Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
dzien dobry!!

wikarynka
aha taki bajer. I to jest takie wiarygodne? Czyli jeszcze nie patrzac mam 6 kg do przytycia? taaaaaa 😮 yhyyyyy Ciekawe gdzie 😁 haha;D
No coz moze i macie racje, ale i tak sie martwie. Moja mama nie mogla zrzucic i jej ciezko bylo. Pozniej zaszla w ciaze znowu i tak co chwile. Meczyla się. Boje sie ze mnie i to dopadnie ta bezsilnosc;( Fajnie,ze udało się panienskie 😁 i ze jestes zadowolona i wybawiona 🙃 😁 😁 Mnie tez czeka panienskie, ale to w pazdzierniku hyhy ciekawe jak sie bede czula i czy bede w stanie pujsc 😜 nie bede miala sie w co ubrac po 1 😜 takze swietnie poprostu super!

skwara
Co do wagi to u mnie w domu tez pokazuje inna - ta wersje,ze jestem 'lzejsza' hahah 😁 Dziękuje Ci za miłe słowa co do nie martwienia się o te przybyte kg w ciązy. Ale u mnie nie ma takiego czegos ze sie nie ma apetytu 😮 on jest zawsze, nawet byl podczas okresu, albo po dniu alkoholizowania się. U mnie nie ma takiego czegos ze ograniczam jedzenie. Staralam sie schudnac na silce, nie dalo nic. Nie jadlam wtedy slodyczy zadnego rezultatu nie widzialam 😞 ale moze po bedzie lepiej.. ufff...
Dziękuje wam,ze jestescie tak cierpliwe co do mojego marudzenia! Nadal czuje sie z tym sama 😞 R mówi,ze jest ok itp.. Ale znam go widze,ze nie jest..
Jak bedzie tak dalej a ja bede wpadala w depresje poprostu ciezko mi bedzie z nim byc 😞 to przykre max..

Dziś od 6;30 do 9 rano moj synus zrobil sobie sale treningowa z mojego brzucha.. Skakal na kazda strone i w dodatku czuje sie obolala. Tak mnie wysoko kopie nozkami juz ze pod zebra i w zoladek kopie 😜 Takze dzis z rana mnie mdli, czuje ze sie zbiera na wymioty.
Moze jak zjem sniadanko się lepiej poczuje i wróce do humorku. Dzis spedzam popooludnie z R moim 🙂 Ciekawe jak sie dzien ulozy...
Zycze wam milej niedzieli i spokojnej co najwazniejsze.. buziaki kochane 😘 😘 😘

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Skwara - postaram się wrzucić zdjęcie w wolnej chwili, ale nadal niewiele widać. Mój brzuch jest niezuważalny dla osób, które mnie nie znają albo znają słabo i nie wiedzą, że jestem w ciąży.
Paula - BMI jest standardowym wskaźnikiem określającym masę ciała i pokazującym czy jest niedowaga, norma czy nadwaga. Policz sobie sama na kalkulatrzoe w sieci. Bo ja Cię oceniam "na oko". 😉
Mój mąż twierdzi, ze nic się we mnie nie zmieniło, prócz brzucha. Jest miły, choć wiadomo, ze ciąża daje swoje zmiany. U mnie chociażby na twarzy - wypryski, których nigdy nie miałam. No nic, takie prawo natury.

• Mamusia
Dzien dobry 🙂

Prosze jaki ruch tutaj od rana 😁 BMI przed ciażą miałam prawidłowe tez liczyłam z kalkulatorów w neciku ale teraz to na bank mam nadwage... tez w sumie boje sie tego cukru ide we wtorek :/ bo obie babcie miały cukrzyce i ja teraz tyle juz przytylam ze tak pomyslec to mam sie czego bac :/

