Skocz do zawartości

Angella

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
15 minut temu, MariKate napisał:

Ja ostatnio mówiłam do męża, że strasznie mi szkoda, że już ominie mnie tym razem kupowanie tych wszystkich ubranek z falbankami, cekinami, kokardkami itp i kompletnie nie mam pojęcia w co ubierać synka, bo to już takie śliczne i kolorowe nie będzie 😂😂🙈 

Dla chłopczyka też są super rzeczy😀

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Przesłane zdjęcia

• Mamusie

Ja dostałam całe pudło ciuchów od kuzyna a on ma synka ale szczerze te ubranka pierwsze i dla mojej córki się przydadzą.i są tam rozmiary 56 a niektóre widziałam 44 więc te malutkie całkiem odłożyłam. Ostatnio zamawiałam to chyba 3 bodziaki z długim rękawem na 56 a resztę większe bo nie wiem ale coś czuję że urodzę małego wielkiego dzidziusia 😁 wzięłam też skarpetki i tyle 

. Co do pampersów interesują mnie z firmy mummi baby ale to przez internet musiałabym zamawiać bo nie wiem czy stacjonarnie da się kupić a wiadomo jak to jest czasem zabraknie i co wtedy 😶😶

Hej dziewczyny, podczytuje was od kilku dni  i postanowiłam się przywitać, można dołączyć? 🙂

Spodziewamy się córeczki, obecnie 23+5, już po polowkowym, stwierdzono u nas obustronna pielektazje nerek, musimy obserwować, może ktoś miał z tym do czynienia?

Krzywa cukrowa dopiero przede mną, kiedyś miałam to badanie i przeżyłam, bardziej mnie przeraża to bycie na czczo przez tyle czasu, bo budzę się zawsze wściekle głodna:) 

A co do czapeczek, zaopatrzylam się w te cieniutkie bawełniane 

• Mamusie
18 minut temu, Aga91 napisał:

Hej dziewczyny, podczytuje was od kilku dni  i postanowiłam się przywitać, można dołączyć? 🙂

Spodziewamy się córeczki, obecnie 23+5, już po polowkowym, stwierdzono u nas obustronna pielektazje nerek, musimy obserwować, może ktoś miał z tym do czynienia?

Krzywa cukrowa dopiero przede mną, kiedyś miałam to badanie i przeżyłam, bardziej mnie przeraża to bycie na czczo przez tyle czasu, bo budzę się zawsze wściekle głodna:) 

Witaj 🙂

To Twoja kolejna ciąża?

co do nerek- nie słyszałam jeszcze takiego sformułowania - co to oznacza?

29 minut temu, Aga91 napisał:

Ja też nie słyszałam takiego sformułowania??  Ja wiem że synuś ma jedną miedniczke nerkową za dużą ale narazie do obserwacji jeszcze nie ma tragedii i podobno takie zmiany się cofają później 

• Mamusia
Godzinę temu, MariKate napisał:

Ja ostatnio mówiłam do męża, że strasznie mi szkoda, że już ominie mnie tym razem kupowanie tych wszystkich ubranek z falbankami, cekinami, kokardkami itp i kompletnie nie mam pojęcia w co ubierać synka, bo to już takie śliczne i kolorowe nie będzie 😂😂🙈 

te ciuszki dziewczęce działają na wszystkich  🙂 ja jak widzę te opaski, turbaniki, i sukieneczki to się rozpływam... a mam coraz większe przeczucie że będzie syn 

1 godzinę temu, MariKate napisał:

A kupiłaś może też jakieś czapeczki? Wiadomo że to będzie maj i zaraz lato, ale tak się właśnie zastanawiam czy przy wyjściu ze szpitala nie mieć w razie czego przygotowanej jakiejś cienkiej bawełnianej czapeczki 🤔

Kupilam kilka takich cieniutkich bo jednak nie wiadomo jaka będzie pogoda. Na wrazie co wolę być przygotowana. 

