Skocz do zawartości

czerwiec 2010 :) czy ktoś dołączy ?? | Forum o ciąży

szalona

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 24,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• zuziek

2811

• laaf

3647

• Anulka81

2446

• kwasiek_

2548

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej 🙂

Co do porównania cięcia cesarskiego z porodem naturalnym, to dla dziecka jest lepszy poród naturalny. Tak jak już było wspomniane, przejście przez kanał rodny pomaga dziecku w zaczerpnięciu pierwszego oddechu i dodatkowo pobudza dziecko do większej aktywności. Fakt, dziecko rodzi się opuchnięte, ale ta opuchlizna szybko znika. Choć moja chrześnica, mimo cc, przez pierwsze tygodnie po urodzeniu i tak wyglądała jak "Mały Głód" 😉 Przy cc trzeba się liczyć z powikłaniami, związanymi z intubacją (przy znieczuleniu ogólnym), znieczuleniem (tutaj ważna jest wprawa lekarza, żeby dziecko nie otrzymało zbyt dużej dawki znieczulenia; ma tu też znaczenie fakt, czy rodząca miała już wcześniej cc i czy są zrosty po poprzedniej operacji, które utrudniają wydobycie dziecka i przedłużają operację). Po cc rzeczywiście dłużej dochodzi się do siebie. Bądź co bądź jest to operacja, przecinane są wszystkie powłoki brzuszne, więc gojenie trochę trwa. Moja mama przeszła 2 operacje ginekologiczne, po każdej z nich strasznie wymiotowała (reakcja na znieczulenie) i najgorzej wspomina właśnie wymioty przy rozwalonym brzuchu. Po porodzie naturalnym łatwiej jest też wrócić do wagi sprzed ciąży i pozbyć się 'brzuszka' (który po cc jest widoczny jeszcze przez kilka miesięcy).

A co do tego mieszkania, to jeszcze nic nie zaczęliśmy robić - pokazaliśmy facetowi, co chcemy zrobić w łazience i wycenił swoją pracę na 9.000. Mam nadzieję, że podrzuci nam jakiś bardziej szczegółowy kosztorys, będziemy rezygnować np. z obudowy piecyka gazowego (trudno, będą paskudne rury na wierzchu), położymy sami panele, sami zrobimy fugi. Będziemy dzwonić po wujkach, którzy gdzieś kiedyś coś robili, czy by nie mogli chociaż armatury podłączyć, elektryki poprowadzić czy czegoś w tym stylu. Najgorsze jest to, że nawet przy takich cięciach nie wiadomo, czy nam wystarczy na kupienie glazury. O jakichkolwiek meblach do pokoi nie wspominając... :/

• Mamusia
Hej 🙂

Co do porównania cięcia cesarskiego z porodem naturalnym, to dla dziecka jest lepszy poród naturalny. Tak jak już było wspomniane, przejście przez kanał rodny pomaga dziecku w zaczerpnięciu pierwszego oddechu i dodatkowo pobudza dziecko do większej aktywności. Fakt, dziecko rodzi się opuchnięte, ale ta opuchlizna szybko znika. Choć moja chrześnica, mimo cc, przez pierwsze tygodnie po urodzeniu i tak wyglądała jak "Mały Głód" 😉 Przy cc trzeba się liczyć z powikłaniami, związanymi z intubacją (przy znieczuleniu ogólnym), znieczuleniem (tutaj ważna jest wprawa lekarza, żeby dziecko nie otrzymało zbyt dużej dawki znieczulenia; ma tu też znaczenie fakt, czy rodząca miała już wcześniej cc i czy są zrosty po poprzedniej operacji, które utrudniają wydobycie dziecka i przedłużają operację). Po cc rzeczywiście dłużej dochodzi się do siebie. Bądź co bądź jest to operacja, przecinane są wszystkie powłoki brzuszne, więc gojenie trochę trwa. Moja mama przeszła 2 operacje ginekologiczne, po każdej z nich strasznie wymiotowała (reakcja na znieczulenie) i najgorzej wspomina właśnie wymioty przy rozwalonym brzuchu. Po porodzie naturalnym łatwiej jest też wrócić do wagi sprzed ciąży i pozbyć się 'brzuszka' (który po cc jest widoczny jeszcze przez kilka miesięcy).

