Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Basia ja tez sie boje CC.... bo i tak mam do naprawy podwozie wiec nie chcialabym jeszcze do tego wszystkiego miec blizny na brzuchu...
Boje sie tez cukrzycy...A tu jeszcze 3tyg zanim sie dowiem... Mam nadzieje ze sie to cholerstwo nie przyplacze do mnie...

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
No nic trzeba się brac za sprzątanie :/ a tak mi sie nie chce że masakra ta pogoda taka nijaka i humor odbiera :/ miedzy czasie obiadek sie bedzie gotował dzis mojemu robie zupe buraczkowa bo marudził mi juz chyba z 2 miesiace hehe a ze ja nie jest to wkoncu sie zlituje i mu ugotuje niech sie cieszy hah a co 😁

no ja mam laktator reczny nie wiem ja sie sprawdzi , ale ze mam zamiar karmic piersia to tez mysle ze na razie taki wsytarczy 🙂 pozniej zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie 😉

uciekam bede po poludniu, miłej soboty kobitki 😘 😘 😘

• Mamusia
karolka wyobrazam sobie jak meczacy jest III trymestr i w dodatku juz zaraz masz rozwiązanie 🙂 ale co swoje to sie przemczylas. Dokladnie nie uniknione jest to,ze urodzić musimy. Mam nadzieje,ze z czasem minie mi ten strach i obawy. Ale w psychice zostanie jednak cos z tego wszystkiego. Mnie akurat nie dolega puchniecie, az tak by przypiac to do dolegliwosci. Dretwieja mi bardziej dlonie i stopy + moje kg które mi doszły.. uff to najgorsze co mam 😞
Co do paczek z allegro, masz racje 🙂 od jednego sprzedawcy kupic co potrzeba jedna przesylka wygoda i oszczednosc zawsze jakas jest 🙂 🙂

basia89 widze jestes w stanie przytyc hehe to wez za mnie kg 😁 ja uwazam,ze bedzie mi ciezko zrzucic. Chodzilam 2miechy na silke i nie zrzucilam tyle ile sobie zalozylam. Biegalam na roznych sprzetach po godzinach,jedyne co mi spadły to nogi. W tym celu akurat nie chodziłam tam. Chcialam z brzucha i bioder zrzucic. Wiec wiem,ze po porodzie nie bedzie możliwe dojscie do siebie i do tego by byc zadowolona z kg. Musze ograniczyc troche jedzenie 😞 niestety to smutne w ciazy jak ograniczyc, jak co chwile cos sie chce 😮 🙃 🙃 zwariuje! 🙃 🙃
Wiecej wody, miej slodyczy i spacerować duzo 🙂
Powiem Ci,ze moj maluch wczoraj był ulozony głowka do gory-pupa do dolu. Wiec głowke ma pod zebrami. Dzis mało kopie, wiecej sie wypycha. Ale kreci sie to najwazniejsze 😜

anitek tak R sie popisał, nie moge narzekac 😁 😁
Co do zakarzenia to mam takie grutkowaty sluz. Kocham sie z nim bez zabezpieczen-to nasz blad. Przez to on tez musi sie leczyc. Nigdy nie mialam takiego czegos 😞 starsznie to meczace, siedzi mi w glowie to i wiem,ze to mam. Poprostu ja dostalam na 14 dni kuracje lecznicza haha smieje sie ze czopki dopochwowe, a on krem do smarowania na noc. Nie chce by mi to ciagle wracało a ja biedna sie bede meczyła 2tygodnie w leczeniu, na marne. A chce juz sie tego pozbyc. Objawow nie mam, poprostu mam sluz i to bardzo duzo go i wkladki co chwile wymieniam 😠 wsciekla jestem szczerze, bo mam ciagle tam ' mokro ' wrrr 😠 😠
Ooooooo 😮 😲 😲 co Ty mówisz,ze tak długo Olafka rodziłas? biedna-napewno masz traume. Ja bede miala pewnie po jednym maluchu, a Ty odwazna ze juz drugi brzdac w drodze i to juz niedlugo rozwiazania 😁
Mam nadzieje,ze damy wszystkie radę, ze nam sie cipy nie rozedra 😜 😜 haha 😁 😁
Co do fastfoodów to ja tez uwielbiam lody i shake z Mc donalds 🙃 🙃 🤪 ogień sa!
Widze ze kazda z nas jednak ma jakies obawy, Ty sie akurat obawiasz CC i cukrzycy. CC jesli bedzie musialo byc to i tak zrobią, a co do wyniku na cukrzyce- to trzymam kciuki 🙂 oby był pozytywny dla Ciebie 🙂

