Skocz do zawartości

Marcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• samantka_m

1158

• niunia26_m

1010

• Misia_m

855

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Byliśmy dziś u neurologa z NFZetu - numer niesamowity, powiedziała ze nie widzi żadnych problemów, dziecko nad wyraz dobrze rozwinięte a nawet dużo lepiej jak na swój wiek i w ogóle mądre bystre radosne tylko się cieszyć i wrócić za 2 miesiące na kontrole. I ręce mi opadają bo już nie wiem komu tu wierzyć ale chyba tej mojej prywatnej super polecanej z CZD, która kolei twierdzi że ma asymetrię napięcia mięśniowego, odgięcie i wiotkość osiową i każe ćwiczyć. Inna sprawa że Fasol faktycznie poprawił sie fizycznie, lepiej trzyma główkę, zaczął prosty leżeż bo zawsze był lekko w C, więc może te ćwiczenia faktycznie coś dały i zdrowieje nam chłopak albo wyrósł i nie potrzebnie się matka martwiła.

• Mamusie
Rozwój 4 miesiąc 16 tydzien

Rozwój fizyczny
Pod koniec czwartego miesiąca maluch zwykle podwaja wagę urodzeniową. Przez ten miesiąc urósł ok. 2 cm. Leżąc na brzuszku utrzymuje nogi proste lub trzyma je lekko zgięte. Wiele dzieci w tej pozycji podnosi klatkę piersiową, utrzymując się na przedramionach, a główkę unosi na ok. 15 cm. Dziecko chętnie przebywa w pozycji półleżącej. Śledzi wzrokiem poruszające się przedmioty, obracając główkę o 180 st. z jednej strony na drugą. Niektóre niemowlęta zaczynają przewracać się z plecków na brzuszek.
Delikatnie podciągany za nadgarstki do pozycji siedzącej, maluch zwykle utrzymuje już pewnie głowę. Ułożony na pleckach, potrafi sięgać po przedmioty, chwytać je, potrząsać nimi i wkładać do ust. Możesz zauważyć, że maluch zaczyna także interesować się swoimi nóżkami. Odtąd nieustannie podnosi je do góry, chwyta i wkłada duży palec do buzi. Z pewnością dziwisz się wyczynom malucha, bo ta sztuka udaje się tylko niemowlętom. Nie wierzysz? Spróbuj włożyć do ust swoją własną stopę!
Niektóre dzieci w tym wieku domagają się już dodatkowego posiłku oprócz mleka matki. Jednak o w prowadzeniu do diety dziecka nowych składników powinien bezwzględnie zdecydować lekarz!
Rady dla rodziców:
Musisz sama ocenić, czy Twój maluch się najada, czy potrzeba mu wprowadzić dodatkowy posiłek. Twoje dziecko może być głodne, jeśli zaczyna się częściej budzić w nocy lub domaga się częstszych karmień niż w poprzednim miesiącu. Niektóre maluchy już w tym wieku na widok jedzenia dorosłych mogą się uśmiechać, mlaskać i wyciągać rączki. Wtedy można pomyśleć o urozmaiceniu ich diety.

Rozwój intelektualny

Twój maluch już chętnie gaworzy, szczególnie gdy w pobliżu widzi matkę i znajomych mu domowników. Wydłuża pojedyncze, powtarzane głoski np. rrrrr, w śpiewny, gardłowy dźwięk o zmiennej intonacji. Umie lokalizować źródło dźwięku i odwraca główkę w stronę osoby, która je woła. W miarę jak niemowlę coraz uważniej przysłuchuje się rozmowom domowników, zmienia się charakter jego gaworzenia. Twoje dziecko może wyraźnie uciszać się, gdy Ty mówisz i odzywać, gdy zamilkniesz. Uczy się artykułowania dźwięków, słuchania i oczekiwania na odpowiedź, a to oznacza, że doskonali sztukę konwersacji.
Dziecko zaczyna coraz bardziej uzmysławiać sobie, że rzeczy istnieją nawet wtedy, gdy znikają z pola widzenia. Maluszek wita to odkrycie szeroko otwartymi oczami, zesztywnieniem, nasilonym odruchem ssania i nagłymi ruchami.
Możesz zauważyć, że dziecko wykazuje przywiązanie do jednej ze swoich zabawek (ale może to być też pieluszka czy kocyk) i płakać, gdy się mu ją zabierze. Może nawet nie chcieć bez niej usypiać. Taka zabawka to substytut matki: pozwala mu łatwiej się z nią rozstać i daje maluchowi poczucie bezpieczeństwa.
Rady dla rodziców:
Aby pomóc dziecku zrozumieć, że rzeczy nie znikają, gdy się ich nie widzi, baw się z maluszkiem w „a-kuku” zasłaniając i odsłaniając sobie twarz rękoma. Możesz też narzucić sobie na chwilę na twarz ręcznik, mówić spod tej zasłony do niego a potem ją odsłonić. Zobaczysz, jak oczy maluszka rozjaśnią się, gdy Cię zobaczy.

