Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
I jeszcze tabeleczka z produktami dla 8mio miesięczniaków... muszę chyba nadrobić wprowadzanie z tej tabelki... bo Mary nie jadła np. brukselki, kapusty żadnej, szparagów, soczewicy... suszonych owoców... oj mam zaległości haha 🙂
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/168-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-8-miesiac-zycia.html

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Nequitia nawet nie otwieram tych artykułów bo domyslam się co tam moze byc...hehe a ja uwielbiam parówki na ciepło 😁
Mikanka Oskarek słodziak 😁
Jejku dziewczyny, dzieciaki spały a ja poczytałam przez 2 godziny książkę jak głupia jakaś się cieszę ale nigdy nie mam na to czasu a tak bardzo lubię czytać 😁
Sliczna pogoda i u nas więc zaliczymy spacerek, jak tylko zupkę ugotuję 🙂
Magda co do ubierania to ja też mam z tym problem i wydaje mi się że za ciepło młodą ubieram 😮

• Mamusie
Mysza ja też ciągle myślę że jej za ciepło a lżej ubrać ją się boję, lekka paranoja 🙃
Ja buraka obieram i surowego ścieram na grubych oczkach, wrzucam do wody i gotuję (ścieram, żeby szybciej się ugotował), później dodaję warzywka jak do barszczu, ziemniaki i pół łyżeczki śmietany... trochę soli i cukru... no oczywiście jak gotuję z mięskiem to najpierw mięso gotuję tak by się rozpadało, szumuje 🙂 ostatnio do zupek dodaję koperek świeży bo Marysia go chyba lubi 🙂

• Mamusie
A więc tak Kasza manna z jabłkiem i cynamonem 🤪 smakowała, zajadała aż się uszy trzęsą hihi
Zrobiłam tak:
150ml mleka krowiego
90ml wody
4 łyżeczki kaszy manny
pól jabłka
szczypta brązowego cukru
szczypta- dosłownie tyci, tyci- cynamonu 🙂
Mleko i 50ml wody wstawiłam żeby się gotowało, 40ml wody zimnej wlałam do kubeczka rozmieszałam 4 łyżeczki kaszy, jak mleko z wodą się zagotowało, wlałam kaszę mieszając, dodałam troszkę brązowego cukru i cynamonu. Jabłko starłam na takich malutkich oczkach ruchami okrężnymi-żeby nie było długich niteczek, ale nie ma miazgę 🙂 Jabłko było w miseczce, wlałam na to kaszę ciepłą prosto z ognia i wymieszałam, jak skończyłam mieszać to było akurat do podania 🙂
Zostawiła dosłownie 6 łyżeczek dla mamy 😉 resztę zjadła 🤪

• Mamusie
No takich długich z jabłek niteczek, bo to powoduje odruch wymiotny, część już w gardle a część na języku i ani w tą ani we wtą :P czy jakoś tak 🤪 a nie ścieram jej już na tej stronie takiej szarpanej tylko na malutkich oczkach 😁

Marysia stoi mi na plecach, szarpie za włosy i krzyczy coś podobnego w fonetyce jak "wio" i piszczy 😮
A jak mówię "AŁA" to powtarza za mną 😮

• Mamusie
Mysza a mannę na mm robisz tak:
210ml wody (jak na 7 miarek Bebiko)
odlewasz 20-30ml, resztę gotujesz... w tych 20-30ml rozrabiasz kaszę, ilość zależy od konsystencji jaką chcesz uzyskać, na gęstą ale bez przesady to tak 2-2,5 łyżeczki małej myślę będzie dobrze... jak się woda zagotuje to wlewasz kaszę z resztą wody i gotujesz tyle ile jest w przepisie... jak już się kasza ugotuje, to czekasz aż trochę ostygnie i wsypujesz mm, po jednej miarce dokładnie mieszając 🙂 i już 🙂

