Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Oj Dorota, ciężkie takie tematy, trudne.... ja bym pojechała w odwiedziny, jest w szpitalu, więc sceny nie będzie że przyjechałaś, a w razie co szybko możesz zakończyć wizytę pod byle jakim pretekstem... ona na pewno potrzebuje tej wizyty, nie przyzna się do tego, ale pomyśl co ma w głowie osoba, która może spodziewać się śmierci... Lepiej pojechać, niż potem w razie co żałować i wyrzucać sobie całe życie że się nie pojechało.

• Mamusie
Beti ależ oczywiście że opieka 60 dni teraz podzieli się na dwoje, przecież nie może być inaczej w naszym pięknym kraju 😠

Z Bo też przecież kombinowałam, miałam na pewno ponad miesiąc opieki na niego no i od gina mojego dostałam 2 tyg na zapalenie piersi niby... nic no zobaczymy, ale wolałabym żeby było tak na lighcie, spokojnie, żeby nie trzeba było bać sie tego durnego powrotu do pracy i myśli co zrobię z dziećmi przez wakacje... a nie daj co, jak sie okaże że np. przedszkole Borysa będzie zamknięte w lipcu a np. żłobek w sierpniu? dżizas.... a co zrobic z dziećmi jak już będą chodzić do szkoły i wtedy autentycznie będzie trzeba obstawić całe 2 miechy wakacji? przeraża mnie to... najlepiej by było zostać nauczycielką!

• Mamusie
Dobrze Dorota że poszłaś spotkać się z Mamą, tak jak Beti napisała, w razie co nie zostałabyś potem z myślą że Cię tam nie było...
Mój M jak miał bardzo poważną operację, wszystko było w poznaniu, więc daleko, powiedział rodzicom swoim żeby nie przyjeżdżali tam w odwiedziny... wiem że mu przykro, że mimo wszystko oni nie przyjechali, chociaż wszystko skończyło się dobrze....

• Mamusie
Dorota ja kupiłam podobne buciki dla Bo w zeszłym roku tylko z nike, i tak, bardzo szybko zrobiło się wtedy gorąco, i takie całe ze skóry nie zdały egzaminu, dobre są na jesień, albo o tak na teraz. Teraz kupiłam mu trampki z pumy, połączenie skóry i materiału - myślę że lepiej się sprawdzi - w przypadku jeśli znów tak szybko zrobi się gorąco.
Przejedź sie do jakiegoś outletu, za 60 - 80 zł kupisz już jakieś fajne

coś takiego mu kupiłam tylko niebieskie z białym i zapłaciłam niecałe 80 zł.
http://www.zalando.pl/puma-tenisowki-i-trampki-niebieski-pu116a018-k11.html
a widziałam takie same dla dziewczynki różowe i fioletowe 🙂

• Mamusie
kurde ja wczoraj też miałam akcję z Bo na placu zabaw! myślałam że już jest starszy i będzie trochę inaczej, ale nie... najpierw spadł w ciuchci na głowę, zagapił się na jakiegoś chłopczyka co wchodził na dach ciuchci i z siedzenia spadł - jak patyk na głowę... nic się nie stało na szczęście... mój nie usiądzie nigdzie nawet na chwilę - na karuzeli - z pół obrotu schodzi w trakcie, na huśtawce jak jest na górze - wtedy schodzi i leci gdzie indziej, i tak lata z miejsca w inne a ja za nim....
akcja idziemy do domu... dobrze że M przyszedł i jakoś udało mu się go wsiąść na ręce - bił Marcina, darł się, rzucał, prężył, już byliśmy daleko od tego placu zabaw - droga przez takie pełnowymiarowe boisko, przeszliśmy większe pół - mówię do M żeby już go postawił - a ten odwrót i w nogi na ten plac zabaw, uciekł tam normalnie sam. Staliśmy z M na początku i nie biegliśmy, czekaliśmy aż Bo sie wróci, sama nie wiem w sumie na co... a on sie odwracał co kawałek drogi, patrzył na nas i dalej biegnie w stronę tego placu... przebiegł prawie całe to boisko to M za nim ruszył - no i powtórka z rozrywki, bicie, darcie, rzucanie, prężenie.... nei było osoby która nas mijała żeby nie patrzyła... w domu sie jeszcze darł tak z pół godziny, a potem szlochał...
Wcale sie nie dziwię tej matce co ja ostatnio pokazali w tv co miała dziecko na smyczy do wózka przypięte... u mnie by to wyglądało jeszcze gorzej pewnie, wiec sie nie zdziwcie kiedyś jak to mnie pokażą w tv w podobnej sytuacji 😉