A co do tego mieszkania, to jeszcze nic nie zaczęliśmy robić - pokazaliśmy facetowi, co chcemy zrobić w łazience i wycenił swoją pracę na 9.000. Mam nadzieję, że podrzuci nam jakiś bardziej szczegółowy kosztorys, będziemy rezygnować np. z obudowy piecyka gazowego (trudno, będą paskudne rury na wierzchu), położymy sami panele, sami zrobimy fugi. Będziemy dzwonić po wujkach, którzy gdzieś kiedyś coś robili, czy by nie mogli chociaż armatury podłączyć, elektryki poprowadzić czy czegoś w tym stylu. Najgorsze jest to, że nawet przy takich cięciach nie wiadomo, czy nam wystarczy na kupienie glazury. O jakichkolwiek meblach do pokoi nie wspominając... :/

• Mamusia
Oj, Kwasiek to kamień z serca, już myślałam że taką cenę podał, jak już Wam zrobił tę robotę w domu. Wiesz różnie to bywa, znajomy czy nie, ale cwaniacy się zdarzają - co innego najpierw mówią, a potem odkręcają kota ogonem, że doliczyli sobie to czy tamto. A w takim układzie, no jasne szukajcie po znajomych czy rodzinie osób, które będą mogły Wam pomóc 🙂

• Mamusia
A ja właśnie niedawno wróciłam. Zaniosłam do pracy kolejne L4 i byłam w hurtowni z rzeczami dla dzieci. Za kwotę 38 zł kupiłam 2 bluzeczki zapinane, 1 śpioszki, czapeczkę i 1 parę rękawiczek niedrapek. Dumna wyszłam ze sklepu 🙂 Z różowych rzeczy to kupiłam tylko czapeczkę 🙂

• Mamusia
kwasiek to ciekawie masz z tym remontem ale nie narzekaj !!!ważne że macie swoje i powolutku sobie wykończycie nie chciej wszystkiego od razu ja bym dużo dała za taki swój bałagan i mam nadzieje że ta nasza firma zacznie przynosić jakiekolwiek dochody żeby zarobiła na ratę kredytu, który chcemy wziąć na budowę mieszkania

• Mamusia
hej a ja tylko na chwilke

ja nie zauważyłam zeby po cc brzuch sie dłuzej wchłaniał ale to pewnie zalezy od kobiety 🙂

dzis maz juz wrócił z rzutu granatem i wieczorem na pizze mnie zabiera a co se bede złowac heh najem sie pozadnie dla malej ale zastrzegłam ze do 18 pizza ma byc jedzona bo na samą noc to zaciezko 🙂

Kwasiek niezazdroszcze ci kochana to okropne ja nienawidze takich wykonczen i robót .....

ok uciekam sie szykowac pap

Kwasiek kochana jak ja Cię rozumiem.

Nam jeden fachowiec z Wrocławia za samą robociznę w łaziene 5m2 zawołał 7000zł!!! A Miśka znajomy (syn przyszywanej cioci) wziął 2700. Fakt przyjechał z Głogowa.
My wszystko do mieszkania kupowaliśmy przez neta. Wychodzi dużo taniej. Płytki na eurolazienki24.pl, armaturę na 2hd.pl.
Rozejrzyjcie sie za kimś innym, popytajcie wśród znajomych, napewno kogoś znajdziecie.
Panele połóżcie sami bo to żadna filozofia. Twój mąż z tatą napewno sobie poradzą.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale zostało Wam jeszcze szpachlowanie ścian, tak?
Jeśli mogę coś podpowiedzieć. My mieliśmy ściany zrobione (wyszpachlowane i pomalowane na biało), ale do tej pory wszystkie ściany pękają. Znajomy, który nie miał gładzi na ścianach po prostu je pomalował farbą i praktycznie nie rzuca się to w oczy i nie wygląda najgorzej. Gładź położy za kilka lat jak już budynek osiądzie.

