Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dzien Dobry 🙂
My wczoraj pojechalismy po chinczyka! Jejkus jaki pyszny byl! dawno nie jadlam heh 😁
Wstalam dzis o 4tej do wc i tak nie spalam do 6-30 nie moglam zasnac no i Maly tak sie wyginal ze hej! zaraz wrzuce fotke z tym ze zanim zlapalam telefon to juz troche opadl ale nadal widac jak sie wypinal 😁
Skwara Paula mozecie prosic o skierowanie na CC jesli chcecie. Choc to i tak zalezy od lekarza. Moja Siostra powiedziala ze nie bedzie w stanie urodzic naturalnie ze ma strach i wogole nie dopuszcza mysli porodu SN i lekarz dal skierowanie na CC nawet pieniedzy za to nie chcial. NIby nie chca ale wiadomo jak sie cos da to im pasuje 😉
Ogolnie jesli nie ma zadnych komplikacji to mysle ze jednak porod SN jest lepszy. A jak juz sa jakies komplikacje to ja jednak pisalabym sie na CC. w PL przy stanie przedrzucawkowym robia CC natychmiast a tutaj widzicie ryzykowali wiec to tez zalezy od kraju.
A co do mowienia ze dziecko bedzie duze na etapie 28tyg no coz dziewczyny poczekajcie spokojnie do koncowki bo to ze teraz dziecko ma wymiary o tydzien za duze nie oznacza wcale ze na koncu tez tak bedzie. Dziecko w lonie rosnie etapami.
Skwara nie przejmuj sie gadaniem ze masz duzy brzuch to i dzidzi jest duze, bo to nie wyznacznik wielkosci dziecka. Mozesz miec wiecej wod plodowych ulozenie ma znaczenie jak i Twoja figura wzrost itd. Najlepiej rozmawiac na te tematy ze swoim lekarzem prowadzacym.
Motylek fajnie ze juz humor lepszy 🙂 🙂 🙂
Basia nie przejmuj sie tak! kazda z nas sobie poradzi, obawy Twe normalna sprawa. Widzisz ja tutaj mieszkam sama z Mezem i Synkiem i jak rodzilam Olafa nie chcialam kompletnie nikogo!!!!!! Maz byl przy porodzie pozniej po 5dniach wyszlam do domku i spedzalismy czas razem we trojke!!! i od poczatku radzilismy sobie sami! To juz taki naturalny odruch ze czlowiek wie co i jak i z czym 🙂 nie martw sie na zapas! Jak sie dziecko urodzi sama bedziesz wiedziec co robic 🙂 Wiadomo sa tez rzeczy ktorych sie czlowiek nauczy z czasem, ale nie od razu Rzym zbudowano 😉
Wikarynka fajnie ze Tatko dojechal 🙂 mowisz ze komorki niet 😉 co do fast foodow to i dobrze ze nie jesz 🙂 bo i po co heh?! jak nie lubisz 🙂 ja niestety lubie!!! i to bardzo 😉 no ale po porodzie trzeba bedzie sie opanowac 😉 no fakt z tymi wymiarami jest ale prawda taka jak sie patrzy w praktyce to lekarze nawet przy 4kg wykonuja CC i nikt juz nic nie mierzy. W PL wogole popluarna jest cesarka jak sie patrzy na statystyki ile urodzen konczy sie CC.
Mozna sobie nawet tutaj popatrzec na dziewczyny ktore juz rodzily to praktycznie polowa jak nie wiecej to wlasnie porod CC.
No coz ja mam mieszane uczucia jesli chodzi o CC bo chcialam rodzic naturalnie ale gdybym miala cofnac czas i przechodzic przez to pieklo ktore przeszlam to uparalabym sie na CC...