przez tą całą głupią sytuację nie mogłam spać prawie do 4 w nocy, tak sie tym zdenerwowałam, a jak juz zasnęłam to mi się śniło że byliśmy nad Wisłą na spacerze koło Wawelu i Bo tak tam szalał i wpadł do tej Wisły!

• Mamusie
Beti to wygląda tak:
urlop macierzyński - 20 tyg
potem jest te 6 tyg dodatkowego (na szczęście to zostawili)
a na koniec 26 tyg urlopu rodzicielskiego

czyli łącznie to daje 52 tyg czyli równy rok
(te 6 tyg trzeba obowiązkowo wykorzystać przed tym urlopem rodzicielskim)

Ojciec ma te 2 tyg urlopu ojcowskiego - ale dalej do wykorzystania do pierwszych urodzin dziecka - czyli jak sie idzie na roczny macierzyński - to już w sumie bez znaczenia kiedy tatuś to weźmie.... z dniem urodzin dziecka kończy się macierzyński, a jeśli tato nie wykorzysta tych 2 tyg to przepadło...

• Mamusie
beti82 napisał(a):
uu to lipa z tymi całymi macierzynskimi i opiekami. powinni dac rzeczywiscie te 2 tygodnie taty do 2 lat dziecka w takim razie.ja myslałam z eto jzu jest macierzynski. bo niby miało byc 100 % 8 miesicy albo 80% 12.to jak teraz jets płatny ten rodzicielski?

Beti jak sie zdecydujesz od razu na cały rok to masz płatne 80%, a jak się zdecydujesz na pół roku macierzyńskiego to płacą 100 %, jeśli zmienisz zdanie i przedłużysz po tym czasie to kolejne pół roku dostajesz 60%.
JA chyba od razu biorę cały rok, bo jak znam życie pieniądze się rozejdą, nic nie odłożę i ciężko będzie za te 60% potem....

• Mamusie
Beti to mój tak daje czadu jak Twój Filipek, jakbym czytała o moim dziecku! ja mam ten problem że po prostu nie mogę go wziąć pod pachę teraz czy na ręce, bo nie mogę dźwigać....
JA nie wiem co myśleć o tym, w domu jest wszystko ok, od pewnego czasu super grzecznie sie zachowuje, jedynie od czasu do czasu tupnie nogą jak coś mu nie pasuje, ale to się musi zdenerwować bardzo, w ogóle ma fazę 'nie chce do dzieci, nie chce do pani!' aha, mówiliśmy mu że go zapisaliśmy do przedszkola i jest 'nie chce do przedszkola!', jak sie pytam to co chcesz robić to mówi że chce byc w domu z mamą. Jak go zostawię i nie pójdzie do żłobka, jest taki zadowolony, grzeczniutki, nic tylko rysuje i bawi się autami! ja mogę spokojnie dosypiać sobie na kanapie do 11 a on się bawi sam! Rozmawiałam w żłobku, czy coś tam czasem sie nie dzieje, to panie mówią że nie mają z nim żadnego problemu, szaleje jak dawniej ale bardziej uważnie, no i widzą w nim przemianę że nie odda komuś jak ktoś go uderzy, no i jest taki proszę bardzo, dziękuję bardzo... a na placu zabaw wstępuje w niego szatan! ciekawe jak będzie jak sie zrobi cieplej, bo na razie ze żłobka jeszcze nei wychodzą w plener, jak zaczną to współczuję tym babkom...