Trzymam za Was kciuki.
Cierpliwości i powodzenia w poszukiwaniu fachowców a nie "fachowców".

• Mamusia
Tak jak Sylwia pisze macie swoje a co sie nacierpicie w remontach do wszystko bedzie dla Was 🙂
Jesli chodzi o elektryke i rury (całą instalcje sanitarną) to musi byc odpowiednia osoba!!!! Nam polozyl wlasnie "fachowiec" i jak spuszczamy wode w kibelku to pod prysznicem leci za ciepla 😠 ale tak wlasnie jest jak sie na tym chce oszczedzic 🥴
a ja wlasnie siedze z foliami na glowie i robie sobie pasemka:P

• Mamusia
koniecznka, dzięki wielkie za te adresy - w końcu znaleźliśmy coś, co nam się podoba 🙂 podliczyliśmy, ile średnio stawki wynoszą za wykończeniówkę i wychodzi nam, że 'znajomy' chce minimum 3.000 za dużo. Cóż... mamy już namiary do innych gości zajmujących się wykończeniówką. Jak 'znajomy' się uprze co do swoich stawek, to mu po prostu podziękujemy.

kurde, nie wiem co się dzieje, ale od jakiejś godziny mam zawroty głowy, zaburzenia widzenia, a teraz zaczyna mi drętwieć lewa ręka (cała) i usta. Ciśnienie mam niziutkie (105/60) ale nie powinnam mieć takich objawów. Zjadłam trochę czekolady, więc to też nie niedocukrzenie. Cholercia, czyżby serce się odzywało przez ten stres? Trochę się boję, ale Młode szaleje, więc pewnie jemu nic nie dolega... oby.

Mąż poszedł na basen, ja sobie zaraz parę pierożków podgrzeję na kolację. Łe, dziwnie mi z tą zdrętwiałą ręką.

• Mamusia
HEJ BRZUCHOLKI

WIDZĘ ŻE WYBIERACIE SIĘ DO FRYZJERA 🙂
JA BYŁAM WCZORAJ BO JUŻ TAK ZAROSŁAM ŻE WSTYD HE HE :laugh:

MAM TAKIE PYTANIE CZY PUSZCZACIE SWOIM MALUSZKOM JAKĄŚ MUZYKĘ BO Z TEGO CO PAMIĘTAM TO CHYBA TYLKO ANULKA COŚ WSPOMINAŁA O VIVALDIM

CZYTAŁAM ŻE NIE MUSI TO BYĆ MUZYKA POWAŻNA WYSTARCZY ŻEBY MIAŁA SPOKOJNE POWTARZAJĄCE SIĘ DŹWIĘKI I SWOJEMU DZIDZIUSIOWI PUSZCZAM Gheorghe Zamfir BO BARDZO MNIE WYCISZA TAKA MUZYKA

CO O TYM MYŚLICIE????

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=16562293 [img size=420]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/SUWACZEK.png" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
Ja Olci włączam od czasu do czasu muzykę poważną, bo sama lubiłam zawsze posłuchać - mam taką 4-płytówkę Children's Classics. Oprócz tego puszczam to co lubię - ostatnio w repertuarze były zespoły The Corrs, The Cure i Nouvelle Vague 🙂

Z włosami chce wytrzymać do końca kwietnia, może początku maja. Na razie nie jest źle, bo pasemka były robione na święta Bożego Narodzenia, a włosy troszkę zapuszczę, żeby było łatwiej zrobić jakąś wygodną, fajną fryzurkę.