Tez poszukuje wlasnie laktatora mecznego. Po porodzie postanawiam jakis dobre 2tygodnie karmic piersią, pozniej przeskocze na butelki. Zobaczymy czy bedzie pokarm w ogole;D cyce jak donice są, siara leci.. zobaczymy pozniej co wyjdzie z tej sytuacji 😁 😜
Wlasnie siedze z farbka na glowie 😜 juz naprawde musialam pofarbowac, 5cm odrosty juz mnie przerazaly 😜 i do tego ten pierz na glowie 😞 wrrr 🙃
Czas na ogar!
Obiad;D relax i do R ;D

Milej soboty 😘 😘 😘

• Mamusia
My wlasnie po sniadanku 🙂
Basia olej porzadki 😉 walnij sie i odpoczywaj 🙂 co dzis na obiad? 😜
Paula a no porod koszmar heh no i niestety rozciecie mialam pod sam tylek 😠 bo proznociagiem sie nie dalo wiec musieli kleszczami Malego wyciagac,wiec stan mojej psitki po porodzie WAWOZ...Brrr az mnie trzesie i jestem strasznie wsciekla na lekarzy ze juz po dobie nie zrobili CC tylko przez takie cos czlowiek musial przechodzic! Zdecydowalam sie na plastyke pochwy, ale to wiadomo ze musialam miec najpierw drugiego bejbika bo z jednym zostac nie chciala a nie wydam 4000-5000zl zeby za chwile znow rodzic 😉
Co do infekcji to masz racje! lepiej to wyleczyc i miec spokoj bo zarazanie sie nawazajem to bezsensu.
A wyniki cukrzycy no coz mysle ze bedzie ok choc mowia ze to wogole nie musi miec podloza genetycznego i moze sie pojawic u kazdego... Oby nie!!!
Nie wyobrazam sobie dnia bez czekolady heh 😉 a kg u mnie tez ida w gore 😁 Magiczne 10kg na plusie sie pokazalo 😉
A po porodzie zrzucisz nie martw sie!!! nie bedzie czasu na jedzenie 😉
Tak sobie myslalam ostatnio ze juz drugi raz sie przez to bedzie przechodzilo i z jednej strony sie ciesze ze juz czlowiek bogatszy o doswiadczenia z pierwszym dzieckiem a z drugiej wolalabym nie wiedziec co mnie czeka heh 😉 bo niestety latwo nie jest...
Czlowiek musi sie nauczyc zyc inaczej...nie ma juz swobody, trzeba wstawac, wieczne zmeczenie pieluszki sruszki itd 😉 ale to przejsciowe na szczescie a pozniej ok 40stki druga mlodosc 🤪 🤪 🤪

Anitek trzymam kciuki za wyniki w porzadku na cukier !
rany tyle godzin rodzic i tera dzidzia w drodze wooow podziwam szacunek trauma jak cholera ;OOOO

a ja dzis mam dzien spiocha wstalam zjadlam zaraz ide spac dalej ;D haha a co czasami mozna i tak ;D

kg hmmm zrzucimy jakos kobietki zrzucimy bedziemy tak zalatane przy naszych pociechach ze zrzucimy nic na szybko powoli z glowa bo za szybko schudnac tez nie dobrze pozniej mozna zalowac i miec przykre konsekwencje wiem jak moja szwagierka bardzo szybko schudla po duzym przybraniu w ciazy i co ? cale zycie diete trzymac musi a cialo tez nie ciekawe przez to ;/

milego dnia ;D

• Mamusia
Cześć 🙂
Anitek no pamiętam, że u Ciebie ta wizyta dopiero 23 października 🥴 masakra, ale jak idziesz jeszcze prywatnie to da się przeżyć 😜 ja też się martwiłam CC, jak miałam nisko łożysko, ale na szczęście już się podniosło. Teraz tylko oby dzieciaczki się przekręciły głową w dół już na stałe i tak zostały 🙂 . Co do badania z cukrzycy to na pewno będzie dobrze skoro wcinasz dziennie słodycze jak ja haha 😁 i mi wyszedł cukier prawie identyczny po glukozie jak na czczo 😲 🙃 tak szybko trawimy z małą 😁
Basia nie przerażaj mnie 😮 ja dziś planowałam zrobić sobie listę w końcu co potrzebuję dla dzieciaczka i dla mnie do szpitala. I mam nadzieję, że szybko wszystko ogarnę a za dwa tygodnie kupię 😁 . Miałam kupować systematycznie po troszkę a tu już 28 tydzień wybija a ja mam tylko ciuszki i sprzęty dla małej (fotelik, wózek itp..) 🤔 a żadnych przyborów i kosmetyków 😞

