Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2014 | Forum dla mam

Julka85

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
sloneczna627 napisał(a):
Dziewczyny !
Czy od luteiny pod język może boleć żołądek ? Ma któraś z Was takie doświadczenia?

A wracając do tych miesięcy to ja wyczytałam że są miesiące kalendarzowe (30 dni) i księżycowe (28 dni) - Absurd, ale co zrobić 🤢 Ja zaczełam 6 miesiąc i jak na razie mam 4 kg na plus i brzuch jakby przestał rosnąć 83 cm w obwodzie.

A to jest taka pod język? Nawet nie wiedziałam. Ja tylko dostawałam tę "dowcipną" 🙂

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
alexia_79 Luteina jest i dowcipna i pod jezyk. Na początku brałam dowcipną, a teraz przepisała mi pod język.
beatasz ja jeszcze biore kwas foliowy. Wyczytałam gdzieś, ze do 30 tc można brać, bo później to niby może wywoływac astmę.

O co chodzi z tym facebookiem?

• Mamusia
Cześć Mamauśki 🙂
beatasz mamy wózek po synku, dlatego nie będziemy kupować, ale jakby coś się z nim stało, to chyba do X-landera się przymierzę 😎
Samego kwasu foliowego nie biorę, ale jest on w składzie witamin, które co jakiś czas biorę 😉
ancia_pancia i bardzo dobrze - wysypiaj się, potem nie będzie już tak fajnie 😜
O co chodzi z facebookiem? 😮 Śledzę wszystkie wpisy, ale chyba coś mi umknęło w takim razie...?
sloneczna627 nie mam żadnych doświadczeń z luteiną, więc nie pomogę… Ja brzucha w obwodzie ani razu nie mierzyłam 🙃

• Mamusia
a to tak dla usmiechu 😉
Matki!!!
Twoje ubrania:
Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę.
Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.
Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ się Twoimi normalnymi ciuchami.
Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży.
Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?
jego wrzask obudzi starsze dziecko.
Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.
Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.
Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na
smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.
Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.
Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.
dusi i nie wkłada mu palca do oka.
Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.
Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

igielka88 bardzo dużo pozytywnych opinii słyszałam na temat Ujastka ale też i o Narutowiczu 🙂
Ja nie biorę pod uwagę żadnego innego szpitala, bo moja lekarka prowadząca pracuje w Narutowiczu, i do Narutowicza mam najbliżej 🙂 Nie mieszkam w Krakowie, a 40km od, więc od razu upatrzyłam sobie ten szpital 🙂, bo jest m.in. przy północnej granicy Krakowa 🙂
sloneczna627 świetne teksty 🙃 chociaż jest to moja pierwsza ciąża to i tak staram się chodzić w rzeczach do momentu kiedy się w nich mieszczę 😁

• Mamusia
słoneczna627 najbardziej mi sie podoba ostatni tekst z połknięciem monety 😁 biedne to trzecie dziecko hahahaha

Dziś trochę spokojniejszy dzień, ostatnie 2dni miałam tak intensywne, ze całe podbrzusze, nogi i plecy tak bardzo mnie bolały ze ledwo chodziłam i wczoraj o 22padlam!! Zazwyczaj wstaje o 7 a chodzę spać tak ok 24, 1 w nocy ... Stanowczo przecholowalam ale jakoś nie potrafię, nie umiem sie oszczędzać, właściwie funkcjonuje tak jak kiedyś tyle, ze nie dźwigam bardzo ciężkich rzeczy ale i tak dźwigam. Schodze do auta po 4razy po zakupy a nie wszystko na raz. jedynie zgrzewek wody mineralnej nie noszę, czekam na M.
Wczoraj aż czułam takie jakby skurcze i miałam twardy brzuchol wiec jestem na nospie i dziś już troszkę wyluzowalam 😉

Ruchy czuje coraz mocniej-nareszcie! W ciagu dnia, zazwyczaj po południu tez czuje 🙃

Z chęcią już bym kompletowala cała wyprawkę ale sie powstrzymuje, najpierw muszę kupić jakaś szafę do pokoju syna i wtedy na spokojnie wszystko moge układać bo nie chce nowych rzeczy zanosić do komórki, narazie nie mam miejsca żeby trzymać te wszystkie graty 😉

Mam pytanie odnośnie butelek, macie jakieś wybrane? Mamuśki, ktore już maja dzieci: jakich uzywalyscie butelek?
Ja używałam lovi i byłam zadowolona, tomy tepee uzywalismy ale krótko, a avent stanowczo odpada- twardy smoczek, syn nie chciał za bardzo jeść z tej butelki.

