Skocz do zawartości

Marcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Gerda u mnie tez dlugo nie mogli zdiagnozowac przyczyny tak rozregulowanego okresu, az trafilam do mojego obecnego doktora i to on wykrył ze przyczyna jest zaburzenie jajeczkowania i dla tego nie moglam tez zajsc w ciaze!! Bo albo nie jajeczkowalam a jak juz jajeczowalam to albo pecherzyki nie rosły a jak juz rosly to nie pekały!! I ciagle cos i jak juz przestane karmic piersia to bede brala leki no i pewnie jak bedziemy juz sie starac o drugie to znow cyrki beda i znow pewnie bede co dwa dni przez kilka miesiecy na usg dopochwowe lazic!
Ja tez uciekam bo musze sprzatac i obiad robic!!!
A tak sie ciesze bo moja siostra jutro przyjezdza, a nie widzialysmy sie rok!!

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka_m

1158

• niunia26_m

1010

• Misia_m

855

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
No tak mialam chodzic teraz jak sie o Kornelke staralismy w celu obserwacji jajeczkowania! Przez cztery miesiace byłam co dwa dni na usg! Pierwszy miesiac obserwowal czy pojawia sie jajeczkowanie i nie pojawiło sie wiec dostalam lek i po nim znow obserwacja i pecherzyki sie pojawiły ale nie rosly wiec drugi lek i na trzeci miesiac znow nie rosły wiec zwiekszona dawka drugiegi i trzeci lek na czwarty miesiac urosły ale nie pekły wiec trzy leki plus zastrzyki w piatym i sie udalo!! 🤪 🤪 🤪Ale lekarz powiedzial ze i tak mielismy szczescie bo przy zastrzykach to najczesciej dopiero za drugim trzecim razem sie udaje!!
No to tak w skrocie opisalam!

• Mamusie
Samantka, przy monitoringu jajeczkowania trzeba tak często chodzić na usg. Ja to czasem musiałam codziennie. Patrzą czy pęcherzyk rośnie i potem kiedy/czy pęka i w ten sposób mogą określić czy kobieta jajeczkuje.
Oktawia ja tow ogóle zaczęłam od Herbatka&Sok z Hippa. Dawałam kilka dni i potem jakoś tak jednocześnie podałam mus jabłkowy i sok jabłkowy (tylko że rozcieńczony wodą). I mały jadł jabłko i pił ten sok jakoś 5 dni i od wczoraj zaczęłam podawać kilka łyżeczek marchewki. Ale jabłuszko nadal daję, tym bardziej że po marchwi może być twarda kupka. Mały w ogóle od kiedy podaję mu te pokarmy stałe to ma wielokolorową tą kupkę i taką zbitą, ale nie męczy się jak ją robi. No i co najważniejsze żeby uniknąć zatwardzeń przy wprowadzaniu pokarmów stałych, to podawać dużo picia, najlepiej wody (no mój akurat wody czystej nie chce, więc daję mu ten sok rozcieńczony wodą lub tę Sok&Herbatka tez rozcieńczony wodą). Dziecko musipić ok 100 ml wody/soku dziennie. Grześkowi tak smakują te soczki/herbatki, że w sumie w ciągu dnia wypija nawet więcej.

• Mamusie
A ja znow dalam malej soczek dzisiaj i chetnie wypiła!! Balam sie troszke jak to bedzie bo herbatek mi pic nie chciala i wody samej tez nie bardzo a z soczkiem sie udalo! Jestem w szoku moja Korni spi juz drugą godzinkę!! Az mi glupio bo mam tyle czasu wolnego i zamist go wykorzystac na sprzatanie i gotowanie to ja na necie siedze!
Ale juz uciekam bo samo sie nie sprzatnie!