• Mamusia
Hej Mamusie 🙂

Widzę, że wczoraj byłam ostatnia, a dzisiaj pierwsza 🙂

Dzisiaj nad Gdańskiem pochmurno, że nic się nie chce 😞 ale coś tam trzeba będzie zrobić, a potem przerzucę się na tryb leniuszkowy 😉

Wczoraj zostanawialiśmy się z mężem jak będzie na żywo wyglądać nasze maleństwo - ciekawe ile będzie miało ze mnie ile z męża, jakie będą później realacje z nami - przekonamy się za jakiś czas - stwierdziliśmy, że postaramy wychować jak najlepiej się da i wydaje nam się że będziemy fajnymi rodzicami-przynajmniej będziemy się bardzo starać.
Obydwoje pomyśleliśmy jeszcze o jednym, że jak Olcia pójdzie do szkoły to fajnie jakby zlikwidowali gimnazja i wrócili do starego systemu podstawówka i średnia szkoła - nasz rząd i oświata mógłby wreszcie o tym pomyśleć, a nie kombinować, dla mnie ten twór niepotrzebnie został stworzony. To nasze osobiste zdanie, młodsze dziewczyny, które miały okazję chodzić do gimnazjum mogą być innego zdania, ale na dobrą sprawę czy nie mam odrobinę racji???

• Mamusia
hej kochane moje 🙂
ja wczoraj z mezem jadłam na kolacje pizze 🙂 kochany mezul zabral wielorybka na pizzunie

a co do włosów ja chce zrobic przed samym porodem teraz dopiero bo 6.marca robilam .
tez chce zapuscic kudly moje bo poki co mam do ramion i chce zeby byly łatwe do zwiazania itd wiecie o co chodzi

co do dawki magnezu to mi lekarz kazał brac 3 x dziennie po 2 tabletki 😞 to przez te moje skurcze cholerne ale pomaga poki co no i juz zaczełam 2 op luteiny ...

My z mezem tez sie zastanawiamy jaka bedzie Lenka jak sie urodzi w kogo sie wda 🙂 moja kolezanka urodziła 12 marca i mała Frania jest jak jej odbicie lustrzane 🙂

zycze wam miłego dzionka

• Mamusia
witajcie drogie brzucholki 🙂

Ja juz mam wlsoki zrobione ale nie jestem zadowolona 🥴 zawsze robie sobie pasemka blond i braz a wczoraj dowalilam sobie ciemny rudy i nie podoba się 🤨 (na wlasne zyczenie), fryzjerka obiecala ze sie troszke rozjsni po kilku myciach...no mam nadzieje...

Co do muzyki...nikt i nic mnie nie zmusi do sluchania muzyki powaznej:P nie bede siebie ani mojego chlopczyka tym katowala (z calym szacunkiem dla osob lubiacych ta muzyke 🙂 ). Słucham najczesciej w samochodzie lub w pracy a jest to muzyka popowa (to co jest akurat na topie), lubie tez rege i ska. Na sr mamy jakies 10 min relaksu i wtedy nam wlaczaja jakos muzyke dla dzieci (to tyle z uspakajajacej muzki 🙂 )

Anulka co do podzialu tego szkolnego...ja tez uwazam ze jest to jakas fanaberia jednego z nudzacych sie poslow w naszym kraju (giertych). Moja Kamila uczy sie w tym systemie i uwazam ze to tylko zawracania za przeproszeniem dupy...niby gimnazjum ma dac mozliwosc juz jakies ukierunkowania. W praktyce wyglada to tak ze oklo 5% gimnazjum maja jakies kierunki, reszta to po prostu kontynuacja podstawowki. Teraz mja KAmiska wybiera liceum i to juz jest wazne 🙂
Ale nie wiem czy wicie my nasze pociechy bedziemy wysyłac do szkoly juz o rok wczesniej!!! Kolejna popierd...reformorma. A teraz to zle jest? Moi znajomi w ttym roku swojego syna beda wysyłac do zerowki i juz sie zastanawiaja czy nie poslac od razu do pierwszej klasy...po co??? No coz ale my, szarzy obuywatele i tak nie mamy nic do gadania (niby mielismy jak sobie rzad wybiralismy 😲 )