Jeśli macie jakieś typy to piszcie, wstawiajcie linki 😜

• Mamusia
zapomnialabym!

Dziś rano w mięsnym pani ekspedientka pominela osobę która stała przede mną i od razu zapytała sie mnie co podać 🙂 bardzo miło, ze niektóre osoby tak reagują na ciężarne z niewielkim brzuszkiem 🙂 następnie poszłam do warzywniaka gdzie jakiś pan otworzył mi drzwi gdy wychodziłam.

Wczoraj w lidlu pani która w tym samym czasie kierowała sie ze mną do kasy, powiedziała do mnie : a pani to bez kolejki, niech pani nie stoi, w końcu w takim stanie sie należy. Na co odparłem, ze poczekam bo nie chce sie kłócić i denerwować 😉 stały tylko dwie osoby przede mną wiec spoko 😉

Ale bardzo miło słyszeć, ze ludzie tak reagują 🙂 w sumie w pierwszej ciazy tez byłam miłe zaskoczona, bardzo duzo osób ustępowały mi miejsca w kolejkach czy w innych sytuacjach 🙂

Pamietam, ze raz w tramwaju jeden młody pan podszedł z drugiego końca wagonu i kazał studentom ustąpić mi miejsca, bo siedzą na miejscu dla ciężarnej i niech nie udają ze mńie nie widza 🙂 po czym speszeni murzyni ustąpili mi. 🙂 wtedy byłam w 9msc ciazy i świeżo po prawku wiec bałam sie sama jeździć autem 😁

• Mamusia
ancia_pancia ja też chodzę w moich normalnych ciuchach - oczywiście tylko w tych, w które się mieszczę. Mam problem ze spodniami, bo zrobiły się ciasnawe, ale kupiłam sobie getry z Gatty. W połaczeniu z tunika czy sukienka daja rade.
beatasz Ja nie mam dzieci, więc nie wiem jak to jest, ale domyślam się, ze przy 2-gim jest się dużo bardziej wyluzowanym 🙂 Fajnie, że doświadczasz takich ludzkich zachowań. 😁 Mój brzuch jest mały i znajome ostatnio jak się w końcu im powiedzałam, że jestem w 5 m-cu ciązy (widujemy się 2 razy w tygodniu 😁) to powiedzały, że one taki brzuch mają po jedzeniu 😁. Ogólnie to jak się ubiorę w kurtkę i jeszcze obcas założę to wydaje mi się, że za bardzo nie widać. Bratowa mi powiedziała, ze się na twarzy zaookrągliłam.
A tak w ogóle chodzicie jeszcze w obcasach, czy już zrezygnowałyście?

W kwestii wyprawki to ja również, nie mam nic. Pomijajac temat, że boję się zapeszyć to nie mam gdzie tego trzymać. Muszę zorganizować jakieś miejsce 😁.
Czy używałyście pieluszek flanelowych- widziałam ostatnio na allegro takie śliczne kolorowe i zastanawiam, się czy nie kupić kilka do wszelkaich zastosowań przy młodym.

• Mamusia
sloneczna627 ostatni raz zapielam sie w swoje spodnie na początku grudnia!
Czasem jeszcze założę moje ulubione jeansy ale pod warunkiem, ze mam bardzo długa bluzkę bo w spodnie sie mieszczę ale suwak jest całkowicie rozpięty 😁 ńiewygodnie sie tak chodzi bo mimo paska i tak zsuwaja mi sie co chwile.

