Skocz do zawartości

lista koniecznych zakupów | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Tak Mra bez ciąży jestem chudzinka ale w ciązy to już masowa sie robie 😉

Nie pomyslałam że jestes wyrodna matką tylko tak napisałam jak to u nas było. Tym bardziej ze mój Mikus był wczesniakiem to lepiej na -15 nie wystawiac po urodzeniu. Bedziesz super mamą bo już wszystko wiesz i wszystkim sie interesujesz!!!

• Odpowiedzi 263
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

mra większość rzeczy kobieta wie instynktownie więc nic się nie martw. Przecież każda kobieta mając dzieci kiedyś musiała urodzić to pierwsze i wtedy nie miała doświadczenia 😉
a o resztę zawsze możesz zapytać nas 😆

• Mamusia
Zadroszczę Mamuśkom które czekają na kolejnego Bąbla bo ja to nie ogarniam 😮 Waszych list potrzebnych rzeczy, a wy już wszystko sprytnie w głowach /przynajmniej po kompletowałyście 🙃/. Myślę, ze poczekam do jesieni a potem zacznę coś kompletować od koleżanek, rodziny a na końcu dokupywać. trochę mnie to wszystko przeraża 😁

magditta napisał(a):
Zadroszczę Mamuśkom które czekają na kolejnego Bąbla bo ja to nie ogarniam 😮 Waszych list potrzebnych rzeczy, a wy już wszystko sprytnie w głowach /przynajmniej po kompletowałyście 🙃/. Myślę, ze poczekam do jesieni a potem zacznę coś kompletować od koleżanek, rodziny a na końcu dokupywać. trochę mnie to wszystko przeraża 😁

spokojnie, na początku jest wstępna lista produktów, które ja uważałam, że są konieczne. Dziewczyny też jeszcze dopiszą co potrzebują i będzie lista. Potem zobaczysz co podostajesz i wtedy będziesz wiedziała co dokupić. A listę z ubrankami też zrobimy 🙂
więc nic się nie stresuj, przecież my też kiedyś byłyśmy mamami po raz pierwszy i dałyśmy radę. A teraz chętnie doradzimy, ale też wysłuchamy rad 😉

mra_ napisał(a):
O, całkiem fajny ten przewijak, prosty 🙂

Tak sobie pomyslałam ze nie chce dodatkowego mebla w domu a taki przewijak jest prosty i niewidoczny. Co do wzoru to ten mi sie podoba ale raczej pojde do sklepu w poszukiwaniu.

• Mamusia
skoreczka mój Gabryś miał właśnie taki przewijak i bardzo byłam z niego zadowolona. Teraz leży sobie na strych u czeka na Borysa.
A co do wózków to my mieliśmy 3w1 i jak to się mówi z trochę wyższej półki (maxi cosi mura4 http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1088&%3CosCsid%3E ). Sporo na niego wydaliśmy, ale nie zamieniłabym go na żaden inny. Gabryś do tej pory w nim jeździ i nie wiem jak to będzie gdy w zimę będzie musiał go braciszkowi odstąpić. Koła ma pompowane co jest niewątpliwym atutem, bo u nas na osiedlu puki co drogi piaszczyste, jak przychodzi zima to się po śniegu jeździ (wózek świetnie sobie z tym radzi, całą zimę przespacerowaliśmy). Gabryś urodził się 6 lutego i już po 2 tygodniach jak temperatura była nieco powyżej zera wyszliśmy na 5 minutowy spacer. Opcja z wpinanym fotelikiem w stelaż od wózka jest dość przydatna szczególnie jak się jedzie autem na zakupy. W lato nie polecam na dłuższe spacery, bo maluch w tym foteliku strasznie się poci, gdyż fotel od wewnątrz izolowany jest styropianem. I wybierając wózek warto zwrócić uwagę na rozmiar gondoli, żeby była maksymalnie duża. Mura ma jedną z największych, a i tak już w wieku 5 miesięcy Gabryś musiał jeździć w spacerówce rozłożonej do leżenia (no ale urodził się duży bo 58 cm i 4250g). No i przechodząc do spacerówki, to warto, żeby była rozkładana do leżenia z regulowanym podnóżkiem. W mojej cenię sobie to, że ma zdejmowany cały pokrowiec i mogę go do pralki wrzucić i przez dzień wysycha, bo jest z takiej jakby pianki zrobiona. Reasumując uważam, że warto było wydać trochę większą kasę na wózek jeżeli się planuje wozić w nim dwa maluchy (jedno po drugim), bo po 1,5 roku użytkowania mój jest w stanie idealnym i nie kupowałam drugiej spacerówki. No i świetnie się składa do bagażnika. To też było jedno z kryteriów wyboru, bo mamy mały bagażnik i chcieliśmy dobrać wózek tak, żeby nie było konieczności wymiany auta 😜

Kahira daj kiedyś fotkę wózka. Ja to teraz używam teraz zwykłego parasolnika, bo bardzo lekki i wygodny. Kupilismy go jak jechalismy zwiedzac zamek i do tej pory słuzy. No ale to dla starszych maluszków.

