Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
SmoczaMama napisał(a):
Witam z rana. Wyspałem się chociaż zrobiłem dla mamy pobudkę o 4 na moje mleczko bo coś ostatnio czuję w nocy głód. A teraz Rozrabiam i nie daję spokoju dla mamusi - Bartuś

Ja się wyspałem i o 6 zrobiłem pobudkę bo mama do pracy musi wstawać a mnie jeszcze nakarmić 🙂
Udaje mi się ostatnio ponieść na kolanka i przesunąć do przodu 🙂 Miłosz

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

SmoczaMama napisał(a):
Blue napisał(a):
Co do Kolo to chce adres, bo na spotkaniu mi i Aśce sprawiła prezenty, a ja nawet nie miałam czasu tego zrobić, więc wyślę jej pocztą 😉 także muszę mieć ten adres!!

W 100% jej adres ma Anka111 mieszkają blisko siebie wiec wie gdzie mieszka 🙂

No to Anka dawaj adres jak tu wpadniesz haha 🙂

Justa napisał(a):
mama-antka napisał(a):
Hej! zwracam się do Was jako do bardziej doświadczonych mamuś.Może któraś z Was ma podobny "problem" co ja. Otóż mój syn bardzo mało przybiera na wadze ( w ostatnim miesiacu 430 gram ),za to jest bardzo dlugi. Ma teraz 68 cm i waży 5790, wagowo jest na 10 centylu. Pediatra nie widzi w tym nic złego, mówi,że po prostu taka jego uroda. Mnie to jednak trochę niepokoi, zawsze wyobrażałam sobie bobaska z fałdkami itd.
Dodam,że jest bardzo silny i sprawny, turla się z plecków na brzuszek i odwrotnie, stabilnie trzyma głowę itd.
Czy któraś mama ma taką chudzinkę? Powinnam dokarmiać? ( karmię piersią na żądanie)

Mój też nie ma fałdek 😉 ma 7 miesięcy 8kg i 75 cm. Jk je Ci normalnie i ma dużo siły to na pewno wszystko jest oki 🙂

To ja zmieniam oświadczenie haha 🙂 moja to jest najchudsza z wszystkich dzieci karmionych mlekiem modyf. 😁 😁 😁

• Mamusie
mama-antka napisał(a):
Hej! zwracam się do Was jako do bardziej doświadczonych mamuś.Może któraś z Was ma podobny "problem" co ja. Otóż mój syn bardzo mało przybiera na wadze ( w ostatnim miesiacu 430 gram ),za to jest bardzo dlugi. Ma teraz 68 cm i waży 5790, wagowo jest na 10 centylu. Pediatra nie widzi w tym nic złego, mówi,że po prostu taka jego uroda. Mnie to jednak trochę niepokoi, zawsze wyobrażałam sobie bobaska z fałdkami itd.
Dodam,że jest bardzo silny i sprawny, turla się z plecków na brzuszek i odwrotnie, stabilnie trzyma głowę itd.
Czy któraś mama ma taką chudzinkę? Powinnam dokarmiać? ( karmię piersią na żądanie)

witaj
ja też mam takiego chudego robaczka
Anastazja urodziła się 3370 i miała 56cm
teraz ma 7 miesięcy i nie waży jeszcze 7kg (ostatnio na ważeniu 6960) a długa jest na 75-76cm
wagowo też jest na 10 centylu a wzrostem daaaaleko daaaaleko poza siatką 🙂
rozmawiałam na ten temat z pediatrą
powiedział że jeżeli karmię piersią to jest oki i niczym mam się nie martwić po prostu taka jest i tyle
ona mało jadła tak wogóle i to pewnie stąd się wzieło
bo dopiero gdzieś od dwóch tygodni potrafi mi zjeść cały słoiczek (120ml) zupki czy deserku
wcześniej miałam go na 2 lub nawet 3 dni
to samo było z mlekiem czy kaszką jadła po 60ml
ja karmiłam cały dzień piersią a na wieczór po kąpieli uczyłam ją picia z butelki i dawałam modyfikowane
ja jestem o moją małą spokojna
wiem że w mojej rodzinie tak już zawsze było że do wieku dojrzewania jesteśmy skrajnie chude tak było z moją babcią, mamą, bratem i siostrą cała dalsza rodzina ma podobnie

