Skocz do zawartości

Ile cm ma Wasza Dzidzia w poszczegolnych tyg. | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Haha 🙂 ja narazie 14tyg+4dni i 0kg...mam niezly zapas na pozniej 🙂 🙂 slyszalam ze to nie ma znaczenia ze moze byc mniejsze od ksiazkowych norm z racji tego ze liczy sie dynamika wzrostu. Ja mysle ze i tak jestem o tydzien w tyl 🙂 wg jednej ksiazki w 14stym powinno miec 7cm a wg drugiej powinno miec 8cm wiec tak jak widac nie ma reguly 🙂

• Mamusia
Dodi nie obraż się ale za bardzo się wszystkim przejmujesz,każda mama indywidualnie tyje 🙂 i Jej dzidziuś również nabiera wielkości,jak już zauważyłaś w poprzednich postach.
Ważne żebyś Ty się zdrowo odżywiała i unikała wszelakich stresów to i dzieciątko będzie zdrowo rosło:laugh:

U Mnie np.pomiary dziecka wyszły na 5 dni do tyłu ale to jest norma ale za to dzidzia waży bardzo dobrze bo 451gr.:laugh:
Pozdrawiam

• Mamusia
każda mama troszke sie przejmuje, i chce by wszystko bylo w porzadku, a jak jest to pierwsza ciąża w dośc młodym wieku,to pewnych rzeczy sie nie wie i każdą wiadomosc czy od kolezanki czy od lekarza przyjmuje sie bardzo serio,moze po pewnym czasie nabiera sie do tego troszkę dystansu.
Ja mialam ciąze zagrożoną i lekarze mówili czasem takie rzeczy
(że np.płód może być martwy) ze teraz wszystkiego sie obawiam 😞

• Mamusia
Rozumiem Cię jak najbardziej,Ja też miałam ciążę zagrożoną-2 pobyty w szpitalu 😞 😞 😞 myśli w głowie się kotłowały.
Ale jestem z dnia na dzień dobrej myśli i tego Tobie też życzę.
A powiem Ci jeszcze jedno-jak tylko poczujesz maleństwo 🙂 🙂 🙂 to przestaniesz myśleć negatywnie.

p.s.słuchaj tylko Swojego lekarza-please!!! a nie koleżanek

Dodi moja Dzidzia tez w 14stym tyg + 2dni miala 7.16cm jeszcze mniejsza niz Twoja i wynika z usg ze termin porodu bedzie na 3marca a nie 24lutego ale nie ma sie co martwic liczy sie dynamika wzrostu plodu mi w 12stym tyg pokazywalo ze jestem w 11stym. jak widac do zaplodnienia moglo dojsc pozniej i to tyle 🙂 Moja siostra tez tak miala a na sam koniec dziecko sie urodzilo 3,9kg i to 2tyg przed terminem to sobie wyobraz gdyby jeszcze te 2tyg donosila. Kazde dziecko rosnie inaczej najwazniejsze aby narzady i cala reszta sie rozwijalo prawidlowo a jak masz jakies watpliwosci to pytaj lekarza 🙂 ja juz mam chyba z 5pytan zapisanych 🙂a do wizyty jeszcze 6dni 🤪

• Mamusia
kurde ja to juz sama nie wiem jak to jest z tymi tygodniami, lekarz w karcie napisał ostatnio ze 14 tc, a na dole z usg 13 tc i oznajmił ze dzidzia za mala o tydzien, ale wydaje mi sie ze jest wszystko ok, poprostu lekarz na pierwszej wizycie zawyzył mi pewnie tydzien ciazy.Oni sami nie wiedza..eeh, ja mam na 14 luty termin , a pewnie nie urodze wtedy.

Aniol-juz nie moge sie doczekac jak poczuje dzidziusia,nasluchuje narazie ale jeszcze nic sie nie dzieje 😞

Anitek-ja jak mam jakies pytanie to i tak zawsze zapominam 🙂
ale caly czas nurtuje mnie jedno moze Wy mi powiedzie.
Na ostatnim usg lekarz tam gdzie jest ocena kości nosowej u dzidzi (+/+) -co to znaczy ???
.

Tzn mi lekarz powiedzial o kosci nosowej i grubosci przeziernosci faldu karkowego wiem ze nie powinien przekraczac 2,5mm a niektorzy lekarze twierdza ze 3mm. badanie musi byc wykonane pomiedzy 11tyg a 13tyg czasem w 14tyg ale to juz jest ostatni gwizdek co do Twojego pytania dotyczacego +,+ mysle ze lekarzowi chodzilo o to ze juz jest wyksztalcona kosc nosowa i nosowo-czaszkowa. A to bardzo dobrze. u 80% dzieci z zespolem downa nie wykrywa sie tej kosci. gdyby jej nie bylo wtedy lekarz zlecilby Ci powtorne badanie + dodatkowe badania 🙂 ja nie jestem lekarzem na usg nie mam zadnych + ale lekarz mi to powiedzial moze przez to 🙂 na logike to mysle ze to wlasnie chodzi o obecnosc tych dwoch kosci 🙂 do co pytan do lekarza mam rade dla Ciebie zapisuj sobie gdzies w telefonie albo jak masz swoj kalendarz i na wizycie sprawdz o co mialas zapytac 🙂 ja tak robie bo sama juz zawsze zapominalam co mialam powiedziec. Co do terminu porodu to lekarz raczej sie nie myli bo on wylicza date od pierwszego dnia ostatniego okresu. I to jest pelne 40tyg. dlatego tez wszedzie jest mowa o tzw 2tyg tolerancji bo lekarz nie wie kiedy tak naprawde doszlo do zaplodnienia. Np. teraz jestes w 17tyg ciazy ale Twoje dziecko ma 15tyg 🙂 ale jak patrzysz wszedzie to oczywiscie patrzysz na 17tydzien bo tak jest. Tu masz linka
http://parenting.pl/kalkulator-ciazy-porodu.html
mi na tym pokazuje ze jestem 13tyg+2dni. no bo tyle ma moja Dzidzia. Bo przeciez do zaplodnienia nie doszlo w okres. tylko 2tyg po (mniej wiecej)Tam mam wszystko napisane 🙂 🙂 🙂

A co do tego ze nie napisal ile ma kosc nosowa. No coz nie jest w stanie tego zmierzyc. On ma tyko stwierdzic obecnosc tej kosci 🙂 jedynie co powinnas wiedziec do przeziernosc faldu karku, a jesli nic Ci nie powiedzial (a mam nadzieje ze zrobil to badanie) to najwidoczniej wszystko jest w porzadku 🙂

Dodi tutaj jeszcze jeden link
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/kalkulatory/oblicz-termin-porodu/

I tu zalaczam to co tam jest napisane 🙂
Dzięki naszemu kalkulatorowi łatwo obliczysz przybliżony termin porodu. Pamiętaj jednak, że tylko ok. 5 proc. dzieci rodzi się dokładnie w przewidywanym dniu. Poród może nastąpić nawet dwa-trzy tygodnie przed lub po wyznaczonej dacie.
Termin obliczyliśmy wg reguły Naegelego. Doświadczony lekarz może ustalić go dokładniej na podstawie badań USG płodu w pierwszym trymestrze ciąży.

No to mi wyszlo 3marca 2010 ale mojej siostrze tez wychodzilo ze jest o tydzien w tyl a dziecko roslo pod koniec niesamowicie szybko 🙂

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...