Skocz do zawartości

lipiec 2013 :)))) | Forum o ciąży

happywife

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ola1208 napisał(a):
Laski czy wy także macie zabronione współżycie?

Ja miałam zabronione współżycie, gdy miałam torbiel, później gdy się wchłonął nie było przeszkód by wznowić współżycie. Teraz nie ma żadnych przeciwwskazań :-)

Ja za usg nic nie płaciłam, mam wizyty w szpitalu, więc może dlatego, wszystko na kasę chorych.

• Mamusia
usg na tapecie
ja jutro ide zobacze jak terminy bo telefonicznie bylam bez szans , wiec sie dowiem co i jak mam nadzieje kurcze troche późno bedzie usg przez chorobe ale coż . mam nadzieje ze mnie wciśnie w wolnne okienko 😉 chcialabym zobaczyc maluszka czy wszystko ok. co do ceny to licze ze pewnie 100 jak nic albo i wiecej .Jedynie co to popytalam i znalazlam lekarke ktora chwala za drobiazgowosc wiec to jakis + 🙂

• Mamusia
Dziewczyny ... ja powoli uciekam spać :-) przyznam szczerze, że zaczyna dopadać mnie zmęczenie po całym dniu i chęć położenia się do łóżka jest silniejsza niż siedzenie w internecie.

Dziękuje Wam za szczerą rozmowę każdej z Was :-) Było mi niezmiernie miło gościć u Was.

Życzę Wam spokojnej nocy, wyśpijcie się !

" Idzie Niebo ciemną nocą ... ma w fartuszku pełno gwiazd ... "

Dobrej Nocy !

• Mamusia
ja jeszcze wroce do tematu konfliktu serologicznego to dla tych co by chcialy cos wiedziec 😉

Konflikt serologiczny

Konflikt serologiczny jest szczególnym rodzajem reakcji immunologicznej organizmu. Choroba występuje przede wszystkim u kobiet w ciąży , głównie tych, które już wcześniej rodziły. Konflikt serologiczny nazywany również chorobą hemolityczną noworodków, dotyka panie z grupą Rh(-), uczulonymi na antygen D, które rodzą dziecko z tą właśnie immunoglobuliną, oznaczoną Rh(+). Reakcja występuje gdy choćby niewielka ilość krwi dziecka, przedostanie się do krwiobiegu matki np. przy przecieku płodowo-matczynym. W czasie trwania ciąży organizm matki chroni tzw. bariera łożyskowa.

W przypadku gdy czerwone krwinki dziecka Rh(+) trafią do układu krwionośnego matki, organizm kobiety zaczyna traktować je jak zagrożenie i wytwarza przeciwciała mające zwalczyć intruza. Przeciwciała IgG matki niszczą erytrocyty płodu co zazwyczaj kończy się niedokrwistością, uszkodzeniem płodu, a nawet poronieniem .

Anty-D

Aby uniknąć tego rodzaju powikłań podaje się immunoglobuliny anty-D. Stosowane powszechnie u kobiet w ciąży pozwalają niemal całkowicie wyeliminować konflikt serologiczny. Podawany jest także tuż po porodzie (nie później niż po 72 godzinach) oraz kobietom, które poroniły. Podstawowym zadaniem immunoglobulin anty-D jest nie dopuszczenie do produkcji przeciwciał przez matkę, w której krwiobiegu znalazła się krew dziecka. Dzięki czemu podczas karmienia piersią dziecko dostaje od matki jedynie bezpieczne i wzmacniające go substancje. Przy poronieniach ich regularne stosowanie pozwala zabezpieczyć kolejną ciążę i uniknąć straty dziecka.

• Mamusia
Dzień dobry 🙂

Czas zacząć dzień.
Moje chłopaki w drodze do przedszkola,
a ja muszę się zebrać iść na zakupy,
bo na obiad nic nie ma,
a potem sprzątanie, prasowanie -
tak to jest jak się w weekend nic nie zrobi
no i jeszcze Męża muszę spakować bo w delegację leci 😞

Miłego dnia 🙂

• Mamusia
hehehe , znam to tez obijalam sie w weekend ☺️
i prasownie , sprzatanie czeka
jakis dzis mam lepszy humor wydaje mi sie ze noc spokojniejsza byla u mnie 🙂 a teraz da sie zyc 🙂
kaszel jakby mniejszy , a no i statnio dopadaly mnie potworne bole glowy ktore budzily mnie w nocy i trzymaly caly dzien (wiec bylam jakby mnie nie bylo ) a dzis kurcze pelna energii pozytwynej
wiec moze nadgonie to co lezalo odlogiem 😉
bede zagladac do was 😉 ........ide w teren

• Mamusia
Witam
ale natrzepałyście stron że nie wiem co mam napisać
u mnie wizyta 60 zł
usg każde czy to 2d,3d,4d, czy genetyczne czy nie zawsze 70 zł
co do współżycia o zakazie nic nie wiem ale zakaz nie jest mi potrzebny bo i tak tego nie robię - moje libido jest w lesie i wróci jakieś 3 mce po porodzie

a ja nic nie robię , musze tylko "rynek" ogarnąć i jestem wolna

• Mamusia
No rzeczywiście, nie próżnowałyście przez parę dni 🙂 Postów do nadgonienia że hej 😉 Też dzisiaj mam wizytę i zobaczymy co mi powie moja gin. Maluszka zobaczę, ach jak się cieszę 🙂 Ciekawa jestem też tego USG genetycznego, czy będzie mi je robiła...
Robiłyście badania na hiv, hcv i toksoplazmozę??? Dzisiaj odebrałam wyniki i zdziwiłam się że tylko moje badania były w kopercie. To dlatego że badanie na hiv jest poufne???

Pozdrawiam mroźno ale słonecznie 😉

• Mamusia
ola1208 napisał(a):
Hej dziewczyny ! 🙂 U mnie za oknem szarawo . Mam dziś troche do załatwienia ,a o 15 mam badanie . Trzymajcie kciuki zeby bylo ok! 🙂

Olu trzymam kciuki 🙂
ja dzis tez chce isc do lekarza zapisac sie na usg ( moje pierwsze) troche poźno u mnie , ale to przez ta chorobe .

• Mamusia
u mnie wszystkie badania są w kopercie tzn jeśli nie odbiera sie osobiście i wcześniej musze uprzedzić kto odbierze 😮
ja robiłam tylko tokso, cukier, żółtaczkę i morfologię i jeszcze jakieś tam inne a i kiłę
ale to sama bez skierowania , chciałam mieć na pierwszą wizytę