Bluzki niektore jeszcze noszę, buty na obcasie czasami rownież założę.
W płaszczu już sie nie dopinam od stycznia, mam tylko jeden guzik zapięty na wysokości piersi 😁 dobrze, ze pogoda jest znosna, wiec tak chodzę albo całkowicie rozpięta.

Po mńie widać od dawna, bo obcy ludzie już nie raz gratulowali albo pytają czy znam już płeć. 🙃

Jak stoję wyprostowana i spojrze w dół to nie widzę swoich stóp, ńie wspomnę o goleniu Grażyny 😁 niezłe wyzwanie, tak sie gimnastykowalam ostatnio, ze aż skurcz mnie złapał 😁

• Mamusia
Zazdroszczę Wam tych małych brzuszków.. Ja na wysokości pępka mam już 100 cm ☺️ Normalnie jestem szczupła drobną osobą, no ale cóż - taka moja uroda 🙂

Co do butelek to ja korzystałam z kolei tylko z Aventa, innych nawet nie próbowałam. Nie wiem jeszcze, na co się zdecyduję w tej ciąży. Powoli trzeba myśleć, żeby w 8-ym miesiącu torbę do szpitala spakować w razie co... 🙂 Ze smoczków NUK 🙂
Co do pieluch to ja miałam kilka flanelowych, ale używałam ich tylko do wyściełania w łóżeczku pod główkę dopóki nie można stosować poduszek i do wózka 🙂 Nie kupuję pieluch na allegro!!!! Pieluszka to taka rzecz, którą muszę oglądnąć i sprawdzić w ręku, bo są różne jeśli chodzi o gatunek. To samo z tetrowymi. Nie kupię już tych tanich szajsów, które po jednym praniu wyglądają jak wymiętolony bandaż 🤢 Generalnie stosuję zasadę, że jeśli pieluszka kosztuje mniej jak 2 zł to nawet na nią nie patrzę i to mi się sprawdziło, nieważne jaki ma kolor - zresztą i tak preferuję całe białe 🙂

Beatasz - mogłaś mieć problem z oklaskami dziś bo ja chyba zrobiłam 2 rundy, w sensie najpierw raz i po 2h znów poklaskałam 😉

• Mamusia
sloneczna627 napisał(a):
Dziewczyny, a jaki materac do łóżeczka macie lub planujecie kupić ?

Ja mam leteksowy po córce i innego bym w życiu nie kupiła 🙂 Żadnych kokosów i gryki - nie dajcie się na to nabrać - pamiętajcie, że maleństwo spędza w łóżeczku większość czasu i warto pomyśleć o jego komforcie. Tzn takie jest moje zdanie. Zresztą to zaowocuje zdrowym kręgosłupem w przyszłości. Pamiętam, że zapłaciłam za niego powyżej 300 zł, ale stwierdziłam, że nie będę oszczędzać na zdrowiu dziecka 🙂 Polecali nam go też fizjoterapeuci w szkole rodzenia 🙂

• Mamusia
alexia_79 a ja mam już 105 na wysokości pępka 🤪 z tym, ze mam dosyć szerokie biodra wiec to tez inaczej 😉
Co do materacy to ja właśnie miałam kokos-gryka i chyba nie będę kupować drugiego. W przypadku starszych dzieci to owszem można zainwestować w dobry materac ale takie małe 4 kg dziecko chyba nie jest takie ciężkie żeby ten materac sie jakoś odkształcał.... 😮 hmm nie wiem, taki pani poleciła, ze podobno najlepszy w sklepie to wzięłam 😉 nawet nie wiedziałam, ze istnieją lateksowe 😮 🙂
W sumie jak można sobie pozwolić na lepszy lateksowy materac to czemu nie 😉

A mój syn w łóżeczku spędzał bardzo, bardzo , bardzo mało czasu, bo ciagle był u nas albo na raczkach 🙃 🙃 bardzo mało spał i w dzień i w nocy, a jak był już trochę starszy to uwielbiał być na macie edukacyjnej, na raczkach i u rodziców w łóżku oczywiście. Do tej pory nie chce spać u siebie

