Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Dziewczyny, czy wasze maluszki też "orcują" sobie rączką dziąsełka ?
Moja Julka nie daje się pogłaskać po główce bo łapie wtedy moją rękę, dokładnie mój zgięty palec i wkłada go do buzi, przytrzymuje go sobie rączką (żebym go nie zabrała) i rusza w głową w lewo i w prawo żeby się nim podrapać. Muszą ją cholernie swędzieć bo ma takie ataki, zwykle rano lub wieczorem. Tylko dziwne to bo pierwsze wychodzą zęby dolne a ją najbardziej swędzą górne dziąsełka...

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej dziewczyny,
My juz po szczepionkach, jejku znow goraczka nas czeka 😞.
Adrian przebadany, pluca czyste, bioderka ok, reakcje i ogolne rozwijanie sie ok. Pediatra powiedziala ze jest bardzo wesolym dzieckiem a co do zatwardzenia, to powiedziala ze jak bedziemy wprowadzac pokarmy stale, blonnik pomoze normalnie sie wyprozniac, do tego czasu niestety musimy podawac laktoze w syropie.

Waga: 6185g
Wysokosc: 63cm
Obwod glowki: 40,9

Ogolnie wszystko w normie.
Powiedziala ze Adrian juz moze spokojnie jesc te 200ml. No i zeby zmniejszyc 5 karmien do 4.

• Mamusie
Doris, Pawełek też tak robi i w ogóle widzę białą plamkę u niego na górnym dziąśle z tyłu i jest tam lekko twarde, ale przecież tam by ząbek nie wychodził! Pleśniawka to podobno nie jest. Jutro u lekarza zapytam o wszystko. Szczerze mówiąc wolałabym, żeby jeszcze ząbków nie miał..

• Mamusie
Gosia dzięki 🙂 Miałam właśnie pytać czy po kaszce więcej śpi 🙂) bo o to mi właśnie chodzi..
dajesz normalnie w butli z mlekiem? a dajesz taką normalną mleczno-ryżową?
ufff

śpi dziś już 2 raz 🙂

Mamuśka parę słów dla Ciebie, masz ogromne problemy z kupką (no nie Ty tylko Maluszek 😉 )
u nas jak pamiętasz było to samo, do tego nietolerancja "czegoś" w mleku, ale nie skaza białkowa.
Wprowadziliśmy zupkę w 3 miesiącu zamiast w 4 skończonym. Żadne lekarz by nam tego nie polecił (Mała by się męczyła 1 m-c dłużej) ale jak wiesz tutaj sąsiadką jest pediatra (ordynator oddz. dziecięcego) super babka z ogromnym doświadczeniem, pacjenci do niej przyjeżdżają nawet w niedzielę (wiem bo parkują często u nas bo u niej już nie ma miejsca jak się zrobi zastój..) i to ona na początku też dawała nam różne specyfiki ale w końcu poszłam do niej wściekła i poprosiłam dosłownie żeby pomogła małej bo ona strasznie się męczy. I doradziła jakby sama zrobiła ze swoim dzieckiem. I już po pierwszej zupce nad ranem była piękna, niewymęczona kupka.
Ostatnio były nawet trzy!! A nie co 5-6 dni czopek bo sama nie zrobiła...
Zastanów się czy nie warto choć tydzień wcześniej podać zupkę, nawet pare łyżeczek na początek. U nas pomogło i dziecko się zmieniło o 180 stopni.
Za dwa tyg wprowadzę na śniadanie jabłuszko. Dziś dodam troszkę kaszki do butli.
Po prostu niektórym dzieciom sztuczne mleko nie wystarcza.
Najważniejsze że wreszcie są kupki i brzuszek nie boli. A Ja wreszcie zaczęłam się cieszyć macierzyństwem!!

Nawet mam czas (nie za dużo ale jednak) dla siebie w ciągu dnia 🙂

Co do przeprowadzki, jedna szafa już zapakowana moimi ciuszkami 🙂 i komoda Nikolki też 🙂

• Mamusie
Witam... dzisiaj tak jakoś dziwnie u mnie... pewno przez to, że chora jestem już na amen... wczoraj miałam gorączkę i padłam po prostu, dzisiaj jest u nas ciotka rafała, obdarowała Małą, cudne ciuszki jej dała i buty, hehe jedna sukienka wełniana robiona na drutach taka ala sweter długi wymiata po prostu i buty emu, takie malutkie... no i koło 15 idziemy na założenie tych cholernych szelek 😞

Marysia teraz sobie śpi grzecznie a ja "umieram" na łóżku...

Małgosia zrób spagetti carbonare ze szpinakiem i wędzonym boczkiem 🤪

• Mamusie
czerwcowka no tak za 2 tyg juz bym sie odwazyla tyci cos mu podac, ale nie wiem czy bym zaczela od zupki, myslalam bardziej o gotowanym jablku albo gruszce, tak po 1 lyzeczce rozdzielonej na 2 po polowie w ciagu dnia.
Jaka jej podalas zupke? ile za pierwszym razem? przed zupka juz cos wprowadzalas?
Boje sie ze przekombinuje i mu zrobie krzywde.

No ja juz z ta kupa wysiadam. ciesze sie ze ta laktoza w syrpie pomaga zeby chociaz zrobil jedna kupke, no ale przez reszte dnia to smierdzace twarde baki i placz... szkoda mi go strasznie.

• Mamusie
Mamuska ja jej zaufalam i zrobiłam wg jej zaleceń.
Marchewka buraczek ziemniaczek, troszkę soli cukru, wymienić pierwsza wodę, zblendowac i przez butelkę i smoczek 3- M. Mi powiększył dziurke bo do kaszel za duży otwór.
Pierwszy raz zjadla 50ml to doprawila mlekiem, ale wczoraj już zjadla 100 ml :-)
Robię na dwa dni i jest git. Dziś dodam troszkę oliwy bo podobno maluchy potrzebują. A i ciut swojego mleka. Tak dla smaku.
A jabłko dopiero w nast tyg wprowadze.
Tez się bałam :-) ale zobaczyłam od razu efekt i już widzę ze tego jej było potrzeba.

• Mamusie
Mamuska27 napisał(a):
wylewasz wode jak juz warzywa sie ugotuja i pozniej w nowej wodzie gotujesz?

Dokładnie! A dziś zalalam ta woda Mama i Ja ale to moja fanaberia a raczej mojego M.

Zamowilam trzy torebki ( miała być jedna ale nie mogłam się powstrzymać...)
I są piękne :-) to już chyba choroba... Czekam na następnego kuriera bo nazamawialam dla Małej :-) a w piątek przyszedł podgrzewacz...

Hej Mamusie 😁

Powodzenia Magda! Madzia jest dzielna, i napewno dobrze to zniesie...

Małgorzata do końca 3 miesiąca obydwie, a później samą D3. Ja mam w kropelkach na receptę. Ale możesz kupić te twist-off i one są bez recepty...