Skocz do zawartości

lipiec 2013 :)))) | Forum o ciąży

happywife

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
wiem ostatnio mialam podobna sytuacje ale odwrotna umowilam sie na szczepienie z coreczka bo miala je miec w 18 miesiacu ale chorowala i juz 2 miesiace ma poslizgu umowila nas na 15.00 ja poszlam do pracy maz pojechal i na miejscu co okazalo sie ze nie przyjma zdrowych bo za duzo chorych ale mogli zadzwonic do tych zdrowych i odwolac wizyte ..a nie ze maz specjalnie coreczke budzil zeby jechac ja zasczepic i pocalowal klamke .. a restz einformacji dostal na czesci dla chorych

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Spokojnie bol plecow moze byc a nie musi spowodowany powiekszajaca sie macica pociesze cie ze dzis akurat tez mam takie bole krzyzy 🙂 a w 8 miersiacu mialam tak silne bo mala naciskala na rwę kulszowa ze na 1,2,3, maz mnie podnosil z lozka .. tak plakalam z bolu.. no i przy porodzie mialam bole krzyzowe niestety..

• Mamusia
Hej udało mi się wejść na moje stare konto. Miło ze nas tu tyle jest. We wtorek mam wizyte u gin troszke sie boje bo gin powiedzial na pierwszej wizycie ze druga ciaza bedzie ciezka a ja juz w pierwszej mialam problemy takze sie boje. Usg kolejne bede miala 21 stycznia juz niemoge sie doczekac. A wy dziewczyny jak sie czujecie bo mnie rano mecza okropne mdlosci ale nie wumiotuje i caly czas jestem glodna. Jestem miłosniczka kuchni i uwielbiam gotowac takze czasami sobie dogadzam. W pierwszej ciazy przytylam tylko 10 kilo i mam nadzieje ze w tej tez duzo nie przytyje.

• Mamusia
Powiem ci w ten sposób kąpiel w wannie nie jest wskazana w ciąży ponieważ gorąca woda powoduje skurcze jeżeli masz w domu prysznic to kąp się pod prysznicem natomiast jeżeli masz w domu tylko wannę tak jak ja to nalej sobie tylko tyle wody byś na klenczonco ledwo dotykał pupa wody i woda musi być średnia nie za ciepła i kąpiel powinna być szybka. Tak mi polecił mój gin w pierwszej ciąży.

• Mamusia
Meg_i24 napisał(a):
Powiem ci w ten sposób kąpiel w wannie nie jest wskazana w ciąży ponieważ gorąca woda powoduje skurcze jeżeli masz w domu prysznic to kąp się pod prysznicem natomiast jeżeli masz w domu tylko wannę tak jak ja to nalej sobie tylko tyle wody byś na klenczonco ledwo dotykał pupa wody i woda musi być średnia nie za ciepła i kąpiel powinna być szybka. Tak mi polecił mój gin w pierwszej ciąży.

Racja!
poźniej, jak już się bedzie w odpowiednim tyg (36-40) do rodzenia można sobie pozwolić na fajne kąpiele 😁

• Mamusia
oj tak co do kapieli zgadzam sie jas pod koniec ciazy chcialam wziasc sobie prysznic ale stwierdzilam ze jednak dluga kompiel bo zaslozylam a zreszta byly walentynki chcialam sie troszke odprezyc ..heh skonczylo sie tak ze wolalam meza nie moglam wstac z wody mialam takie skurcze..maz po mogl no io dziewczyny trafilam na porodowke .. 🙂 mala urodzilam 00:10 wiec juz 15.02 🙂 ale mezowi zrobilam niespodzianke na walentynki spedzil ja ze mna w szpitalu ...na porodowce 😉

• Mamusia
Dziewczyny ratunku . Kaszel coraz gorszy , nocami duszę się , straszny katar i jeszcze gorsze samopoczucie . Już tydzień to trwa . Pije syrop PRENATAL ale nic nie daję ... Już nie wiem co robić . Boję się że zaszkodzi to dziecku ... Znacie jeszcze jakieś metody na kaszel ?