• Mamusia
Pogrzebałam troszkę w fotkach i znalazłam zdjęcia wózka w wersji z gondolą fotelikiem i spacerówką

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/12/spacerwkaf.jpg/][IMG]http://img12.imageshack.us/img12/9546/spacerwkaf.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

• Mamusia
Hej dziewczyny
Ja jestem mamusia rocznego Kacperka i tez w zeszlym roku kompletowalam wszystko,ach jak ten czas leci 🙂
Z doswiadczenia wam teraz moge powiedziec ze duzo rzeczy mialam zbednych i nigdy nie wykorzystanych,moge wam cos poradzic o ile chcecie 🙂
Co do wozka mielismy 3w1 firmy brevi,ale teraz gdybym miala wybierac kupilabym tylko gleboki wozek oczywiscie jak najdluzsza gondola,a pozniej wiecej kasy bym zainwestowala w spacerowke,malego wozilismy w gondoli do 6 msca,a pozniej przeszlismy na spacerowke byla kubelkowa dla mnie nie wypal straszny ciezko sie stelaz skladal moj M.mial wieksza wprawe i jemu to lepiej szlo,no i raczka nie byla ofoliowana i maly cala gabke pogryzl,a co do fotelika to sluzyl nam do 7 msc bo byl strasznie maly,no i malo go uzywalismy razem ze stelazem dla mnie to teraz zbedna rzecz,teraz zakupilismy parasolke coneco i fajnie sie ja sklada i nie zajmuje duzo miejsca 🙂
A co do przewijaka to jak najzwyklejszy jest najlepszy duzo nie kosztuje a nam sie przydal do 8 msc,wanienka tezz wykla bo ta z przewijakiem troche jest nie foremna i szybko trzeba wymieniac na wieksza,bardzo przydatny byl lezaczek bujaczek mielismy z fisher prica wlozyles dzidzie i jakby jej nie bylo,no i polecam lozeczko turystyczne jak ktos ma duzo miejsca my do dzis uzywamy stoi w kuchni nie wyobrazam sobie zycia bez niego 🙂
Co do ubranek to nie za duzo na rozmiar 56 bo szybko dzidzia z nich wyrasta nawet w ciagu 2 tyg,my mielismy wiekszosc na 62 i starczyly na dluzej,przyda sie duzo pieluszek tetrowych my mielismy kolo 25 i kilka flanelowych,rozek mielismy ale nie uzywalismy bo bylo za goraco,co do kosmetykow najlepsze na pierwsze 3 msc oilatum albo emalium a pozniej uzywalismy i do dzisiaj uzywamy nivea 🙂
No i nam sie bardzo przydal laktator bo mielismy male zapalenie piersi,ale laktator nam pomogl polecam z aventu 🙂
A co zabrac do szpitala to u nas nie trzeba bylo ciuszkow dla dzieci,wiec ja nie bralam tylko na wyjscie,a ze soba mialam 3 opakowania podkladow z belli,szampon,zel pod prysznic no i plyn do higieny intymnej jaki kto uzywa,no i dobre jest tantum rosa do podmywania sie,a dla dziecka pampersy i chusteczki 🙂A na odparzenia najlepszy jest bephanten
Jak mi sie cos jeszcze przypomni to napisze... 🙂
Mam nadz,ze za bardzo sie nie wtracilam ☺️

Irka83 bardzo, bardzo dziękujemy za rady. Nie mam to ja sprawdzone sposoby, przedmioty itd. Jak jeszcze coś Ci się przypomni to napisz 😉. Ja się przyznaję, że pomimo tego, że już mam syna to jest już duży i wszystko dla niemowląt tak się pozmieniało, że sama potrzebuję rady i opinii innych mam. 😉
Jak jakaś inne mama chce się wypowiedzieć w naszym wątku to ZAPRASZAMY 😉

Kahira super masz ten wózek, od razu widać, że na zimę też się sprawdza. Pamiętam, że dla syna też miałam z dużymi kołami, dopiero po zimie kupiłam w stylu parasolki i myślę, że teraz też tak będzie. Szczególnie, że z synek dużo spacerowałam i teraz też zamierzam 😉
Kahira ze zdjęcie widać, że Ty jesteś taka sama drobinka jak ja i Skoreczka 😉

• Mamusia
Tak na zdjęciu to ja. Mam 16 letnią siostrę i jak znajome mamy nas widzą to się zastanawiają która to ta starsza 😜 Jak syna rodziłam to miałam 24 lata i aż położne się dopytywały ile mam lat bo myślały, że nastoletnią mamusię mają 😁

Kahira napisał(a):
Tak na zdjęciu to ja. Mam 16 letnią siostrę i jak znajome mamy nas widzą to się zastanawiają która to ta starsza 😜 Jak syna rodziłam to miałam 24 lata i aż położne się dopytywały ile mam lat bo myślały, że nastoletnią mamusię mają 😁

To ja się nie dziwię, że tak myślały. Wyglądasz młodziutko 😉

Irka83 pisała ze do szpitala nie trzeba brać ubranek, w naszyym szpitalu trzeba mieć i ubranka i wszystkie drobiazgi dla maluszka przy sobie. Co szpital to inaczej, lepiej się osobiście dowiadywać.

Też prawda, wszystko zależy od szpitala i... długości pobytu w nim. O tyle dobrze, że zawsze ktoś może dowieźć ubrania.

Właśnie - od którego tygodnia ciąży warto mieć uszykowaną torbę do szpitala (a przynajmniej zorganizowane wszystko)? I co trzeba ze sobą zabrać?

Mra torbę dla siebie mieć warto podszykowaną na 30 tydzień. A dla maluszka zawsze ktos może dowieźć rzeczy jak się juz pojawi na świecie 🙂
Pozwolę sobie wymienić kilka rzeczy które my musimy mieć do szpitala przed porodem:
- dokumenty
- termometr
- szlafrok
- kapcie
- bieliznę i piżamkę
- kosmetyki osobiste
- ręcznik
- papier toaletowy ( takie realia;/)
Później dojdą jeszcze:
- wkłady poporodowe
-majtki poporodowe jednorazowe ( 3 paczki moim zdaniem )
- wkładki laktacyjne
- laktator
- koszula do karmienia
- stanik do karmienia
- coś do smarowania sutków w razie ran

tyle mi przyszło do głowy ale pewnie zapomniałam o niejednym