Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Kozinka, Niunia ja to wszystko rozumiem, ale o co mi chodzi...Witaminy - tak, jak najbardziej. Kwas foliowy podobno trzeba odstawic po pierwszym trymestrze ( o ile lekarz zdecyduje inaczej). Pregna plus, zawiera wszystkie potrzebne witaminy i mineraly, ktore sa potrzebne i jestem chetna je brac, ale takze zawiera kwas foliowy, a ten powinnam juz odstawic (z tego co mi wiadomo).
Wiolka pisze, ze mozna, innym lekarz zaleca kontynuacje branie kwasu, ale co z reszta ciezarowek. Pytanie jest - mozna czy nie mozna, ba ja juz nie wiem? 🤨

Co za mieszanke wybuchowa sobie strzelilas na drugie sniadanie 😁

• Mamusia
można brać kwas foliowy,widzisz ja biorę dalej. po prostu on działa na prawidłowy rozwój układu nerwowego chyba u dziecka a to jest najważniejsze właśnie na początku ciąży. potem kiedy wszystko już jest wykształcone z tego układu to po prostu kwas foliowy nie jest niezbędny. ale to nie znaczy żeby go nie brać,bo on nie zaszkodzi ani Tobie ani dziecku. po prostu można ale nie jest już tak bardzo potrzebny jak na początku. dlatego większość lekarzy mówi o odstawieniu go, a inni każą brać dalej.potem kiedy nie jest już tak bardzo potrzebny lekarze proponują zmianę witamin na kompleks witamin,bo kwas foliowy to kwas foliowy a inne witaminy to mieszanka wielu witamin a większość tych kompleksów i tak zawiera kwas foliowy 🙂 nie wiem czy zrozumiale to napisałam 🥴

czemu takie kanapki? no cóż mój mąż ma jedną wadę- jak coś je to nie zje do końca-jak serek topiony jest w plastikowym opakowaniu to jak go je to zamiast wysmarować do końca to zostawi np.porcję na jedną kanapkę i ja widzę-jest serek to jest,a jak go biorę to się okazuje że go prawie nie ma. to samo było z pasztetową-zostawił mi jej na jedną kanapkę,no dwie malutkie z początku chleba,więc musiałam zjeść jakieś śniadanie i dokończyłam resztki zostawione przez męża. a że w lodówce na pierwszy rzut oka jest wszystko to nie robiłam zakupów. dopiero się okazało,że jest a tak naprawdę nie ma 😮
a nie pomaga tłumaczenie,że jak mam mi narobić na coś smaka i żeby starczyło mi to na jedną kanapkę to niech już wyje do końca 😜

• Mamusia
Dzień dobry
Jakiś czas się nie odzywałam a tu tyle stron.
zdjęcia dziewczynek poprostu cudne.
Tysia wymarzyłaś sobie synka i masz.
Ja wczoraj byłam na badaniach prenatalnych, Gin powiedziała że zalicza mnie do grupy niskiego ryzyka. Babyczek nie chciał z nią współpracować, musiałam pochodzić i poskakać troche po gabinecie bo nie chciało sie ułożyć, nie nie mogła zmierzyć przezierności. Niestety nie wiem co się kryje między nóżkami.
Co do kwasu foliowego to biorę cały czas (o ile pamiętam :silly 🙂, coprawda nie zapatyłam sie czy mam zminić na coś innego.
Zuzowsaka ładny brzusio, mój jest podobny więc zakupiłam wkońcu dzinsy dla mam. Kupiłam też parę ciuszków na allegro i czekam na paczuszkę.

midorada napisał(a):

A'propos kwasu fioliowego - no wreszcie, w tym metliku informacji doszlysmy do jakies konkluzji... 😁 😁 😁 😁

Bo w końcu Kozinka siadła nad laptopem i się biedna opisała. Mi czasu brakuje na długie wywoje więc pisałam w skrócie i może zagmatwanie 😜 Ale z tym co napisała kozinka zgadzam się w 100% To samo chciałam powiedziec 😁

Wiolka napisał(a):
kozinka napisał(a):
wcinam kanapki z pasztetem i musztardą oraz z serkiem topionym i pomidorem 😁

Kozinka uwazj na pasztet, nie powinno sie go jesc w ciazy.