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Motylek glosik oddany 🙂
Justyna mysle ze to wazne i powinnas powiedziec lekarzowi.
Wogole o opuchliznie trzeba mowic. Fakt ze dlonie puchna bez jakis groznych przyczyn ale stopy itd to moze byc poczatkiem stanu przedrzucawkowego badz zatrucia.
Zawsze trzeba zwracac uwage na takie rzeczy.

• Mamusia
Gratki 100dniowki Wikarynka 🙂 Zabalujesz powiadasz 😉
Tak wogole to gratki dla dziewczyn ktore wkroczyly w ostatni etap ciazy 🙂 🙂 🙂

Szukam nadal imion heh :d Wczoraj stwierdzilismy ze podoba nam sie tez Nicholas ale to dlatego ze mi sie podoba Nico w skrocie heh 🙂 chyba ze damy na imie Nico? 🙂 wbilam w necik i jest i takie imie : pochodzenia greckiego i wlasnie wywodzi sie od Nicholasa 🙂
Musi tez cos do nazwiska pasowac. Olaf ma nazwisko Meza i drugie dziecko rowniez wiec bedzie Sochal 🙂 Hmmm sama nie wiem :> Kurcze jak ciezko cos wybrac co by sie nam podobalo ale zeby tez dziecka nie krzywdzic 😉

• Mamusia
Wlasnie teraz czytam do ma napisane w info od mojej lekarki prowadzacej dotyczace badania na cukrzyce i jest wzmianka ze po godz 22giej nie moge jesc ani pic, nawet wody. To ze jesc nie moge to sie domyslilam, ale zeby napic sie czystej wody....OMG ja tam chyba padne z pragnienia!!!
Ja mam przy lozku butle wody i tak wypijam ok litra po kapieli przez cala noc... jak tu wytrzymac bez picia od 22 do 9tej rana???!!! i pozniej na taki zoladek przyjac gazowany napok energetyczny 410ml w ciagu 5min???!!! chyba zwymiotuje...
Ooo znalazlam przelicznik mojego wyniku cukru 🙂
Mialam wynik 4,8mmol/l a to odpowiada 86,4mg/dl 🙂 no to bym powiedziala ze wrecz rewelka heh 🙂

• Mamusia
Skwara najgorzej słuchać takich co się nie znają a gadają 🤨 duży brzuszek wcale nie jest wyznacznikiem wielkości dziecka tak jak zresztą napisała Anitek 🙂 . Co do czytania w internecie o 'chorobach' to same się później nakręcamy, niby chcę się czegoś dowiedzieć a potem wynajdujemy, że to na pewno mamy. Ciężko się opanować 😁
Justynakreft powodzenia na glukozie 🙂 oby wyniki były ok
motylek głos oddany 🙂 a jakie ładne wdzianko na zdjęciu 🙃
Basia jak zrobiłaś listę potrzebnych rzeczy dla maluszka to już powinnaś być spokojna 🙂 teraz tylko czekać na kasiurkę i potem kupić 🙂 ja sobie też zaprzątałam głowę, że tyle rzeczy, a teraz listę mam i siedzę spokojnie 😁 Za tydzień kupimy z mężem pierwszą turę, za miesiąc drugą i spokój 🙂 Pewnie jeszcze coś dojdzie ale to już pojedyncze rzeczy także dokupi się w każdej chwili.

Dziewczyny a co myślicie o pasie poporodowym? Ja chyba sobie kupię. Na razie mam go na liście, poczytam jeszcze opinie na netku 🙂

Ja tak jak Wikarynka fast foodów nie jem 😁 a najlepsze jest to, że przed ciążą lubiłam i to bardzo. Szczególnie Mcdonalda. Teraz do szczęścia w ogóle nie potrzebuję. Jedynie co to też pizza 😁 z szyneczką, serem i rukolą mniam 😁 . U mnie słodycze wygrywają. Ciekawe czy mi wróci smak na fast foody po porodzie 😜 oby nie!
Anitek ja jestem zdania takiego jak Ty 🙂 też wole poród naturalny, a jeżeli coś się będzie komplikować lub będę mieć takie wskazanie to CC wiadomo. Nicholas też ładnie 😁 . Kurcze Ty to masz z tym imieniem ciężko 😆

