Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
A ja siedzę i pracuję. Znowu zakopałam się w papierach. 🤢 Ale nie narzekam aż tak, bo dostanę jakąś kaskę w tym miesiącu. Będzie akurat na jakąś turę wyprawki i rzeczy dla malucha. Też podzielę zakupy na części. Chyba nie da się inaczej.
Siedząc w domu, mam włączony TV. W tle kanał TLC, na którym właśnie emitują program o porodach. Pokazywana jest para, która oczekuje porodu dziecka z zespołem Downa. Powiem Wam, ze bardzo to przeżywam i w sumie nie wiem czy powinnam oglądać (a raczej słuchać), bo patrzę w kompa, a słyszę dialogi. Ale jakoś trudno mi przełączyć...
Pracując, czekam na powrót męża. On dziś siedzi w pracy do 18. Niby cenię sobie niezależność i zawsze mam co robić, ale jednak tęsknie, gdy go nie ma. 😜
Basia - pisałaś o aspiratorach i gruszce. Moja kuzynka po użyciu takiego aspiratora w spósób delikatny i tak doczekała się strasznego krwotoku i malucha. Usłyszała potem od pediatry, że stara, sprawdzona gruszka jest nalepsza. Oczyszcza delikatnie i skutecznie. Ja nie mam swojego zdania, ale po przygodach kuzynki, chyba nie będę ryzykowała.

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Własnie wrocilam z synkiem ze spacerku, teraz oboje odpoczywamy 🙂 Co do rozmiaru brzucha to ja tez mam spory, bo ma juz 99cm, a jak z Dominisiem bylam w ciąży to przed porodem mialam 110 cm wiec tym razem brzusio na pewno bedzie wiekszy...SZOK!!!!
Anitek a mi sie podoba imie Nicolas i Nico tez bardzo fajnie 🙂
My sie zastanawiamy nad imieniem Nikodem.
Napisze wieczorkiem jak juz bede miala wyniki z dzisiejszych badan.

justynakreft mi się bardzo podoba imię NIkodem śliczne i takie męskie, a co do brzuszków to ja się bardzo bardzo cieszę że mój już jest większy bo nic nie było widać, teraz to już jestem szczęśliwa, że mam brzuszek, tylko 93 cm, ale to już bardzo dużo licząc od początku 😜 Dzisiaj jestem padnięta na maxa, to poniedziałek to pewnie dlatego. Ale niedługo już sobie odpoczne bo coraz ciężej jest wysiedzieć w pracy te 8 godzin i jeszcze te dojazdy też są męczące, ale jeszcze daje radę. ZJadłabym jakiś jogurcik owocowy zaraz wyślę mężusia do sklepu hihi poleci to kupi, taki kochany, narazie brzuszki trzymajcie się 🙃

• Mamusia
Objadlam sie ze hej!
zaraz biore sie za prasowanie to juz na 100% bo odwlekam a nie chce aby mi te ubranka przeszly szafa...wiec zapakuje ladnie w worki hemetyczne 🙂
Wikarynka galoty kupilas powiadasz 😁 ja tez ostatnio kupilam w sumie to bokserki bo najlepiej sie w nich czuje 😜
Fajnie ze wpadnie kaska za pracke 🙂 pewnie ze sie przyda 🙂 co do programow o porodach to wlasnie skonczylam ogladac 3odcinki "Maternity ward" Olaf spal przez prawie 3h wiec sie nudzilam 😉 tez zawsze przezywam!!! tym bardziej ze te odcinki z USA to przewaznie dzieciaczki rodza sie ok 32tyg nie wiem dlaczego tak...dzis jedna dziewczynka urodzila sie w 25tyg musieli zrobic CC bo babeczka miala stan przedrzucawkowy. Przezyla i wszystko z nia w porrzadku, ale szok doslownie taka kruszynka!!! 420gr!!!! az sie wierzyc nie chce ze jest taki sprzet i taka wiedza lekarska ze mozna uratowac tak male dzieci.
Karola dziekujemy za info! Trzymam mocno kciuki za Bianke a dla Emi duzo wytrwalosci w tych chwilach!!! szpital po porodzie wiadomo chce sie jak najszyciej wyjsc!!!!
Justyna Nikodem tez ladne 🙂 ja patrze troszke pod tym katem ze nie mieszkamy w PL i raczej nie wrocimy do PL wiec nie chce dawac niczego z polskimi literami itd bo pozniej tutaj przekrecaja i mnie to strasznie irytuje 😉
Chyba zostaniemy przy Nicholasie - sama nie wiem bo Mateo tez mi sie podoba heh 😁 ale jakos Nicholas chyba bardziej do nazwiska pasuje, mozemy tez dac Nicholas Mateo (oba swiete heh)
pomyslimy jeszcze 🙂
Czekamy na info o wynikach 🙂
Justta no kondycje to Ty masz 🙂 A rozmiar brzusia no coz jeszcze zdazy urosnac 🙂 czasem jest tak ze na poczatku nic a na koniec wysadza 🙂
No i racja wyslij Mezusia po jogurcik 😜
My niestety sami z Olafem do srody... mam nadzieje ze nie dluzej 😉

