Skocz do zawartości

czerwiec 2010 :) czy ktoś dołączy ?? | Forum o ciąży

szalona

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
A wiec moje kochane toxoplazmoza mozna sie zarazic również od niedosmażonego miesa brudne warzywka i owoce owszem tez i zwierzatka
ja mam koty cale zycie i niemam toxo wiec spoko raczej osoba ktore niemaja ciaglego kontaktu ze zwierzyna moga to załapac

Co do glukozy to ja mialam z 75g i trz 2 godzinki siedzialam 🙂
musialam byc na czczo bo mialam odrazu robiana morfologie wiec radze zapytac lekarza czy trzeba byc na czczo !

Zima na całego brrryyyy u mnie -17 z rana bylo na tragedia jakas auto niezapalilo 😞

Ok milego dzionka rzycze i buziakow 100

• Odpowiedzi 24,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• zuziek

2811

• laaf

3647

• Anulka81

2446

• kwasiek_

2548

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

hej dziewczyny,

Ja chodzę do lekarza prywatnie i jeśli chodzi o badania to prócz podstawoej grupy krwi, morfologii i moczu po 1 wyzycie u lekarza (na której byłam żeby potwierdzić ciążę - 6 tydzień) miałam zrobić sobie odczynnik anty RH- gdyż mam grupę krwi O-, toksoplazmozę, różyczkę, VDRL, HBV i H CV.
Okazało się, że nie mam przeciwciał na toksoplazmozę więc muszę je powtarzać (te na IgM) raz na 2 miesiące, gdyż zarażenie się toksoplazmozą w ciąży jest niebezpieczne dla dziecka, a oddczynnik anty Rh- muszę powtarzać raz na trymestr. Co miesiąc wykonuję morfologię i badanie moczu i na każdej wizycie mam robione USG.
Więc jak widać co lekarz to inny zestaw badań...

We Wrocławiu świeci słoneczko, ale o 8 rano było -19 więc zima trzyma...

• Mamusia
W Gdańsku od rana było słoneczko i -17 stop.

Sherlock Holmes bardzo podobał mi się, był jeden moment dłużyzny, ale to nic, nawet kilka razy zaśmiałam sie, Anglia tamtych czasów niesamowicie przedstawiona-wg mnie film warto zobaczyć 🙂

O kwestię czy być na czczo przed bad. na glukozę czy nie też zapytam lekarza,bo na ostatniej wizycie wspomniał, że w lutym dostanę skierowanie.

• Mamusia
Witam Was 🙂
U mnie na śląsku -18 stopni, aż sie nie chce wychodzić... Kilka dni mnie nie było, byłam u teściów a tam -22 nad ranem! Aż akumulator padł...A do domu trzeba było dojechać (150 km). Ale jakoś daliśmy rade 😉
A jeśli chodzi o badania to u mnie standardowo co miesiąc mocz i morfologia, a na toksoplazmoze miałam robione badania jeszcze przed ciążą-wyszło wszystko ok, nie kazała powtarzać jak narazie. Moja kuzynka jest w 6 m-cu i ona ma toksoplazmoze i musi zażywać antybiotyki cały czas... 😞 Przerąbane.. Chociaż lekarz mówi że jest wszystko ok, więc dziecko powinno być zdrowe, wszystkie inne wyniki ma dobre.
Już za 5 dni usg 3D 🙃 nie moge sie doczekać.. Mam nadzieje że sie dowiem kto mnie tak kopie, córeczka czy synuś 😉

• Mamusia
No a ja juz w domku i sama bez męża;( nie wiem jak zasne, jeszcze 13 dni i wróci... to jeszzce troche, za 8 dni mam wizyte u lekarza, zobaczymy jak bedzie, ale usg mi nie zrobi i szkoda, dopiero na następna wizyte;( no ale nic nie poradze, prywatnie pewnie by robił na kazdej wizycie co dziewczyny? Miłych snów 😉 🙂

• Mamusia
Zuziek, a usg genetycznego przed 14 tc nie miałaś?

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Do szpitala mam się położyć, bo mam niewielką wadę serca i lekarka boi się, że mogę mieć zaburzenia rytmu. No i mam, tylko że trzeba to udokumentować i "złapać" na badaniu, żeby nikt decyzji o cięciu cesarskim nie zakwestionował.

Co do tych badań, to wiem, że dużo od lekarza zależy, ale jestem generalnie z grupy ryzyka (służba zdrowia), więc wg mnie wszystkie badania powinnam mieć zrobione już na samym początku. No ale jest jak jest. Trzeba zrobić prywatnie i dla świętego spokoju zmienić lekarza...

Kolorowych snów 🙂

• Mamusia
Angela, znam to uczucie, obudzić się nad ranem i nie móc zasnąć 😞 ale jeszcze nie zdarzyło mi się być głodną o tej porze. Głodna zaczynam być po 6.00, został mi nawyk wstawania z mężem i robienie nam śniadanka, potem jak jestem śpiąca to idę dalej spać. A do 11.00 to zawsze zjem drugie śniadanko 🙂

• Mamusia
Dzień dobry dziewczynki 🙂 Na dworze mróz jak nie wiem, ciekawe czy wogóle do pracy wyrusze...Angela jazde masz niezla, powiem Ci że ja też potrafie się tak budzić własnie około 3 ale najczęściej zasypiam około 4-5 i jakos odsypiam...w nagrode daje Ci oklaska 🙂

• Mamusia
dzień‼ dobry dziewczynki

kwasiek_ nie miałam robione w 14 tc. usg genetycznego... może dlatego że jak miałam robiony wywiad u gin. to się pytał czy występują u mnie w rodzinie choroby genetyczne... a nie występują...

mam nadzieje że jakoś dojadę do szkoły dzisiaj pierwszy dzień po 1,5 tygodnia przerwy... trzymać kciuki żebym wytrzymała 😉

buziaczki dla was dziewczynki ;** 😘

• Mamusia
Witajcie Kobietki 🙂

Angela , wiem coś o tym ... "road to toilet" wyciągnęła mnie dziś z łóżka o 4 nad ranem , a potem problem z zaśnięciem jak zwykle ... ścięło mnie dopiero przed szóstą i dospałam do ósmej 🙂

pozdrowionka serdeczne dla wszystkich Mamuś ... miłego mroznego poniedziałku 🙂

• Mamusia
hej czerwcowki , ja z tym nocnym bieganiem do toalety tez mam nieraz wstaje nawet trzy razy . Z drugiej strony w tak zimne wieczorki wypijam troszke hebatki z miodem na rozgrzewke:laugh: .Jutro mam połowkowe usg mam nadzieje ze wszystko ok noi wkoncu bede wiedziec jaka jest płec mojego maluszka 😁 pozdrawiam

• Mamusia
No ja zasnełam dopiero po 5, a obudziłam sie po 8 strasznie głodna 😉 poszłam po bułki i zjadłam z tesciową śniadanie, teraz sobie leże, zmęczona jestem juz tym wstawaniem po nocach ale co zrobic, takieżycie. Dziękuję za oklaska 😉 Dla Ciebie też dałam 😉Życzę Miłego dnia. Buzka

• Mamusia
A moje maleństwo ostatnio rozbrykało się 🙂 O różnych porach dnia (jak nie śpi bądź nie czuwa 🙂)i wieczorem łaskocze i wierci się. W sobotę poczułam kilka razy takie delikatne kopniaczki, a wczoraj i dzisiaj tak jakby mi coś w brzuchu podskakiwało. Myślicie, że to czkawka u maluszka?