Skocz do zawartości

Witam | Forum o ciąży

Agateczka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Madziurka twój dzidziuś chce poprostu żeby się jego mama na niego patrzyła przez usg non stop 🙂

Targiel juz planujesz takie zmiany w związku z pracą? myślę że takie decyzje warto podjąć jak dzidziuś bedzie z nami i będziemy widzieć czy możemy już podjąć pracę czy się min opiekować. Choć ja jestem zdania , że kobieta powinna pracować to na dzień dzisiejszy wszystko bym rzuciła dla dziecka 🙂 ale po doświadczeniu moich koleżanek , każda chce wrócić do pracy by oderwać się od pieluszek ...

Ja mam dość dobre stanowisko, dobrą pensję i zabezpieczenie mojej posady po porodzie. Wiem jednak że dużo dziewczyn tak nie ma i uważam że urlop powinien być jak najdłuższy i 100% płatny, bo nie każdego stać na niańkę czy nie ma w pobliżu żłobków itp , a dzieci kosztują ...

a luteinę myślę Natalia24 że twoja mama zażywała pewnie ze względu na wiek, bo po 35roku już się podchodzi z większą troską. Choć moja mama urodziła wszystkie dzieci po 30 i jesteśmy zdrowi jak ryby 😁 ale ja też mino dobrych wyników łykałam do 15tyg Duphston, on związany jest z progesteronem i pomaga utrzymać ciążę. Na początku nie chciałam łykać a potem bałam się go odstawić 😁

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej, właśnie wróciłam z USG. Maluch jest na 100% mężczyzną, ma zdrowe serce, główkę, brzuch, ręce, nogi, nawet przez chwilę się udało zobaczyć twarz w 3D i rozszczepu podniebienia nie ma 🙂 Jestem spokojniejsza i zadowolona z wyników bardzo 🙂

• Mamusia
hej dziewczynki, ja miałam dziś spotkanie z moją położną (midwife)
zazwyczaj sprawdza wtedy cisnienie krwi, mocz - papierkiem lakmusowym, który wykrywa bakterie, wysokośc macicy i słuchamy serduszka takim przyrządem (jak mikrofon ze słuchawką)
wszytsko ok, miała tez moje badania krwi ze szpitala i mowiła że wszystko w normie, nie ma powodów do zmartwien 😉
oby tak dalej...
jak tam wasze zachcianki? unormowały się? czy wciąz macie ochotę na mix słodko kwaśny?

• Mamusia
zelazna super że z maluchem wszystko dobrze, słowa od lekarza \"maluch rozwija się prawidłowo nie mam żadnych zastrzeżeń\" bezcenne 🙂

black_orchid drobne zachcianki już chyba mineły teraz jest apetyt na wszystkoooo słodkie słone kwaśne nie ma znaczenia 🙂 naprawdę mogłabym jeść cały dzień oczywiście nie robie tego staram się jeść zdrowo i w odpowiednich ilościach ale mam apetyt na wszystko co pokazują w reklamach i w programach o gotowaniu 🙂

moje ostatnie dolegliwości to bóle biodra ostatnio ledwo co chodziłam tak bolało, ale to podobno na tym etapie normalne jak pójde do lekarza to zapytam 🙂
a z takich dolegliwości które mam od początku ciązy to zatkane uszy czy którejś z was też zatykają się uszy?? bo mi prawie codziennie trwa to od 1 do 2 godzin w różnych godzinach ciśnienie mam w normie więc nie wiem

• Mamusia
Jeżeli chodzi o pracę, nie wiem kiedy będę chciała wrócić wiem jedno nie będzie to na pewno 27 sierpnia czy jakoś tak miałby mi się skończyć urlop MACIERZYŃSKI.Zamierzam posiedzieć w domu jakiś czas, a potem poszukać pracy. Najbardziej pasowałaby mi apteka z cyklem 12h. dzięki temu kilka dni w tyg. była bym cały dzień z małą 🙂