Ale jak pisałam ja jestem dobrej mysli i na pewno zrzuce zbedne kilogramy 🙂 jestem młoda ale jesli bedzie zdrówko to tez do 2-3 lat po mojej niuni chcemy od razu jeszcze jedno zrobic zeby pozniej spokoj byl bo i dzieci sie lepiej rozwijaja jak jest 2 i tak raźniej 😉

ja tez dzis sie przed 5 obudziałm jak moj do pracy szedł i moja niunia przy tym chyba tez sie obudziła bo zaczeła strzelac fikołki w brzuszku a ja lezałam i sobie ogladalam pozniej jak sie troszke uspokoiła przekrecilam sie na bok i spalam hehe jeszcze tak mocno nie kopie zeby mi przeszkadzac jak spie ale zawsze jest tak ze jak ja sie na bok przekrece to i ona sie uspokaja i idzie ładnie z mamusia lulku hehe 😁

właśnie dziewczyny pokazujcie sie te ktore w ukryciu siedza hehe 😁

• Mamusia
basia89 mnie tez nie przeszkadzaja tak ruchy, moj maly ma dlugie nozki wiec ja odczuwam kazdy jego ruch 😜 hehe po tatusiu, bo R wysoki jak nie wiem co;D zreszta widac na zdj na FB:P
Ja tez chcialabym tak jak Ty 🙂 własnie fajna sprawa, jeden po drugim. Roznica rok,dwa 🙂 I pierwszy maluszek bedzie miał towarzystwo i sie dobrze bedzie rozwijał-to prawda. a nie w takiej samotności.
Ja nie wyobrazam nie miec np.teraz ani jednej siostry 😮 masakra! Byc sama.. ohh niet! 😠 😠
Najpierw musze sprawdzic jak poradze sobie z jednym maluszkiem;D oby dobrze 😉

Pije kawusie, jem sniadanko i spadam na TV 😁 do spisania! 😘 😘 🤪 🤪

• Mamusia
Hej Dziewczyny! dzięki, czuję sie ogolnie dobrze, tylko wczoraj wieczorem sie zmartwilam, bo zauwazylam ze po calym dniu strasznie mi nogi spuchły, masakra i do tegomnie strasznie bolaly...
Dzisiaj weszlam na wage i waze juz 60 kg, czyli mam 7 kg do przodu, szok!!!!!!!!
Co do slodyczy to tez jem ich sporo, na szczescie zgagi nie mam, w pierwszej ciazy mnie mega meczyla...Co macie dzis na obiadek? Bo nas mężus zabiera do KFC na kubelek classic, mniam, uwielbiam takie niezdrowe jedzonko od czasu do czasu 🙂
milej niedzieli Wam zycze 🙂

• Mamusia
ooo KFC mniammm tez bym sobie skoczyła ale za daleko mam :/

za to ja dzis na obiadek mam miesko z sosikiem mmmmm ziemniaczki i buraczki do tego 😁 taki klasyczny obiadzik ale juz mi slinka cieknie hehehee 😁

justyna znalazłam cie na fb mowie a z ciekawosci wpisze twoj nick a nóż to nazwisko i mam cie chyba ciebie hahahha 🙃 🙃 🙃 no i syniu jaki cudownyyy 🤪 🤪 🤪

uciekam z moim psiakiem na dworek przeiwetrzyc sie , dotlenic przed obiadkiem 🙂

do pozniej kochaneee :*

• Mamusia
Paula - do obliczania BMI używa się masy ciała SPRZED CIĄŻY!!!! Nie liczy się BMI w ciąży, bo to nie ma sensu. Bo dochodzi masa ciała dziecka, łożyska, wód płodowych, macicy. Policz SPRZED ciąży. A ja się denrwuję, bo mój ojciec powinien być już dawno u nas w domu, a go nie ma.

• Mamusia
basia89 stara! ale masz obiadek pycha.. Ja dziś tylko rosolek. Ale moze sie zaraz do babcinki wybiore na obiadek 😉 moze ma cos dobrego 😉

wikarynka
wiem wiem..:P LIczylam wlasnie przed i mi tak wyszlo.. 69 kg to byl moj start, mowie wam gruba bylam przed zajsciem,probowalam schudnac i nici. Jedynie to CM w nogach spadły w obwodzie, a z wagi co do KG nic 😜 No coz masakra jakas;/ teraz waze 77 masakra jakaas;/ No zycie.. moze sie uda zrzucic.. po:P
Nie przyszedł Twój tata jeszcze? hmm 🤔 🤔 moze zadzwoń do niego? Zapytaj czy wyruszył w ogole.

justynakreft
co Ty mówisz,ze idziesz do KFC 😁 mniaaaam 😆 😆 smacznego;D uwielbiam kubelki 😉 uwielbiam! Jaaa dziś z R pojade moze na shake z Mc donalda;D moze.. 😜 😜
narazie to on spi i sie nudzem 😜