• Mamusia
46 minut temu, Aga91 napisał:

Hejo aga 🙂 fajnie żę dołączyłąś

To właśnie poszerzone miedniczki nerkowe, najczęściej występuje u chłopców, mała ma zastój moczu, nie potrafi sie do porządku  wysikac, dlatego się poszerzaja i właśnie czas pokaże w którą stronę to pójdzie, jestem dobrej myśli, podobno często jest tak, że po porodzie dziecko porządnie się wysika i wraca do normy, chociaż martwi mnie, że w teście potrójnym wykazał mi marker do wodonercza, A właśnie do tego prowadzi to poszerzenie 

@dorcia6579to nasze pierwsze dziecko 

@mami ja z moim przeczuciem dałabym sobie rękę uciąć, że będzie syn, no i byłabym bez ręki..😅 Ale to prawda, że te dziewczęce ciuszki tak działają, mi inne znajome mamy musiały ostudzić entuzjazm do sukieneczek i falbanek, że na początku na pewno nie będę tak stroic dziecka, że względu na wygodę 😅

Edytowane przez Aga91

Godzinę temu, Agnieszka Jelonek napisał:

Dziewczynki a przy cukrzycy ciążowej kiszonki typu kapusta, ogórki są ok? Czy na cenzurowanym?

Ja już na kiszonki patrzeć nie mogę 😂😂 do tej pory uwielbiałam ogórki kiszone i boję się że po ciąży bed emiec do nich wstręt 🙈🙈😂

8 minut temu, Agnieszka Jelonek napisał:

Dziękuję😀. Zanim ogarnę tą dietę to już zdążę urodzić🙈🙈😂

Ja też 🙈🙉🙈 ale z tego co wyczytałam każdy inaczej na wiele produktów reaguje i trzeba sprawdzać na sobie ja narazie mam tylko zalecenie żeby ograniczyć cukier i nie badam więc nie wiem jak to wygląda ale jak tak przemyślałam swoje odżywianie to i tak duża zmiana bo jadłam wszystko na co miałam ochotę bez względu na ich cukier i cała resztę  🙈🙈 

3 minuty temu, Aga91 napisał:

To właśnie poszerzone miedniczki nerkowe, najczęściej występuje u chłopców, mała ma zastój moczu, nie potrafi sie do porządku  wysikac, dlatego się poszerzaja i właśnie czas pokaże w którą stronę to pójdzie, jestem dobrej myśli, podobno często jest tak, że po porodzie dziecko porządnie się wysika i wraca do normy, chociaż martwi mnie, że w teście potrójnym wykazał mi marker do wodonercza, A właśnie do tego prowadzi to poszerzenie 

@dorcia6579to nasze pierwsze dziecko 

@mami ja z moim przeczuciem dałabym sobie rękę uciąć, że będzie syn, no i byłabym bez ręki..😅 Ale to prawda, że te dziewczęce ciuszki tak działają, mi inne znajome mamy musiały ostudzić entuzjazm do sukieneczek i falbanek, że na początku na pewno nie będę tak stroic dziecka, że względu na wygodę 😅

A to nawet nie wiedziałam że tak to się nazywa ja mam tylko wpisane że duże rozmiary do obserwacji ale po rozmowie z dwoma lekarzami dowiedziałam się że w większości przypadków wraca do normy mam nadzieję że tak będzie a jakich rozmiarów te miedniczki?? 

• Mamusie
4 minuty temu, Ewa12 napisał:

Ja też 🙈🙉🙈 ale z tego co wyczytałam każdy inaczej na wiele produktów reaguje i trzeba sprawdzać na sobie ja narazie mam tylko zalecenie żeby ograniczyć cukier i nie badam więc nie wiem jak to wygląda ale jak tak przemyślałam swoje odżywianie to i tak duża zmiana bo jadłam wszystko na co miałam ochotę bez względu na ich cukier i cała resztę  🙈🙈 

No ja już też odstawiłam całkowicie cukier, ale mam ochotę na cos słodkiego i tak walczę ze sobą. Ja też jeszcze nie mierze, jutro dostanę glukometr na wizycie. 

@Aga91witaj 🙂 Niestety nawet nie słyszałam o pielektazji nerek więc nie pomogę 😞 też mam już zleconą krzywą cukrową ale u mnie dziś 22+6 więc jeszcze chwilę mogę się wstrzymać tym bardziej że kolejną wizytę mam dopiero w połowie lutego. 

@mamimi za to teraz bardziej podobają się ciuszki chłopięce. Może dlatego że sama nie lubię cekinów, błyskotek i różnych innych cudów dla dziewczynek. Nie mogę patrzeć jak moja siostrzenica ciągle chodzi w różu 😕Mój Leoś ma kupione ubranka w bardzo stonowanych kolorach, jedynie mąż poszalał z serią ubranek Kubusia Puchatka i tylko te mają wyraziste kolory 🙂

16 minut temu, mami napisał:

te ciuszki dziewczęce działają na wszystkich  🙂 ja jak widzę te opaski, turbaniki, i sukieneczki to się rozpływam... a mam coraz większe przeczucie że będzie syn 

Długo się ukrywa ten Twój dzidziuś  🙈 kiedy masz wizytę? Oby już pokazał co ma między nóżkami 😅

• Mamusie
12 minut temu, MariKate napisał:

Ja już na kiszonki patrzeć nie mogę 😂😂 do tej pory uwielbiałam ogórki kiszone i boję się że po ciąży bed emiec do nich wstręt 🙈🙈😂

Dzięki ja też uwielbiam kiszonki, choć pewnie też mi się teraz zbrzydna🙈🙈.