• Mamusia
Hello kobitki 😉

ja dzis caly dzien poza domem :/ w miescinie bylam ogladac w sklepach te roznosci dla maluszka ale jednak ooo wiele bardziej oplaca sie kupic na allegro... znalazłam kilka rzeczy u jendego sprzedawcy i zaraz zamowie takie drobnostki jak szczoteczke, termometr, gabeczke itd...

bez humoru kompletnie jestem jakas taka zdolowana i przybita chodze :/ moze minie...

jak obiecywałam zdjecia brzucia wrzucilam i troszke ciuszkow bo oczywiscie nic poza tym nie mam na razie i rece mi opadaja :/

moja niunia dzis spokojna az sie dziwnie i zaczynam martwic bo od rana nic w sumie od wczoraj wieczora :/ moze spi cholerka mała heh 😉

• Mamusia
Basia nie doluj 🙂
Ja tez mam tylko ciuszki wozek lozeczko i kolyske i to wsio 🙂
Kosmetyki pozniej bede kupowac tak samo jak pieluchy itd.
Uszy do gory nie smutaj 🙂
Ruchow jak nie czuje to ja pamietam w szpitalu jak Olaf za dlugo spal daly mi szklanke wody a w niej chyba z 15kostek lodu jak to wypilam bo kilku minutach Maly zaczal kopac 🙂 sprobuj 🙂

• Mamusia
Anitek - 420g!!! Rzeczywiście medycyna działa cuda. Jest jednak różnica między USA, a Polską. U nas takie biedne dzieciaczki ok. 600g są ratowane, z mniejszymi różnie bywa. Wiem o tym co nieco i o tej dojrzałości płucek itd., bo nie wspominałam jeszcze że moja koleżanka urodziła w 28 tygodniu. Dlatego co nieco niestety łyknęłam tej wiedzy. Niestety, bo to dużo za wcześnie, ale na szczęscie mały dobrze się rozwija. 🙂

ja ostatnio mialam z 4 dni temu 107cm chyba w brzuszku 😜

zmierze sie jutro z rana ;D

dziekuje za glosiki na moj brzuszek ;*

wogle drydali z mieszkania hura ! moze byc ze od jutra sie przeprowadza ;D
klucze bede miec jutro 😉 super !!!!!!!!!!!!!!!!

tylko tyle ze jak sie przeprowadze to bede was odwiedzac sporadycznie raz moze kilka w miesiacu ;(((((((( bede tesknic;(

bo wiecie ja nie bede tam neta miec napewno poki co . niestety troche za duzo pieniedzy wszystko na raz a na start te mieszkanie kosztowalo nas juz 2tys euro z czyms musimy odsapnac od wydatkow naprawde.
wiec bede wpadac na net co odwiedze sis moja w neustadt i co bede jechac do neustadt od ginekologa mojego . 24wrzesnia mam wizyte ale jak cos to sie z wami pozgenam jutro jak juz bedzie tak daleko :P:P

• Mamusia
Paula mi też się czasem wydaje, że twarz mi się zmieniła w ciąży, do tego niedawno znowu pojawiło mi się klika syfków koło ust i na brodzie 🥴 i wiecie co, daje sobie na noc punktowo sudocrem i pomaga 😁
Anitek no właśnie coś poczytałam o tym pasie poporodowym i już sama nie wiem, z jednej strony polecają a z drugiej, że później właśnie nasze mięśnie przestają pracować, albo że nie można bo to przeszkadza w obkurczaniu macicy 🤔 kurde to może sobie daruje ten zakup. Chce sobie pomóc a jeszcze zaszkodzę... Co do gatek ciążowych to też mam po siostrze i jak siedzę to cisną w dole brzucha 😮 ona też przytyła nie dużo bo 13 kg, a gdzie tam ja, jak już dobijam do 11 kg ha ha ha... 🤨

