Skocz do zawartości

Marcówki 2012 | Forum o ciąży

monikitta1

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć i czołem 🤪
Kurde sorry, neta nie miałam 😞 dopiero z godzinę temu przyszli panowie i pogrzebali i jest ok.

Czytałam was, oczywiście nie od wczoraj tylko od dzisiaj bo za dużo 😎

Mulant, ku*** ja już nie czaje 😲 Ty masz w końcu chłopca czy dziewczynkę? Raz Zuzia raz Hubert. Najpierw Hubert, potem Zuzia a teraz zaś Hubert? haha kobieto ja nie wiem, chyba musisz wszystko kremowe kupować, ani niebieskie ani rożowe 😁

Astra, biedny Bartuś 😞 no na pewno byłaś w szoku i dlatego go podniosłaś, każda by podniosła bo to taki odruch. Mam nadzieje, że wszyscy cali i zdrowi 😁

Izunia, Ty to masz przesrane z tym prądem 😞 przecież już to tak długo trwa. A prezenty pewnie wprawiają Cię w świąteczny nastroj 😁

Kasia, Lady - wiem , że pisałyście sporooo ale za cholerę nie umiem sobie przypomnieć konkretnej rzeczy bo tylke stron to się człowiek myli.
Lady pisała chyba coś o tym , że jej gin nogi ogląda czy nie ma żylakow i że jest szczegołowy a Kasia, że ostatni grosz odda na Marysię - te wypowiedzi mi utkwiły w pamięci 😁

a tak co do ogolnej sprawy tej, to ja także jestem na dystans do Nightmare. Ale skoro jest w ciąży i w takiej złej sytuacji jak twierdzi, no to niech pyta bo może akurat zdołamy jej pomoc.

A co do mnie to dziś taki ch*jowy dzień, taaak źle się czuję. Łeb boli, słabo... chyba od tego wychodzenia z domu wczorajszego. Nachodziłam się, zrzuciłam te kilka gram 😁
No i koleżanka załatwiła mi tą nianię elektroniczną za 60 zł, potem w domu z kocicą żeśmy sprawdzały czy działa 😎 u koło niej leżał ten odbiornik a ja przez nadajnik szeptałam ''Figa , gdzie masz myszkę, szukaj'' hehe jak jej się tak mowi to ona w tedy szuka myszy 😁
No a jeszcze w ten sam dzień, zadzwoniła do mnie ta przyjaciołka i mowi, że ma chodak do sprzedania za 40 zł. Nic specjalnego, ale przyjechała mi go pokazać to wzięłam...bo jutro by go sprzedała - szału ni ma, ale jest zadbany, 0 zniszczeń, tylko pozytywka nie działa i ma na moje oko z 5 lat, bo teraz są bardziej nowoczesne 😁 jest cały niebieski i nooo fajny no 🙂

Lecę jeszcze się położyć na chwilę bo umrę. Będę potem 😁

• Odpowiedzi 21,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• love

2047

• obdarzona

3838

• izunia1986op

2684

• lady_m4ryjane

1995

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Izunia, ja to zawsze się z niemieckich słodyczy cieszę:P wolę dojcze bombon:P

Kasia, hehe no zaspa na szczęście mnie nie zasypała 😁 co Cię tu widzę, to myślę o tym mleczku no. 😞

Kurde podaj swoj adres to wysle Ci poczta, bo ja widze ze u Ciebie w miescie to jakies same niedomyslne istoty mieszkaja, jak mozna nie miec w sklepie mleczka w tubce??!!! SKANDAL JAKIS NOOOO!!! Trzeba to zglosic do TVN-u 🙂 🙃Ej a w jakims sklepiku osiedlowym nie bedzie takowego mleczka? 😉

• Mamusia
obdarzona napisał(a):

Kasia, hehe no zaspa na szczęście mnie nie zasypała 😁 co Cię tu widzę, to myślę o tym mleczku no. 😞

ja je wczoraj jadlam 😜 😜 w tesco kupilam.....

