Skocz do zawartości

witam | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mi dała pole do wyboru z zaznaczeniem na pregna plus. W aptece w której byłam nie było akurat pregna plus więc pani farmaceutka pokazywała mi różne zestawy... Ich skład mnie zadziwił... Tam są takie kombinacje... jednej rzeczy za dużo drugiej za mało... albo czegoś nie ma na rzecz podwójnej dawki drugiego... Szok. Jedynie Ladee vit z tych miał w miarę normalny skład i to co mi gin polecała żeby było czyli kwas foliowy, jod i kwasy DHA ( i to w normalnych dawkach). Nie znam składu Pregna plus.

• Odpowiedzi 2,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Skład w pregna plus znalazłam w necie:
Wartość odżywcza preparatu Składnik Ilość (1 kapsułka)
*%ZDS
Olej rybi, w tym: 100 mg -
- EPA 33 mg -
- DHA 22 mg -
Żelazo 26 mg 186%
Cynk 10 mg 100%
Witamina B6 1,4 mg 100%
Kwas foliowy 400 µg 200%
Jod 150 µg 100%
Witamina D3 20 µg 400%
Witamina B12 2,5 µg 100%

• Mamusia
Dzień doberek 🙂 Czyli, podsumowując - tuczą nas witaminami... Ciekawe jak długo? Ale też słyszałam, że w ciąży jest tendencja spadkowa co do morfologii, więc może to takie zabezpieczenie na przyszłość? Ja mojego gin nastraszyłam, że miałam co chwilę anemię i bez ciąży, więc może się chłop przejął... 🙂

A wogóle to wczoraj z mężem pochłonął nas film "Życie przed życiem". Nie wiem, czy słyszałyście o nim? Jest to film oparty na faktach, gdzie kamera jest z kobietą jakby przez całą ciążę w ważniejszych momentach. Można go obejrzeć na VOD bez specjalnego logowania się, czy opłat. Naprawdę warto, jest wiele ujęć komputerowych, na których pokazane jest powstawanie życia w brzuchu matki, od zapłodnienia, do narodzin 🙂 Wstawiła bym Wam link, ale mi forum nie pozwala... Trwa 1:22h, ale polecam, nawet rozłożyć go sobie w czasie 🙂

• Mamusia
Cześć dziewczyny :*
Podobno tak jest z tymi witaminami. Lipcówki też sceptycznie podchodzą do nich. Jeżeli masz słabą morfologię to potrzebujesz tylko żelaza i wit C która pomaga wchłaniać naszemu organizmowi żelazo. Sporo składników dostarczamy same w jedzeniu.

Przyszły dzisiaj moje spodnie- moje pierwsze ciążówki 😁 Jestem z nich bardzo zadowolona. Co prawda pierwsze pranie konieczne bo spodnie jeansy są ciemne i pewnie będą barwiły na początku ale jakościowo super wykończone. No i cena- 73,90 z przesyłką za rurki 🙂

• Mamusia
Witam.
Henimedes spodnie swietne. Ladny masz juz brzuszek. Mi od razu idzie wszystko w biodra. Wiec juz niedlugo bede chodzic tylko w spodniach od dresu albo ciazowych. W pierwszej ciazy przytylam 30 kg. Zrzucialm w ciagu 5 miesiecy. Zostal jakis 1 kg. Ale wtedy nic nie robilam, tylko spalam i lezalam. Teraz niestety nie moge. Synek dzis wstal o 6.30. Wczoraj tez wstal o 6 i dopiero polozyl sie o 12.00. i to tez na 1 h.

• Mamusia
dzięki 😉 to już 15 tydzień więc rosnę i za żadne skarby nie da się już brzuszka zakryć by się nie odznaczał 😉 chociaż z drugiej strony po co 😉 ja już się w swoje spodnie nie mieszczę i musiałam zainwestować w nowe. Ale te powinny mi długo posłużyć, ładnie się rozciągają no i mam dużo miejsca w nich jeszcze. Ostatnio poratowała mnie moja mama 😁 oddała mi 2 pary swoich dresów 😁 (nosi nr 44-46) i już jest lepiej 😉
pocieszę cię, co prawda ja nie muszę wstawać tak rano ale budzę się jak mąż wstaje do pracy i później już nie mogę zasnąć wiec w sumie na jedno wychodzi. wogóle śpię jak na szpilkach. A to za gorąco, za nisko, za wysoko, na tym boku złe, na tym też, nogi za nisko, itd... Czekam na poduszkę w kształcie litery C z motherhood, może mi pomoże.

