Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
😁 Witam mamuśki . Wybaczcie , że mnie nie było i nie zagladałam ale same wiecie jak to jest z naszymi maluchami 🙂. Wiki od tygodnia chodzi za rączki , wczoraj na spacerze w Solankach szła za rączki i do wszystkich sie śmiała , jest cudowna moja malutka. Wazy około 11 kg i sporawa kobietka bo ma z 77 cm długości. Od jakiegoś czasu je to co my ( ale jak jestesmy u babci- bo ja nie gotuję ☺️ ) a jak jestesmy w domku to wciągnie gotowca i tyle. Mleczko tez tylko rano i wieczorem a tak to podjada Danonki . Mamy 7 zębów to był horror bo na raz u góry wychodziły jej 3 i drugi raz z życiu miała katar , który bardzo źle znosiła tak wiec ponad 2 tyg. płaczu, marudzenia , bólu. Śmiać mi się chce bo tylko tata, baba, dzia , daj - mówi a mama 🤔 mimo , ze jestem z nią 24h/ dobę nie słychać , ale doczekam sie pewnie za jakiś czas. Uwielbia otwierać szafki i wyciągac " zamaszyście" wszystko z nich 😜 , robi przemeblowania 🙂 Widzę ,że wszystkie dzieciaczki porosły, nabrały umiejetności nowych i mamy te same "bolączki" . Brzuszek mi rośnie , maluda rośnie zdrowo ale to siedzenie z Nunką na podłodze i zabawy oraz ciągłe schylanie się przy prowadzaniu jej daje mi czasem odczuć dyskomfort. Same wiecie ile jest zajęcia z naszymi szkrabami a teraz czas wakacyjny sie zbliża i wyjazdy , opalanko - hmmm kto bedzie mógło to będzie ja znów w strój się nie wbiję 😮 i na skwarka nie będę mogła sie opalać ale cóż na co są kremy brązujące 😁 . Pozdrawiamy was i maluszki serdecznie ,życzymy zdrowia oraz szybkich postępów w nauce . Ogromne buziaki. 😘

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Dzieńdoberek !
My już na nogach, młodzian budzi się koło 7, bawi się pół h, a potem zaczyna marudzić , o 8 śniadanko i już buszuje w kojcu sobie 😁 aa obiecałam foty mebelków no to dziś wrzucę 🙂 wreszcie są :]

Monia668775 super,że się odezwałaś. Świetnie,że z maleństwem wszystko gra,że dobrze się czujesz 😉 Junior'ka też wspaniale się rozwija jak widać, a opalaniem się nie przejmuj, powiem szczerze, że po drugiej ciąży dużo lepiej łapałam słońce niż wcześniej ,więc nie ma tego złego ... 😉 poza tym będziesz miała wynagrodzenie i to jakie, drugie maleństwo 🤪 🤪 🤪

• Mamusie
Witam i ja 🙂

Nocka super mimo że zjadła mi tylko 50ml mleczka na wieczór obudziła się tylko o 4 i spała do 7.30 ale ja jakaś nie przytomna chyba przez tą brzydką pogodę 🤢

MajaCh ho ho ale się rozpisałaś gratulacje dla Zuzi 😘

emilia robisz smaka z rana zjadłabym pomidorową ale u mnie dzisiaj spaghetti 🙂

hej 🙂 u nas pobudka o 6stej 😁 tradycja chociaz czasem i wczesniej!!
Emilia ja chce malej na roczek kolczyki podarowac w sensie przebicia uszu bo dostala od meza siostry kolczyki z bajerami typu diamenty i szafiry!! Zwariowala ta babka ale jak podrosnie to jej zaloze ,moze nie zgubi 😜 a chce zeby miala kolczyki bo ja sama mam fiola na ich punkcie 🙂
Monia wierze Ci,ze kregoslup siada 😁
Kinius dzieki za tak szybki odzew z tymi blokadami dzis poszukam u nas. Wystawilam wczoraj ten wozek, oby go ktos chcial bo juz mi tak zawadza......
Oj dziewczynki jestem bardzo z niej dumna zwlaszcza jak kwiatka chce dotykac ja jej mowie,ze go to boli ,ze on zyje i zeby nie ruszala to zabiera raczke i robi "ala" 🙂 i jadlysmy dzis razem na sniadanko kaszke jaglan z owocami mojej roboty 😁 dzidzi smakuje 🙂 i teraz czas na kawke ,przerzucial m sie znow na sypana bo te instant to kicz dla mnie. Milego dnia kochane!