• Mamusia
Cześć mamusie 🙂

Muzykę klasyczną można dziecku puszczać pod warunkiem, że ona nie drażni 😉 bo generalnie muzyka, która na ciebie działa relaksująco działa też na maleństwo 🙂
Ja lubie słuchać Vivaldiego, ale tylko 4 pory roku bo reszta mnie denerwuje- nie wiem czemu ale tak już mam, więc oszczędzam nerwów Marysi i resztę utworów tego kompozytora opuszczam. O Beethovena przyjemnie posłuchać. Bradzo ładne są też kołysanki-utulanki Magdy Umer 🙂 To już nie muzyka klasyczna ale dawka piosenek dla dzieci.

A Kwasiek ostatnio na szkole rodzenia położnanam mówiła, że dobrze byłoby gdybyśmy jak najwięcej śpiewali dziecku albo mówili do niego bo po urodzeniu będzie reagowało na znajomy głos 🙂 a dobrze jeśli jest to głos mamy 🙂

• Mamusia
a tak a propo rozmowek tat dziecko, dziecko tata. Jak wczesniej bywalo gdy tatus dotknal brzucha to maly przestawal kopac i udawal ze wcale tam go nie ma a teraz juz cwaniaczek maly jeden jak tatus zasuka i cos tam do niego powie to maly zaraz oddaje (juz widocznie rozpoznaje jego glos i sie nie boi):P No i tak sobie chlopaki harce urządzają a mnie nie raz zaboli no ale niech ojciec tez z synem troszke podokazuja:laugh:

Kwasiek, przeszlo CI?

• Mamusia
no i Waja daj znac co u neurologa.
Po tym moim mini wylewie i stwierdzonej dyskopatii tez mialam czesto dretwienie ale wylacznie rak, teraz jak jestem w ciazy odpukac nic takiego mi sie nie dzieje...

a Zuziek jakos miala do nas wrocic... 🥴

• Mamusia
Laaf,czego to oni już nie wymyślą, aż włos się jeży na głowie - ja chce żeby moje dziecko chodziło do zerówki normalnie albo w przedszkolu albo w szkole, jeżeli mają zerówki. Niedługo wymyślą, że od 5 lat do szkoły - im chyba nudzi się, zamiast zająć się gospodarką, promocją kraju, polepszeniem rynku pracy, stopy życiowej naszego narodu (chodzi mi zarobki, wydatki przeciętnego człowieka, możliwość dostania mieszkania i wzięcia tego kredytu bez zarzynania się) to wymyślają jakieś bzdury w szkolnictwie, w resorcie zdrowia itd. 😠
Jednak jak będzie mus, żeby dziecko szło do szkoły od 6 lat, to nie będzie innego wyjścia jak posłać. Żeby chociaż nauka była taka jak w USA, Norwegii,nie wiem gdzie tak jeszcze mają, że dziecko w późniejszych latach chodziło na te przedmioty, które go interesują, oprócz jakiś tam podstawowych. Niech nam wlepiają już tę wiedzę encyklopedyczną, ale niech szkoła będzie przyjemnością.

Ale rozpisałam się, wyżaliłam i to tyle co na ten temat myślę 🙂 Każda z nas chce jak najlepiej dla dziecka i lepiej niż my mamy, prawda?

Agulka, dziecku może nie śpiewam, chociaż słyszałam że jest to dobre i mamy się nie przejmować nawet jeżeli nam słoń na ucho nadepnął. Czasami sobie tam podśpiewuję, ale tak cicho, jak jakaś melodia do mnie przyczepi się 🙂 Za to obydwoje rozmawiamy z małą, już teraz zaczęliśmy mówić po imieniu 🙂 Mam nadzieję, że lekarz dobrze widział...hihihi i nie będzie potem niespodzianki :laugh: