Skocz do zawartości

Marcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
kasienka, bardzo mi przykro czytać o tym wszystkim co piszesz 😞 Kurczę jakiś głupi ten Twój mąż (sorry, ale takie moje zdanie). Jak można tak brać dziecko i ogólnie je olewać. My to z mężem rano się kłócimy, kto będzie dziudział Pawła ;-) Nie wiem, co Ci napisać. Może jak Wojtuś będzie bardziej kontaktowy za kilka miesięcy, to się Twojemu odwidzi i sie nim już będzie zajmował, natomiast i tak uważam, że łachy nie robi i powinien Cię czasami wyręczyć.
Co do okresu to już miałam 3 regularnie co 28dni ;-( Ale tamponów nie używam.

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka_m

1158

• niunia26_m

1010

• Misia_m

855

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Samantka to faktycznie późno. Cały dzień jesteś sama 😞 Szkoda mi tych naszych facetów, bo jak kończą pracę tak późno, to co im z tego dnia zostaje? Mój R chodzi przez to bardzo późno spać, bo mówi, że tylko w ten sposób może z dnia trochę pokorzystać. A Grzesiek chodzi spać już o 19, więc też tatuś ma niewiele czasu z synusiem, no ale korzysta ile może.

• Mamusie
No mam Nikusię, więc do konca sama nie jestem 🙂 Poza tym ostatnio spotkałam się z koleżanką, chodzę do mamy, na spacery 🙂 Nie jest tak źle...A tatusiów faktycznie szkoda... Mój też chodzi późno spać, zazwyczaj ok północy, a jak nas jakiś program na discovery albo national geografic zaciekawi to siedzimy, aż się skończy, chociaż się oczy zamykają... a wstaje o 7h00, a jak dojezdza daleko to o 6h20.

• Mamusie
Nie no oczywiście, że masz towarzystwo Nikusi, czyi najlepsze możliwe 🙂 Sama, miałam na mysli, że bez A. Widzę, że masz trochę podobnie jak ja, bo ja również chodzę często do mamy. A moja siostra to w ogóle mieszka obok w bloku 😁 I właśnie ostatnio moja 8-letnia siostrzenica przychodzi do mnie codziennie i siedzi ze mną i z Grzesiem cały dzień i chodzi z nami na spacery itd. Jest na takim etapie, że bardzo lubi zajmować się Grześkiem a on to za nią po prostu przepada 😆

• Mamusie
Kurcze same nieciekawe nowiny od samego rana!
Kasiula przede wszystkim miło Cie widziec!
Dziewczyny juz wszystko napisaly chyba w tym temacie ale powiem Ci (i jesli Cie to obrazi to przepraszam) ale moje pierwsze skojarzenie po przeczytaniu tego było takie ze Twoj maz jest tak nerwowy przy małym zeby mu tylko kiedys z tej złosci krzywdy nie zribił, bo skoro dla niego takie podnoszenie jest blachostka to inne glupie rzeczy tez moga wpasc do głowy!
Moj maz mi pomaga bardzo duzo choc czasem tez przychodzi z pracy bardzo zmeczony i chciałby odpoczac a Korni własnie płacze. Moze faktycznie trzeba czasu. Moj M to mi naewt ostatnio powiedział ze nie moze sie doczekac jak mala bedzie juz taka do pogadania, nawet jak bedzie zasypywała go pytaniami.

• Mamusie
A i tamponow nie uzywam ale mysle ze juzs mozna bo tylko w pologu jest to zabronione a polug juz minął!
JA tez karmie piersia i mialam tylko raz okres i pewnie dlatego nie mam drugiego!
U mnie pokarm leci bardzo mocno mala nawet sie denerwuje z tego powodu, ato jej denerwowanie sie wynika chyba z tego ze bardzo ja dziąsełka swędzą, bo jak jej chwilke pomasuje to juz ladnie lapie i ssie a jak zaswedzą to znow sie denerwuje i tak w kolko!
JA dzis znow obudzilam sie i mam w lewej piersi guzki, mimo ze ściągałam w nocy i mala tez jadla z tej piersi! Nie wiem czy to nadprodukcja, czy kanaliki sie zatykają przez jakis stan zapalny!

• Mamusie
Dziewczyny myślę ostatnio nad kupnem dla małego takiej maty piankowej/puzli. Ma któraś z Was cos takiego? Znalazłam takie świetne tylko trochę drogie. Chyba będę musiała babcię zaangażować w kupno tej maty 🙂
Oto link do niej.
http://allegro.pl/tessel-mata-edukacyjna-puzzle-animal-tessell-t-001-i1685661659.html

No i najważniejsze, że jest bezpieczna dla maluszka, bo spotkałam się też z takimi śmierdzącymi puzzlami, na których w życiu bym dziecka nie położyła.

• Mamusie
A no i jeszcze zapomniałam napisać, że wczoraj Grzesio po południu zjadł na podwieczorek aż CAŁY słoiczek jabłuszka. Miałam zamiar dać mu pół słoiczka ale tak się trząsł za tym jabłkiem, a że to był już chyba 5-ty dzień podawania jabłka, to odważyłam się dać mu cały słoiczek. Ale potem bałam się, że będzie go bolał brzuszek, ale nic mu na szczęście nie było.