• Mamusia
Dziewczyny ! Choroba nie stępuje . Skończyłam już pić syrop Prenatal i nic .

Pani w apcete dała mi syrop Malia Kaszel - homeopatyczny . Czy któraś z Was go brała ?
Na ulotce pisze że ze względu na brak badań i informacji na ten temat nie zaleca się przyjmowania tego syropu w ciązy

• Mamusia
ola1208 napisał(a):
Dziewczyny ! Choroba nie stępuje . Skończyłam już pić syrop Prenatal i nic .

Pani w apcete dała mi syrop Malia Kaszel - homeopatyczny . Czy któraś z Was go brała ?
Na ulotce pisze że ze względu na brak badań i informacji na ten temat nie zaleca się przyjmowania tego syropu w ciązy

Idź do swojego ginekologa, albo zadzwoń do niego
Może po prostu potrzebujesz antybiotyku.
Musisz się z nim skonsultować.

• Mamusia
Witajcie !!!

Jestem tu po raz pierwszy, więc się przedstawię na początek ... Forum mnie bardzo zainteresowało, ponieważ mam ochotę porozmawiać z kobietami, które też są w ciąży, co więcej ... mają termin na lipiec :-)

Jestem w 13 tygodniu i 5 dniu ciąży ... we wtorek kończymy równo 14 tygodni. W ubiegły wtorek mieliśmy badania prenatalne i usg. Wdziałam jak nasz maluszek się kręci, macha rączkami i nóżkami :-) ... usłyszeć bicie serduszka maleństwa to też coś niesamowitego - to moja pierwsza ciąża. Wszystko jest dobrze, dziecko zdrowe :-) . Lekarz określił już płeć dziecka, będzie to chłopiec :-) niby na 60 % ale dodał, że raczej się już nie wchłonie to co ma między nogami ;-). Termin porodu mamy na 16 lipca 2013 roku.

Od początku ciąży czułam się inaczej - po prostu wiedziałam, że coś się dzieje. Jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży ( mogłam tylko przypuszczać, bo z mężem staraliśmy się o dziecko ) miałam ogromną ochotę na kiszone ogórki, kapustę i wszystko co kwaśne :-)
Od 6 tygodnia ciąży zaczęły mi przeszkadzać niektóre zapachy, na początku głownie chemia ( ale mogłam w miarę normalnie funkcjonować ). Później doszły zapachy jedzenia, które czasem mi przeszkadzały i wiedziałam już, że czegoś nie zjem. Początkowo nie miałam również apetytu. Mdłości nie miałam, wymiotów też nie - ufff ... mam nadzieję, że już mnie to nie spotka ;-)
Zapachy nadal mnie drażnią - może nie na tyle by nie ugotować obiadu, ale do Centrum Handlowego wiem, że się nie wybiorę :-) - jak myślicie, wrażliwość na zapachy w ciąży przechodzi ????

Od kilku dni jestem przeziębiona, leżę w łóżku ... mam nadzieję, że szybko przejdzie. Zaczęło się od suchości w gardle ... później katar, pobolewanie gardła i kaszel ... teraz obecnie został mi tylko katar, ale czuje, że już powoli zaczyna mijać. Nic nie brałam ... bo też nie było tak źle, lekarz m powiedział, że to zwykłe przeziębienie i bym lepiej nie brała na to leków.

To chyba tyle jak na początek :-)

Pozdrawiam !

• Mamusia
Pauli napisał(a):
Witajcie !!!

Jestem tu po raz pierwszy, więc się przedstawię na początek ... Forum mnie bardzo zainteresowało, ponieważ mam ochotę porozmawiać z kobietami, które też są w ciąży, co więcej ... mają termin na lipiec :-)

Jestem w 13 tygodniu i 5 dniu ciąży ... we wtorek kończymy równo 14 tygodni. W ubiegły wtorek mieliśmy badania prenatalne i usg. Wdziałam jak nasz maluszek się kręci, macha rączkami i nóżkami :-) ... usłyszeć bicie serduszka maleństwa to też coś niesamowitego - to moja pierwsza ciąża. Wszystko jest dobrze, dziecko zdrowe :-) . Lekarz określił już płeć dziecka, będzie to chłopiec :-) niby na 60 % ale dodał, że raczej się już nie wchłonie to co ma między nogami ;-). Termin porodu mamy na 16 lipca 2013 roku.

Od początku ciąży czułam się inaczej - po prostu wiedziałam, że coś się dzieje. Jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży ( mogłam tylko przypuszczać, bo z mężem staraliśmy się o dziecko ) miałam ogromną ochotę na kiszone ogórki, kapustę i wszystko co kwaśne :-)
Od 6 tygodnia ciąży zaczęły mi przeszkadzać niektóre zapachy, na początku głownie chemia ( ale mogłam w miarę normalnie funkcjonować ). Później doszły zapachy jedzenia, które czasem mi przeszkadzały i wiedziałam już, że czegoś nie zjem. Początkowo nie miałam również apetytu. Mdłości nie miałam, wymiotów też nie - ufff ... mam nadzieję, że już mnie to nie spotka ;-)
Zapachy nadal mnie drażnią - może nie na tyle by nie ugotować obiadu, ale do Centrum Handlowego wiem, że się nie wybiorę :-) - jak myślicie, wrażliwość na zapachy w ciąży przechodzi ????

Od kilku dni jestem przeziębiona, leżę w łóżku ... mam nadzieję, że szybko przejdzie. Zaczęło się od suchości w gardle ... później katar, pobolewanie gardła i kaszel ... teraz obecnie został mi tylko katar, ale czuje, że już powoli zaczyna mijać. Nic nie brałam ... bo też nie było tak źle, lekarz m powiedział, że to zwykłe przeziębienie i bym lepiej nie brała na to leków.

To chyba tyle jak na początek :-)

Pozdrawiam !

witaj ..milo nam z edo nas dołaczyłas ja tez niestety mam problemy z zapachami zwlaszcza miesa i chemia.. Wymioty juz od 3 dni ich nie mam uff nareszcie mam nadzieje ze tak zostanie bo schudlam 5 kg .. i od pocdzatku grudnia spedzalam wiekszosc dnia nawet w pracy przy ubikacji modlac sie o nie !!..pomalu malymi kroczkami czuje sie coraz lepiej czasem mam bole glowy i takie jak by skurcze krotkotfwałe ale mam nadziej ze nic groznego.. Jesli chodzi o plec hm.. Gratulacje chlopca ja mam nastepna wizyte na 6 lutego.. ale po drodze 22 stycznia wizyte w szpitalu badania genetyczne z krwi, badanie pappa i prenatalne... wiec moze czegos tam sie dowiem

• Mamusia
Cześć , pozwoliłam sobie zajrzeć do tej wspólnej piaskownicy 😉
Tak na poważnie to chyba warto miec kogos kto wspiera w rozterkach i rozumie to co sie z nami dzieje co nie zawsze się udaje naszym bliskim. Zacznę moze tak jak sie domyslacie jestem w ciązy 🙂 a termin mam na 5 lipca 2013. Jeszcze nie wiem co to będzie choc jakieś przypuszczenia mam 😉
Czytałam poruszany ostatnio temat widać bardzo gorący niczym kotlety mielone 😁
a mianiwicie przeziębienia i inne dolegliwości . hmmm n coż nie bardzo odbiegam od tego tematu ponieważ borykam sie i ja z tym problemem już od grudnia. Tyle ze u mnie pojawilo sie zapalenie oskrzeli co spowodowalo ze musialam 😞( brac antybiotyk. w oskrzelach teraz jest czysto ale kaszel pozostal suchy napadowy meczący i lekarze nie bardzo maja co dac ze wzgledu na ciaze wiec sie mecze. 😞 pozdrawiam wszystkie mniejsze i wieksze brzuszki 😉

• Mamusia
:-) marietta12 w którym tygodniu jesteś ? Przykro, że cierpiałaś na te mniej fajne dolegliwości, ale w 14 tygodniu powinno wszystko wrócić do normy. W takim sensie, że dolegliwości z pierwszego trymestru powinny minąć ... takie jak mdłości, wymioty, senność ... - podobno, przynajmniej tyle wyczytałam w poradnikach i w internecie.

Mi wrażliwość na niektóre zapachy zaczęła się od 6 tygodnia ciąży ... głównie chemia ( jakiś proszek do prania, odświeżacze powietrza - mocne i intensywne zapachy ) ... a mięso hmmm chyba nie tak bardzo, ponieważ obiad jestem w stanie ugotować i zjeść. Bardziej jakaś spalenizna, spalone coś typu mięso czy zapachy fast-food-ów stary olej i takie tam. Mam nadzieję, że to przejdzie ... podobno w 5-6 miesiącu przechodzi, ale wszystkie jesteśmy inne i ciążę również są różne od siebie więc ... możemy tylko czekać.

We wtorek kończymy tak jak już wspomniałam 14 tygodni :-) pierwszy trymestr ! Jestem bardzo zadowolona z tego powodu ! Powoli zaczynam odczuwać przyjemny przypływ pozytywnej energii do życia, której to wcześniej nie miałam - rozwalały mnie huśtawki nastrojów, wiecznie byłam niezadowolona i nie wiedziałam czego chce ... nie umiałam się cieszyć nawet ... a teraz ? Od kilku dni czuję się dobrze, a chwilami nawet bardzo dobrze.

Mdłości i wymiotów nie miałam - całe szczęście uff bo bardzo się tego bałam ... i szczerze mówiąc nadal się boję, że mogą się pojawić ... ale jak tak czytam, to już nie powinny. Chociaż istnieją wyjątki w internecie, co mają wymioty i mdłości dopiero w 14 tygodniu ciąży - więc nie wiem jak to jest.

Przeziębienia - tak taki sezon ... raz ciepło, raz zimno ... do tego masa ludzi dookoła chorych ! Musimy szczególnie dbać o siebie, ja staram się teraz nie wychodzić tam gdzie są duże skupiska ludzi, jestem na zwolnieniu, więc mogę sobie pozwolić na to by siedzieć w domu ... a przynajmniej teraz gdy jestem przeziębiona.

Pozdrawiam !

• Mamusia
Witaj Pauli . ! Ja też borykałam się z przeziębieniem ale na szczęście już lepiej . Nie moge uwierzyć ale na ból gardła pomogły mi lody 🙂

ja badanie mam jutro ale watpie że lekarz poda mi płeć dziecko choć bardzo bym chciała . KIedy dowiedziałaś sie że to chłopiec ?

• Mamusia
Razem napisał(a):
Cześć , pozwoliłam sobie zajrzeć do tej wspólnej piaskownicy 😉
Tak na poważnie to chyba warto miec kogos kto wspiera w rozterkach i rozumie to co sie z nami dzieje co nie zawsze się udaje naszym bliskim. Zacznę moze tak jak sie domyslacie jestem w ciązy 🙂 a termin mam na 5 lipca 2013. Jeszcze nie wiem co to będzie choc jakieś przypuszczenia mam 😉
Czytałam poruszany ostatnio temat widać bardzo gorący niczym kotlety mielone 😁
a mianiwicie przeziębienia i inne dolegliwości . hmmm n coż nie bardzo odbiegam od tego tematu ponieważ borykam sie i ja z tym problemem już od grudnia. Tyle ze u mnie pojawilo sie zapalenie oskrzeli co spowodowalo ze musialam 😞( brac antybiotyk. w oskrzelach teraz jest czysto ale kaszel pozostal suchy napadowy meczący i lekarze nie bardzo maja co dac ze wzgledu na ciaze wiec sie mecze. 😞 pozdrawiam wszystkie mniejsze i wieksze brzuszki 😉

Tak !!! Masz zdecydowanie rację !!! Warto mieć kogoś kto zrozumie naszą sytuację ... a kto lepiej ją zrozumie jak nie kobieta w ciąży ??? I to jeszcze w podobnym wieku ciąży ... to chyba jest najfajniejsze ! Bo możemy się wspierać, dzielić tym co odczuwamy ... śmiać się razem i płakać :-) Ciąża to nie choroba, ale le w nas jest uczuć z którymi czasem my same nie potrafimy sobie poradzić.

Termin masz na 5 lipca ... czyli jesteś w 15 tygodniu i 2 dni ??? Opowiedz jak się teraz czujesz i jak się czułaś w pierwszym trymestrze :-) czy też miałaś wrażliwość na zapachy ? Jakieś inne dolegliwości ???

Ja w tej ciąży mam nie tylko ochotę na kwaśne, jak i słone i ostre potrawy :-) i jak się okazało będzie to chłopak ! ;-)

Pozdrawiam i 3maj się ciepło !!!

• Mamusia
ola1208 napisał(a):
Witaj Pauli . ! Ja też borykałam się z przeziębieniem ale na szczęście już lepiej . Nie moge uwierzyć ale na ból gardła pomogły mi lody 🙂

ja badanie mam jutro ale watpie że lekarz poda mi płeć dziecko choć bardzo bym chciała . KIedy dowiedziałaś sie że to chłopiec ?

Hej :-) lody to podobno dobry sposób na ból gardła ! Więc ja jak najbardziej w to wierzę :-)

Badanie miałam w ubiegły wtorek, wtedy ciąża miała 13 tygodni i 0 dni - od daty ostatniej miesiączki, a na usg wyszło po zmierzeniu dzidziusia, że ma 13 tygodni i 3 dni :-) ... zapytałam lekarza : " Kiedy będzie wiadomo, co się urodzi ? " a on na to : " No jak to co ? Chłopak będzie, przecież widać ;-) " ... pokazali mi na usg "coś" małego między nogami dziecka :-) dodali, że to jest na 60% chłopak i raczej tak zostanie, bo wchłonąć już się nie wchłonie :-) Następne usg mam w 20 tygodniu cąży pod koniec lutego, wtedy mają dać 100 % pewności ... ale raczej to nie ulegnie zmianie :-)

Olu a do tej pory jak znosiłaś ciąże ??? :-)

Pozdrawiam

• Mamusia
Hej dziewczyny . Właśnie leze pod kocem i tak sobie do was zagladam. Meczy mnie ten cholerny kaszel 😞(. do lekarza ide dopiero 24 stycznia. W poniedzialek ide do lekarki ktora ma gabinet usg bo moj lekarz chyba takowego sprzetu nie ma. Mamy feriie wiec moja cora wyemigrowala do dziadkow na caly tydzien. A ja sama w domku maz wraca za tydzień dopiero. co do moich dolegliwości to wydaje mi sie ze nic innego nie robilam tylko spalam a jak nie no to wymiotowalam i to nie byly tylko mdlosci poranne tylko 24 h. w tej chwili jest juz ok. przetrwałam, bo troszkę balam sie o malenstwo ale na ostatniej wizycie w grudniu lekarz uspokoil ze jest wszystko ok i kazal isc do internisty bo kaszel mu sie b. niepodobal. Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Hej dziewczyny . Właśnie leze pod kocem i tak sobie do was zagladam. Meczy mnie ten cholerny kaszel 😞(. do lekarza ide dopiero 24 stycznia. W poniedzialek ide do lekarki ktora ma gabinet usg bo moj lekarz chyba takowego sprzetu nie ma. Mamy feriie wiec moja cora wyemigrowala do dziadkow na caly tydzien. A ja sama w domku maz wraca za tydzień dopiero. co do moich dolegliwości to wydaje mi sie ze nic innego nie robilam tylko spalam a jak nie no to wymiotowalam i to nie byly tylko mdlosci poranne tylko 24 h. w tej chwili jest juz ok. przetrwałam, bo troszkę balam sie o malenstwo ale na ostatniej wizycie w grudniu lekarz uspokoil ze jest wszystko ok i kazal isc do internisty bo kaszel mu sie b. niepodobal. Pozdrawiam 🙂