Co do spodni to \'odziedziczyłam\' po siostrze 3 pary ciążowych jeansów, ale w sumie jedne mi się tylko podobają, są z H&M a kupiła je w lumpku haha 😁 no i śmigam w nich albo w legginsach też z wysokim stanem. Bluzek i tunik szerszych mam sporo także brzuszek się mieści ale niestety idzie jesień i trzeba bluzy. Wszystkie za ciasne 😮 oprócz tej jednej, którą kupiłam ostatnio. Kurde nie wiem co zrobić dziewczyny, bo nie chce kupować 5 bluz tylko na te 2 i pół miesiąca, a w jednej chodzić to też wstyd. 🤢

Motylek to Ci fajnie, że pogoda jeszcze ładna 🙂 ja już tęsknie za ciepełkiem. Dziś leje, wieje i 14 stopni 🥴 . I dziękuję za zaproszenie na FB 😁 . Coraz bardziej się integrujemy 😜 później trzeba będzie się telefonami wymieniać bo info trzeba posłać, że się urodziło 😁 😁 hehe 🙂
Paula nie stresuj się 🙂 Dasz radę jak my wszystkie 🙂 . Ja czasem myślę, że chciałabym już żeby był listopad i lada moment urodzić haha, trochę mi już doskwiera ta ciąża, tu siedzieć źle, tu pozycja taka nie wygodna, tu wstawanie na siku, tu zgaga :/

Ja już dziś w szkole byłam 🤔 😮 na szczęście chwile po 12 nas puścił, ale jutro planowo od 8.30 do 17 blee, odzwyczaiłam się. Ja już chcę tylko leżeć w domu 😁

A jak tam u Was z wagą? U mnie 10 kg na plusie 😮

• Mamusia
Kobity szukam imienia... Jejjj jaki problem... Myslalam ze jakos latwiej bedzie cos znalezc???!!!
Mamy jeszcze Casper i Max...zwariuje heh 😜
Ifyouliftmeup tez sie pocieszam ze tyle slodkiego jem i nic mi nie jest 😉 nawet nie wiem czy sa jakies objawy cukrzycy ciazowej?! ale tez mysle ze bedzie ok 🙂
Co do przygotowan to tez juz bym chciala miec wszystko zrobione 😉 ale jeszcze troszke czasu jest 😉
Motylek porod no coz trauma jak cholera no ale co zrobic urodzic trzeba 😉 za to dzidzi wynagradza pozniej wszystko 🙂
No a co do tego ze mowia ze sie zapomina o bolu - nie nie nie nie i jeszcze raz nie! nie w moim przypadku... Nie wiem czy sie wogole da takie cos zapomniec...
A co do szkoly to co studiujesz? 🙂 i tak twarda sztuka z Ciebie ze jeszcze masz sile siedziec tyle godzin heh 😉
A zgaga jakos wtedy co mnie dopadla raz i trzymala prawie 3dni mam spokoj. Juz wogole jej nie mam i oby tak zostalo 😉
Justyna milego wypadu zycze 🙂 Jak sie czujesz wogole?
Lece na ogrod bo sie troche wypogodzilo 😉
Milej soboty Babeczki 🙂

• Mamusia
Anitek biedna-wspolczuje tego co przeszlas z tym rozcieciem.. Juz pewnie coraz lepiej co? Moja mama miala 4 naciecia i mowila ze ja bolalo jeden na drugim.Niby co 6lat(bo takie sa roznice wiekowe u mnie w dzieciach) to i tak bol taki sam. Z pierwszym dzieckiem jest chyba najgorzej.
Mnie mama pociesza,ze dam radę,ze jestem silna i ze jak bedzie akcja porodowa to bede myslala tylko o dziecku,by sie zdrowe urodzilo,bez komplikacji itp, a wtedy bol pujdzie w las 😜
Co do tej plastyki to fajna sprawa-zrob sobie to po urodzeniu maluszka teraz. Zabieg bedzie wtedy w szpitalu pod narkoza czy w ogole jak to wyglada? Normalne to jest chyba,ze pochwa sie rozciagnie itp,ze nie jest takie samo odczucie (wg faceta) ze pochwa jest \\\\\\\'luzniejsza\\\\\\\' ;> Jest tak stworzona,ze chyba po jakims czasie wraca do swoich \\\\\\\'wymiarów\\\\\\\'?
Ja tez zajadam czekolade codziennie chociaz cukierek,ale musi byc. 😁
Tez gdzies w TV wypowiadaly sie laski,ze niby ból porodowy sie zapomina jak juz masz na cycach maluszka juz po urodzeniu. Ale ja tak samo jak TY bede pamietac do konca zycia chyba!!! uoohh 🤔