• Mamusie
monia668775 super ,ze do nas się odezwałaś 🙂 Gratuluje postępów małej i niech rośnie zdrowo dzidzia w brzuszku 😘 😘

kinga wrzucaj fotki 😉

gosiaczek spagetti tez super i mała może spróbować 😉

mcDa ja chyba jednak wezmę kolczyki i pójdę do kosmetyczki do tej co jej przekuwała ,żeby jej zmieniła 😉

ahh zapomnialam Wam jeszcze napisac ,ze jak czesze Zuze to ona pozniej zabiera mi szczotke i sama probuje 😁 ale to smiesznie wyglada bo tak nieudolnie ale to jeszcze nic,czasem jak sobie sciagnie skarpetke to tez probuje sie nia czesac 🤪 nie wiem czemu hahah

A tu obiecane mebelki :
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/502/zdjcie1555.jpg/][IMG]http://img502.imageshack.us/img502/9292/zdjcie1555.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/9/zdjcie1556.jpg/][IMG]http://img9.imageshack.us/img9/2690/zdjcie1556.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/213/zdjcie1557.jpg/][IMG]http://img213.imageshack.us/img213/1879/zdjcie1557.jpg[/IMG][/URL] [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/717/zdjcie1558.jpg/][IMG]http://img717.imageshack.us/img717/9524/zdjcie1558.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/193/67714285.jpg/][IMG]http://img193.imageshack.us/img193/3992/67714285.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/835/img6134a.jpg/][IMG]http://img835.imageshack.us/img835/7373/img6134a.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

• Mamusie
Dzieeeńdobry!

U mnie nocka jako taka - mały zasnął po 19:00 pierwsza pobudka po 0:00 a potem średnio co 1h 🥴
Tak wam zazdroszcze tych postępów u maluszków...
Zaczynam sie zastanawiac czy ja w pewien sposób nie ograniczam swojego dziecka rozwojowo, albo może coś innego źle robie...
On jeszcze tak mało umie 😞 a wydaje mi sie że powinien umiec wiecej 🥴

Nie wiem od czego ale na prawej rączce pojawiła mu sie taka blada smuga "ścieżka" i plamka...mam nadzieje ze to nic złego ... już o bielactwie zaczełam myśleć...Pojutrze mam wizyte u Kinderarzt to jej pokaże jak do tej pory nie zejdzie 🤨

Dzisiaj uwaga mój debiut kulinarny: Placek po węgiersku! Pierwszy w moim życiu...mam nadzieje że wyjdzie ok..

Nie wiem czy dzisiaj zajrze tak wiec miłego dnia, grzecznych maluszków!

Kinia sliczne meble! swietny kolor i wzor, i ksiazki tez uwielbiam mam podobnie ale porozpieprzane troche w sypialnie troche w salonie bo tu miejsca nie mam na nie...chcialabym miec swoja 1.biblioteke i 2.barek 🙂 bo uwielbiam i to i to. Mam slabosc do roznego rodzaju kieliszkow itd. i ksiazki ......tyle ich w Pl przywiozlam teraz,ze juz na kupie sa. ALE SA 😁
Agapurka powodzenia z plackiem 😉 a masz gotowy przepis czy z glowy? ja nie robilam bo nie jestem miesozerna ale slyszalam ,ze smaczny bo to z gulaszem nie?

• Mamusie
kurcze ale się rozpisałyście 🙂

Monia super że udało Ci się zaglądnąć, zaglądać częściej w miarę możliwości, no i niech dzidzia ładnie rośnie!! a na kiedy masz termin???

Kiniek śliczne masz mieszkanko i mebelki bardzo ładne 🙂

MajaCh Zuzia dalej urocza jak była 🙂

Emilia to napisz potem jak zmiana kolczyków się udała 🙂

• Mamusie
McDa aż miło jak jest co poczytać a nie jak taka cisza no ale rzeczywiście dzieciaczki coraz bardziej absorbujące ja to czasem jak chcę coś do Was napisać to małą wkładam do łóżeczka turystycznego bo inaczej nie da rady 😉 teraz np. siedzi ładnie i się bawi na dywanie 😜

agapurka ja też uwielbiam placki po węgiersku ale najlepiej mi smakują jak mój tata je robi 😁 ale życzę powodzenia 😉 mój też jest mięsożerny co to za obiad bez padlinki 🙃

jej pogoda straszna jakoś obudzić się nie mogę nawet kawa nie pomogła 🤢 jak Lenka pójdzie spać to i ja się położę 😉

Maju te książki to tylko kawałeczek zbiorów, koło tv stoi drugi taki segment zapełniony i u Ewki w pokoju kolejne 2 🙃 ja i tatusiek, kochamy książki 🙂 a barek to mi się kojarzy tylko ze słodyczami, bo tam mamuśka moja pod kluczem przede mną chowała , ja wszystko wciągam co ma glukozę ☺️
Suzi jest taka słodka >.< !