Lecę na wyprzedaż w CIUSZKACH, bo dziś środa, czyli wszystko za 1 zł 😉 może coś znajdę ciekawego, powiem Wam, że jej szafa coraz większa 😉

• Mamusia
Żelazna super wieści 🙂
Dziś jest beznadziejna pogoda, mój organizm reaguje źle na takie warunki, już czuję niby ból w głowie... a może to zatoki... oj... Dzisiaj postanowiłam więc nie iść do pracy 🙂 popołudniu idę jednak na kontrolę do gin, nie mogę się doczekać jak zobaczę dzidzie 🙂 odebrałam wyniki krwi i wychodzi na to że mam lekką anemię... zobaczymy co powie. A jak wasze wyniki ?

• Mamusia
Hej!
Ja wyniki odbieram dzis i na 15:20 jade do gin,zobaczymy co tam wyszło. Jakos od wczoraj zle sie czuje,boje sie ze znow nawrocily mi sie nerki. Do tego kosc ogonowa nie odpuszcza i pod koniec dnia strasznie mnie boli,chodze wtedy taka zgarbiona jak staruszka ,ledwo sie ruszam 😞 Dzis tez wspomne o tym gin i zobaczymy co powie.

Co do jedzenia to mam tak samo jak kierzkar, po prostu jadłabym wszystko i kwaśne i słodkie, znów straszna ochota na zupy mi tez powrociła. Nastawiałam sie, ze przytyje okolo 12 kg w ciazy,ale chyba bedzie duzo wiecej. Juz mam 8-9 kg na plusie. W sumie nie widac,ze tyle juz przytyłam, no ale waga nie kłamie. Chyba wszystko idzie mi w tyłek i biodra no i brzuch. A nie objadam sie,mysle,ze jem normalnie tak jak powinnam. Niestety dzis cała noc np. nie przespałam bo strasznie \"rwały\" mnie nogi. Zaczynaja powoli robic mi sie obrzeki na kostkach i łydkach. Pewnie beda zylaki 😞 Ale na szczescie moja malutka szaleje w brzuszku,wiec wiem,ze wszystko z nia w porzadku. Wczoraj w szkole rodzenia połozona powiedziała,że w tych tygodniach ciazy ktorych jestesmy kobieta ciezarna pdczuwa ok.90 ruchow dziecka w ciagu dnia 🙂 U mnie by sie zgadzało,bo mała kręci sie non stop. Pozniej oczywiscie bedzie sie to zmniejszalo,ale za to bedą ruchy bardziej bolesne.

Zelazna super ze z synkiem wszystko dobrze, to najwazniejsze 🙂 Wszystkie marcowe maluchy urodza się całe i zdrowe 🙂

Targiel u mnie tez juz szafa sie bardzo zapelnila ubrankami dla córci,zaczynam sie zastanawiac,czy nie mam ich juz za duzo,jak narazie przewaza u mnie rozmiar 62 i chyab przesadzilam,bo mam juz za duzo tych ciuszkow.Co do lumpeksu,bylam wczoraj,ale kurcze u mnie w miescie to sie oni cenią,wydalam 65zl, fakt ze kupilam calkiem sporo,ale zeby znalezc cos za 1 zł to cięzko.Maja ceny nawet po 15,20zl za jakis pajacyk itp wystarczy ze ma kubusia puchatka lub cos innego fajnego i juz cena do gory :/