• Mamusie
Byliśmy na spacerku 🙂
No gratuluję ząbka!! 🙂 widzisz 🙂 miałam pisać, że chwila moment i się pokaże, a tu tak się popisała Marysia 🙂
No mnie też rozbroiło- okrężnymi ruchami..... 😁
ja jabłko ścieram z przyzwyczajenia na szklanej tarce, a buraka do zupy po prostu kroję w dziwne kształty, byle się ugotował w miarę szybko 🙂 ale swego czasu miał buraka w każdej zupce i zaczęło go przeczyszczać aż... więc odstawiłam. Po prostu przesadziłam z nim.
Powiedzcie tak szczerze- dajecie codziennie wit. D?

• Mamusie
Magda ja przepis na jabłko z cyn wydrukowałam właśnie 🙂
bo potem przeszukuje forum i dupka
jeszcze nie mogę znaleźć tego przepisu na naleśniki, poproszę jeszcze raz to też już wydrukuję!!
bo planuje dzis na II danie 🙂
dziecko mi śpi a ja nawet włosy umyłam (siebie też), śniadanko, zupka, kawka
oj jak pięknie kiedy dziecko przesypia noce..

Marysiu Gratulujemy Pierwszego Zębulka!!!

• Mamusie
O, Czerwcóweczko- napisałaś, że brzuszek Ci się powiększył... to po ciąży już taka laska jesteś?? jak to zrobiłaś?? no i który to miesiąc skoro już zauważyłaś zmiany? 🙂 Ja mam nudności, ale to prędzej urojone majaczenie niż ciąża... bo w pierwszej prawie po dwóch miesiącach się zaczęło...

lecę coś porobić pożytecznego póki śpi Mały...

• Mamusie
Nequitia napisał(a):
Mała pannica 🙂
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images50.fotosik.pl/1454/fbc05f1a4abcd8f2med.jpg[/IMG][/URL]

a tu, robienie przeglądu zawartości pudełek z zabawkami 🙂
[URL=http://www.fotosik.pl][IMG]http://images39.fotosik.pl/1391/6a26bba108264071med.jpg[/IMG][/URL]

a Mary ma piękne oczka!!!!

• Mamusie
znalazłam przepis na naleśniki, wydrukowany 🙂
w weekend bedzie sernik 🙂

Beti boję się cukrzycy a pić mi się chce bardzo więc pewnie już jest 😞

Mysza ale to dziwne, mamy 21 wiek a ja 12tyg chodze w ciąży i nie wiem hehhee
w 3 poprzednich wiedziałam pare dni po ZAPŁODNIENIU, jeszcze test nie miał szansy wykazać tylko z krwi musiałam robić
jednak psycha dużo daje, wmawiałam sobie że nie jestem, dopoki testu nie zrobię to w sumie nie jestem 🙂
pamiętacie kiedy z Agatą rozmawiałyśmy o teście??! hehehhe

boję się tylko że może być coś nie tak
jak już jestem to niech będzie wszystko ok, serduszko niech bije i jakoś dam radę
pietra mam i tyle

jezuu dziewczyny czytałam o tych parówkach.. oczy, macice, kopyta..
i ja mam to dawać dziecku?!! nie boicie się?! a może to przesada?!

• Mamusie
Hejka !
Jeszcze zostały mi tylko 3 strony ...
Odnośnie PARÓWEK - miałam właśnie się WAS pytać czy nie boicie się ich podawać (IGA mi przypomniała pisząc o ich składzie)...
Ja uważam, że czy dziecięce czy zwykłe to jeden ch..j ...
Ostanio był reportaż w ddtvn o parówkach i wypowiadała się dietetyczka - parówki dziecięce są często gorsze niż te dla dorosłych 😮 ...
Ja lubię parówki ale jem je bardzo rzadko a swojmu dziecku to nie prędko podam ...
Dziś było w tv o syropie glukozowo-fruktozowym ... i danonki kończymy i już nie kupujemy ...