motylek ładny spioooszek z Ciebie;D a co robic w sobotę jak nie nygusowac 😜
Masz racje takie szybkie schudniecie tez nie jest dobre dla zdrowia.. Ale i stanie w miejscu z waga tez nie jest ok. Nogi puchna kregoslup boli itp.

justynakreft
mówisz,ze spaghetti na obiad;D ja dzis mialam chinola, mamie nie chcialo sie gotować 😜
Milego spedzenia sobotki na kawusi zycze 🙂 🙂 I mów jak sie czujesz,wlasnie? Dolega coś?

ifyou
mnie tez taki wyszedl wynik prawie identyo tzn o 10 czegos tam wiecej po wypiciu, wiec roznicy nie bylo.. Takze trawie cukier z małym rownie jak Ty ze swoja ksiazniczką;D
Dobra sprawa spodnie ciązowe,co? 🤔 Mnie ta opcja pasuje 😁 Jestem zadowolona,ze istnieje takie cos! Masz ten sam problem co ja.. Bluza 😮 yyyy.. 😲 OMG! Ja tez nie wchodze, tzn teraz zapne, mam lekko luz w kazdej.. Ale co bedzie pod koniec wrzesnia? Nie mam nawet skóry która zapnę na brzuchu? Najgorszy Pazdziernik i Listopad,co nie? Teraz jest w miare, zreszta ja nie wychodze nigdzie by sie musiec ubierac w kurtkę. Nie ma takiego mrozu. Najgorsze miesiące akurat mamy wielkie brzuchy, bo taka prawda.Damy rade, musze sie do lumpka tez wybrać 😉
A co do zakupów typu art.higieniczne.. yyyy 😮 to ja mam tylko i wylacznie szczoteczke do wlosków i myjki dwie do mycia ciałka,2 smoczki Avent 😮,1 butelke 125ml Avet, 2 reczniczki po kapieli z kapturkami. Nic wiecej. A tu tyle do kupienia. OMG! 😮 😮
Mnie tez meczy juz to-tzn. ta zgaga,co chwile wstawanie do siku, nawet w nocy po ciemku hahaha 😁 😁
Dajesz rade ze szkoła 🙂 powodzenia i wytrwałosci 😜
Ja mam 11 kg na plusie 😮 OMG! 😮 😮 🙃

• Mamusia
Wow;o wlasnie tak z ciekawosci scislam sutka i maxx mi leci.... 😮 😮 😮 😮 tak duzo to nie mialam! ale na szczescie mi leci po nacisnieciu a nie samowolnie. Wam tez sie zwiekszylo to? A jak tez mnie sutki bola!!! 😮 😮 Dzis wyjątkowo.. OMG! 😲
Szperam po necie by sie czegos nowego ciekawego dowiedieć i nie ma szału wam powiem dziewczyny 😜 😞
Pomalowalam pazurki bo juz mialam u stópek 3 wojne haha 😁 na zieloono;D a jak 😁 😁
a Wam jak mija sobotka?

• Mamusia
Cześć dziewuszki!
Mam tyle do napisania, że się ograniczę i będzie krótko!

Anitek, Ifyouliftmeup, Paula - co do wagi, to ja się nie boję, że mi zostanie po porodzie. Chodzi o to, ze dostałam zakaz od hipertensjolog (od nadciśnienia) przybierania na wadze poza masą dziecka i łożyska, a od gina pozwolenie na max. 6 kg. Znalazłam w zaleceniach Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na 2011, że przy BMI (możecie sprawdzić dla siebie): poniżej 19,8 powinno się przytyć - 12,5-18kg, przy BMI 19,8-26 - 11,4-15,9kg, przy BMI 26,1-29,0 - 6,5-11,4kg, a powyżej BMI 29 powinno się przytyć poniżej 7,0. Czyli ginek wszystko po prawdzie powiedział, bo ja mam akurat niestety 30... 🤢 🤢 🤢
Nie widać po mnie tego BMI, bo mam bardzo dużą masę mięśniową (robiłam kiedyś badanie bioimpedancją u lekarza dietetyka), ale kilogramy są.
Aktualnie jestem +5kg na plusie, no i wiem, ze przekroczę te 6 czy 7. Chciałabym zmieścić się chociaż w 10, żeby nie zrobić krzywdy sobie i dziecku.
Anitek - w tych samych zaleceniach czytałam o cukrzycy. Pierwszym przesiewem jest robienie glukozy na czczo na pocżatku ciąży. Ja miałam to badanie i wówczas cukier był 88. Jeśli Twój był poniżej 95 to wszystko powinno być git.