Agapurka placek po węgiersku, ja sobie obiecuję,że zrobię od tygodni, kocham takie żarcie - trzymam kciuki,jak Ci wyjdzie tak jak zamierzałaś to poproszę przepis 😉 Powodzenia!

Emilia kojec kupiony głównie z myślą o ogrodzie , on jest jeszcze większy ale nie dopięliśmy wszystkich segmentów bo nie ma potrzeby więcej w domu , super się sprawdza 🙂

• Mamusie
Cześć Dziewczynki!

U mnie ostatnio średnio z czasem 🥴 Ale to wszystko przez tę budowę...
A jeszcze dzisiaj miałam ostatni dzień rehabilitacji, więc od jutra trochę luzu 🙃

Wczoraj byliśmy z Olkiem w aquaparku, bał się wody jak cholera 🙃 Płakał najgłośniej na całym basenie ☺️ Ba... darł się 🤪 Ale później chyba zaakceptował warunki i nawet wyrywał dziewczynkę 😉 😎 Moja krew 😁 😉
Poza tym przy piosence ,,koko koko euro spoko" gada sobie ---koko-- 😁 No i w końcu zaczyna podciągać dupsko w górę ☺️ Ale niestety dupal często zbity, bo babcia nauczyła robić Olka fik!!! 😮 To tyle z nowości oprócz dalszego oblizywania łapki na muchy 😲 😲 🤢
Cępa wszystko co się pod rękę podwinie swoimi 8 kłami!

Później podczytam 🙂 Buziaki 😘

• Mamusie
hej mamuśki 🙂

agapurka podaj przepis na placka, zjadłabym 🙂

emiliaeem u nas było to samo jak poszliśmy na kulki 🙂 ale teraz chyba znowu pójdziemy bo musi się przyzwyczajać 🙂

gosiaczek ja musiałam się aż położyć na godzinę bo nie dałam rady a na to wszystko okres...

kiniek piękne mebelki - to BRW?

monia super, że się odezwałaś. U nas znowu Lenka ma kaszel od tej śliny cholernej.

Wasze dzieciaczki też się budzą w nocy? Moja strasznie często, czy to zęby czy co? 😞

• Mamusie
Lenka spała 2,5h a ja 1,5h i od razu lepiej 🙂

tedit możliwe że to przez ząbki zwłaszcza jeśli idą górne, mojej jak wyszedł 4 górny ząbek zaczęła przesypiać ładnie nocki budzi się tylko miedzy 4 a 5 😉

emiliaeem
moja z kolei nie boi się niczego tylko jak jest z innymi dziećmi to je na początku tak śmiesznie obserwuje 😜

Idę obiad robić 🙃

Tedit u mnie to samo mala sie budzic zaczela znow wogole to tak marudzi,ze mi zaraz psycha siadzie, tatus sie z nia teraz bawi ,a ona jeczy bo ja boli i pcha paluchy do buzi ,zdaje sie,ze kilka zebow idzie naraz 🤨 dalam jej czopka viburcolu i troche sie uspokoila ale spac nie pojdzie mimo,ze juz pada doslownie...

Edytko masz oko , BRW 😉

U nas pobudek nocnych brak, czasem z krzykiem -ale to zły sen, pójdę przytulę ,odłożę, od razu rzut na boczek, pieluszka w łapkę i śpi dalej 🙂 no ale z ząbkami stoimy na 3 , nie martwię się zbyt bo norma to 4 koło roczku, a więc norma już w sumie jest 🙂 aa właśnie, do Agapurka Ty się martwiłas o postępy malucha? zupełnie niepotrzebnie , wiesz jakie są normy ? jak 15stomiesięczny nie staje i nie próbuje chodzić można się zacząć martwić, kwestia innych umiejętności typu "papa", "buziaki" głaskanie po brzuszku czy jakieś takie, to tylko nakład pracy i cierpliwości, a i to nie musi owocować, będzie chciał nauczy się ,wszystko na luzie, rozwija się , jest ożywiony i radosny to nic się nie doszukuj i nie stresuj, ciesz się każdą chwilą ,bo każda z osobna jest niepowtarzalna ^^ Filipek jeszcze Cię nie raz zaskoczy 😎