• Mamusia
Dzien Dobry 🙂
Ja spalam do 11...jakos mi tak dziwnie w gardle i klacie... tak jakby sie jakis kaszel formowal tak jakos gryzie dziwnie i jakas taka slaba jestem 🥴
Wikarynka dojechal Tata? Fajnie ze wieczor sie udal! siwetny pomysl z ta sesja bo pamiatka na cale zycie 🙂 Co do plastyki to ja juz zaraz po porodzie wiedzialam ze inaczej sie nie da...
Ale bede zabieg wykonywac w PL. Jakos nie bardzo ufam tutjeszym lekarzom a do tego cena jest o wiele wyzsza tutaj.
Motylek jak samopoczucie dzisiaj?
Skwara a no tak to bywa, mi pozniej ginekolog powiedzial ze oni tna koszta i na sile pchaja do porodu SN...Parcie maja na maxa na to... Najbardziej przerazilo mnie to ze przeciez moglo sie cos Olafowi stac!!!!!! nie darowalabym im tego z pewnoscia! Malego musieli szybko wyciagac bo mu tetno spadalo i urodzil sie bialawo-siny wiec dostal 9pkt dopiero po 5min 10pkt. Najwazniejsze tez ze niczego mu nie uszkodzili tymi kleszczami i proznociagiem! Jest zdrowym chlopcem i to sie najbardziej dla mnie liczy a ja swoja pochwe naprawie 😉
Paula ja waze 72kg... wiec sie nie stresuj za duzo 😉 nie panikuj tez z rozmiarem dziecka 🙂 do porodu jeszcze troche i dzidzi moze pozniej spowolnic wzrost 🙂
Moj Maz ma 194 a ja 175 wiec do malych rowniez nie nalezymy 😉 a nawet jak bedzie dlugi to i tak to nie powinno utrudnic niczego 😉 gorzej jakby mial wazyc 4,5kg no ale to juz wtedy CC robia w PL.
Justyna mmm tez bym zjadla KFC zreszta ja to wogole fast foody i slodycze bym jadla non stop!!!
Ciekawe od czego Ci nogi puchna??? powinnas powiedziec to lekarzowi przy kolejne wizycie! Mnie sie zawsze lekarz pyta wlasnie o opuchlizne i patrzy wiec raczej to wazne jest! A cisnienie mierzylas?
Basia pyszny obiadek sie u Ciebie szykuje 😉 ja wczoraj mialam roladki ziemniaczki i surowke 😁 Mmm pychotka! wszystko zjedlismy heh 😜
Lece na kanape, zrobie sobie jakas ciepla herbatke.

P.s. co do alkoholu to chwilami mnie trzesie na zimne piwko czy winko wytrawne, ktore przed ciaza pilam dosyc czesto - uwielbiam!!! w tej ciazy zabralam doslownie 2lyki wina czerwonego bo znajomi przywiezli z Teneryfy i chcialam sprobowac...A poza tym to alkoholu nie tykam, prawda taka ze jedno piwo czy kieliszek wina mnie nie zrobi a moze tylko zaszkodzic, wiec trzymam sie z dala 😉
Za to po porodzie tak jak to bylo po pierwszym zazyczylam sobie pizze z kozim serem i rukola i butelke czerwonego wina heh 😁 Zjadlam kawalek pizzy wypilam kieliszek wina i z bolem brzucha poszlam do lozka heh 😁 ale bylo warto 😜
Milej niedzieli Babeczki 🙂

• Mamusia
Aaaaaa jak 🙃 🙃 🙃 pyszny obiadek 🤪 🤪 🤪 właśnie ide odlewac ziemniaczki i zaraz bede wcinac 😜 😜 😜 czekam na mojego jak wroci z pracy obiadek odpoczynek i pojdziemy gdzies moze na spacerek nie za długi bo kregosłup mi juz siada jak za daleko pojde :/

ja waze 78 i sie ani jednym gramem nie przejmuje hahaha 😁 rosne ze mna niunia i jesczem szczesliwa... moj przezywa mnie pączek i sie smieje hahaha a jak go opierdziele to mowi ze wie ze to ciaza i ze dobrze wygladam 🙂