Rozwój społeczny
Twój maluch już zapewne często śmieje się głośno i okazuje niezadowolenie, gdy kontakt wzrokowy z drugą osobą zostanie przerwany. Dziecko wręcz czeka, aby mogło się śmiać wpatrzone w twarz mamy i wsłuchane w jej słowa. Niemowlę zaczyna również w tym okresie okazywać złość, gdy jakaś z jego potrzeb nie jest zaspokojona, albo gdy ma ograniczone ruchy. Twoje dziecko w coraz większym stopniu staje się istotą społeczną i woli przebywać wśród ludzi niż w samotności. Wyraża te preferencje marudzeniem, zwracaniem na siebie uwagi, garnięciem się do opiekunów i płaczem, gdy zostaje opuszczone. Maluch zaczyna uświadamiać sobie, że jest osobą, a ekspresja różnych emocji stanowi objaw jego rosnącej niezależności.
Rady dla rodziców:
Staraj się nie zostawiać na dłużej maluszka samego w okresie czuwania. Zaproś od czasu do czasu jakieś starsze dziecko do zabawy: niemowlęta przepadają za dziećmi. Oczywiście musisz czuwać nad przebiegiem takiej wizyty, bo nawet sporo starsze dzieci nie zawsze wiedzą, jak obchodzić się z niemowlęciem.

Niunia zatem wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! Oby Wasza miłość trwała do końca świata i jeden dzień dłużej! I żeby owocem Waszej miłości było mnóstwo takich uroczych Pawełków 😉.
To popłynęłam :P
Ja za 2 miesiące mam drugą rocznicę, za równe dwa miechy 🙂

• Mamusie
Mialam isc wczesniej spac, a tu nic z tego. Zadzwoniła do mnie moja przyjaciółka (mama Tomaszka) i powiedziała ze jutro idzie do szpitala bo ma ropnia i beda jej usuwac chirurgicznie i zostanie w szpitalu 2-3 dni a nie ma co z malym w dzien zrobic to jej zaproponowałam ze moge sie nim zajac i czekam na wiesci co postanowili!!
Ja na jej miejscu bym sie chyba zalamala jakbym musiala teraz pojsc do szpitala i zostawic mala!!!

• Mamusie
Niunia wszystkiego najlepszego z okazji 2 rocznicy!

Mam pytanko jakimi rozmiarami smoczków karmicie swoje dzieci? Ja mleko dawałam 2(mam butelki Aventu), a soczki 1 bo mi się co chwilę krztusić pijąc. Wczoraj mieliśmy z nią po kąpieli niezłą jazdę okropnie płakała, w końcu dałam jej cycka i na początku płakała a jak zaczęło lecieć to już ok było, no i potem butelka na śpiocha szła prawie 40min. Zresztą wieczorne karmienie zawsze koło 45-60min. Dzisiaj stwierdziłam że kupimy nowe smoczki 3 na których jest napisane 3m+ i zjadła 150ml w 10min!!! Nie marudząc i nie przysypiając.

• Mamusie
Niunia, życzę Wam dużo szczęścia!!!
Dorotko, ja też karmię butelkami z aventu i jeszcze mamy smoczek 1, a 120ml wciąga w około 10-15 min. Ostatnio dałam też smoczkiem 2, bo wzielam na grila 3 butelki, ale tylko 2 smoczki to 1 i musialam uzyc tej 2-jki, ale spoko 🙂 Myślę, że przejdziemy na dwójki za jakiś czas.. Na razie jedynki starczają, jak już mała będzie się denerwować, że za mało leci to zmienię 🙂

O ja sie baaaardzo ciesze 🙂 Nie moge sie doczekac..Wreszcie zobaczysz co to znaczy nieznosnie dziecko 🙂 Moze Pawlis da Mai jakies dobre fluidy i bedzie juz grzeczna na zawsze :P Ciesze sie, ze sie spotkamy, ale cholernie boje sie tak dlugiej podrozy...I jak mi sie dziecko rozleguluje i spac nie bedzie w nocy to chyba sie zastrzele!

• Mamusie
Marta, a może Paweł zacznie być nieznośny ;-) Oby Twoja wersja się sprawdziła. Dziś była moja kumpela, której Paweł nie znał i się do niej cały czas śmiał, więc jest szansa, że do cioci Marty takie uśmiechy będzie puszczał. I ostrzegam Pawliś to mały zalotnik, żadnej się nie oprze ;-) Na basenie też tylko baby podrywał ;-)