieję, że do jutra 😘 😘 😘