Strasznie biegam dziś. A to zakupy, sprzątanie, pakowanie ciuchów letnich - muszę je wywieźć z domu do rodziców, zeby mieć miejsce na rzeczy dziecka. Mieszkamy z mężem na 35m2 i każdy metr się liczy. A wieczorem śmigam na panieński do koleżanki. Nie wiem czy uda mi się dziś jeszcze do Was zajrzeć, ale jutro na pewno. Pa!

• Mamusia
Ale mam lenia :>
Nic mi sie nie chce...
Paula co do rozciecia to nie powiem zeby bylo gorzej niz po samym porodzie bo nie moglam sie ruszyc przez pierwsze 24h ale niestety blizna rwie na zmiane pogody i ciagnie tak cala do tego popekalam tez w srodku i boli czasami podczas sexu. Wszystko jest jakies takie luzne wogole nie zszyli mnie dobrze wiec tak jakos wisi wszystko 🥴 😠 mysle ze po porodzie bez komplikacji mozna sie spodziewac ze pochwa sie ladnie zejdzie choc pewnie nigdy nie bedzie identycznie, ale po kleszczach niestety marne szanse.
Ta plastyka pochwy to sa opcje ZZO lub pelna narkoza. To juz kwestia uzgodnienia przed zabiegiem. Sama nie wiem ale chyba wole narkoze bo jedno ZZO juz mialam z epiduralem ktory wogole nie dzialal na skurcze, stwierdzili ze czasem sie tak dzieje jakos mi sie nie chce w to wierzyc... podejrzewam ze zle dawke obliczyli...no ale juz to pomijam.
Przy drugim porodzie nie wiem jak bedzie wszystko zalezy jak sie bede czula itd bo branie epiduralu ktory nie pomogl przy ostatni porodzie wogole nie ma sensu.
Wiec nie chce tez za duzo ZZO brac o wiadomo to jednak wklucie w kregoslup.
Ech temat rzeka 😉 wyjdzie w praniu 😉
Co do sciskania sutko to wlasnie czytalam ze jak sie pojawi siara zeby nie sciskac sutkow bo to moze sie przyczynic do powstaawania skurczy macicy. Wiec tam za duzo nie naciskaj 😉
Wikarynka niestety tutaj sa inne jednostki jesli chodzi o cukier wiec nie mam pojecia jaki on byl w przeliczeniu na jednostki w PL 😞
Co do BMI to wlasnie gdzies czytalam o tym 🙂 no nic zostalo mi jeszcze 5,9kg do przytycia! niemozliwe heh nie wyrobie sie tym bardziej ze pod koniec chyba najwiecej sie tyje co nie? plus zatrzymuje sie jeszcze woda w organizmie a to dodatkowe kg.
No nic zobaczymy 😉
Lece chyba sie zabrac za prasowanie bo lezy i sie prosi 😉

• Mamusia
aleście sie kobity rozpisały 😁

anitek dzis na obiad była zupka buraczkowa z ziemniaczkami ale sie napierdzielilam masakra hah wiecej roboty jak z tzw niedzielnym obiadem hahahaha xD

kg na plusie to ja juz mam 15 i niczym sie nie przejmuje 😁 mam szczescie bo ja przed ciaza schudłam 12 kg przez prace wiec teraz to przybrałam i nadbieram jeszcze wiecej hahaha ale co tam zgubi sie 😁

Paula na brzuch najlepsza jest aerobiczna szóstka weidera trwa 40 dni ale daje maxxxxx efekty wiem bo sama ja stosowałam ale ciezko w cholere te wszystkie powtórzenia robić ...