• Mamusie
Niunia no niby tyle ile chce, bo wiadomo, że na siłe nie wepchniesz, ale ważnę wtedy żeby często to picie podawać, bo może być problem z kupkami jak już się poda stałe pokarmy. U nas pomimo, że Grzesiek dużo tego soku pije, to i tak kupki zgęstniały. No i on też wody nie chciał pić, a jak się dorwie do soku jabłkowego pomimo że rozcieńczonego, to nie może się oderwać 🙂 Także trzymam kciuki żeby z Pawłem było tak samo 🙂

• Mamusie
samantka napisał(a):
O kurcze dziewczyny, to przerąbane tak chodzić na usg... i za kazdym razem się placi????
A jakie soczki podajecie???

Samanta ode mnie lekarz brał za każdym razem ale wtedy już dużo mniej. Ale słyszałam też, że można płacić za cały monitoring jeden raz, a więcej. Ja starałam się zajść w ciążę od czerwca 2006 roku do czerwca 2010 czyli 4 lata 😞 Trochę różnych metod, lekarzy i leków przeszliśmy ale w końcu się udało!!!

a moja niestety nie pije ani soku ani wody...probowalam i nic...ale jak sie karmi piersia to pediatra mowila, ze nie trzeba dopajac..
edyta i jak w koncu zaszlas w ciaze? po tym zastrzyku? bo moja kolezanka juz probuje od 2 lat i dalej nic..ostatnio miala zastrzyk zaszla w ciaze i okazalo sie, ze pozamaciczna..mam nadzieje, ze jej sie tez uda..nam sie udalo jak na loterii 🙂 za pierwszym razem, miesiac po slubie...ale chyba dletego, ze mowilismy sobie, ze jak sie uda to om a jak nie to tez tragedii nie bedzie,,,nie wiedzielismy, ze tak szybko sie uda 🙂
a Maja wstala o 7.30 pozniej spala od 8.30-12 i spi od 14 do terqz 🙂 przynajmniej wszystko porobione w domu

• Mamusie
Ja malej podaje soczek butelka i rozcienczam z woda pol na pol ale dzisiaj dalam 40 ml soku i 20 ml wody i tez chetnie wypiła!
My sie staralismy cos kolo 5 lat! I udało sie po zastrzyku, pamietam jak lekarz mi powiedzial ze moze byc ciaza blizniacza bo mialam kilka dojrzałych pecherzykow i jak by wszystkie pekły i uwolniły komorki jajowe to by dopiero było!
Ale tez mowil ze moge zajsc a ciaza bedzie poza maciczna i tego sie balam strasznie!
Ponoc im dluzej sie przyjmuje te leki tym wieksze prawdopodobienstwo ciazy blizniaczej, a i tak mozna najdluzej przyjmowac ten lek co bralam tylko pol roku wiec gdyby w maju sie nie udalo to zostałby nam tylko miesiac i musielibysmy poczekac pol roku zebym znow mogla je brac!

• Mamusie
Mi wszyscy w okolo mowili zeby dac sobie na luz i na pewno wtedy zajde, ale teraz wiem ze gdybym tak zrobila to na pewno bym do tej pory nie miala Kornelki. Chociaz za pierwszym razem zaszlam w ciaze bez niczyjej pomocy (od strony medycznej) ale powiedzial mi doktor ze po prostu mielismy ogromne szczescie i zarazem ogromnego pecha! I ze jak bedziemy czekac na kolejny tki cud to si mozemy nie doczekac!
Mialam jeszcze napisac o placeniu za usg i ja na szczescie nie musialam placic za usg bo to taka umowa wiazana była ze on mnie bedzie leczyl i robil usg nieodpaltnie a ja sie zgodze na to zeby moje wyniki anonimowo mozna bylo wykorzystac w badaniach naukowych! Moglam sie nie zgodzic i placic ale pomyslalam sobie ze skoro moge pomoc i nic za to nie placic to czemu nie??