11 minut temu, Agnieszka Jelonek napisał:

No ja już też odstawiłam całkowicie cukier, ale mam ochotę na cos słodkiego i tak walczę ze sobą. Ja też jeszcze nie mierze, jutro dostanę glukometr na wizycie. 

Ja właśnie zjadłam porcje tego mojego Brownie i powiem ci że zaspokoiłam swoją ochotę na słodkie mimo że ciasto dosyć mocno kakaowe😁 polecam ☺️

• Mamusie
17 minut temu, Ewa12 napisał:

Ja właśnie zjadłam porcje tego mojego Brownie i powiem ci że zaspokoiłam swoją ochotę na słodkie mimo że ciasto dosyć mocno kakaowe😁 polecam ☺️

Mmm nawet nie mów tak bym zjadła. Muszę poczytać o jakiś dozwolonych słodkościach😀.

12 minut temu, Agnieszka Jelonek napisał:

Mmm nawet nie mów tak bym zjadła. Muszę poczytać o jakiś dozwolonych słodkościach😀.

Wrzucam Ci tu przepis na fajne dozwolone dla nas ciasto:

-230g mąki orkiszowej pelnoziarnistej 

-40g wiórek kokosowych 

-10g proszku do pieczenia 

-2 jajka

-100g ksylitolu 

-100g oliwy

-150g mleka

-60g jogurtu naturalnego Skyr

-150g jagód mrożonych (mogą być też truskawki) 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. 

W osobnej misce jajka zmiksowac z ksylitolem aż do lekkiego spienienia. Na wolnych obrotach dodawać oliwę, mleko i jogurt. Pod koniec powoli dosypywać suche składniki. 

Do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia wlac pół ciasta i posypać połową jagód. Następnie przykryć owoce druga warstwa ciasta i wierzch posypać pozostałymi jagodami. Piec w temp. 180st/50min (do suchego patyczka). 

Osobiście mogę dodać że jeśli lubisz bardziej słodsze ciasta to daj 150g ksylitolu. Raz robiłam ciasto z jogurtem, a raz bez bo mi brakło i w sumie bardziej mi smakowało bez jogurtu ☺️ do jednej połowy ciasta dodałam łyżkę gorzkiego kakao i był fajny efekt takiej jakby zebry (pół ciasta ciemne, a pół jasne) 😉 wszystkim domownikom smakowało 😁 

• Mamusie
5 minut temu, MariKate napisał:

Wrzucam Ci tu przepis na fajne dozwolone dla nas ciasto:

-230g mąki orkiszowej pelnoziarnistej 

-40g wiórek kokosowych 

-10g proszku do pieczenia 

-2 jajka

-100g ksylitolu 

-100g oliwy

-150g mleka

-60g jogurtu naturalnego Skyr

-150g jagód mrożonych (mogą być też truskawki) 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać wiórki kokosowe. 

W osobnej misce jajka zmiksowac z ksylitolem aż do lekkiego spienienia. Na wolnych obrotach dodawać oliwę, mleko i jogurt. Pod koniec powoli dosypywać suche składniki. 

Do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia wlac pół ciasta i posypać połową jagód. Następnie przykryć owoce druga warstwa ciasta i wierzch posypać pozostałymi jagodami. Piec w temp. 180st/50min (do suchego patyczka). 

Osobiście mogę dodać że jeśli lubisz bardziej słodsze ciasta to daj 150g ksylitolu. Raz robiłam ciasto z jogurtem, a raz bez bo mi brakło i w sumie bardziej mi smakowało bez jogurtu ☺️ do jednej połowy ciasta dodałam łyżkę gorzkiego kakao i był fajny efekt takiej jakby zebry (pół ciasta ciemne, a pół jasne) 😉 wszystkim domownikom smakowało 😁 

Super bardzo Ci dziękuję😉😘 Na pewno wypróbuję. 😀

• Admin changed the title to Majóweczki🤰 | Forum o ciąży