Skocz do zawartości

Imiona dla Naszych Pociech :) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje bardzo 🙂 mysle ze nie bedzie problemu 🙂 teraz chyba w Polsce inaczej patrza na te wszystkie imiona z zachodu. Moja kuzynka jest Kelly i w Polsce miala chrzest i nie bylo problemu 🙂 tak sobie mysle ze lepiej starac sie o irlandzki paszport dla dziecka bo bedzie mialo latwiej niz my. 🙂

• Odpowiedzi 169
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Niezla ilosc Tadkow w rodzinie :P ja akurat nie przepadam za tradycyjnymi imionami. od samego poczatku chcialam wybrac jakies oryginalne imie 🙂 a przeciez nie krzywdze dziecka jakims imienie niewiadomo skad... Moj kolega ma na imie Wieczyslaw....auuuuć...uwazam ze niektorych ponosi z lekka

• Mamusia
Lena ładnie... też mi się podoba. 🙂 Paweł też fajne imię, znam trochę ciekawych ludzi o tym imieniu i jakoś tak mam jak najbardziej pozytywne z nim skojarzenia. 🙂 Zresztą z Tadeuszem też! :P Ale ilość "Tadziów" w rodzinie rzeczywiście imponująca! 😁

Właśnie też tak patrzę na to jakie ludzie wybierają teraz imiona... I naprawdę jest ich niesamowita różnorodność! Nie można powiedzieć, że np. jest teraz moda na zagraniczne, bo wcale nie - wg. mnie nie przeważa żadna moda na zagraniczne/ swojskie/ czy jakieś tam inne. Wydaje mi się, że jak nasze pociechy podrosną to w takiej klasie, np. w podstawówce, będzie bardzo ciekawie i różnorodnie z tymi imionami. 🙂

• Mamusia
Sathi, ale jak by nie było, są rankingi najpopularniejszych imion i większość rodziców chce uniknąć powtórek imion w piaskownicy. Z reszta, modę widać na podwórkach i w przedszkolach. Trzy lata temu wszyscy wybierali Majki, Amelki i Lenki, by nie były Aniami i Kasiami, więc mamy dużo Majeczek i Lenek w przedszkolkach 🙂 Dziś rodzice wybierają wszystko inne, by nie były Majeczkami i Lenkami i tak się to kręci. Oczywiście, pomijam kwestię zakochania się w imieniu - wtedy nawet sto takich samych na tej samej ulicy nie wpłynie na decyzję rodziców! 😁 Ale fakt faktem, że horyzonty się poszerzają i to z roku na rok znacznie! :P

• Mamusia
I ja sie "pochwale"

Ja dam swojemu synkowi naimie JONATAN CHRYSTIAN a jesli jakims cudem bedzie corka to bedzie SARA REBECCA
JONATAN-dlatego ze jego imnie brzmi w wolnym tlumaczeniu -DAR OD BOGA (nie jestem fanatyczka ale juz stracilam nadzeje na maciezynstwo i dlatego)
CHYSTIAN-bo H.CH.ANDERSEN pisal piekne bajeki.
SARA- mojemu M sie podoba
REBECCA- mnie
od cala "prawda o imionach"

• Mamusia
wiolka, rozumiem tę Maję - szczerze mówiąc, o Was właśnie myślałam, gdy pisałam poprzedni post :P Ja mam czteroletnią siostrzenicę Maję i, niestety, jako jedyna w grupie przedszkolnej dubluje imię 😁 Ale to była jedyna mozliwość, bo jak usłyszeliśmy, że MA, jak Maciek(tata) i Ja, jak Jagoda (mama) daje Maja, to musiała być Maja... 😁 😁
Dobre imię i mam nadzieję, że i Twojej córeczce posłuży!
Z autopsji polecam jeszcze Nina:P

No Jonathan bardzo ladne. Mi sie podoba jeszcze Joachim ale Mojego Dziadek by chyba zawalu dostac zreszta jak moj Tato bo to zydowskie ;> ach chyba zostanie ten Kasjan chociaz myslelismy jeszcze o Jasonie bo w koncu zostajemy w Irlandii wiec nie bede sie wyglupiac z jakim trudnym imieniem bo nikt go pozniej nie wypowie normalnie niestety. Ach jeszcze mam kilka miesiecy 🙂

• Mamusia
Amfisbena ja właśnie proponowałabym taką metodę: aby poczuć to "coś" w związku z tym imieniem. I nie patrzeć na nikogo. 😉 I wtedy zazwyczaj powstają takie właśnie historie jak z tą Ma-Ją. :laugh: (W sumie fajny pomysł! Choć szkoda, że nie każdemu wyjdzie. 😉)