uciekam jescccccccc ☺️ ☺️ ☺️ matko kochano juz mi ślinka leci 🤪 🤪 🤪

Miłej niedzieli brzucholkiiiiiiiiii do spisania 😉 😉 😉 😘 😘 😘

• Mamusia
No dobre u was obiadki 😁 u mnie w domu kategoryczny zakaz jedzenia ziemniaków, śmietany, chleba białego, bułek, tłustych serów, olejów, zwykłej mąki pszennej a i makaronu zwykłego i zwykłego ryżu. Sosiki tylko z jogurtem, smażenie tylko na oliwie, mąka i makarony tylko razowe, no ewentualnie makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż, zero masła. Mówię wam przytyć się nie da hahaha a i cukru się jeszcze nie używa lol więc zazdraszczam waszych obiadków 😁
Moja dzidzia zapewne będzie standardowych rozmiarów bo my z mężem mali - 170 i 175 🙂 a 4,5 kg to u nas wcale cesarki nie robią. Znam kilka babek co miały takie duże dzieci i jedna nawet 5kg i same rodziły....zero współczucia i troski o dzidziusie 😞 😞 😞 😞

• Mamusia
Hm no to widzę,ze nie mam sie czym az tak martwić skoro mówicie ze kazda z was z waga jest podobna do mnie? 🤔 🤔 nic nie poradzi sie,ze sie tak tyje. Chociaz mozna ograniczyc jedzenie slodyczy, moze to cos da;D ale dzis za mna tak chodza ciastka,ze ogien!!
Zjadlam obiadek u babcinki i teraz nygusuje na lozku 😉 Zjadlam dodatkowo az 6 sztuk ogórków i wcale nie nalezały one do takich małych 😜:P hyhy no chciało mi sie taaaaa 🤪 🤪
R sie obudził,dzwonił,ze niedlugo bedzie po mnie;D mhm ciekawie-oczywiscie spacerek musi byc 😉 pogoda swietna cieplusio;D ja w klapeczkach nadal smigam 😜
Co do tych cesarek to laski... 😮 😮 jak mozna kobiecie pozwolic rodzic 4,5 kg dziecko naturalnie? a co dopiero o 5kilo? masakra jakas... 😮 😮
Milej niedzieli kochane 😘 😘

Aaaa wrzucilam zdj z mojej wyprawki to tak naprawde czesc malutka czesc. Mam pelno ciuszków, boje sie tylko prasowania ale zaprosze BASIE;D 🤪 🤪 🤪 🤪 i mi pomoze;D hahaha;D 😘 😘 wariatka;D 😜 😜
Do spisania! bye byee 😘 😘

• Mamusia
Glowa mnie boli 😞
ta pogoda mnie dobija pada wieje moze przez to?
Basia kg sie nie przejmujesz fakt, ja sie przejmuje bo nie chce pozniej wygladac jak beczka a i kazdy kg po porodzie trzeba bedzie zrzucic 😉
Skwara ja jak bylam na dukanie to takie rzeczy jadlam 😉 niby nie wolno ale ja jadlam mniej wiecej takie produkty jak Wy jecie i chudlam duzo 😉 z tym ze jak doszlam do 56kg to juz zle wygladalam i zrezygnowalam z tego.
Co do CC w PL to 4,5kg to jest granica a pozniej wrecz musza wykonac CC.... i takie jest wskazanie wiec to ze ktos rodzil dziecko powyzej takiej wagi no coz przyczyna rozna, albo nie bylo wiadomo jak duze jest dziecko, albo ktos trafil na jakiegos idiote! Musicie o tym pamietam ze jest takie cos i zawsze mozecie sie wyklocac. Wiekszosc lekarzy podejmuje decyzje o CC nawet przy dziecku 4kg to juz raczej decyzja lekarza.
Paula milego popoludnia i spacerku 🙂 za mna tez chodzi cos slodkiego!!!! 🤢