• Mamusia
hej
u nas choroba na tapecie,
ja nic narazie nie biore , w pierszej ciazy bralam falvit mama ,
od 5 miecha ,i podejrzewam ze duzy sie urodził po wit
xzobaczymy co teraz bede brala czy nie bede
Mój syna ma rok i 4 miesiące dokładnie skonczył 29 stycznia 🙂
a ja nic nie przytyłam wrecz chyba schudłam....
a co do ruchów to raz mialam wrazenie ze cos czuje ale to pewnie wyobraznia bo to zawczesnie chyba chociaz w drugiej ciazy ponoc szybciej sie czuje

• Mamusia
henimedes napisał(a):
ja pewnie odstawię jak tylko mi mój gin powie że mogę.
Dzisiaj testowałam moje spodnie 😁 Są bombowe 😁 I wreszcie nic mi nie uwiera w brzuch 🙂 Pochwalę się aż nimi 😁 No i przy okazji moim brzucholem :P

super spodnie!!! musze sobie takowe zakupic

• Mamusia
Wyślę ci na skrzynkę jak je znaleźć.

Ech, macie już doświadczenie, wiecie czego mozna się spodziewać... A ja nawet nie wiem jak się bierze takie jednodniowe Maleństwo na ręce... Przecież ja będę musiała je ubrać, wykąpać... Z jednej strony się cieszę bo to moje pierwsze wyczekiwane ale z drugiej strony bardzo się boję... Jak to będzie, boję się porodu, boję się pierwszych dni. Przecież takie Maleństwo jest takie kruche, delikatne...

Ponieważ kocham rośliny wymyśliliśmy z mężem że gdy urodzi się nasze dziecko posadzimy drzewo 🙂 Sadzić będzie mój mąż, ja wybieram gatunek i odmianę 🙂 Czekam tylko na płeć 🙂

• Mamusia
NIE MA SIE CZEGO BAĆ , tez tak myslalam ze nie dam rady 🙂
ale jak tylko małe sie urodzi to odrazu wiesz co masz robić 😁 to wchodzi pozniej w krew 🙂
a jeszcze tak jak moj ani kolki noce przespane ja nie wiedzialam ze mam dziecko malutkie wszystko mogłam zrobic itp

Mój mąż jak dominik był mały to chciał iść z nim do lekarza bo twierdził ze on za spokojny jest hehehe wcale nie płakał , ale za to teraz daje nam popalić 🙂

• Mamusia
Henimedes nie ma się czym denerwować... 🙂 ja na porodówke jechałam na luzie 🙂 Nie bałam się wogóle... 😉 Nie ma czego... Musisz urodzić innego wyjścia nie masz a tylko kwestia czasu kiedy zobaczysz tą kruszynke na piersi 🙂
Wszyscy mi mówili że sobie nie dam rady bo miałam 17 lat jak urodziłam i to dopiero skończone... Ale jestem z siebie dumna i powiem ci że ten instynkt się poprostu ma i wiesz czego dziecku potrzeba... Nawet jak teraz masz obawy że tego nie wiesz.... Bałam się tylko kompania ale jak przyszło co do czego to jesteś tak ostrożna że nie ma mowy żeby coś dzieciątku się stało... Także głowa do góry i niczego się nie bój... 😎

Karolina moja Kinia też nie miała kolki ani nic nocki bardzo szybko zaczęła przesypiać 🙂 A teraz mały wariat 🙂 Mam tylko nadzieje że 2 dzieciątko też będzie takie spokojne jak Kinia 🙂 Chociaż mówią że dzieci są różne i jedno będzie spało a 2 nie.... Ale musimy być dobrej myśli... 😘

• Mamusia
Ja się dziś nie wyspałam wcale.... 😞
I wgl ostatnio źle się czuje.... 😞 Brzuch mnie bardzo czesto boli... Ale nie tak delikatnie tylko trak bardziej... 😞 Troche mnie to niepokoi już.... 😞
Chociaż może jest to zwązane z tym że maleństwo rośnie...

• Mamusia
Już jestem. Pracowita sobota u mnie. Najpierw generalne porządki, później zakupy... Wysiadam.

Gosiu to chyba uroki tego że zaczyna się już robić ciężko. Rośniemy, organizm pracuje na wysokich obrotach i jeszcze ta dobijająca pogoda... A żeby tego było mało to milion pięćset 100 dziewięćset spraw na głowie i do załatwienia na wczoraj.

Dopiero pierwsza noc z kojcem, ale jak będzie się sprawdzał to polecę.

• Mamusia
Możliwe że dlatego... Jeszcze jedna dziewczyna w szkole mnie tak wkurzyła że jeszcze chwile a bym jej krzywde zrobiła... 🤨 No tak kujonka która ma na głowie tylko nauke i nic więcej mamusia ugotuje poda do stołu i posprząta i wszystko zrobi a ona tylko leży o że tak powiem pieprzy na prawo i lewo niestworzone rzeczy... I jak tu się nie zdenerwować... A jak się denerwuje od razu mnie boli brzuch... Ale jakoś staram się myśleć tylko o pozytywnych rzeczach i o maleństwie które już w poniedziałek zobacze 🤪 Już się nie moge doczekać... 🙂

Henimedes jak sie sprawdzi ten kojec to daj znać bo z moim snem jest coraz gorzej....

Córcia śpi więc i ja już się położe bo kręgosłup mnie dobije... Dobranoc 😘