Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja powiem, ze pierwszy raz spotkalam sie s pojeciem zaslodzona...Hmmm....

Jezeli trzustka dobrze pracuje to powinna sobie poradzic z niwelacja poziomu glukozy nawet i u osoby jedzacej mnostwo slodyczy... dlatego jak dziewczyny biora np. pacjentki na oddzial to kaza im jesc normalnie, bez zadnych diet, zeby nie falszowac wynikow...

ale co lekarz to inna opinia..

• Mamusia
Czyli dobrze, ze Tysia powtarzasz, bo zazwyczaj droga wyglada tak, ze jesli po godz jest zly powtarza sie glukoza 75g... ( bo zazwyczaj pierwszy test, robilo sie 50g i spr tylko po godzinie
i dopiero jesli po 2h nadal sie wynik zly utrzymuje to sie stwierdza cukrzycye.. tak mnie uczyli bynajmniej.. ale

Tyssiiaa napisał(a):
niunia99 napisał(a):

Ja po dwóch godzinach miałam 142 a do 140 norma, na czczo było ok wszystko

no to niewielka roznica pewnie dieta starczy albo byłaś zasłodzona może Ci zleci 2 raz badanie? ja cały tydzien w którym miałam mieć badanie zjadłam cały litrowy słoik miodu na to moje chore gardło i może od tego też się zasłodziłam... dlatego mam zrobić 2 raz... własnie zakupiłam dzisiaj glukozę.. a po godzinie nie miałaś pobranej?? mi lekarz po 1 godzinie i po 2 kazał a Wam wszystkim tylko naczczo i po 2 więc tak mam w normie a po godzinie nad norme...

Nie kazał i nic powtarzac, kazał się zgłosic do dietetyczki, powiedział że wynik nie dużo ponad normę więc tylko diety bede musiała się trzymac i mierzyc cukier glukometrem ale co i jak to mi ta babka ma wyjaśnic..... powiedział żebym się cieszyła że nie muszę sobie insuliny wstrzykiwac 😲
Może ta dietetyczka każe wynik powtórzyc choc nie wiem czy to coś zmieni bo w sumie jakoś badzo słodkim się nie objadałam przed badaniem i zasłodzona raczej nie byłam..... no nie wiem zobaczymy co babka powie, w poniedziałek bede do niej dzwonic

• Mamusia
hejka 🙂
ale żeście naskrobały....mam lekturkę do nadrabiania 😁 u nas na całe szczęście słonko wyszło jak pewnie u wszystkich, poranek jedynie był nieciekawy.
dzień dziś zalatany, jeździliśmy za drzwiami bo kurcze czas już zamawiać bo nie wyrobimy się z remontem przed porodem....młody był w tym czasie na swoich zajęciach.
Potem udało się go zaciągnąć do fryzjera....a nie jest to już takie proste no i po psa do domu i na plaże. ale wariatka latała szczęśliwa hehehe mokra i utarzana w piachu po uszy 😁
a teraz cofam się co ciekawego dziś popisałyście 😉

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Czyli dobrze, ze Tysia powtarzasz, bo zazwyczaj droga wyglada tak, ze jesli po godz jest zly powtarza sie glukoza 75g... ( bo zazwyczaj pierwszy test, robilo sie 50g i spr tylko po godzinie
i dopiero jesli po 2h nadal sie wynik zly utrzymuje to sie stwierdza cukrzycye.. tak mnie uczyli bynajmniej.. ale

no mi odrazu zlecał 75 gram może przez to ,że robiłam go w 30 tyg? ale wynik po 2 h był w normie a po godzinie zawyzony wiec nie rozumiem tego... 🥴

sandroos napisał(a):

Mi też tak lekarz mówił

Ja z Patrycją najpierw robiłam 50g - wyszło mi źle więc kazał zrobic 75g jeszcze i wtedy wyniki wyszły dobre 😉

Tyssiiaa napisał(a):
Sylwia wysłałam Ci na maila tą dietę mam nadzieje ,że się połapiesz bo coś było nie tak ze skanerem i najpierw skanował jedno a potem drugie 😜

ok wielkie dzięki 😘 😘

• Mamusia
Tyssiiaa napisał(a):
Anett napisał(a):
Tysia nie strasz mnie 🤢

nie no teraz pewnie z 1700/1800 tak mi się wydaje 😁 chociaż niby drugie dzieci zawsze są wieksze nie wiem w ile tym prawdy bo ja pierwszy raz mamą zostanę 😁 😁

Odwrotnie, drugie dzieci przewaznie rodza sie mniejsze 😁

• Mamusia
Tyssiiaa napisał(a):
Wiolka napisał(a):

majówki mówiły ,że drugie zazwyczaj większe ja się nie znam na tym tylko powtarzam co im lekarze mówią 🙂 😁

z DOSWIADCZENIA SIOSTR A MAM ICH DWIE, KTORE URODZILY W SUMIE 5 DZIECI MOGE STWOERDZIC ZE 2 JEST PRZEWAZNIE MNIEJSZE, ZRESZTA MOJA GIN TO SAMO MI POWIEDZIALA NA OSTATNIEJ WIZYCIE 😁

Wiolka napisał(a):
Tyssiiaa napisał(a):
Wiolka napisał(a):

majówki mówiły ,że drugie zazwyczaj większe ja się nie znam na tym tylko powtarzam co im lekarze mówią 🙂 😁

z DOSWIADCZENIA SIOSTR A MAM ICH DWIE, KTORE URODZILY W SUMIE 5 DZIECI MOGE STWOERDZIC ZE 2 JEST PRZEWAZNIE MNIEJSZE, ZRESZTA MOJA GIN TO SAMO MI POWIEDZIALA NA OSTATNIEJ WIZYCIE 😁

Justyna poczekajmy do czerwca, wtedy się wszystko okaże 😁

• Mamusia
Wiolka napisał(a):

no ciekawe od czego to zależy. Moja kuzynka przy 4 dzieci najwieksze wyszło 4 może dlatego ,że najpierw urodziła syna potem miała parkę bliżniaków i potem znowu syna i mały miał 4,390 😜 i teraz na majowym forum też mówią ,że im się większe dzieci szykują więc ciekawe co ma na to wpływ 😁