• Mamusie
No właśnie każde dziecko rozwija się w swoim tempie, co do ząbków w samolocie była 13 miesięczna dziewczynka i miała tylko dwa ząbki 😉
a co do zdolności moja uczy się teraz wszystkiego bardzo szybko np. potrafi pokazać jaka duża urośnie, zrobić cześć czy klaskać (klaskania nauczył ją znajomy na wakacjach) a wiem że niektóre dzieciaczki nauczyły się tego już wcześniej, to tak jak z raczkowaniem jak nie raczkowała tak teraz śmiga i chodzi przy mebelkach i za rączki, mówi mama i tata świadomie 😁 no i wie co to piłeczka, książeczka, klocuszek, kubeczek, pilot i smoczek 😁

a i już z mężem zdecydowaliśmy ze roczek robimy w domu zapraszamy tylko rodziców i rodzeństwo 😜 w sumie 11 osób dorosłych 😉

• Mamusie
Maja Zuzia jest boska 😉

gosiaczek 1,5 godz spałaś no proszę 😉

emiliaeem Natalia uwielbia się kapać . Jestem ciekawa jak zareaguje jak pójdziemy kiedyś do akwaparku 😉

mcDa zmieniłam jej sama 😉 to był koszmar odganiała moje ręce jak muchę 😮 naciągłam ja niezłe 🥴 ale jak w końcu mi się udało to miała na dwóch kolczykach taki czop z ropy 🤢 Paulinka też coś takiego miała ??? Przy wkładaniu poleciało troszkę krewki to polałam woda utleniona i teraz jest ok 😉 i będę obserwowała 🙂

gosiaczek ja tez robię w domu roczek i najbliżsi tylko tak jak u ciebie + prababcia 😉

aguparka zobaczysz Filipek jeszcze cię zaskoczy 😉

• Mamusie
Emilia to dobrze że już to masz za sobą 🙂 krewka jej poleciała z jednego uszka jak pociągnęłam za wkrętkę, ale nie zapłakała... ropy jako tako nie miała, tylko jedno uszko jej ropiało ciągle jak miała te wkrętki to tylko tą ropę miała, ale odkąd ma złote nic się nie dzieje 🙂 no i cieszę się że tak dawno jej to zmieniłam bo wtedy miała 7 m-cy więc jeszcze nie była taka ruchliwa jak teraz, teraz byłby problem bo nawet na bajce nie usiedzi w bezruchu 🙂

my też roczek w domu robimy dla najbliższych-11 os dorosłych.

Agapurka nie martw się, ja też się stresuję czasem że mała kroczków nie chce robić, jak ją chwycę za rączki żeby zrobiła kroczek to zaraz nogi dzwiga, chce siadać, potem na kolana i zasuwa 🙂 raczkuje wszędzie i staje wszędzie, stoi pół dnia ale jak chce się przemieścić to tylko raczkując 🙂 ale robi świetnie papa, pokazuje ile ma kłopotów, klaska, pokazuje jak się wkręca żaróweczki, cmoka jak mówię żeby dała buzi, przytula ładnie 🙂 ale świadomie nie mówi mama ani tata, ale rozumie od kilki dni dopiero, bo jak mówię żeby przytuliła tatusia to przytula, a jak mówię że mamusie to idzie do mnie 🙂 ale niektóre rzeczy długo ją uczyłam, a np. żaróweczki dwa razy pokazałam i się jej spodobało 🙂 no i też poznaje kilka zabawek, ale kilka 🙂
a i pokazywałam jej żeby wkładała klocuszki do garnuszka przez te otwory do tego przeznaczone i np. wciska kwadrat w miejsce na trójkąt i się denerwuje bo przejść nie chce 🤪
więc widzisz, każde dziecko jest inne...
np. od mojego brata syn dwa miesiące młodszy umie tylko dać cześć, nawet sam nie siada, a Paulinka w tym czasie już duuużo więcej rzeczy robiła, kosi kosi, papa, pokazywała już ile ma kłopotów no i dużo szybciej siadała, więc nie ma normy 🙂