Co do puchnięcia, to ja widzę tylko po palcach u nóg i rąk że są trochę napompowane, obrączkę i pierścionek musiałam zdjąć, bo lada dzień by utknęły 😮 już byłam przyzwyczajona bo ciągle chcę poprawiać obrączkę kciukiem a tu jej nie ma 😁 🤔

• Mamusia
Hej!
Bylam dzisij zrobic rano wyniki, jak wypilam glukoze to myslalam ze zwymiotuje, lubie slodycze, ale bez przesady, tyle cukru to nie dla mnie . Ciesze sie ze mam to juz za soba, mezus po pracy odbierze wyniki i zobaczymy, mam nadzieje ze wszystko ok...teraz wreszcie sie najadlam i napilam, bo rano musialam byc na czczo, a pozniej dwie godziny po wypiciu glukozy czekalam na kolejny pobor krwi i tez nie moglam ani jesc ani pic...zmykam robic obiadek synkowi bo pewnie nie dlugo sie obudzi..
Trzymajcie sie

• Mamusia
hej kochane;D
Basia89 dasz sobie rade kochana1 ja tez jestem z tym wszystkim sama. Jedyne co mi pomoze teraz to moja mama 😉 R nie pomoze mi w prasowaniu itp. Chociaz twierdzi,ze pomoze. Nadal nie mamy mieszkania;/ szukanie jest zludne, bo kolo sie zamyka. To zle, tamto zle. Chce mieszkac w normalnych warunkach, ale tez by nie oddawać całosci za to ze mam gdzie mieszkac 😮 to juz by byly jaja! 🤔 🤔 Damy radę, zostało okolo 3 mies. powoli powoli a dojdzie sie do celu 😉

wikarynka dobrze,ze tatulek dojechał cały i zdrowy 😉 Fajnie,ze masz tate. tzn kontakt. Mój nie odzywa sie do mnie od x lat, nie zadzwoni jak sie czuje, nie pomoze mi finansowo ani duchowo. Po rozwodzie rodziców koniec kontakt sie urwał, nie uwaza mnie za swoja córkę. Takze jedyny facet którego mam przy sobie na miejscu i moge liczyc na niego to moj Dziadek 😉 dobry czlowiek o zlotym sercu 😉
Co do CC to myslalam,ze to chodzi o calkowita wagę dzieciątka? hm 🤔 teraz juz wiem,ze tez zalezy od proporcji ciałka. Mój bedzie dlugi jak narazie głowkę ma mała 😉 ciekawe co bedzie pozniej;D hyhyh;D
Nie mów,ze nie lubisz fastfoodów 😮 😮 omg nie no na kacu nawet nie siegałas po takie coś;D pychotaaaa 🙂
Na poczatku ciazy nie moglam patrzec na takie jedzenie, a teraz to pfff;D jak woda;D i przez to wlasnie tyje-ale ograniczam 😜 😜
100dni! gratuluje;D smacznych boróweczek 🤪 🤪 🤪 🤪

anitek mnie tez mowia,ze mam duzy brzuch jak na ten tydzien i ze maluch bedzie naprawde duzym dzieckiem i ze mam co dzwigac na dana chwile. I ulozenie i wody wplywaja dokladnie na calokształt 🙂 wazne zeby bylo zdrowe.
Powiem wam,ze z jednej str chcialabym CC,wtedy 'dol' nie jest naruszony. A z drugiej naturalnie jak sie rodzi. prawdopodobnie sie szybciej dochodzi do siebie 🙂 🙂 nie wiem jesli jest mozliwosc poproszenia zagadania z lekarzem o skierowanie na CC to fajna sprawa. Zawsze gdy strach obleci mozna w ten sposob malucha wydac na swiat. Ciekawe czy kazdy szpital trzyma sie tego co jest napisane na skierowaniu..hmm 🤔 🤔
Bardzo podobaja mi sie wszystkie Twoje wybory imion, ale stawiam na Mateo 😉 Niko tez ładne, ale Mateo Sochal bardziej pasuje-moje zdanie 😁 😁 Nie skrzywdzisz wyborem imienia, bo z Twojej listy jak sie patrzy są ładne i pasuja do maluszka i do starszego chlopca, pozniej mezczyzny;D