Trzymajcie sie zdrowo, bo pogoda okropna 😞

• Mamusia
Hejka dziewczyny, byłam wczoraj u lekarza wszystko ok tylko mam więcej odpoczywać i dostałam syrop na ten kaszel. Powiedziała mi też żebym nawilżała powietrze bo przez to mam suchość w gardle i powstaje ten kaszel i katar. Powiedzcie mi czy miałyście jakieś omdlenia w ciąży? Bo dziś poszłam pieszo do laboratorium (1,5km) oddałam krew, mocz w piątek będę miała wyniki no i jak wracałam to skręciłam do sklepu bo miałam ochotę na pączki (u mnie z tymi zachciankami to non stop kwaśne i słodkie) no i czekałam w kolejce, zrobiło mi się czarno i zemdlałam. Nigdy mi się tak nie działo . Niedawno w kościele też mi się tak zrobiło i już do kościoła nie chodzę:/

zelazna to fantastycznie że z synkiem wszystko dobrze 🙂 to najważniejsze

Targiel też bym poszła ale do najniższego ciucholandu mam 10 km i autem nie mogę jeździć bo mogę zasłabnąć no i jestem zdana na męża. Ale w sumie jeszcze nie znam płci więc mam nadzieję że się dowiem 13.11 w końcu 🙂

Natalia24 Wagą się nie przejmuj. Ja przytyłam już 7kg więc na pewno dojdę do 15-18kg na plusie przy końcówce ciąży. Zrzucimy szybko bo przy maluchu mnóstwo roboty

• Mamusia
U mnie po badaniu wszystko ok. Szyjka macicy w normie, macica wysoko i dzidzia ruchliwa, bo od aparatu ktg uciekała jak szalona 🙂 Ale niestety muszę przełożyć usg połówkowe, bo mój ulubiony lekarz od usg wyjeżdża i wraca pod koniec miesiąca, ale 26 listopada jestem pierwsza w kolejce 🙂 Maleństwo wariuje mi tam trochę i bardzo zaborcze o mamę, bo jak się tata przytuli do brzucha to szaleje 🙂
Natalia24 ja mam okropne skurcze w łydkach i ginekolog kazał mi jeść dużo potasu, także pomidory i jeszcze raz pomidory. W sumie nawet pomaga. Przypisała mi jakiś preparat przeciw-żylakowy jak coś to spytaj swojego lekarza podobno bezpieczny dla kobiet w ciąży. Coś na A, ale nie mogę znaleźć karteczki 🙂

• Mamusia
dziewczyny z uk czy wasza midwife wspominała wam o szczepionce na grypę i na whopping cough (koklusz)?
na grypę można się poddac teraz, a na koklusz dopiero po 28 tc (ma to uchronic dzidzie na pierwsze tyg zycia, w 3 mc życia dzidzi podaje sie jeszcze raz)
ja chyba się zdecyduję.
a dzieweczyny w polsce, macie tez coś takiego, jak szczepionki dla ciezarnych?

• Mamusia
black_orchid Ja nie mam pojęcia czy jest coś takiego, przynajmniej ja nie miałam żadnych szczepień. Od grypy można się zaszczepić na własną rękę.

A teraz z innej beczki, właśnie zrobiłam świetne, zdrowe ciasteczka owsiane i chce powiedzieć że są przepyszne więc gdybyście miały ochotę sobie zrobić to tutaj przepis od ewy wachowicz mniam 😁 Tylko troszkę zmodyfikowałam przepis bo zamiast kandyzowanej skórki dałam kawałki gorzkiej czekolady (mamy dodatkowy magnez). Pychota polecam 🙂