• Mamusie
No ja o tym też słyszałam, ale ta mata ma jakieś atesty itd. więc mam nadzieję, że jest bezpieczna. Bo jak kupowaliśmy łóżeczko turystyczne i jako gratis przyszły takie duże, kwadratowe puzzle piankowe, to były takie śmierdzące, że w domu się tego nie dało trzymać. Także, może to takie maty są rakotwórcze.

• Mamusie
Czesc Wam!
Dawno nie pisalam, ale podczytuje Was na biezaco podczas karmienia 🙂 nie mam poza tym czasu, bo albo nie ma mnie w domu, albo musze Antka zabawiac, bo ma ostatnio bardzo zle dni.
Kasienko bardzo mi przykro to czytac. Moj M tez jest mega nerwowy i jak juz widze, ze w tych nerwach moglby nawet niechcacy cos zrobic, to nie daje mu Antka. W sumie to z zajmowaniem sie malym jest tak, ze to ja z nim caly czas jestem, a M tylko wtedy jak ma dobty humor, jest wyspany i Antos nie placze, wiec ogolnie bardzo rzadko. Wczesniej kapanie nalezali do niego, a teraz to nawet i to ja robie... On uwaza, ze syn potrzebuje matki teraz, a ojca jak bedzie starszy. Oj chcialabym, zeby Antek tak na zlosc w przyszlosci wcale go nie potrzebowal. Mam przyklad w rodzinie. Moj bratanek ma 13 lat i caly czas to mama jest dla niego najwazniejsza w kazdej sprawie, a nie tata. A to dlatego, ze moj brat zawsze byl, jest i bedzie pracoholikiem. Moj M w domu niby jest caly dzien, ale on ma swoje sprawy, a teraz bedzie gorzej, bo dostal jakies duze zlecenie... Wiec ja chyba sie do rodzicow wyniose na podworko, bede tylko na noc wracac. Ach wczoraj go zapytalam kiedy ostatnio pieluche zmienil, to powiedzial, ze nie wie. Ja to mam w dupie. Mam nadzieje, ze to sie na nim zemsci.

• Mamusie
Hej!

Kaśka - bardzo mi przykro z powodu męża - widząc w nim już teraz takie mąłe pokłady agresji, powinnaś uważać. Wiadomo, czasami jest sie "złym" na dziecko z powodu "przepełnienia" (ja tak miałam wczoraj, już nie mialam siły na nic...), ale żeby dostrzec taki symptom trzeba z dzieckiem przebywać a tu ewidentnie wchodzi w grę jego czysty hedonizm.
W sytuacjach kryzysowych najlepiej wychodzi miłość rodzica do dziecka - my niekiedy będąc zmeczeni Patryczkiem po prostu próbujemy sobie zdac sprawę z jego sytuacji 😜 Mały, niegadający, wciąz tylko leży lub "siedzi" - lipa 😁
A zatem miej oczy szeroko otwarte!

Ja, dzieki Bogu, mam wspaniłego męza i tatusia dla Patrysia. Opiekujemy się nim komplementarni - nie mówiąc sobie nawet co i jak. Widzimy potrzebe i reagujemy na nią.
Taka postawa jednak zwiazana jest z dojrzałym podejsciem do bycia rodzicem. Bardzo irytują mnie zachowania, o których piszecie: "zajmuje się nim, jak jest grzeczny, spokojny" - miłość jest wymagająca i zdolna do poświęceń. O czym w takim razie mowa w przypadku tychże TATUSIÓW?! 😠

eMCIa - a widziałas sie już z Moniką?

Edytka - ja też miałam tak dalece rozchwiany cykl, również dochodziło do 6 miesięcy, tylko nigdy nie stwierdzono źródła tego. Czasami podawano mi tylko luteinę.

haliszczanka dzieki za miłe słowa 🙂

• Mamusie
Dziewczyny, ale dziecko jak płacze to próbuje nam coś powiedzieć! No bo w jaki sposób ma nas poinformować że np. mu nudno, czy za gorąco, czy za zimno itp... Nie można się na niego za to gniewać...no bez przesady... można mieć dość, ale wyprowadzenie się z równowagi w takich sytuacjach jest niestosowne... trzeba zachować zimną krew 😉
Haliszczanka, ja mam 6 letniego brata, który ma już wakacje i też bedzie do mnie przychodzil 🙂 🙂 Fajnie, bo na spacerki nawet z 6 latkiem lepiej chodzić niż samemu 🙂 Bo przynajmniej u mnie mała przesypia prawie całe spacery 🙂
Co do puzzli no to może są bezpieczne skoro napisane zostało to:
"UWAGA!!
W związku z wprowadzeniem w Belgii i Francji zakazu stosowania do produkcji wyrobów piankowych
formamidu, acetofenonu i 2-fenylo-2-propanolu,
zleciliśmy badania oznaczenia zawartości tych substancji w próbce z naszych mat
w laboratorium KOMAG w Gliwicach.
Substancje te nie zostały znalezione!!"
Bo właśnie w belgii nie dostanie się nigdzie takich zwykłych piankowych puzzli 🙂
A poza tym są bardzo fajne 🙂
Emcia zaglądaj częściej, bo mi Cie brakuje!!!!! 😁 😁

