Skocz do zawartości

Brzuszki w obiektywie | Forum o ciąży

magdaluke

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 479
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
W czasie karmienia to w czasie karmienia. Ja przez ponad rok praktycznie nie uzywalam perfum, flluidow i podkladow na buzie ani pachnacych balsamow. Uzywalam tego, co moje dziecko uzywalo. Do dzis mi pasuje najlepiej. Ale to raczej wiadoma sprawa. Rowniez pralam nasze, doroslych, ubrania w plynach bezzapachowych itp. Moge zaczac wymieniac.... 🙂

• Mamusia
Rozpuszczalnik z lakieru i zmywacza do paznokci to kosmos porównywalny z domestosem.. jak byłam u ginki to mnie opieprzyła, że zmywałam okna Clinem z alkoholem.. dorośli potarfią nawet dostać duszności od jakiś farb olejnych czy rozpuszczalników.. co z tego, że może wasze dzieci w łożysku tego nie czują.. ale wy to wdychacie, a niestety organizm matki jest ściśle powiązany z dzieckiem..

• Mamusia
Baby-love dzięki za pouczenie - i pomyśleć, czym może grozić komplement dla koleżanki - oskarżeniem, że się truje swoje dziecko - wielkie dzięki. Amen.

A jeszcze dodam, że idę dziś farbować włosy - jestem wyrodną matką.

• Mamusia
Co do kosmetyków to ja z reguły nawet i przed ciążą kupowałam takie z Yves Roscher, bo jak zobaczyłam jaki skład mają te kremy dostępne w zwykłych drogeriach i co mam wcierać w swoją skórę... to złapałam się za głowę.. a te kosmetyki są chociaż w miarę z naturalnych składników. 🙂
Osobiście polecam wam stronę ecospa.pl tam można sobie kupować składniki, z których potem można robić swoje naturalne kosmetyki. 🙂 które na pewno nie zaszkodzą wam ani dziecku. 🙂 naprawdę fajna sprawa ! można się bawić do woli i tworzyć własne połączenia.. ja np. mam zamiar zrobić dla siebe i dla dziecka oliwkę i wiele innych rzeczy. 🙂

• Mamusia
dodi mało osób zdaje sobie sparwę z tego, że te zapachy mogą komukolwiek przeszkadzać.. tymbardziej jeśli Ty lubisz malować paznokcie i w niczym Ci to nie przeszkadza... Ja bardziej mówiłam o sobie i o swoim wyborze. 🙂 nikt nie powiedział, że trujesz. Na pewno dziecko nie nabawi się od tego jakiś groznych rzeczy... ;p ale im mniej chemii tym lepiej 🙂

• Mamusia
A co do farbowania włosów też się warto wstrzymać.. właśnie ze względu na smród z farby. ;] Nie słyszałyście nigdy o tym? Dużo się o tym mówi.
Wydawało mi się, że wszyscy tutaj zdają sobie z tego sprawę i, że nie poruszę jakiegoś mega kontrowersyjnego tematu. :P hheheheheh..
Każdy robi co chce ja staram się żyć zdrowo, tymbardziej w ciąży, dlatego zwracam uwagę na bardzo wiele rzeczy. To wcale nie oznacza, że wam cokolwiek zarzucam. Mówię tylko o tym, że takie zapachy są szkodliwe.. Nie mówię tu tylko o farbach i lakierach, ale też o środkach czyszczących. Od początku ciąży mój partner zmywa za mnie podłogę, żebym nie wdychała jakiegoś pronta albo ajaxu. :P

• Mamusia
Baby -love, a Ty jestes moze kierunkowo jakos po biologii, chemii, medycynie? Tak pytam, bo wydajesz sie zyc tematem. Moj maz jest biolog molekularny ja liznelam co nieco z wyksztalcenia, troche wiemy na ten temat, staramy sie zyc zdrowo a wlosy i tak farbuje 🙂 Tylko wiesz, bez urazy czy jakos tak, po prostu ciekawa jestem 😎

• Mamusia
Baby -love, a Ty jestes moze kierunkowo jakos po biologii, chemii, medycynie? Tak pytam, bo wydajesz sie zyc tematem. Moj maz jest biolog molekularny ja liznelam co nieco z wyksztalcenia, troche wiemy na ten temat, staramy sie zyc zdrowo a wlosy i tak farbuje 🙂 Tylko wiesz, bez urazy czy jakos tak, po prostu ciekawa jestem 😎