• Mamusia
beatasz napisał(a):
alexia_79 a ja mam już 105 na wysokości pępka 🤪 z tym, ze mam dosyć szerokie biodra wiec to tez inaczej 😉
Co do materacy to ja właśnie miałam kokos-gryka i chyba nie będę kupować drugiego. W przypadku starszych dzieci to owszem można zainwestować w dobry materac ale takie małe 4 kg dziecko chyba nie jest takie ciężkie żeby ten materac sie jakoś odkształcał.... 😮 hmm nie wiem, taki pani poleciła, ze podobno najlepszy w sklepie to wzięłam 😉 nawet nie wiedziałam, ze istnieją lateksowe 😮 🙂
W sumie jak można sobie pozwolić na lepszy lateksowy materac to czemu nie 😉

A mój syn w łóżeczku spędzał bardzo, bardzo , bardzo mało czasu, bo ciagle był u nas albo na raczkach 🙃 🙃 bardzo mało spał i w dzień i w nocy, a jak był już trochę starszy to uwielbiał być na macie edukacyjnej, na raczkach i u rodziców w łóżku oczywiście. Do tej pory nie chce spać u siebie

Ja się sporo naczytałam na temat materacy, każda zrobi jak uważa, ale ja gryki-kokosa bym nie poleciła nikomu 🙂

• Mamusia
beatasz napisał(a):
alexia_79 fakt, ze ja nie czytałam nic, po prostu poszłam do sklepu i powiedziałam, żeby mi cos polecili... 🤢
A jakie sa minusy, pisz wszystko moze jednak zamienię na cos lepszego 😉

Ja wcale bym o tym nie myślała, gdyby nie zajęcia w szkole rodzenia.. Tam dowiedziałam się o tych materacach.. I sorka ja mam materac z pianki termoelastycznej - nie z lateksu, ale te też są dobre 🙂

\"pianka termoelastyczna (memory): reaguje nie tylko na nacisk, ale również na temperaturę ciała (pod wpływem ciepła wydzielanego przez ciało odkształca się i zachowuje jego kształt), ma właściwości antyalergiczne, została wynaleziona przez naukowców NASA by zagwarantować astronautom komfort podczas przebywania w jednej pozycji przez dłuższy czas\"

http://www.traumeland.pl/porady.htm

Tu masz z grubsza o tym, nie wiem czy to nie jakaś sponsorowana strona producenta, ale większość rzeczy się zgadza z tym co nam mówili w szkole 🙂

• Mamusia
Hej 🙂
ancia_pancia i igielka88 może spotkać się w szpitalu po porodzie w takim razie 😉
ancia_pancia i sloneczna627 ja też chodzę nadal w starych ciuchach, jeszcze się spokojnie mieszczę 🙂
beatasz jeśli chodzi o butelki to najpierw miałam tomee tippe, ale synek nie chciał w ogóle z niej pić, dlatego kupiliśmy lovi medical i z niej byłam zadowolona 😆
Bardzo miłe reakcje ludzi Cię spotkały 🤪 U mnie brzucha spod kurtki nie widać, ale byłam dziś z synkiem w sklepie i mieliśmy tylko jedną rzecz – soczek i żadna osoba nas nie puściła, mało tego, jak otworzyli nową kasę, to babska wstrętne wepchały się przede mną, a miały masę zakupów 🤨
sloneczna627 ja już zrezygnowałam z obcasów, bo się zaczynałam w nich szybko męczyć.
Pieluszek flanelowych jak najbardziej używałam – czasami przydają się zamiast kocyka np. u lekarza, czy żeby położyć na niej i przewinąć dziecko. No i też kładłam w łóżeczku czy wózku pod główkę.
Materach miałam pianka, kokos, gryka.
alexia_79 ja też nie miałam pojęcia o materacu lateksowym, pierwsze słyszę – zaraz sprawdzę sobie w necie w takim razie 😉
beatasz zrób sobie suwaczek, czemu nie 🙃 A odnośnie oklasków, to tak jak pisała alexia_79 - być może ona Cię uprzedziła. Miałaś komunikat, że nie można dodać oklasków, że dopiero np. za 120 minut? Bo tak tu jest 😜