A Ci w De to sezamki,chalwe,chleb i kielbaske 🙂I nic im do szczescia nie trzeba.

• Mamusia
kasia_sztuk napisał(a):
obdarzona napisał(a):

Kurde podaj swoj adres to wysle Ci poczta, bo ja widze ze u Ciebie w miescie to jakies same niedomyslne istoty mieszkaja, jak mozna nie miec w sklepie mleczka w tubce??!!! SKANDAL JAKIS NOOOO!!! Trzeba to zglosic do TVN-u 🙂 🙃Ej a w jakims sklepiku osiedlowym nie bedzie takowego mleczka? 😉

ja mam blisko do tego trola(obdarzonej) to jej moge zawiesc 🙂Tak to jest na wsi...kiedys zamowilam sobie pszenice na kutie to mi w puszce gotowa przywiozla baba 🤪

• Mamusia
ewci@ napisał(a):
lady_m4ryjane napisał(a):
Ja dziś miałam w szkole o żywieniu podczas karmienia. Obszernyyyyy temat. Ale wychodzi na to, że nie jest aż tak źle jak ludzie gadają. Nie można aż tak wszystkiego ograniczyć, bo kobieta potrzebuje witamin, minerałów i innych składników by szybko wydobrzeć po porodzie. Np. owoce i warzywa trzeba jeść, tylko najlepiej nasze regionalne, bo najwięcej witamin u nas mają. A dziecko jeśli ma alergie to statystycznie jest uczulone na 2-3 składniki. To już skrajne przypadki są, że na więcej. Tylko laski zazwyczaj wykluczają wszystko, bo się boją. A tu trzeba pojedynczo składniki wykluczac i je potem włączać by prawidłowo odkryć na co jest alergia.
No i cukier to samo zło 😞 Te zajęcia mnie zmobilizowały by jednak tyle słodyczy nie podżerać, nawet w ciąży, bo przez to chociażby przyswajalność innych ważnych składników jest gorsza, np. magnezu. Ze słodkiego to tylko miodek, gorzka czekolada ewentualnie są ok.
A jak macie doły i zmienne nastroje to dużo rybek wcinać, albo DHA w tabletkach przyjmować trzeba.

wiesz z tym zywieniem po porodzie to chyba sie nie da wykluczac po jednym, bo nie odkryjesz na co dzidzia ma alergie, ja tak uwazam. bo jesz np 100składników, na które mzoe byc uczulone dziecko i co wtedy jeden wykluczasz, zanim zobaczysz ze jest poprawa to mzoe minac nawet 2-3 tyg jak sie wypłucze to co niby złęgo dałas w jedzeniu malenstwu. wtedy sie okazauje ze dalej jest jak jest wiec wykluczasz drugi a 98 dalej trujesz i znó nie to, wiec mysle ze w druga strone jest łatwiej, zeby mniej jesc i powoli wprowadzac po jednym i bedziesz patzrec jak reaguje, jak sie nic nie dzieje, dalej wprowadzasz. i tak ci przybywa skłądników, a nie ubywa grom wie czy działa na dzidzie czy nie. chyba ze oni jakos inaczej to pzredstawili.