• Mamusia
Anitek to szkoła policealna 🙂 a kierunek - ochrona fizyczna osób i mienia, ale odkąd jestem w ciąży trochę się zmieniło moje nastawienie i to chyba nie to co chcę w życiu robić 😮 ale skończę ten rok i pójdę gdzieś indziej. Co do imion to Mateo u mnie jedak wygrywa 😁 Nie wiem jak w Irl ale w Polsce często teraz nadają imię Kacper.
Paula ja zrobiłam wczoraj listę na 30 rzeczy i się przeraziłam, wyszło mi około 700 zł (patrzyłam na allegro, bez przesyłek 🤢) za rzeczy podstawowe dla maluszka, no i trochę do szpitala dla nas obu 🤔 masakra
Wikarynka czekamy na brzuszek 🙂 i super, że impreza się udała 🙂 co do alko w ciąży to w upał miałam ochotę na piwo, no ale cóż odmawiałam sobie bo przede wszystkim zdrowie maleństwa a potem moje zachcianki. Napiłam się tylko raz dwa łyczki szampana na własnym ślubie 😁 . Na sylwestra walne sobie browarka 😁 haha

A mnie znowu dziś w szkole wymęczyli 🥴 🤢 nie dość, że jeden przedmiot EKONOMIA (nie wiem co ma wspólnego z kierunkiem ochrony fizycznej ale ok..) to jeszcze od 8.30 do 15.30 z dwoma krótkimi przerwami 😠 no i nowa babka, porażka. Strasznie wyniosła. Wszystko wie najlepiej, nawet mnie 'upomniała' że one wie lepiej jak się pisze moje nazwisko bo widzi w dzienniku 🥴 . Plecy i żebra mi po prostu odpadają od tego siedzenia, małą pewnie ściskałam w takiej pozycji nachylonej bo ciągle pisanie 🤢 i się wierciła i kopała, też już miała dość. Nie wiem kurcze jak to dalej będzie bo to męczarnia dla mnie, a teraz tymbardziej będzie coraz gorzej...

• Mamusia
Anitek, dobrze wiedziec że to jest wskazanie. Bo to chyba jest tak że lekarz prowadzący ciąże wydaje jakies skierowanie że cesarka ma być czy jak to jest? Bo jesli tak jest to ja swojemu wręcz nakaże żeby mi dał takie skierowanie! Zwłaszcza że mnie wszyscy straszą że mam wielki brzuch to i pewnie dzidzia będzie wielka... 😞 a jak mi mają wymęczyć synka przy porodzie albo jeszcze go uszkodzić to ja dziękuję! A co do jedzenia to mój mówi że te wszystkie diety a niedobre i mogą tylko do choroby doprowadzić i najlepiej przestrzegac jakichś kilku zasad i będzie git 🙂 i w niedziele można sobie pozwolić na kebab czy coś 😁 i on całe życie na takiej diecie i zdró jak rybka 😁
Ifyou, współczuję tego siedzenia na zajęciach...ja to przeogromnie się cieszę że już mam studia za sobą bo jak by mi przyszło teraz tak siedzieć i pisać to chyba bym umarła...
Ja raz wypiłam lampkę wina do obiadku i miałam takie wyrzuty sumienia że głowa mała! I już nic - zero!
Paula, ja tez lubie ogóraski wcinać 😁 a wyprawka dla dzidzi superaśna! Ta bluza z uszkami śliczna *.*
Puchną mi nogi i ręce i się zastanawiam czy to coś złego i czy mam mówić jutro lekarzowi...ktoś mnie jakimś zatruciem ciążowym straszył...musze chyba w necie poczytać. Jeeeeju 😞
A dzisiaj, pierwszy raz od 6 lat mój mąz powiedział że mu nie smakuje mój obiad! Jestem w szoku!
A Basia to i u mnie do prasowania by się przydała 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
Hej dziewczyny!
Synek juz spi, wiec ja mam juz wolne i spokojny wieczor z mezusiem 🙂 KFC bylo pyszne 🙂
Basia89 na pewno mnie znalazlas na fb, bo tak jak mowisz moj nick to imie i nazwisko, piszesz ze fajny moj synus-dziekuje, ciekawe czy drugi bedzie do niego podobny 🙂
Anitek tez sie zastanawiam czemu mi te nogi tak spuchly, moze za duzo dzwigam synka, no ale jak nie brac go na rece jak on sie tak wtula we mnie i lapie mnie za szyje lapkami jak malpka ? 🙂 a cisnienie faktycznie sobie zmierze...
Wizyte u lekarza mam 17 wrzesnia, a jutro ide wyniki zrobic i test na glukoze 75 g, bleeeeee 😞
Odezwe sie jutro.Spijcie dobrze Brzuchatki 🙂

Paula1990 wczorja jakis ciezki dzien mialam pol dnia w samotnosci moj byl w robocie dlatego jakos mnie wzielo smutaskowanie ;/ dodatkowo strasznie sie czulam slabo z lozka ledwo wstac umialam tak mi sie w glowie krecilo chocby zemdlec miala ;;/ pragnienie mialam jak susel jakis , na szczescie dzis juz wszystko okej jest .