ifyou ja tez nosze pierscionek( ale nie zareczonowy-jeszcze nie) 😜
i tez mam spuchniete dlonie na maxa 😜 dzis upał na dworze, to i spuchniete mam stopy i czuje sie na twarzy jak kluska 🙂 hahaha 🙂 Widze masz takie podejscie do zakupów jak i JA 😜 jedna tura najpierw pozniej druga 🙂 i zeby nie odczuc odrazu straty sianka, tylko stopniowo 😉
Ten pas poporodowy to fajna sprawa;D wiem o co chodzi, sciska Ci brzuch by wrócił do swoich wymiarów i by sie skura wciagneła szybciej 😉 dobra naprawde dobra sprawa. moze byc materiałowy lub jak gorset zapinany badz wciagany z usztywnieniem...hmm 🤔 🤔 🤔

justynakreft
uhuhuh az tak zle znioslas badanie glukozy? na poczatku jak sie piło, nie było tak zle, ale pozniej jak sie osadziło na gardle ijezyku to mnie tez wzielo na wymioty delikatne i lzy az mi polecialy, bo tego cukru nie dalo sie 'popic' woda zwykla by chciaz splynal z gardla i bylo by lzej;/ Ale dalas rade 😉 Czekamy na wyniki 😉napewno beda OK.

Wróciłam od R, robie sobie obiadek kulki z mieskiem w srodku 😉 mniam;D i cebulka smazona do tego;D
Wczoraj sie troche nasluchalam nie zbyt ciekawych rzeczy. Mama R na niego najezdzala,ze nie zareczeni jeszcze jestesmy, nie mamy mieszkania itp. Ale co mam sie łascic na pierwsze lepsze. A zareczyc sie chcemy w grudniu. Jesli nie oswiadczy sie do konca roku to zrozumiam,ze nie chce byc ze mna 😞 Jestesmy troche ze sobą liczę na to,ze dojdzie do zareczyn. A gdzie slub? 😞 Syn bedzie miał inne nazwisko niz ja.. I tak sie czuje odrzucona, ale nie poradze nic na to, siła go nie przyciagne..

Milego poniedziałku 😉
GRatuluje tym które wskakuja w kolejny tydzien zostawiajac za soba kolejny trymestr;D Ja dzis 28 😁 zaraz zdj wrzuce brzucholka, ja nie widze roznicy idzie mi bardziej w szpic tylko 😉 Widzialam wasze-sa cudne;D
pozdr 😘 😘 😘

• Mamusia
Ifyouliftmeup fajnie ze zakupki juz zaplanowane 🙂
Co do obraczki moja w zasadzie spada heh a pamietam z Olafem dopiero pod koniec ciazy sciagalam 😉
Co do pasa poporodowego to rozne sa opinie. Ja nie mialam teraz tez nie planuje.
Kiedys jak czytalam natrafilam na info ze ten pas oslaba nasze miesnie i pozniej gorzej wrocic do plaskiego brzucha. Ale ile w tym prawdy to nie wiem 😉
Justyna dobrze ze juz masz to za soba zazdroszcze tego ze wyniki w ten sam dzien.
Ja bede musiala czekac tydzien 😠 😠 😠 jejjjjjjj jak mnie ta "opieka"tutaj wkurza!!!