Co do parcia na ślub to my tak postanowiliśmy i się odbył, też się ludzie nagadali, że przez dziecko. No niby tak bo jakby nie ciąża to byśmy tego nie robili na łapu-capu. Mamuśki namawiały na konkordatowy, ale ja zawsze chciałam porządne wesele, z imprezą itp 🙂 więc cywilny był na spokojnie a kiedyś może i kościelny z pompą 🙂 . No i wiedziałam też, że jak się teraz nie ochajtamy to potem będziemy z tym zwlekać a jednak lepiej być małżeństwem 🙂 . Zresztą można powiedzieć że mojemu pogroziłam, że jak chce żeby dziecko miało jego nazwisko to musimy wziąć ślub 😁 hahaha 🙃 nie no to taki żart był i nie wpłynął na jego decyzję o oświadczynach 🙂

Wikarynka ja gdy tylko jestem u mojego to ciągle TLC włączam, jakieś trudne przypadki chorób u maluszków, porody i ogólnie dużo o ciążach tam jest. Też to strasznie przeżywam 😞 już nie raz widziałam okropne przypadki, dzidzia miała jelita poza brzuszkiem 😞 normalnie się popłakałam...
Motylek kurcze szkoda, że rzadko tu będziesz 😞 😞 oby się udawało jak najczęściej, a potem już założycie netka i wrócisz do nas 🙂

• Mamusia
Wikarynka duzo zdrowka dla kolezanki dzidzi!!! Oby sie chowala jak najlepiej 🙂 najwazniejsze ze wszystko w porzadku jest i dziecko silne!!! 🙂
Motylek gratki mieszkania 🙂 wrocisz do nas jak bedziesz miala necika nie przejmuj sie 🙂 pewnie nie nadrobisz zaleglosci ale co tam 😉
Wydatki fakt duze, wiem cos o tym bo tez tutaj musielismy za start wydac 1600e no ale co zrobic, gdzies mieszkac trzeba...
Ifyouliftmeup no i macie slub i spoko 🙂
ja rowniez mialam cywliny w IRL gdzie byli moi Rodzice Siora z Mezem i pare innych osob w sumie ok 15 i to wsio. A wesele i slub koscielny no coz moze kiedys... nie spieszno mi teraz 😉
Co do ogladania tych programow to wlasnie tez ostatnio widzialam dziecko z wytrzewieniem jelit... straszne to!!! 😞
Skonczylam prasowanie na dzis...cale duzy kosz a to dopiero jakas 1/10....szok heh!!! a ja nie lubie prasowac 😜 Wrzucam do wyprawki pare fotek ciuszkow 😜

• Mamusia
hej kochane grudniowki dnia 06.09.2012 o godzinie 6:50 przyszla na swiat nasza Myszunia 🙂 waga porodowa 3860g i 60 cm 🙂 niestety mala zostala w szpitalu dostaje antybiotyki ale jest silna dziewczynka bo crp ladnie sie obniza porod do przyjemnych nie nalezal ale nie strasznie nikogo 🙂
a to moja zabcia:

• Mamusia
Emi;D o teraz lepiej widac mała 😉
Sliczna jest gratuluje i oczywiscie czekam na was:* tesknie! 😉

Dzis mam slaby dzien;( ogolnie jakos sie zle czuje, maly sie wypycha i boli podbrzusze cale..
Dzis wzielam piewszy raz lekarstwo-dopochwowo ten lek na zakarzenie. Szczypie mnie troche ale widocznie musi skoro leczy. Dzis mnie starsznie suszy;/
A wy jak sie czujecie?

• Mamusia
motylek szkoda,ze nie bedziesz z nami pisala. Staraj sie zagladac jak najczesciej do nas 😉 3maj sie i rosnijcie zdrowo! 😘 😘 😘 😘 😘

gratuluje mieszkanka 😉 nie moge sie doczekac az wynajme z R tez bede podekscytowana i bede skakala z radosci 🙂 ale to pewnie jeszcze troche, badz wcale? jak narazie kiszka 😞 😞

• Mamusia
Hej! Pisze praktycznie na spiąco 🙂 Dominis dopiero zasnal, bo w dzien za dlugo mi spal...Odebralam wyniki i wszystko ok z glukoza 🙂
Jutro rano zabieram Dominisia i jedziemy na caly dzien za miasto do moich rodziców, podobno ma byc cieplutko, Maly sie wybiega przynajmniej.
Dobrej nocki zycze!!!

napewno zawsze jak bede miala okazje wbic na neta to do was zagladne 😜:P obowiazkowo !!
bedzie mi was brakowac fajnie tak codziennie popatrzec na brzuszki na wyprawki i popisac z wami :P:P
czas lepiej leci i razniej 😜:P
wiele mozna sie dowiedziec 😉
jutro jeszcze bede z wami 😉 przynajmiej na chwile 😜:P