• Mamusie
Samantka ja też się cieszę jak siostrzenica do mnie przychodzi, bo to i małym się chwilę zajmie i ja mogę w tym czasie głowę umyć itp. a na spacerach tak jak mówisz, też jest raźniej.
Co do tej maty, to tak myślałam, że nie jest toksyczna i bardzo mi się podoba. Tyle że ja jeśli chodzi o małego to nie mam zupełnie wyczucia, co jest potrzebne, a co mogę sobie darować. Najchętniej to kupowałabym wszystko, co mi wpadnie w ręce 😁 No i z tą matą to też nie chcę działać pochopnie i muszę się zastanowić, czy faktycznie warto jest ją kupić.

Ja wlasnie pisalam do Emki sms i nie wiedzialam, ze sie odezwala tutaj.. Odzywaj sie do nas, bo sie stesknilysmy 🙂
Kasia ja na twoim miejscu poszlabym na oare dni do rodzicow..jesli mowisz, ze rozmowa nic nie daje 😞 jak zobaczy, ze sie zdenerwowalas na powaznie to moze przestanie tak robic...a jesli nie to bedzie wiadomo, ze mu na reke jak was nie ma...to wtedy moze faktycznie czas podjac jakas decyzje...sorry, ale ja taka wlasnie jestem..po co byc z kims na sile i go unieszczesliwiac?
aha zazdroszcze wam, ze macie swoje mamy blisko...co ja bym dala, zeby swoja miec na miejscu...na dodatek nawet nie mam rodzenstwa, wiec czuje sie czasami bardzo samotna...co prawda mam 3 kolezanki, ale one caly czas pracuja, dzieci nie maja wiec kontakt jest slaby..
moj K. tez czasami dlugo pracuje, ale zazwyczaj jest po 16 w domu. niestety pracuje dla siebie, wiec wszystkim sam musi sie zajac i czasami nawet w weekendy musi isc do biura, ale zajmuje sie mala jak go o to poprosze..i sam mi oroponuje jakies wyjscia czasami 🙂

• Mamusie
Kasiu gdyby mój zrobił coś takiego to bym go chyba rozszarpała 😠...Jeśli na prawdę myślisz o dziecku to wydaje mi się że powinnaś zastosować jakąś terapię wstrząsową... 😉-podzielam zdanie Marty.Co to za tata co wytrząsa swoje nerwy na dziecku...wydaje mi się że albo go bycie ojcem przerosło albo sama nie wiem...ale musisz coś z tym zrobić i nie możesz tego tak zostawić...z jednej strony to nie wiem czy nie powinnaś się cieszyć że nie chce się nim zajmować bo skoro tak zrobił przy Tobie to co by mógł zrobić jakby Ciebie niebyło 😞-przepraszam jeśli byłam zbyt ostra w tym co napisałam...nie chciałam Cię niczym urazić bo pewnie go kochasz ale nie pozwalaj na takie traktowanie dziecka bo póżniej może być już tylko gorzej... 🤔

• Mamusie
Gerdzia ale mnie zawstydziłaś ☺️A co do opieki mojego męża nad Olkiem to on się chętnie zajmuje ale sobie tak jeszcze idealnie nie radzi i wiem że nie czuje się na siłach z nim zostać ale u nas jest inna sytuacja bo mój nie widział dziecka trzy miesiące...ale jak Olek płacze to od razy leci nawet jak wie że ja przy nim jestem to i tak się interesuje dlaczego płacze...
Beatko ten lek to TELFEXO.Mi pomagał i nie działał jakoś nasennie a podobno większość przeciwalergicznych leków tak działa...Ten drugi co go bałam się brać to ATARAX.Jak lekarz przepisze Ci też jakiś podobny lek do tego ataraxu to ja radziłabym nie brać-tym bardziej przy małym dziecku...
Samantka czekam na sesję huśtaweczkową 🙂A ja też chciałam kupić jakąś huśtaweczkę ale były właśnie do 9kg i dałam sobie spokój bo już mały będzie miał wkrótce z 7 kilo to nie chciałam wydawać 300zl na dwa miesiące i zamówiłam bujaczek tym bardziej że musimy teraz kuić łóżeczko no i pościel do łożeczka bo wypadało by już zmienić tą kołyskę...-bo juz lata na wszystkie strony... 😁

• Mamusie
Haliszczanka a podawałaś od razu słoiczkowe jedzonko czy zaczynałaś od soczków?Bo mi pediatra na razie radziła dawać soczek...chociaż ja dałam troszkę słoiczkowego jabłka z marchewką...
Okres mam już od trzech miesięcy i ostatnio już używałam tamponów.Tak jak pisała Samantka podczas połogu nie wolno ale podczas okresu już tak.
Niusia zdjęcie super!Wygląda na to że musicie brać się z mężem za dorobienie Gawła 😁-ja jedna prawidłowo odczytałam sygnał Pawełka 🙂