• Mamusia
Paula mnie tez tlucza fast foody 🙂
Co do zareczyn nie przejmuj sie i na to przyjdzie czas 🙂
U nas bylo smiesznie 🙂 najpierw ciaza, pozniej wyznaczona data slubu i wszystko zalatwione, a na sam koniec dostalam pierscionek zareczynowy heh 🙂
Z tym ze u nas w sumie ja nie mialam parcia na slub wogole a pozniej aby glos rozsadku doszedl ze lepiej jednak miec slub bo wiadomo prawnie itd.
No a nazwiskiem sie nie martw sie ja mam swoje a Olaf ma Meza i drugi Synek tez bedzie mial na nazwisko Sochal.
Dziekuje za pomoc przy wyborze imienia 🙂

• Mamusia
anitek hmm 🤔 wspolczuje Ci wiesz z ta opieka;/ zeby tyle na wynik czekac 😮 uuh!!
Moze i masz racje do tego sie nie spieszyc i samo przyjdzie.Ale przykro mi jak kolezanki np. sa w ciazy 3 4ty miesiac i maja juz mezow slub za soba i nazwisko meza 😉 Ladnie to wyglada-facet wtedy bierze odpowiedzialnosc za rodzine.Nie wiem jak to bedzie umnie- coraz bardziej mnie to boluje wszystko. Przeraza ooo tak to powiem jasniej brzmi.
Dzis dziwny dzien pelen smutku u mnie 😞 😞 obyscie wy mialy lepszy 😘 buzka

• Mamusia
Paula nie smutaj! i nie porownuj sie do innych, pamietaj! Kazdy ma inna sytuacje, pomysl tez ze i tak wiele tych kolezanek to moglo wyjsc za maz pod presja otoczenia ze ciaza to i slub itd. i kto wie czy sa tak naprawde szczesliwe? Nigdy tego do konca sie nie wie stad uwazam ze nie powinno sie porownywac do innych.
Z opieka tutaj ech temat rzeka ale irlandki nie narzekaja mysle ze to poprostu czlowiek sie nauczyl do innej opieki w PL ktora notabene wcale nie jest taka zla w porownaniu z IE czy UK.
Mialam sie pytac ile macie cm w brzusiu? Ja mam 102cm 🤪 😮 ☺️

• Mamusia
No i rownowage zlapac na koniec ciazy heh 😉 taki maly zarcik nie moglam sie powstrzymac 😜
Co do ubran ech ja to mam dola jak tylko otwieram szafe i widze swoje jeansy!!!!
Bo teraz non stop getry, spodnie dresowe no i te 2pary ciazowek choc jedna zalozylam wczoraj jak usiadlam to mnie uciskaly w dole brzucha 🤢 a to spodnie ktore moje Siora nosila do konca ciazy 😲 no ale ona przytyla 11kg przez cala ciaze a ja juz mam +10kg 🤪
No i problem z bluzkami sie zaczyna bo jak cieplo to spoko wciagnie sie tshirtke i ok a teraz trzeba poszukac jakiegos sweterka rozpinanego najlepiej no i problem z kurtka na zime bedzie...kupie cos taniego w sieciowce bo nie bede wydawac nie wiem ile na kurtke ktora bede nosic tylko przez niecale 3miesiace...
Ciekawe co u Emilki???po tym krwawieniu juz pozniej sie nie odezwala 😞 mam nadzieje ze wszystko ok!!!

• Mamusia
Paula - Anitek ma 100% racji, nie ma co się porównywać z innymi. Ja wychodzę na konserwę, bo wpierw były zaręczyny, potem ślub, a dopiero po tym ciąża. A prawda jest taka, że nie czekaliśmy do ślubu z poczęciem potomka, tylko próbowaliśmy wcześniej. Różnie się to układa. Trzymam kciuki, żeby się Wam ułożyło. A słowa przyszłej teściowej bierz za dobrą monetę. Przecież mówi mądrze i stymuluje R do działania. Pewnie, ze powinien się już zaręczyć i szukać intensywnie mieszkania. To jest mobilizacja.
Żeby ostatecznie zakończyć temat fast foodów z mojej strony to powiem tak - dałabym się pociąć za botwinkę albo barszcz ukraiński, za łososia ze szpinakiem, za kotlety z kabaczka, zupę krem z groszku zielonego, za bliny z sosem grzybowym. Tylko kto to wszystko zrobi!!! 😁 😁 😁