• Mamusia
hello kobitki ja tez ledwo na oczy widze ze zmeczenia, nawet calosci dzisiaj nie przeczytalam bo padam na twarz :/

jeszcze moja niunia dalej spokojna i sie martwie troszke :/

justyna super ze wyniki ok ja ide w środe na glukoze... mialam isc jutro ale jestem taka zmeczona ze nie bede sie katowac rannym wstawaniem i pojde sobie w srode...

jutro na sopkojnie przeczytam i napisze normalnego posta anie jakiegos wykrztusiańca heh 😉

dobrej nocki brzuszki :*

• Mamusia
Justyna super wiadomosc z wynikami! No i milego dnia zycze!!! 🙂
Paula nie smutaj bo i dzidzi sie smuci 😞 uszy do gory 🙂
Basia spij poki mozesz masz racje 🙂 a dzidzi na pewno zacznie kopac zobaczysz 🙂 moze sie jakos obrocila ze jej nie czujesz a jak sie bardzo martwisz to moze podjedz z rana do szpitala?
Ja sobie wlacze film zeby sie zmulic, jak nie ma Meza to niestety nie spie dobrze wiec nie licze na dobry sen niestety...
Dobranoc Brzuszki 🙂

• Mamusia
Dzień dobry!

Motylek - szkoda, że nie będziesz zaglądała częściej. 😞 Korzystaj jednak z okazji, gdzie się da i pisz do nas.
Basia - dokładnie, nie smutaj. Ruchy nie muszą być jeszcze mega regularne, jedni podają 26 tydzień, inni 28 tydzień. U mnie łożysko działa jak poduszka i ja nie czuję, ale gdy przyłożę rękę, to czuję uderzenia. Może zrób w ten sposób właśnie?
Justynakreft - gratulki zdrówka. Precz z cukrzycą! 🙂
Emi - SUPER MEGA GRATULACJE! JUPI! SAMEGO SZCZĘŚCIA ŻYCZĘ!
Uciekam dziewczynki, bo mama u mnie jest. Idziemy na jakieś zakupki i spacer. Pa pa!

• Mamusia
Dzień Dobry kobitki 😉

wstałam taka niewyspana i zmecozna ze szok po wczorajszym całym dniu poza domem odczuwa sie juz zmeczenie :/

ale ogarnelam sie pije kawusie i jest coraz lepiej 🙂 zaraz tez musze isc poplacic rachunki i do sklepu do szperuna moze zajde to cos bedzie dla niuni mojej i moze jakas kurtke wyrwe na zime dla mnie 😁

milego dzionka kobitki 😘 😘 😘 😘

• Mamusia
Dzien Dobry nocka kiepska bo jak M. nie ma w domu to nie spie dobrze...
Wogole jakie sytuacje... M. wczoraj mi mowi ze wchodza do tego domu co wynajmuje im Szef w Dublinie a tam zapach gazu, wchodza do kuchni a ktos przez caly tydzien (byli tam inni pracownicy 2tyg temu na tydzien) zostawil odkrecony kurek gazu na kuchence :O :O :O masakra!!!! no przeciez moglo to wybuchnac jak tam weszli!!! az mnie zatrzeslo!!!
A dzis rano dzwoni i mowi ze schodzi na dol a tam drzwi wejsciowe uchylone i myslal ze moze kumpel z ktorym jest ich nie domknal wieczorem wiec zamknal zjedli sniadanie i nagle Chris mowi ze nie ma jego portfela ktory zostawil na stole w kuchni.... przeryli wszystko i nigdzie go nie bylo!!! to sobie wyobracie ze ktos sie wlamal wiedzac ze ktos jest w domu!!!!!!!!!! no to teraz juz widze moje nocki jak M. bedzie w Dublinie....
Ja pierdziele jak tak mozna! M. aby mowi ze dobrze ze nic na dole nie zostawial i kluczyki od auta firmowego mial na gorze bo jeszcze by zarypali auto cale albo z auta rzeczy a oni tam maja drogie sprzety potrzebne do pracy... jestem w szoku!!!
Wikarynka milego dnia z Mamcia 🙂
Basia i jak Mala ruszyla sie??? probowalas wody z lodem???
Powodzenia na zakupkach 🙂
U nas swieci slonce ale pelno czarnych chmur wiec pewnie zaraz spadnie deszcz 😉 musze kontynuowac prasowanie wiec dopije kawke zjemy sniadanko i ruszam do boju 😉