Ogółem mówiła, że gdy pojawia się alergia to należy w pierwszej kolejności odstawić mleko i produkty mleczne, bo to najbardziej uczula. Jeśli w ciągu 2-3 tygodni nie ma poprawy to można to mleko znów pić, bo to znaczy, że to nie to. Wtedy odstawiasz kolejny składnik, na drugi rzut jajka, bo to drugi składnik najbardziej uczulający. Kobity robią taki błąd, że sukcesywnie odstawiają wszystko i nie wracają do tego. A potem głodują, mają depresję, albo w końcu rezygnują z karmienia, bo wychodzi, że to za duży problem jest. No i w momencie gdy odkryjesz, że dany składnik uczula (poprawia się dziecku po odstawieniu mleka np.) to jeszcze dla potwierdzenia robi się próbę prowokacyjną.
Co do diety samej na początku, gdy dziecko jest zdrowe to jest się na diecie lekkostrawnej od 2 do 4 tygodni przy porodzie naturalnym do 6 przy cesarce. Potem stopniowo zaczynasz jeść normalnie i koło 2-3 miesiąca już powinno się jeść jak zwykle (oczywiście mówię o zdroworozsądkowym normalnym jedzeniu, a nie wpieprzaniu hamburgerów czy słodyczy na potęgę). No i ta dieta lekkostrawna po porodzie to głównie gotowane potrawy, warzywa, owoce nasze krajowe, pieczywo razowe (przekonywała by produkty z białej mąki w ogóle sobie odpuścić, bo to żadnych wartości nie ma), kasze, makarony pełnoziarniste, mięsa chude (drób bez skórki), wędliny szlachetne (szynka, polędwica), ryby. Surowe owoce i warzywa trochę trzeba ograniczyć to mogą być gotowane (np. zupy warzywne), zamiast surowych to suszone owoce. To wszystko tak bardzo w skrócie piszę. Do picia woda nisko zmineralizowana (wysoko zmin. z pół szklanki dziennie najwyżej), albo przegotowana kranówka (w Łodzi akurat jest jedna z najlepszych), różne zioła (szczegółowo podawała co na co ma wpływ i czego dostarcza). Herbata i kawa to zależy od malucha. Jak jest niespokojny to trzeba odpuścić, jak leniuszek to spokojnie można się napić (kawę lepiej rano i tylko jedną dziennie), soki nie koncentraty ale z tym ostrożnie, nie wolno gazowanego.
Temat był bardzo obszernie potraktowany, więc nawet bez spojrzenia w notatki nie jestem w stanie wszystkiego przytoczyć. Ogółem ważne jest by dostarczać w pożywieniu dużo wit.C bo wpływa na proces gojenia, dużo magnezu, bo zawsze mamy niedobory, ograniczyć białka, wyeliminować najlepiej cukier i produkty z białej mąki, bo to żadnych wartości nie ma. Cukier jeszcze hamuje przyswajanie magnezu, selenu i innych.
No i że kolki często są od stresu (a dziecko chociażby zbyt dużą ilością gości może się stresować).
Matko jaki elaborat mi wyszedł 😮 Ogółem życzę wam i sobie dzieci bez alergii to wtedy to odżywianie nie jest takie kłopotliwe i stresujące.

• Mamusia
kasia_sztuk napisał(a):
Noooo ciemno jak w dupie u murzyna 🙂 i spac sie chce. Chuj z taka pogoda, swieta tez maja byc takie brzydkie buuuuuuuu 🥴

Obdarzona, myśmy myślały, że Cie jaka zaspa zasypala, albo ze szukasz Mikołaja :-)
Niezły ubaw musiałaś mieć ze swojá kotka hihihihihihi 🙂

Eeee dzisiaj było pięknie i słońce świeciło u mnie. Aż nam się przyjemnie spacerowało po obiadku. Cieszę się, że nie ma śniegu i zasp po kolana oraz minusowej temperatury. Jak dla mnie mogłoby tak zostać. Tylko się boję, że przez tą pogodę to zima będzie w kwietniu :P

• Mamusia
Kasia, ale ja je ssałam z miesiąc może 2 temu i kupiłam je w sklepie 24/h i już go nie ma, a w sklepikach osiedlowych to nie wiem, nie zaglądam tam jak jestem w mieście, ale z desperacji zajrzę 😁
TVN mnie wyśmieje 😁
a co do czapki to białe z niebieskim 😜
Izunia, jak już będę w depresji to Cię poproszę o mały dowoz 😁
a co do Twojej rodzinki z DE to rzeczywiście ma małe wymagania - ale oni nie są w ciąży to ich to zaspokoi 😁