• Mamusia
Jeśli chodzi o anemię, to niewielka anemia jest fizjologiczna w ciąży, pewnie jakieś preparaty żelaza dostaniesz, a jeśli tylko na granicy, to nawet nie 🙂 myślę, że nie ma się czym martwić 🙂
Na skurcze i drżenia mięśniowe biorę magez z potasem właśnie, dodatkowo do femibion natal 2 i przy tym zestawieniu prawie całkiem ustały skurcze mięśni czy drżenie powiek.
Miałam problem ze skórą na ramionach, później na biodrach trochę też - strasznie mnie swędziała, zaczęła sie łuszczyć. Przestałam się myc zwykłym mydłem, przeszłam na Białego Jelenia w płynie i oliwkę pod prysznic. A po kąpieli używam na te miejsca krem emolium. Po paru dniach się zmniejszyło a teraz jest już całkiem ok, nawet lepiej niż przed ciążą 🙂
Co do bólu kości to mnie pobolewa spojenie łonowe, nie jest to jakieś silne, ale tak, jakbym sie uderzyła w krocze kilka dni temu. Może to być przez to, że w ciąży się rozluźniają więzadła, ciało się zmienia, środek ciężkości przesuwa, no i dodatkowe 7 kilo też nie jest bez winy 🙂 Myślę, że jak samo jest z innymi bólami kości czy stawów niestety.. Tak jak z wymiotami, niektóre mają, inne nie, wszystko jest wariantem normy w ciąży 😁
Odnośnie szczepień, nic mi nie proponowała moja ginekolog.

• Mamusia
Wróciłam od lekarza. Lekarka powiedziała, że ta lekka anemia jest bardzo częsta na tym etapie ciąży i zaleciła łykać żelazo 🙂
ogólnie dziś badała mnie bardzo szczegółowo, sprawdzała wielkość i położenie macicy oraz szyjkę. Musiała sprawdzić przez usg dopochwowe tą szyjkę i jest wszystko ok. Uśmiałam się bo taka duża główka była wtedy widoczna mojej dzidzi. Mała oczywiście raczyła ułożyć się do góry nogami a tą swoją główkę wtuliła w swój brzuszek i była takim kłębuszkiem, że tylko pani sprawdziła jej serduszko, wątrobę itp, ale fotki przez to jej ułożenie nie dostałam 😞 a powtarzałam Małej , tłumaczyłam że będą zdjęcia i żeby się przygotowała i ładnie ułożyła, kurczę muszę popracować nad tym 😁 😎

mi dziś ponownie lekarka powiedziała żebym się nie szczepiła przeciw grypie... Jaki lekarz taka opinia, ale w takim razie ja postaram się przetrzymać jakoś ten zimowy okres bez wspomagaczy .. 🙂 miłego wieczorku

• Mamusia
Hej!
No ja tez juz po wizycie.Wyniki krwi dobre,ale mocz dalej tragedia. Dalej mam pełno bakterii i teraz doszły jeszcze drozdze :/ Antybiotyk nic nie dał 😞 jestem juz zmeczona tym calym leczeniem.Lecze to od poczatku ciazy i juz przestałam wierzyc,że wylecze to do porodu 😞 Moja gin mnie zbadala i szyjka i macica sa w porzadku,no ale niestety te bakterie. A ze wzgledu,ze ja mam problemy z nerkami i w ciazy mialam juz 2 ataki kolki nerkowej to powinnam jak najszybciej wyleczyc te bakterie bo one moga spowodowac odmiedniczne zapalenie nerek.A zapalenie nerek w ciązy to tragedia. No coz,dostalam znow antybiotyk,ale jakies globulki dopochowowe i przepisala zapobiegawczo tez mojemu narzeczonemu jakis antybiotyk,ze wzgledu,ze nadal jeszcze wspolzyjemy. 5 grudnia znow wizyta i zobaczymy czy cos sie ruszylo. Teraz USG nie mialam robionego,bo 2 tyg temu mialam polowkowe,sluchalam wlasnie tylko serduszka takim aparatem. 5 grudnia za to bede miala USG takie tylko dla mnie i mojego narzeczonego.Tylko w 3d/4d duzo nagramy na plytke duzo zdjec,glownie nastawienie na obraz buzki itp, bo do szczegolnego badania to Pani doktor pwoiedziala,ze ona potrzebuje po 30 tygodniu ciazy, a ze za miesiac bedzie dopiero 26 tc, a ja się uparłam,że chce juz moją malutka zobaczyć to zrobimy tylko dla nas, co ebdziemy chcieli zobaczyc to nam bedzie pokazywac itp fajnie,wlasnie cos takiego bardzo chcialam 😁

