Skocz do zawartości

czerwcowe Maleństwa 2013:) | Forum o ciąży

MartaMartaMarta

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny a bierzecie jeszcze kwas foliowy po 13 tyg.?Kiedy przestać go brać?I od kiedy zaczynacie brać witaminy jakieś? Mi lek. na ostatniej wizycie pow. że jak biorę kwas to dobrze, a witamin nie trzeba jeszcze, ale to było chyba w 11 tyg. a już kończy się 13.

• Odpowiedzi 6,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
magdad86 napisał(a):
Dziewczyny a bierzecie jeszcze kwas foliowy po 13 tyg.?Kiedy przestać go brać?I od kiedy zaczynacie brać witaminy jakieś? Mi lek. na ostatniej wizycie pow. że jak biorę kwas to dobrze, a witamin nie trzeba jeszcze, ale to było chyba w 11 tyg. a już kończy się 13.
Ja od początku ciąży, od kiedy się dowiedziałam t.j. w 7tygodniu biorę witaminy PREGNA PLUS i mam je brać do końca z tego, co mówił mi lekarz. Podobno najlepiej jeszcze pół roku przed planowanym zajściem w ciążę brać tego typu witaminy z kwasem foliowym. Ja niestety o tym nie wiedziałam, ale myślę, że i odpowiednia dieta może zastąpić niektóre witaminy w tabletkach.

• Mamusia
Kerry napisał(a):
hania83 napisał(a):
Dziewczynya a jak robiłyście badania prenatalne to tylko USG czy także test PAPPA z krwi? Mi prawdopodobieństwo chorób genetycznych spadło wielokrotnie po badaniu USG także test na krew sobie odpusciłam. Wyniki USG są w 80% pewne, natomiast krew daje 90% tej pewności. Tak mi powiedział lekarz.

Ja mam za 2 tygodnie genetyczne. Najpierw usg, potem krew.
test Pappa jest dobrowolny i kosztuje 140 zł. Pomimo braku w rodzinie jakichkolwiek chorób genetycznych, wolę mieć pewność 🙂Ja też mogłam zrobić krew-koszt 160zł, jednak 80% pewności mi starczy 🙂a tą kwotę wydałam na USG 4D wraz z nagraniem na płytę 🙂

• Mamusia
Kończę powoli femibion 1 i w przyszłym tyg. zacznę femibion 2, tylko zapomniałam zapytać co z kwasem foliowym..
Jak byłam miesiąc temu to lekarz mówił, że już niedługo kończymy z kwas, a teraz chyba oboje o tym zapomnieliśmy, wezmę chyba opakowanie o końca mam jeszcze pare szt.

• Mamusia
Wy też tak macie, że w tym rugim trymestrze jakby wszelkie uciążliwe objawy ciąży ustały? mam na myśli to, że jakoś to podbrzusze mnie mniej pobolewa albo wcale, lepiej sypiam, mniej korzystam z WC, zaparcia minęły...czy tak ma być?Jakoś ogólnie czuję się lepiej, choć i wcześniej nie było tak źle ,bo wymiotów to w ogóle nie miałam.

• Mamusia
hania83 napisał(a):
Wy też tak macie, że w tym rugim trymestrze jakby wszelkie uciążliwe objawy ciąży ustały? mam na myśli to, że jakoś to podbrzusze mnie mniej pobolewa albo wcale, lepiej sypiam, mniej korzystam z WC, zaparcia minęły...czy tak ma być?Jakoś ogólnie czuję się lepiej, choć i wcześniej nie było tak źle ,bo wymiotów to w ogóle nie miałam.