A My mamy córeczkę Lenkę, mieszkamy w Danii i nie było zadnego problemu z rejstracją, tylko tyle, ze tu zamiat 'E' wymawiają 'I', więc na Lenke mowią Lina, ale wcale mi to nie przeszkadza, ladnie to brzmi z ich akcentem, bo z naszym to już nie :P Na kolezanke, ktora tu mieszka mowią Iwa, zamiast Ewa, ale nikomu to nie przeszkadza i pewnie w innych krajach dając imiona, ktore ciezko bedzie im wymowic beda przekrecac, ale przeciez to raczej nikomu nie przeszkadza. 😉

Pozdrawiam i życze Wam szczesliwego, szybkiego i bezbolesnego rozwiazania!!! 🙂

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
hej wszystkim 🙂

hm hm hm, tak sobie czytam te posty o imionach i powiem, ze niektóre imiona naprawdę ładne.
Tradycja z nowoczesnością się miesza i dobrze, nie ma żadnej mody.
Wiem, że jest tylko moda na imię, nie powtarzające się często, takie mało uzywane z kalendarza, ale ładne.
No ale jak komuś będzie się BAARDZO podobać np. Julia, to będzie koljną Juleczką w przedszkolu czy szkole, choć Julii jest full (przez popularność tego imienia w ostatnich 2-3 latach).

Ja również chcę, by moje dziecko nie miało na imię tak jak wielu wielu, czyli typowe imię jak np. Tomek, Paweł czy Kasia czy Agnieszka. Po prostu w swoim życiu za często się tych imion nasłuchałam, poza tym wiem, że są ładniejsze w kalendarzu i rzadziej używane.

Na początku chciałam dać jakieś imię zapożyczone z zagranicy: np. Jessica, ale mąż powiedział"nie, absolutnie nie, nasze dziecko jest polskie i ma mieć imie polskie". W sumie, po głebszym namysle się z nim zgodziłam. Tak w ogóle to pomyślałam także o smiesznych skojarzeniach, np. Jessica - "drze i sika" 😉

Ja poprosttu szukam imienia z polskiego kalendarza, które jest już zarejestrowane. Tyle, że nie takie typowo oklepane w naszych kręgach, rodzinach.

Dla chłopca - DOMINIK
Dla dziewczynki - być może NATALIA

Mi się bardzo podoba imię KLARYSA, ale ... wiecie z czym mąż skojarzył? Powiedział, że kiedyś było takie tanie wino "klarens" i Klarysa własnie z tym tanim winem mu się kojarzy. I Klarysa absolutnie nie będzie :laugh: :laugh: :laugh:
Co do chłopca to prawie mamy juz w 100% postanowione.
Co do dziewczynki to jeszcze przeszukuję inne imiona i porównuję z NATALIĄ 🙂

• Mamusia
WITAM!!!a ja mam w dalszym ciągu dylemat....chociaz do porodu zostało kilka dni....Dla dziewczynki mieliśmy na 100% ustalone-Lenka......ale okazało sie ,z.e Lenka ma siuraka...i powiedziałam do męża,ze może w takim razie Lenny....jak Krawitz....ale wykluczone powiedział....ostatnio wymyślił Igor....a jeszcze w rachubę wchodzi Franek(maż wymyslił) i moje typy....Marcel....Tymon.....Natan(ale dziadek sie nie zgadza,bo to żydowski imie)....ja jeszcze brałam pod uwagę Wilis(mamy kumpla Łotysza )....ciezki wybór....liczę,ze jak go zobacze to bedę wiedziec,ze to właśnie to:P

Ja do dziewczynki mialam Kayla ale sie okazalo ze jest sisiolek 🙂 i mial byc Kasjan a teraz sie zastanawiamy 🙂 Podobal mi sie Gracjan ale bedzie mnie denerwowac jak beda wolac Gracek 😞 ja wlasnie nie bardzo przepadam typoowo polskimi imionami, wole cos oryginalnego poza tym mieszkamy w Irlandii i tutaj zostajemy wiec nawet jak wybierzemy angielskie czy irlandzkie to bedzie ok 🙂

Maygirl dziekuje za propozycje ale kojarzy mi sie to z FC MILAN klubem sportowym 🙂 a my dopingujemy Liverpool 🙂 🙂 🙂
ech tak szukam sobie
mamy jeszcze Jacob,Joshua,Christopher,Nicholas,Calvin,Justin,Jason,Kyle
ale tyle tego jest za zwariowac mozna 🙂 🤪

• Mamusia
maxara napisał:
Jusmarki no i jak?wkońcu kiedy to imię wyraliście?i czy za wspólną zgoda?

Na tydzien przed porodem postanowilismy usiasc przy tej liscie i wyeliminowac mniej ladne i tak jak byly > Brian, Jonathan , Nicolas , Raul , Patryk , Nathan , Kacper , ...kurcze teraz nie pamietam reszty no i debatowalismy przy kazdym , wyobrazalismy sobie jak sie je wymawia zdrobniale dla dzidzi i potem jak pasuje doroslemu mezczyznie , skreslalismy po kolei az zostalo nam jedno > Kevin 🙂