Anitek dzisiaj juz wlasnie okej dzis od rana sie usmiecham i czuje znakomicie wczorja musialam jakis naprawde wyjatkowo slaby dzien miec ale dobrze ze nie zdarza mi sie to na codzien . juz dawno nie mialam tak przymulonego dnia jak wczoraj , i to nie wiem czemu samotnosc myslenie nad tym czy se poradze z dzieckiem jak niemam wogle doswiadczenia zadnego nic a nic , co musze kupic jeszcze . jak to bedzie z rodzeniem ach i na dodatek to oslabienie wczorajsze ;/

wiecie co mowicie tak o KFC 😉 hehe w mojej okolicy gdzie tera mieszkam w niemcach to wogle niema kfc trzeba 40km jechac tam gdzie sie przeprowadze to jakies 5 km do KFC bede miec 😉 ja ogolnie rzecz biorac pracowala w pl w kfc 😉

a jeszcze mi sie przypomnialo ja jestem tez na forum na innej stronce pisze tam na takim forum staraczek o dzidzi 😉 wlasnie tam mi dziewczyny daly wsparcie slowa otuchy i udalo sie zaciazyc 😉
po pol roku 😉
na forum bylam krocej ale jakos sie zakolegowalysmy i tak sobie piszemy do dzis wspierajac kolejne dziewczyny 😉 i wlasnie tam na tej stronie jest konkurs brzuszka w ciazy ;D i zglosilam moje foto moja kandydaturke ;D wiec prosila bym was o glosiki pod tym linkiem :P:P

konkurs motylek1990 brzuszek

• Mamusia
dobry Wieczór Kobitki 🙂

mi tak jakos szybko dzien dzis zleciał ze szok.... najpierw bylam u znajomej pozniej ciotka wpadła a na koniec kuznka z mezem i 2 letnim syniem heh 😁 i tak dzien jak z bata strzelił 😁

mowicie prasowanie hahaha jasne dawac adresy i wpadam hahahahaha xD no lubie lubie prasowac 😁 teraz... zobaczymy jak to bedzie wygladac pozniej 🙃 🙃 🙃

ide zaraz spac bo jakas zmeczona jestem no i jak pisalam w temacie wyprawki zalamana ze nic nie mam dla maluszka poza ciuszkami wozkiem itd az mi sie przykro normalnie zrobilo i dopiero za miesiac bede kupowac rozne rzeczy :/ przeraza mnie po malu to wszystko :/

uciekam poszperac po necie jeszcze i spac bo humoru brak 😞 😞 😞

• Mamusia
dobry wieczór!
ja po obiadku u babcinki wybrałam sie na spotkanie z Rafciem moim 😉 a wlasnie lezymy i tv ogladamy. Zostajem na noc u niego,rano wracam do domu 😜

Ogolnie co do CC.. hm wlasnie! jest mozliwosc otrzymania skierowania do szpitala od lekarza prowadzacego ciaze? mozna byyblo dobrze zagadac;D ale hm sama juz nie wiem co jest lepsze dla mnie i małego?
Ciuszków mam pelno no fakt, art higieniczne tez 😉 Dacie radę laski niemartwcie się, zdarzycie 😉 mnie tez zostalo troche do kupienia jeszcze i chce to zrobic w ciagu miesiaca! 😉
Zycze wam powodzonka i bez stresu, my spadamy spać;D dobrej nocy!! 😘 😘 do jutra