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Lady, jak dobrze , że Ty uczęszczasz do tej szkoły i podajesz sprawdzone informacje 😁 bo z karmienia ja np. jestem zielona 🥴

Będą sprawdzone jak się je w praktyce zastosuje 😉 Ile ludzi tyle opinii i są różne szkoły także trzeba do wszystkiego z dystansem podchodzić. Ale na pewno ta wiedza nie zaszkodzi. Czas i moje dziecko to zweryfikuje, ale chociaż nie będę całkiem zielona na starcie.

• Mamusia
Sniegu mogloby troszke byc Lady i temperaturka tak 0 albo -1 🙂 zeby troszke te wirusy wymrozic 🙂 bo ta pogoda jest taka zgnila i przez to chorob sie wyleguja 😞

Lady zapomnialam Ci powiedziec, że przyszly mi te spodnie ciażowe, ktore Ty tez masz z allegro i panel jest idealny, troszke przydlugie, ale ze 2-3 cm tylko i sa troszke luzne w udach, ale nie martwie sie tym bo udziec mi caly czas rosnie i niedlugo beda idealne 🤪 a i mam ten sam problem co Ty jezeli chodzi o ubieranie rajstop pod te spodnie 🙂 musze je opuszcza pod brzuch bo inaczej mnie cisnà 🙂

• Mamusia
kasia_sztuk napisał(a):
Sniegu mogloby troszke byc Lady i temperaturka tak 0 albo -1 🙂 zeby troszke te wirusy wymrozic 🙂 bo ta pogoda jest taka zgnila i przez to chorob sie wyleguja 😞

Lady zapomnialam Ci powiedziec, że przyszly mi te spodnie ciażowe, ktore Ty tez masz z allegro i panel jest idealny, troszke przydlugie, ale ze 2-3 cm tylko i sa troszke luzne w udach, ale nie martwie sie tym bo udziec mi caly czas rosnie i niedlugo beda idealne 🤪 a i mam ten sam problem co Ty jezeli chodzi o ubieranie rajstop pod te spodnie 🙂 musze je opuszcza pod brzuch bo inaczej mnie cisnà 🙂

Ja ci powiem, że nawet przy legginsach ciążowych nie mogę nosić rajstop ciążowych jednocześnie. Po prostu dwa panele na brzuchu to stanowczo za dużo. Osobno wydają się luźne, ale razem to jakaś masakra. Także do tych rurek panel spuszczam na dół, a legginsy sobie kupiłam ostatnio normalne nie ciążowe i mi dużo lepiej.

• Mamusia
izunia1986op napisał(a):
http://allegro.pl/3w1-najnowszy-zestaw-baby-merc-q7-x-kolekcja-2012-i1944947890.html

Chyba juz mamy wybrany wóze.Niko chce numer 39.Jak Wam sie podoba?

Fajny tylko trochę ciemny na lato.

wlasnie tez tak mysle.Mi sie podoba ten model.Co do koloru to jeszcze maz sie musi wypowiedziec.Ja chcialam jakis jasny.
Mi sie podoba 29,albo 3.

• Mamusia
izunia1986op napisał(a):
Model bardzo fajny. Mi się 10 podoba w sumie i dla dziewczynki i dla chłopca. Ale chyba bym dla swojej jednak chciała coś z różowym wybrać 😉

dla dziewczynki to juz cos z kolorkiem musi byc 😉

Izunia numer 3 jest spoko, ten 39 faktycznie troszke zbyt ciemny.
Ja oczywiscie tez bede kupowac z różowym motywem. A model faktycznie fajny, ja dostane w spadku stelaz Mutsy Slider, tylko musze dokupic gondolke i fotelik do auta, bo spacerowke tez dostane w spadku wiec duzo zaoszczedzimy 😉