• Mamusia
Dziewczyny na poczatku ciązy czytalam troszku o tym malowaniu paznokci bo wtedy praktycznie caly czas malowalam i doczytalam sie ze zmywacze powinny byc bez acetonu a lakieru bez jakiegos tam skladnika na t.. chyba toluenu ale nei chce wprowadzac w blad. Taki ciut lepszy lakier to raczej nie ma tych skladników. Nio ale plytki paznokcia sa szczelne wiec nie powinno dochodzic noc do maluszka 🙂 nio tearz ciut mniej maluje bo rzadziej wychodze z domku 🙂 Nio a co do farbowania to moja fruzjerka drugie dziecko urodzila niedawno i sama duzo sie dowiadywala o szkodliwosci bo pracowala praktycznie do konca. Nio i poleca fabry bez amoniaku. Nio ale ile ludzi tyle opinii 🙂
Ja sama sie martwilam co do kremów bo uzywam Normademu (skora problemowa) i nie odstawiam w ciaży (nawet pytalam aptekarke i mowila ze przez skóre sie nie wchlonie az do dziecka) nio a magdaluke to jak bede karmila to juz nie bardzo?? Bo kurcze troszku sie zmartwilam 😞 bede wygladac chyba okropnie 😞 tylko ten krem na mnie dziala bo kiedys oparzylam skóre kosmtykiem który mnei uczulil 😞 To w czasie karmienia moze zaszkodzic?

• Mamusia
Magdaluke dziękuję,że pytasz. 🙂można śmiało powiedzieć, że jestem po biochemii, medycynie czy jakby tego nie nazwał. :P Od kilku lat edukuję się w tym kierunku nie tak szkolnie z przymusu tylko w ramach swoich zainteresowań. :P tymbardziej w ciąży. 🙂 ale tak bardziej interesuje mnie medycyna niekonwencjonalna. 🙂 bardzooo dużo czytam na ten temat z moim partnerem 🙂

• Mamusia
Ja cenię sobie wszystko co zdrowe i ekologiczne. ;p może dlatego, że za dużo jestem uświadomiona tym, co jest w składach produktów i co jak wpływa na co i co jest przyczyną chorób, bo nic się nie dzieje bez przyczyny:P Można powiedzieć, że interesuję się medycyną, ale z drugiej strony niż lekarze.. Ja skupiam na zapobieganiu przyczynom chorób, a nie ich skutkom.

• Mamusia
ale już się nie odzywam w tym temacie... bo wychodzi na to, że ja wam coś wyrzucam.. przynajmniej wy tak to odbieracie.. ;p
ja tylko mówię, jak ja żyję i co robię, a wy robicie to co wam odpowiada i jest gites! 😁
ja niczego nie neguję.. ja też kiedyś żyłam inaczej..a teraz czuję się teraz stanowczo lepiej niż kiedyś, jestem szczęśliwa, bo jestem na dobrej drodze, a to chyba najważniejsze !

• Mamusia
dodi napisał(a):
Baby-love dzięki za pouczenie - i pomyśleć, czym może grozić komplement dla koleżanki - oskarżeniem, że się truje swoje dziecko - wielkie dzięki. Amen.

A jeszcze dodam, że idę dziś farbować włosy - jestem wyrodną matką.

nie no to przeze mnie!!! 😁 moglam tego zdjecia nie wstawiac 😉

baby love wiem, ze chcesz dobrze ja tez nigdy nie malowalam wlosow ale chemii w zyciu nie da sie uniknac niestety 😞 w wodzie tez sa jakies zanieczyszczenia, w warzywach, owocach a niby to zdrowe wiec nie dajmy sie zwariowac 🙃

• Mamusia
http://sklep.puregreen.pl/pl/p/Veggi-Wash-spray-600ml/12

do tego kupuje się taką fajną szczoteczkę z włosów kokosa do czyszczenia. Na prawdę fajna sprawa. Kupiliśmy to żebym nie zaraziła się toxo, bo nie chorowałam na to nigdy no i w ogole tak dla zdrowia, bo dużo owoców i warzyw jemy.