Czemu? Ja też jem 😮

• Mamusia
dzien dobry 🙂u mnie samopoczucie dobre a jak boli mnie glowa to zadna tableta mi nie pomaga i kilka razy na bol wypilam kawke (bo jedna mala dziennie mozna) i bol w moment znikal...jeszcze skronie smaruje amolem a przed snem zwilzam chusteczke tez amolem i wacham troszke lepiej sie oddycha jak mam zapchany nos...witaminki wlasnie mi sie skonczyly bralam prenatal i tak sie zastanawiam jakie kupic teraz centrum nie moge maja jakis skladnik po ktorym mam zawroty glowy i to nie tylko w ciazy tylko tak ogolnie..pogoda okropna a ja mam dwa biale psy i po kazdym spacerku jest kapanko no masakra jakas 🤪 🤪 🤪

Kozinka nie porwało Cię?? Bo u mnie tak wieje że sąsiadce garaż porwało! Przez ogrodzenie potrafił blaszak przeleciec!! Ja tam dziś już nie wychodzę bo mnie porwie do nieba 😁

Czarna_Mamba napisał(a):
zuzowska to niedobrze!!! musisz sie kurować, zapalenie płuc niewyleczone niesie za sobą wilele powikłań 😞 zycze zdrówka 😘 😘

dzieki, niestety pozostaje mi lezec 😞buziak 😘

• Mamusia
Ja tez slyszalam, ze nie wolno jesc, pomijajac fakt, ze nie jem pasztetow w ogole bo za duzo wiem na temat ich produkcji... 🤢

Dziewczyny naprawde sie zakrecilam z waszymi opisami na temat foliowego... 🙃 🙃 🙃 ale juz wszystko wyjasnione. 🙂 Postanowilam, ze kupie dzis pregna plus( pomimo iz zawiara foliowy) bo to przeziebienie niczego dobrego nie wrozy i na pewno mam jakies braki w witaminach... 🤔

• Mamusia
niunia99 napisał(a):
Kozinka nie porwało Cię?? Bo u mnie tak wieje że sąsiadce garaż porwało! Przez ogrodzenie potrafił blaszak przeleciec!! Ja tam dziś już nie wychodzę bo mnie porwie do nieba 😁

nie ale przyznam,że aż mnie gardło boli,bo biegłam cały czas 😮 bo z jednej strony deszcz i wiatr a z drugiej zostawiłam Klaudię samą i powiedziałam babci żeby mi na nią patrzyła,wiedziałam,że się nie obudzi w tym czasie,ale jednak jak najszybciej wolałam się spowrotem znaleźć w domu

Anett napisał(a):
ale chociaz sa madre bo odrazu z dworku ida do lazienki i czekaja az je ogarne 🙃

To je jeszcze musisz nauczyc kąpac i cały problem z głowy 🙃

• Mamusia
Anett napisał(a):
ale chociaz sa madre bo odrazu z dworku ida do lazienki i czekaja az je ogarne 🙃

jaka rasa? ja uwielbiam psy jednak chyba się nigdy nie zdecyduję już na psa. miałam wierną suczkę,kundelka,spała ze mną i wszędzie nawet do sklepu ze mną chodziła i jeździła wózkiem po sklepie,no niestety pewnego dnia poszła z moją mamą na spacer i nie wróciła,pobiegła do lasu i tylko strzał mama usłyszała,pisk,drugi strzał i psa nie było,chodziłam i wyłam w lesie aż do zmroku i nic... tydzień potem dowiedziałam się,że jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem i chyba tylko to mnie trzymało bo takiej miłości i przyjaźni jaka była między mną a tym psem to chyba trudno doświadczyć,do dzisiaj jak o tym pomyślę to ryczę w poduszkę a w tym roku od tego wydarzenia mija 2 rok 😞

• Mamusia
Pasztetu sie nie je bo jest robiony z watrobki, ktora zawiera wit. A, a ta moze zaszkodzic dziecku w wiekszych ilosciach i tu sie pojawia problem bo nie wiadomo jaka ilosc dokladnie moze zaszkodzic i ile tej witaminy jest w danym pasztecie dlatego nie jest wskazany do jedzenia w ciazy.

Anett ja tez mam malatnczyka wiec wiem dokladnie przez co przechodzisz 😁 😮

• Mamusia
Wiolka napisał(a):
Pasztetu sie nie je bo jest robiony z watrobki, ktora zawiera wit. A, a ta moze zaszkodzic dziecku w wiekszych ilosciach i tu sie pojawia problem bo nie wiadomo jaka ilosc dokladnie moze zaszkodzic i ile tej witaminy jest w danym pasztecie dlatego nie jest wskazany do jedzenia w ciazy.

Anett ja tez mam malatnczyka wiec wiem dokladnie przez co przechodzisz 😁 😮

ale ja go nie jem w dużych ilościach,dzisiaj to były jakieś dwie łyżeczki od herbaty bo tylko tyle go miałam 😁

• Mamusia
Kozinka, straszna ta historia z Twoim psem!!! Jak i dkaczego ktos zastrzeli tego psa? Czy to w ogole jest zgodne z prawem? I jak to w ogole moglo sie zdarzyc? 😞 😞 😞 😞
Je tez kocham psiaki, ale raczej sie nie zdecyduje, bo u mnie tzrba kupy po psie zbierac - ble 😮 a jak nie zbiore to mandat 100 funtow 🤢