Zapytalam o te bole kosci ogonowej, to pwoeidziala,ze u szczuplych kobiet jest to w ciazy czesta przypadlosc i nie da sie jej uniknac, spowodowane jest rozszerzaniem sie macicy i przez to kosc ogonowa sie rozrasta.
No i popytalam o te moje obrzeki i \\\\\\\\\"rwanie\\\\\\\\\" nog. Powiedziala,ze jesli to wystepuje tylko pod wieczor i po nocy znika to jest ok,ale jesli by sie utrzymywalo przez nastepny dzien,szczegolnie obrzęki to mam sie natychmiast zglosic do nich do kliniki zrobia mi badania,bo moze to byc problem z krzepliwoscia krwi, zatory itp U mnie po nocy znika obrzek,wiec narazie odetchnelam.
I tak jak Annagor mi pisalas,ze w razie skurczy brać cos na A, to mi własnie napisala gin,ze jakis aspargin,czy cos takiego,ale to jesli pojawia sie kurcze,a narazie ich nie mam.Miałam tylko jakos w 7 tc ale pozniej ustały.

No i bylam wazona... 9 kg na plusie. Połozna,która tam zawsze przed wizyta waży i mierzy cisnienie pacjentkom,sama do mnie powiedziala : o prosze juz Pani sporo przytyła. ja sobie mysle nooo dzięki hehe 😜

ok, troszke sie rozpisalam :P a niedlugo dodam jakies zdjecia brzuszka 🙂

• Mamusia
Witajcie 🙂 Cieszę się bardzo, że u każdej z was wszystko w porządku i maleństwa prawidłowo się rozwijają 🙂 . Ja również jestem po wizycie lekarskiej . Byłam wczoraj u endokrynologa ale ponieważ jest również ginekologiem , wykorzystałam go aby podejrzeć maleństwo . Mój partner miał wczoraj urodzinki i miał przyjemność towarzyszyć mi po raz pierwszy na USG. To było cudowne przeżycie , jak lekarz starał się nas uspokoić , że wszystko jest w porządku 🙂 Dzidzia machała do nas rączkami , hehe 😁 Lekarz stwierdził , że macica jest ułożona wysoko i maleństwo się ukrywa ale na czas obecny pomiędzy nóżkami raczej nic nie widzi 😜 więc chyba będzie córeczka 😁 w poniedziałek wizyta u lekarza prowadzącego i dokładne USG połówkowe, więc być może potwierdzi ... Jestem naprawdę szczęśliwa 😉 Mam 6 kg już do przodu i nawet doszło już mi kilka rozstępów , mimo że smaruje się codziennie oliwką dla dzieci .. ale słodkie kopniaczki to wszystko rekompensuje 🙂

• Mamusia
Asieczeq22 to widze,że super wiesci u Ciebie 🙂 i szykuje sie córeczka 🙂 super, to tak ja u mnie :p dziewczynki sa kochane,choc ja nastawiona byłam bardziej na chłopca,mimo wszystko strasznie sie ciesze,że będzie córcia 🙂

A gdzie pojawiły sie u Ciebie rozstepy?juz na brzuchu?

• Mamusia
Wy juz po wizytach u lekarza a ja idę za 2 tygodnie i już nie mogę się do czekać , wizyty co 4 tygodnie to zdecydowanie za długo 🙂 juz panikuję czy wszystko jest ok czy nic się zmieniło od ostatniej wizyty, od 3 dni odczuwam silne ruchy maluszka szczególnie wieczorem gdy panuje cisza w domu a ja zamierzam iść spac wtedy mała urządza sobie gimnastyke mój brzuch podnosi się z każdej strony czasem to boli ale nie ma tragedi bardziej się zastanawiam czy te ruchy nie są za intensywne,co wy na to?? może momentami ma po prostu czkawke a ja panikuję 🙂