ja jak chudne to wszedzie nawet cycki spadaja ale luz 😁 najgorzej brzuszek ale tez dam rade 😁

stosowałam tez diete DUKANA nie polecam nikomu pomimo tego ze daje natychmiastowe efekty juz po tygodniu ale trzeba sie scisło trzymac diety i przepisow nie ma zadnego ale i pozwalania sobie z tym ze nerki dostaja po dupie moje tez dostaly chociaz na poczatku bylo ok ja zawsze okaz zdrowia nic mi nie bylo dopiero po czasie wyszło swje i wyladowalam w szpitalu wlasnie na nerki :/

takze najlepsza dieta MŻ - mniej żreć hahahahaha 🤪 🤪 🤪

zgubimy dziewczyny zgubimyyy damy rade 😁

pazurków nie maluje bo ciezko i brzuch przeszkadza chyba ze jakas okazja wtedy sie wyginam i jakos daje rade za to u rak nadrabiam i kombinuje jak głupia xD

juz wszystko ogarniete po obiadku odpoczywac bede przy prasowaniu ciuszków 🙃 🙃 🙃

paula dawaj swoja ture prasowania to ci pomoga bo ja lubbbbieeee prasowac 😁 a ty narzekasz hahahahaha xD

Cześć dziewczyny, czytam was codziennie ale nie mam czasu pisać, u nas ok rośniemy pomalutku, no brzuszek to już mi nieźle urósł 😁 😁 😁 😁 w końcu widać że jestem w ciąży. Wyprawkę kompletujemy, tak naprawdę to zostało mi parę ubranek dokupić i będzie wszystko. Jak będzie więcej czasu to powrzucam zdjęcia co mam 🙂 🙂 wy tez wrzucajcie bo świetnie się to ogląda. Malutka kuleczka szaleje w brzuszku i mnie kopie najczęściej po prawej stronie a i czasami po lewej, jest odwrócona główka w dół to czuje kopniaczki u góry 🙃 🙃 🙃 🙃 pozdrowionka zaraz idziemy z moim mężusiem robić wafelki uuuuuuwielbiam pozdrowionka

• Mamusia
No dobra laseczki!
Lecę na panieński. Będę piła soczek zamiast alkoholu, a potem się zmywam i wieczór spędzę z mężusiem. 😁 Przyniósł właśnie do domu pięknie wyglądające wino, przywiezione z Francji. Bordeaux koloru miodowego. Aż się zaśliniłam na jego (wina, hihi) widok i co... ciąża... 🤢 🤢 🤢
Nie wiem jak Wy stoicie z alkoholem, ale ja co najwyżej raz na dwa tygodnie wezmę małego łyczka winka od męża albo powącham coś mocniejszego lub łyknę pianę z piwa. Nie ciągnie mnie jakoś szczególnie, a przed ciążą też piłam rzadko, raczej od święta. Jednak dobre wino przemawia do mnie. 🙂

• Mamusia
Hello kobitki 😉

a ja jednak nie wziełam sie za prasowanie haha xD zjadłam obiadek i musiałam ogarnac jeszcze kuchnie pozniej poszłam do sklepu i tak o jestem heh zleciał dzien jak z bata strzelił... moze zaraz wezme sie jeszcze za prasowanie bo nudno sie robi jak zajecia jakiegos nie ma hehe 😁

justta wrzuc fotke brzusia i siebie no a wyprawke jak bedzie mogla tez chetnie zobaczymy 😉

wikarynka udanego panienskiego 😁 tez bym chetnie ruszyla gdzies z domu a nie ciagle w tych czterech scianach :/
Co do alkoholu to mnie tez jakos nie ciagnie ale jak czuje u kogos to odruch wymiotny mi sie robi dosłownie, czasami łyczek piwa biore od mojego ale to tylko do ust tak az mnie skreca a kiedy piwo mmmm kochałam pic nie zebym byla jakas alkoholiczka hahahaha ale lubiałam ten trunek nawet wieczorkiem w domu bez okazji wypic teraz tylko raz na jakis czas lampke wina wypije 😉

no nic uciekam prasowac... 😉 do pozniej kobitki 😘 😘 😘 😘 😘

ja nie wiem co mi dzisiaj jest ;(

czuje sie tak slabo ze masakra ...
niemam na nic sily ledwo was czytam wlasnie ;/

nie no chyba sie juz dzis nie wdaje w dyskusje ;/

no na Fb zaproszenia 😉 integracja pelna para ;D a telefony jakos bedzie trzeba tez wymienic zeby wlasnie wiedziec kto kiedy urodzil 😉

sorry kobitki dzis jestem calkowicie wylaczona z zycia mam nadzieje ze jutro sie bardziej ozywie ;/;/
dobranoc ...