Ja tak mam aż mi tak dziwnie jakoś, tylko jak się zmacham to mi powietrza brakuje :P a tak zero mdłości, bóli brzucha dziwnego napięcia w dole brzucha. 🙂 Po prostu możemy zacząć się cieszyć naszą ciążą 🙂

• Mamusia
cimyszka napisał(a):
hania83 napisał(a):

Ja tak mam aż mi tak dziwnie jakoś, tylko jak się zmacham to mi powietrza brakuje :P a tak zero mdłości, bóli brzucha dziwnego napięcia w dole brzucha. 🙂 Po prostu możemy zacząć się cieszyć naszą ciążą 🙂

Na to wygląda, że możemy się faktycznie zacząć ciezyć tym odmiennym stanem 🙂Ja teraz tylko czekam aż poczuję ruchy szkraba, wtedy będę spokojniejsza. A tak to myślę tylko, czy wszystko z nim w porządku. I czekam do kolejnego USG, dopiero 12.12 ehh

• Mamusia
BLUE moja córka jest przeszczęśliwa, nie może się doczekać kiedy będzie już na świecie. Jak jesteśmy gdzieś w sklepie to ona pierwsze kroki kieruje do działu z niemowlęcymi ubrankami. Cieszy się bardzo. Jak wymiotowałam, czy mdliło mnie okrutnie to herbatkę mi parzyła, owoce obierała. Także chyba będzie cudownie 🙂

• Mamusia
cimyszka napisał(a):
BLUE moja córka jest przeszczęśliwa, nie może się doczekać kiedy będzie już na świecie. Jak jesteśmy gdzieś w sklepie to ona pierwsze kroki kieruje do działu z niemowlęcymi ubrankami. Cieszy się bardzo. Jak wymiotowałam, czy mdliło mnie okrutnie to herbatkę mi parzyła, owoce obierała. Także chyba będzie cudownie 🙂

Tylko pozazdrościć trzeba mieć nadzieję, że szybko zdania nie zmieni 🙂 jestem jedynaczką, więc wiem co znaczy samotność, ale i też zazdrość o mamę 😉 moja córka też ma bzika na pkt. dzieci, ale nie mam pojęcia jak zareaguje jak naprawdę "ktoś" zamieszka u nas w domu. Do brzucha tak ładnie mówi "dzidzia niu niu" i głaszcze, całuje, ale i tak do końca tego nie rozumie jeszcze.

• Mamusia
Ja dzisiaj byłam u lekarza i wszystko jest ok, wyniki się jemu podobają, nie przytyłam ani 1kg, schudłam 300g, zastanawiam się czy to dobrze?! :/
A ogólnie to zapytałam jego czy mam brać kwas foliowy, to powiedział, że tak (ale nie wiem do kiedy, bo wyjeżdżam i dopiero nast. wizyta w styczniu) no i nie wiem co z tymi witaminami czy je brać czy nie, on nic nie powiedział, doradźcie?! ;]
A w sumie myślę co mi szkodzi brać to i to lada dzień, tylko nie wiem czy jedno z drugim można brać jednocześnie kwas foliowy i prenatal? ;]
CO MYŚLICIE DZIEWUSZKI??? ;]

• Mamusia
magdad86 napisał(a):
Ja dzisiaj byłam u lekarza i wszystko jest ok, wyniki się jemu podobają, nie przytyłam ani 1kg, schudłam 300g, zastanawiam się czy to dobrze?! :/
A ogólnie to zapytałam jego czy mam brać kwas foliowy, to powiedział, że tak (ale nie wiem do kiedy, bo wyjeżdżam i dopiero nast. wizyta w styczniu) no i nie wiem co z tymi witaminami czy je brać czy nie, on nic nie powiedział, doradźcie?! ;]
A w sumie myślę co mi szkodzi brać to i to lada dzień, tylko nie wiem czy jedno z drugim można brać jednocześnie kwas foliowy i prenatal? ;]
CO MYŚLICIE DZIEWUSZKI??? ;]

Mi lekarka już od dawna kazała brać witaminy, więc Ty tym bardziej już możesz 🙂 to już prawie 14tydź. czyli II trym. bierz same witaminy jeśli już mają kwas foliowy.

• Mamusia
Mi także dolegliwości ustąpiły, nie mam mdłości ani obolałych piersi, najważniejsze,że prawie wszystko mogę już jeść 🙂 Niestety w nocy zawsze muszę wstać i iśc do łazienki się załatwić 🙂

Co do brania kwasu i np femibionu 2 , femibion już zawiera kwas foliowy, także nie ma potrzeby brania tego i tego 🙂 Ja biorę femibion od ok 8 tc, wcześniej i przed ciążą brałam kw.foliowy i witaminę B