• Mamusia
Mnie też parę razy kopnął tak mocno, że aż zabolało, mimo, że mam łożysko na przedniej ścianie macicy, a wtedy podobno słabiej odczuwa się ruchy. Dziś o 2 nad ranem nawet mnie obudził swoim kopnięciem 🙂 Moja koleżanka kiedyś dostała od swojego synka tak mocno w przeponę, że myślała, że ma zawał serca 😁 Myślę więc, że póki nie jest to coś bardzo niepokojącego to jest wariantem normy 🙂 Mój maluch też wieczorem jest najbardziej aktywny, i też zauważyłam, że uwypukla się brzuch jak mocniej uderzy 🙂

• Mamusia
dziewczyny mój mały piłkarz też jest bardzo aktywny. i tez czasami się zastanawiam czy te kopniaki nie są zbyt intensywne. fakt faktem teraz dzidzia ma na tyle dużo miejsca zeby sobie pofikac, z czasem ruchy bedą mniejsze, dziecko bedzie się raczej wiło jak wąż (co bedziemy mogły zauważyc jako góry i doliny na brzuchu).

ja idę jeszcze 2 dni do pracy, a potem mam krótki urlop, jade z mezem i znajomymi do Londynu na 3 dni, później z dzidzą było by o wiele trudniej. przyda mi się porządny odpoczynek. tutaj w anglii nie ma czegoś takiego że dostajesz L4 na zawołanie (tylko w poważnych sytuacjach, ale to też zależy od firmy w jakiej się mpracuje). przeważnie pracuje się tu prawie do samego końca. ja odchodzę okolo 4 tyg przed terminem. a przed macierzyńskim wybieram jeszcze mój pozostały 2 tygodniowy urlop.

• Mamusia
Odpowiadając na wcześniejsze pytanie dotyczące rozstępów - to tak niestety są one na brzuchu , bądź co bądź są to 4 ale mój ukochany twierdzi że się powiększają . To jest tak , że albo ma się do tego przypadłość albo nie. Jak już byłam nastolatką i co jakiś czas chudłam i tyłam - problemy z hormonami tarczycy, to od tamtego czasu już mam na nogach rozstępy więc to było do przewidzenia że znów się pojawią. Na początku , roniłam kilka łez z tego powodu, ale najwidoczniej muszę się z tym już pogodzić. Jak wstawię zdjęcie w dział "nasze brzuszki" to zobaczycie że trudno ich nie zobaczyć ... Oczywiście dalej używam rano i wieczorem oliwki dla dzieci - bądź co bądź - nie wiadomo jak by było gdybym i nawet z tej oliwki nie korzystała.
Czy wy też od czasu do czasu budzicie się spuchnięte ? Dziś rano musiałam zdejmować siłą pierścionki . Moje stopy i dłonie wyglądają strasznie. Śmiałam się do lustra , że wyglądam jak Shrek - tylko pomalować mnie na zielono 😁

• Mamusia
Asieczeq będziemy teraz puchnąc na pewno 🙂 inne wcześniej inne później. Ja czuję po stopach że jes coś na rzeczy, u rąk nie zauważyłam nic niepokojącego.Ale pamiętam moja koleżankę , która od 4msc nosiła obrączkę na łancuszku bo pierwsze gdzie jej poszło to w rączki i nóżki , ale jak proporcje na brzuszku się zwiększyły to nikt tego nie zauważał .
Rozstępy u niektórych dziewczyn są u niektórych nie. Minusik ciąży , ale te słodkie kopniaczki bobasów nam je zrekompensują .

Dziewczynki, szukam ciuszków po necie i napotkałam sie na fajną stronę, na której polecają firmy odzieżowe dla dzidziusiów http://www.wyprawkabobasa.blogspot.com/ . Zawsze można zerknąc na ich asortyment, niektóre ciuszki (np. Sofia) są boskie, choc większość firm niestety szaleje z ceną 🤢