• Mamusie
Edytko, no to Kornelka jest prawdziwym cudem i szczęściem 🙂 🙂 Musiałaś dużo przejść... Ale teraz to trzeba się cieszyć i czekać na braciszka lub siostrzyczkę dla Korni 🙂 🙂
A co do usg i tych badań to pewnie, że dobrze, że sie zgodziłas 🙂 Tylko na tym korzystnie wyszłaś 🙂 🙂 🙂

• Mamusie
Ehhh napisałam mega długiego posta i komp mi się do aktualizacji wyłączył.... :/
No to od początku.
Co do soczków to nie pomogę, bo Antoś jest na samej piersi. Wcześniej pił z butelki herbatkę Hippa na lepsze trawienie i uspokajającą, ale od ponad miesiąca to nie chce nic pić z butelki, nawet mojego mleka. Smoczek też odrzucił. Przynajmniej nie będzie problemu z oduczaniem go od smoka.
Co do prób zajścia w ciążę, to lekarz mi powiedział, że mam PCO (zespół policystycznych jajników) i mogę mieć problemy z zajściem w ciążę. Powiedział, że jak już na serio będę chciała to wtedy tak jak u Edytki będzie najpierw monitorowanie całego cyklu i ewentualnie leki. Ale jak widać obyło się bez. Ja z M chcieliśmy dziecko i to było na zasadzie jak będzie to super, a jeśli nie to na razie trudno... Udało się po 3 miesiącach, przy czym każdy okres witałam ze łzami w oczach, bo jak się spóźniał to byłam szczęśliwa, że pewnie w ciąży jestem. Dlatego jak w lipcu nie dostałam to zrobiłam test po ponad 2 tygodniach, żeby znów się nie rozczarować. A tu proszę, niespodzianka. No, ale to był zmasowany atak plemników. Miałam takie libido, że my to 2 tygodnie po 3-4 razy dziennie mogliśmy, a teraz?! U mnie libido zero prawie :/
Byliśmy dziś u drugiego neurologa. Pani doktor powiedziała, że Antoś bardzo ładnie się rozwija, ale ma lekko wzmożone napięcie mięśniowe. Kazała dalej kręcić bioderkami i dużo kłaść na brzuchu... mówiła o ćwiczeniach jakiś innych, ale u mnie w mieście niestety nie ma nigdzie takiej rehabilitacji dla niemowląt 😞((

emka dzieci mamy podobne, bo Maja tez nic innego tylko cycka..ja tez libido zerowe, no ale czasem poprostu wiem, ze trzeba, ale. wogole nie mam przyjemnoscil
edyta to Twoj maz miak fajnie 🙂 duzo bzykania przynajmniej :p ale tak na powaznie to gratuluje, ze sie udalo, jestes bardzo dzielna 🙂

• Mamusie
Niunia to sporo Twój Pawełek je.A co ilego karmisz? Mi ostatnio jak policzyłam to wyszło, że mały zjada 4x150 ml i 1x180 ml, tzn. z tylu ml wody przygotowuję mieszankę, czyli zjada trochę więcej. Ale też się czasem zdarzy, że nie zje pełnej butli. No ae martiw mnie te 5 karmień na dobę. Jak jeszcze jadł w nocy to było 6 razy na dobę, czyli norma a od jakiegoś czasu już w nocy się nie budzi na butlę i nijak nie moge wpasować jeszcze jednego karmienia w ciągu dnia.
Edytko to naprawdę wielkie szczęście, że masz Kornelkę. Mi też w trakcie starań wszyscy powtarzali, żeby wyluzować itd. Ale ile można? Przeszłam chyba przez wszystkie etapy starań, od gorączkowego kupowania testów w terminie każdej miesiączki, po rezygnację i utratę wiary w to, że się kiedyś uda. I zgadam się z Tobą, że trzeba szukać pomocy u specjalisty, zamiast liczyć na cud. Ja leczyłam się w Białymstoku i zaczęłam tam jeździć w kwietniu, a w lipcu dowiedziałam się, że jestem w ciąży 😆