HONORATKA napisał(a):
Anastazja ur 3370 najniższą masę miała 3220 czyli 150g mniej
swoją wagę podwoiła dopiero w 7 miesiącu życia 🤢

No to Anastazja jednak jest większym patyczakiem, ale Ty karmisz piersią to różnica. Tak to pewnie moja by była najchudsza 😁

• Mamusie
pewnie przekroczyła już te magiczne 7kg bo ostatnio mało jej brakowało

ale ja nie dokarmiałam dodatkowo
do rozpozęcia 6 miesiąca karmiłam wyłącznie piersią
później przez ponad miesiąc dawałam po mału zupki i deserki w ilości 1/3słoiczka (bo więcej nie jadła)
nie dokarmiałam bo uważam że to i tak nic nie da
karmisz piersią trzymaj się tego
ja gdy zauważyłam że mała za często się budzi w nocy (np co godzinę dwie na pierś) to zrozumiałam że moje mleko może być zbyt lekkostrawne i dla własnej wygody zaczęłam właśnie wieczorem podawać Bebiko (z tym że zwiane to tez było właśnie z koniecznością nauki picia z butelki, bo mała nie chciała nic poza piersią a ja nie miałam siły co chwilę odciągać pokarm który i tak się marnował bo ona nie piła)

HONORATKA napisał(a):
Anastazja ur 3370 najniższą masę miała 3220 czyli 150g mniej
swoją wagę podwoiła dopiero w 7 miesiącu życia 🤢

Moja po skończonym 6mieś. jakiś tam czas.

• Mamusie
wszystko zależy od twojego podejścia do jego wagi
ja właśnie nie chciałabym mieć grubego dziecka i dlatego nie dokarmiam jej na siłę
a gdy zaczniesz myśleć "muszę go utuczyć" to tylko niepotrzebnie zaburzysz jego świadomość uczucia sytości
padiatra tłumaczył mi że dzieci na piersi jedzą ile chcą i same sobie regulują ilość pożywienia
te karmione butelką trzeba niejako kontrolować i nie dawać ani za często ani za rzadko jedzenia
trzeba sprawdzać czy ilość wypitego mleka mieści się w normie
a jak zobaczysz że się nie mieści zaczniesz panikować dokarmiać wciskać
a tak masz spokój je ile chce i sam sobie nie szkodzi

dokładnie,ja też dziecka grubego nie chciałabym mieć. Widzę po dziecku siostry mojego mężą - ma 7 miesięcy i waży ponad 11 kg !! i ma problemy z raczkowaniem bo nogi i ręce nie wytrzymują ciężaru. No i właśnie teściowa naciska na mnie,że głodzę dziecko skoro tamten tak rośnie ( dla niej to ok ) a mój nie. Czasem można zgłupieć. Ja wiem, że Antek się najada, jest szczęśliwy, moje cycochy są 'puste' po jego jedzeniu, wiem też,że nie ma 'chudego' mleka mamy.. po prostu sama zaczęłam wątpić w swoje racje..

• Mamusie
trzymaj się tego co uważasz za najlepsze
ja też nie słucham rodzinnych doradzaczy
moja mama też twierdziła że Anastazja za mało na wadze przybiera i że powinnam ją dokarmiać bo pewnie mam za chude mleko 😠
kilka razy powiedziałam jej co myślę o jej radach i się przymknęła
a teraz to już nawet nie reaguje na komentarze wpuszczam jednym drugim uchem wypuszczam nawet na nie nie odpowiadam
ja jestem mamą i ja wiem co jest dla niej najlepsze 🙂