• Mamusia
hej kochaniutkie 😘 😘

wikarynka
powiem Ci,ze co do Twojego przytycia w ciazy to sie swietnie trzymasz. Hmm ja juz mam 10 na plusie i jestem przerazona. Co dopiero do konca mi zostalo akurat 12 tyg 😮 juz mam kompleksy!
Moge ograniczyc jedzenie? teraz? na tym etapie ciazy?
Powiedz mi jak sie liczy to BMI?
Mialam podobny wynik do Ciebie z glukoza wiec jest dobrze 😉
Dzis mówisz,ze sie nabiegałas, no ładnie. Ale fajnie masz co do wyjscia na panieński 🙃 aa fajna sprawa! baw sie dobrze 😁 😁
Co do alko w ciązy to mnie nie ciagnie na poczatku mi sie chcialo piwa jak byl taki upal, ale oczywiscie smakowego. Zawsz lubialam smakowe. W takie upały co były to najlepsze schłodzone jabłkowe lub cytrynowe -reddsssssss 🙂 mniam mniam 😁 😁 zawsze jak R pil to brałam łyka no moze 2 3 haha;D ale nie wypilam wiecej niz 3 lyki 🙂 nie chce pic, nie ciagnie mnie.. czuje sie tak dobrze. Ale wiem,ze po porodzie wypije sobie jakies dobre winko lampke lub tgo browarka co tak czasami za mna chodzi 😜 😜 😜 hihih 😜 😜

motylek
co Ty mowisz,ze sie tak czujesz dziwnie? ale cos sie konkretnego stalo,ze masz taki humorek czy to taki dzien?
Ja dzis lapie doly co do kg i porodu... moze z czasem minie, ale w glowie siedzi i tak 😞 😞 zycze powrotu do humorku i radosci zycia 😘 😘 😘 😘

anitek aha to mi wszystko wyjasnilas. Cierpisz pewnie bardzo. Jak teraz urodzisz i masz na to pieniadze to zrób sobie ta plastyke 🙂 kobieta szczesliwa bez kompleksów to kobieta pewna siebie silna i dzielna! Ważne bys sie czule dobrze, nawet podczas sexu z wlasnym facetem i bez bolu podczas zmian pogody. Boje sie wlasnie,ze bede miala kleszczowe, chociaz to jest roznie. Lekarz mi powiedzial,ze synek bedzie duzyyyy. Ciekawe ile bd mial cm, az sie boje 😮Co do sutków, to patrz nie wiedziałam. Rzadko je sciskam,teraz od bardzo dawna musialam sprawdzic co jest grane i czy postep jest. Ake naprawde wiecej wycieklo. hmm 🤔 🤔

basia89
fajne masz podejscie dziewczyno co do kilogramów na plusie. Moge Ci oddac moje skoro tak Ci nie przeszkadzaja. Niestety jestem w 28 tyg i czuje sie juz jak słon, a najgorsze tycie przeede mna. Masz cikawe podejscie, ze wszystko zrzucisz. Ja uwazam,ze nic nie zrzuce, coraz bardziej łapie mnie depresja i doly łapie, Ostatnio nawer zdarza sie plakac, w ten sposob jakos mi lepiej-chociaz nie do konca.

justta ciesze sie,ze sie dobrze czujesz,ze rosniesz zdrowo i ze maluszek ruchliwy 😁 😁 to najwazniejsze 🙂 wefelki mowisz.. mniam 🙂 🙂 wrzuc zdjecie, czekam 😜 😜

Nadal mam dolka co do przybywajacych kilogramow i co do sytuacji z porodem,oby minelo z czasem... 😞 😞 zeby byc tyle na plusie w tym tyg ciazy to naprawde chyba jestem artystka z teatru serio. Nie wiem musze ograniczyc 😞 nie czuje sie atrakcyjna 😞 a mój R to nie wiem co widzi we mnie 😞 czuje sie jak kulka.. a jak cos czuje i wiem to nie wiem czy bedzie kto kolwiek w stanie to odkrecic... 😞 ehhhhhhhhhhhhhhh 😞 😞

• Mamusia
dobry Wiecżór Kobietyyyy 😁

nie wiem co pisac bo sie zagadałamz moim i straciłam watek hahaha przeczytałam was wszystkie ale jakos mi z głowy uciekło hehehe 😁

Paula bo trzeba miec pozytywne myslenie 😁 no ty nie maszzzz daj spokoj laska bedzie dobrze !1 zobacz jak inne wygladaja w ciazy i po ciazy ponad 100 waza tluszcz sie wylewa itd i zyja kochana bedzie dobrze damy rade zrzucic nikt nie mowi ze to w przeciagu 2 miesiecy ale po mału wroci sie do poprzedniej wagi i bedzie dobrze 🙂

motylek dobrze mowisz trzeba bedzie sie pozniej numerami wymienic albo cos zeby bylo wiadomo kto kiedy urodził hehe 😁

szperam w netku i uciekam spac bo powieki mi opadaja po mału xD

• Mamusia
Dzień dobry!