• Mamusia
Dzień Dobry Koitki 😉

Przebudziłam sie po 8 i mowie aaa juz nie ide spać poza tym ciagle mysle o tym wszystkim dla niuni heh zrobiłam sobie kawusie szperam po necie i przegladam allegro ... jejka tak sie wydaje ale jeszcze tyle rzeczych potrzebnych dla maluszka ze to głowa mała mowie przeraza mnie to wszystko boje sie ze nie ogarne tego :/ moj mi nic kompletnie nie pomaga nie doradza itd... wypowiedzial sie jedynie o aspiratorku do nosa ze nie bo jego siostra miala i jest niebezpieczny i zwykla gruszka ma byc to go opierdzielilam ze inni mnie nie intersuja ze ja po swojemu dziecko wychowam chodzi mi tu o glupie uwagi docinki i te super pomocne a tak naprawde głupie porady rodzinki i go wysmialam zadalam pare pytan co do pielegnacji maluszka chociazby to zrobil oczy i na tym sie skonczylo... ja pierdziu wszystko na mojej głowie :/ nie mam siostry przy sobie z matka tez nie mieszkam no i tak na dorba sprawde kurde wszystko na mojej głowie :/ bo i ojciec pomimo ze daje maxxx wsparcie no to mi nie pomoze przy małej ma swoje sprawy 4 swoich dzieci wychował i na emeryturze juz wiec ma wolne heh a moj taka nieporadna sirotka z niego ze az mi go szkoda a przy tym i mnie ze ja sama z tym wszystkim :/

trzeba spiac poslady i atakowac po mału wszystko 😁

miłego dzionka kobitki :*

• Mamusia
Dzień dobry!

Na wstępie informuję, ze mój tata dojechał. 🙂 Rodzice mieszkają 70 km od nas i jest to trochę ponad godzinę jazdy. Po prostu kochany tatulek zajechał sobie do sklepu w międzyczasie, potem poszedł na spacer i dopiero dojechał do nas... a kontaktu z nim nie było, bo uporczywie nie używa komórki. Teraz nie ma w ogóle telefonu, a wcześniej zostawiał go w różnych miejscach, wyłączał. Jest niereformowalny. Heh. 🙃
Anitek, Ifyouliftmeup, Paula - wiem jak to jest ze skierowaniem na CC, bo pytałam swojego gina. Chciałabym rodzić naturalnie i interesowało mnie czy moje ciśnienie jest wskazaniem do CC. Tak jak pisałyście - waga dziecka >4 kg może być wskazaniem do CC, ale patrzy się jeszcze na różnicę obwodu głowy i reszty ciałka. Chodzi o to, że jeśli główka jest mniejsza obwodem od reszty ciałka, to ciałko może się zaklinować przy porodzie naturalnym i może dojść do uszkodzeń przy próbie wydostania dziecka. Dlatego dzieciątko może ważyć 4,5 kg, ale główkę mieć większą i puszczą lekarze dołem. A może ważyć 4 kg, ale mieć główkę mniejszą, niż ciałko i wtedy zrobią CC. Dlatego bierze się pod uwagę nie tylko masę, ale jeszcze proporcje.
Basia - jeśli przed ciążą udało Ci się schudnąć aż 12 kg, to znaczy że szybko stracisz kilogramy po porodzie. 🙂
Dziś za to zjeżdża do nas moja mama z Polski. Pojeździła sobie z koleżanką na południu kraju i obkupiona wraca do domu. 🙂
Postaram sie zaraz wrzucić zdjęcie swojego brzucha, bo wczoraj przez ten zamęt nie miałam głowy. Miłego dzionka!
Acha, co do KFC i McDonalda. Nie uwierzycie, ale ja nie lubię fast foodów. NIe smakują mi i nie jadam. Po prawdzie tylko raz w życiu spróbowałam hamburgera z McDonalda i raz w życiu kurczaka z KFC, ale to nie dla mnie. Aktualnie jedzenie fast foodów jest tańsze, niż posiłki w restauracji (bo w domu nadal taniej), ale w ogóle mnie nie ciągnie. Jedynie lubię pizzę, ale tylko na cieniutkim, chrupiącym cieście, bez tłuszczu, bez soli, a za to z dużą iloscią świeżych dodatków - sałata, oliwki, rukola, pomidory. W domu staram się jak Skwara i jej mąż - razowy makaron, pieczywo pełnoziarniste, kasza, oliwa z oliwek. Niestety, jak zostałam utuczona za młodu, tak nadal wiele mi z tego zostało. Zmiana stylu odżywiania jest na całe życie, więc jeszcze będę próbowała chudnąć. 🙂