• Mamusie
myślę że siła dziecka nie zależy od wagi
a nawet tym pulchniejszym bywa często trudniej podnieść tyłek
choć znam milion wyjątków 🙂
dzieciaki niezależnie od nas same znajdą sobie odpowiedni moment na siadanie wstawanie i inne wygibasy
Anastazja dość późno zorientowała się jak się turlać na brzuch ale jak już raz jej się udało to praktycznie na następny dzień już umiała i na plecy
teraz turla się po całym pokoju 😆
a ja podchodzę bardzo spokojnie do jej rozwoju
ona jeszcze siedzieć dobrze nie umie bo nie sadzałam jej wcale
siada tylko wtedy gdy sama sobie poradzi lub się podciągnie za nasze ręce

Justa napisał(a):
Mój je tyle ile chce, jak już nie ma ochoty to zamyka buzię i koniec jedzenia. A jak nie chce wcale to mu nie cisnę na siłę.
Mały od mojego kuzyna ma 3 miesiące i już 7kg, jest duży

A co ja mam powiedzieć moja codziennie wypija tylko po ponad 300ml czasami lekko ponad 400 i jej nie zmuszę choćbym chciała, wliczam w to oczywiście 1 raz kaszkę 😁 bo jakbym jej nie wliczyła to samego mleka byłoby z 200ml 🙂 heh.. a niby roczne dziecko ma nadal pić po 500-600ml 😉

U niej posiłki wyglądają ostatnimi czasy tak:

rano mleko 100-120ml rzadko 150
kaszka lub mleko jak kaszka to 100ml mleka i kaszka lub 120-150ml mleka
obiad 190g
mleko wciśnięte na siłę 100-120ml rzadko 150
jogurt lub deserek

a kaszka też musi być z owocami, bo inaczej nie ruszy 🙃 ona się wycwaniła i już mleka na noc jej nie daję, bo kilka razy udawała bardzo śpiącą i nic nie chciała pić, to na wieczór dostaje co innego/

Blue napisał(a):
Justa napisał(a):
Mój je tyle ile chce, jak już nie ma ochoty to zamyka buzię i koniec jedzenia. A jak nie chce wcale to mu nie cisnę na siłę.

A co ja mam powiedzieć moja codziennie wypija tylko po ponad 300ml czasami lekko ponad 400 i jej nie zmuszę choćbym chciała, wliczam w to oczywiście 1 raz kaszkę 😁 bo jakbym jej nie wliczyła to samego mleka byłoby z 200ml 🙂 heh.. a niby roczne dziecko ma nadal pić po 500-600ml 😉

Blue u Bartka jest tak samo on zjada mleka ok 250-300ml i więcej nie chce. Na siłę mu nie dam bo jakbym spróbowała to zaraz to zwróci i potem się męczy.
Zauważyłam tez że jak je mniej mleka to i mniej wymiotuje.

SmoczaMama napisał(a):
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):

Blue u Bartka jest tak samo on zjada mleka ok 250-300ml i więcej nie chce. Na siłę mu nie dam bo jakbym spróbowała to zaraz to zwróci i potem się męczy.
Zauważyłam tez że jak je mniej mleka to i mniej wymiotuje.

Tak moja też od razu wszystko zwymiotuje jak zmuszam, kilka razy kaszkę tak wyrzygała,bo chciałam żeby zjadła do końca a ona po 1 łyżeczce za dużo na siłę od razu zrobiła kilka razy odruch wymiotny i wyleciało z niej jak z fontanny masakra, więcej już nie dopuszczam do takiej sytuacji, bo się boję, że się zadławi kiedyś. Jak to się mówi do 3 razy sztuka tyle już było to więcej jej nie męczę.

anka111 napisał(a):
Blue mogę podać Ci adres ale do babci Agnieszko bo ona zawsze wszystko zamawia na jej adres bo w domu rzadko siedzi i później musi z awizo na pocztę biegać 😁 to co chcesz ?

Tak 🙂

Justa napisał(a):
Dziewczyny teraz bym nie chciał mieć końcówki ciąży 😉z tego ciepła to bym pewnie opuchła jak balon 🙂

Moja szwagierka ma termin na początek października, a koleżanka na początek września i lekarz pow. że praktycznie mogłaby już rodzić, bo wszystko jest ok. 😆