Pomiędzy postami wyskoczylam na ryneczek. Kupiłam wielgachne, bawełniane gatki w liczbie 4 szt po 8 zł za jedne. Będę chodzila w nich do zdarcia, bo bielizna mi się kończy... 😜

• Mamusia
anitek hehe dokaldnie bede musiala sie starac utrzymac rownowage;D hehe to prawda!! Ja tez za kazdym raze otwierajac szafe ubierajac sie patrze na wielka sterte dzinsow, mam ich ponad 20 sztuk, ale zadnej nie ubiore bo cisnie mnie w podbrzusze. Czuje sie jak słon! 😞 yy co do uywanej odziezy to getry getry getry i oczywiscie spodnie dzinsowe ciazowe jedna parka i do tego jedne sresy 😮 😞 😞 popadam w depresje..

Co do Emilki to nie wiem? Mam tez nadzieje,ze jest wszystko dobrze.
Moje Emi jest nadal w szpitalu, mała miała cos podwyzszone cos na C.. i teraz jest z nia w szpitalu, nie wiem kiedy wyjdzie w tyg do niej dryndne co i jak.

Siedze i placze;( mam dola na maxa dzisiaj;(

• Mamusia
wikarynka ja sie ciesze,ze go mobilizuje itp. Ale nie wiem czy damy rade z jednej wyplaty utrzumac nas mieszkanie rachunki i małego;/
Chce wyjsc na prosta ale sie boje. Moze z czasem wyjdzie jakos i sie ulozy.
My nieplanowalismy maluszka jak widać w naszej sytuacji pomiedzy nami, ale coz..
Wszystkiemu trzeba dac rady..
Co do majcioch hahaha fajna sprawa bo mnie tez sie konczy 😁 nie wygodne sa maja koronki i wbijaja sie tam gdzie nie chce by to robiły 😁 😁 😁 i na boczkach sie 'wrzynaja' ohhh!
Ale jestem glodna czekam na obiad. Kulek nie robiłam bo były 3 sztuki bez sensu, nawet nie spojrzalam a sie na nie napaliłam 🙃 🙃 wariatka ze mnie..!

• Mamusia
Emi z wrzesniowek jest nadal w szpitalu i prawdopodobnie zostanie tam do piatku 😞 mala ma podwyzszone crp, czyli w jej organizmie jest jakis stan zapalny, dostaje antybiotyk i po malu wszystko wraca do normy. Emi jest podlamana, bo chialaby byc juz w domu...sama czuje sie ok, ale psychicznie niestety wysiada 🤔 🤨

• Mamusia
Paula - nie smutaj. Taka kolej rzeczy, że się człek w ciuchy nie mieści. Mi bielizna wyszła i też chodzę tylko w getrach i dresach. Czekam na swoje jeansy ciążowe z Allegro. Hihi, będziemy wyglądały jak baniaki, ale o to chodzi! 🙃 🙃 🙃

Anitek - nie mam centymetra, ale mierzyłam te spodnie jeansowe ciążowe, według materiałowych ciążowych, kupionych przez moją mamę. Z tego pomiaru wyszedł mi pas - 105 cm (a ja niska jestem), więc konkrecik...

Robię właśnie na obiadek gotowane mięsko z kurczaka w sosiku grzybowym z kaszą gryczaną. A sałatkę zrobię z sałaty lodowej, roszponki, mozarelli, papryki, pomidora i oliwek. A co tam, niech będzie polska klasyka z dietą śródziemnomorską. 😁