Paula - BMI liczy się bardzo prosto. Wzór wygląda tak kg/wzrost2. Bierzesz swój wzrost w metrach. Czyli jeśli masz np. 168 cm, to mnożysz 1.68 x 1.68 = 2.8224. Następnie bierzesz swoją masę ciała sprzed ciąży. Np. było to 68 kg. Dzielisz te kilogramy na wzrost do kwadratu - 68 : 2.8224 = 24.07. Czyli BMI w przedziale normy.
A najłatwiej - to wpisać w google - kalkulator BMI i samo Ci policzy. Hihihi 😁 😁 😁
Na moje oko miałaś prawidłowe BMI przed ciążą i spokojnie możesz przytyć jeszcze do 16 kg. Wydaje mi się, ze wszystko u Ciebie idzie prawidłowo.
Nie mam lęku przed porodem. Nie wiem dlaczego. Może jeszcze nie zdaję sobie z niego sprawy, a może wprost przeciwnie - wiem, ze jest nieunikniony. Miliony kobiet przede mną go przesszły, przejdę i ja. Wiadomo, ze różnie bywa, ale medycyna jest tak teraz rozwinięta, że powinna pomóc. 🙂
Anitek - a propos medycyny. Popieram w 100% Twój zamysł plastyki. Nie wiem jak to będzie u mnie, ale w przeszłości schudłam dużo kilogramów. Poza tym teraz ciąża, planuję jeszcze jedną i chyba bedzie mi potrzebna plastyka brzucha. Jeżeli uznam, ze jest konieczna, na pewno ją zrobię. A im wcześniej, tym lepiej, bo z wiekiem rośnie ryzyko powikłań przy zabiegach.
Wieczór panieński wypadł dla mnie bardzo fajnie. Co prawda byłam tylko na części, ale super się bawiłam. Świadkowa wynajęła studio fotograficzne i urządziłyśmy sobie sesję. Pozowałyśmy w różnych układach i w różnych strojach, pyszna zabawa. 😁
Życzę Wam miłej niedzieli i uciekam, bo mój tata do nas przyjeżdża. Musimy się nim zaopiekować, bo moja mama popędziła w wojaże po Polsce. Pa!

• Mamusia
Wstałam właśnie i w końcu mąż mi dał do kompa usiąść bo swój zostawiłam w robocie..
Wyniki mi się poprawiły dzięki bogu z 9 na 10 w przeciągu dwóch tygodni więc skoro jest poprawa to chyba mi nie da tych zastrzyków 😞 okaże się jutro.
Jeszcze się nie boję porodu - bardziej jestem ciekawa i nie mogę się doczekać! 37 tydz i mały może już wychodzić 😁 A tobie Anitek to współczuję tego porodu, serio aż ciężko uwierzyć że człowiek człowieka może tak bez współczucia potraktować 😞
Jutro wam powiem ile przytyłam bo moja waga w domu pokazuje tę wagę jak chce a u gina jest bardziej wiarygodna 🙂
Się Paula nie martw tak kilogramami! Kobiety w ciązy wszystkie są piękne z takimi brzuszkami - to zupełnie inny stan i ja to nigdy się nie mogę napatrzeć! I najpiękniejsze są włąśnie te okrąglutkie a nie te co tylko malutki brzuszek wystaje 🙂 A kilogramy idzie zrzucić i skórę ujędrnić i wszystko ćwiczeniami i dietką niedrastyczną 🙂 Jak patrzę jak mój mąż kobiety doprowadza do wyglądu super lasek z brzydkich kaczątek to się niczego nie boję 😁 A jedzenia mój gin zabronił ograniczać radykalnie, odmówić sobie słodyczy i owocków na noc ewentualnie 🙂 a jak patrzę na Twoje zdjęcia to wyglądasz super i wcale tych kilogramów nie widać, tylko CI się wydaje tak 🙂 🙂 🙂 🙂
Wikarynka a Ty koniecznie pochwal się swoim brzusiem! Zastanawiam się jak teraz wyglądasz 😁 Już pewnie pokaźna sztuka 😁
U mnie dzisiaj na obiad faszerowane papryczki 😁 i tarta szpinakowa 😁 miłej niedzielki kochane 🙂