Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2011 | Forum dla mam

Leginsik_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• AsiulkaZG83_m

2069

• Louisedg_m

1828

• czarna79_m

1239

• asia19874_m

1365

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dzięki dziewczyny co do kremu jutro kupie tego emouilna(czy jakoś tak). Myśmy dziś zaczeli jeść marchewkę, no i reakcja lepsza niż na jabłko. Wciął całe 3 łyżeczki a rano jak zwykle cała miseczke kaszki ryżowej...rośnie mi mały głodomor 🙂 🙂 a wy dziewczyny piersią karmicie??? Co to za wojna oklaskową???

• Mamusie
MamaNataszy napisał(a):
Któraś z pań się świetnie bawi i mi minusuje oklaski. Zablokowałam tą opcję i proszę Ciebie przestań!! Jesteś albo nie mądra albo nie dojrzałą psychicznie mścicielką z byłych dziewczyn. 😠 😠Trzymaj się 😁 😁 Jeśli masz coś do mnie to napisz prv anie jak jakiś kundel się chowasz i robisz to po kryjomu. Bo nie wierze w to, że robi to któraś z dziewczyn udzielających się teraz na forum. Jeśli nie przestaniesz, napiszę do admina i zaraz się dowiem kto to. I długo tak nie pociągniesz.

zawsze możesz poprosić admina o logi a tam wszystko widac kto zabiera oklaski. Ja za to dostałam 2 ostatnio, nie wiem od kogo 😮 ale dziękuję 🙂 Ja niestety zapominam klaskać 😞

• Mamusie
kasia1986 napisał(a):
MamaNataszy napisał(a):
Któraś z pań się świetnie bawi i mi minusuje oklaski. Zablokowałam tą opcję i proszę Ciebie przestań!! Jesteś albo nie mądra albo nie dojrzałą psychicznie mścicielką z byłych dziewczyn. 😠 😠Trzymaj się 😁 😁 Jeśli masz coś do mnie to napisz prv anie jak jakiś kundel się chowasz i robisz to po kryjomu. Bo nie wierze w to, że robi to któraś z dziewczyn udzielających się teraz na forum. Jeśli nie przestaniesz, napiszę do admina i zaraz się dowiem kto to. I długo tak nie pociągniesz.

zawsze możesz poprosić admina o logi a tam wszystko widac kto zabiera oklaski. Ja za to dostałam 2 ostatnio, nie wiem od kogo 😮 ale dziękuję 🙂 Ja niestety zapominam klaskać 😞

szczerze??ja nawet nie zwróciłam uwagi że jest taka możliwość. Dopiero teraz jak poruszyłyście ten temat to się zooriętowałam że jest taka opcja 🙃 🙃 🙃

• Mamusie
asiac123 napisał(a):
Dzięki dziewczyny co do kremu jutro kupie tego emouilna(czy jakoś tak). Myśmy dziś zaczeli jeść marchewkę, no i reakcja lepsza niż na jabłko. Wciął całe 3 łyżeczki a rano jak zwykle cała miseczke kaszki ryżowej...rośnie mi mały głodomor 🙂 🙂 a wy dziewczyny piersią karmicie??? Co to za wojna oklaskową???

Ja wprowadzam marchewkę od czwartku i właśnie się zastanawiam czy małemu zasmakuje, bo jabłko to tak średnio mu podeszło 😮
Ja karmię piersią i mój mały dopiero zaczyna rozszerzanie diety 🙂
A Ty podajesz kaszkę ryżową mleczną czy bezmleczną?

• Mamusie
MamaNataszy napisał(a):

Kurcze faktycznie ktoś zachowuje się jak dzieciak minusując 🤢 Ciekawe co ktoś chce przez to osiągnąć 🤔

• Mamusie
kasia1986 napisał(a):
hej 🙂 już późno, ale nie chce mi się w ogóle spać ;/

Stanęłam przed lustrem i.. postanowiłam coś zrobić ze swoim brzuchem bo az mi głupio że jest jaki jest ;/
Kupiłam parę dni temu wage kuchenną elektroniczną i pobawie się w obliczanie gramatury produktów.
fajna jest dieta 1000 kcal. Jesz co chcesz, ale musisz zmieścić się w ciągu dnia w 1000 kcal. Dieta nic nie kosztuje, nie trzeba żadnych specjalistycznych produktów.
Postanowiłam rozpocząć ta dietę od jutra ( 24.01 ). 😲 🙃
Poniżej macie linka:

http://www.biomedical.pl/dieta/zobacz-ile-kalorii-ma-to-co-jesz-385.html
http://polki.pl/dieta_kalorie_tabele_kalorii.html

Pomimo, że zapotrzebowanie kaloryczne matki karmiącej wynosi ok 3400 kcal, a normalnie ok 2400 kcal (http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/zapotrzebowanie.htm ) , postaram się zmieścić w 1000 kcal. Najwyżej Michał wyssie ze mnie "zapasy" tłuszczyku 😉

jutro dzień próbny diety :-D

Wspomniałyście coś o pieluchach, ja przestawiłam Michała na huggisy premium niebieskie i zaczerwienienie pupy znika. Zostanę przy tych pieluchach, są tańsze a wg mnie pupa jest w nich równie sucha jak w pampersach 🙂

Zrobiłam dziś weki 0 4 słoiczki marchewki z ziemniakiem i masłem. Michał zajada się takimi obiadkami, bardzo lubi marchewkę, za to krzywi się na jabłuszko ze słoika, chyba sama mu będę tarła jakies słodkie 🙂

buziaki, dobranoc 🙂

Mi w sumie też przydałoby się zabrać za ten mój brzuch, bo jakiś taki sflaczały 🙃 a do wagi z przed ciąży brakuje mi jeszcze 1,5 kg.
Ale jak tu się wziąć za siebie jak i tak już prawie nic nie jem z powodu alergii małego i nie mam kiedy ćwiczyć, a wieczorem to jestem tak zmordowana, że marzę tylko o łóżku 🤪

• Mamusie
Cześć Mamuśki,
Dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby zajrzeć , bo miałam dzisiaj wychodne 😜 i musiałam nadrobić z dzieciem. Właśnie mlodzieniaszek siedzi na bujaczku wykąpany i nakarmiony ale spać coś nie chce. W ogóle mu się poprzestawialo ze spaniem od paru dni 🤢
Za to wysuwa marchewę, aż mu się uszy trzęsą. Dzisiaj zjadł 4 łyzeczki w kilka chwil, aż miło było patrzeć jak mu smakuje. Zobaczymy czy jabłuszko jutro też zrobi taką furorę 😎

Co do wagi i odchudzania to też muszę się zabrać. Co prawda niewiele brakuje mi do wagi sprzed ciąży, ale to i tak za dużo 🥴 tylko u mnie najlepsze efekty przynoszą cwiczenia w połączeniu z PŻ 😁

Rzeczywiście ktoś ma głupią zabawę w zbieranie oklasków! Dziwaczne zajęcie 😮

Dziewczyny czy Wasze szkraby też lubią się patrzyć w telewizor. Mój normalnie jak tylko ma okazję to odwraca główkę i jak zaczarowany 🙃

• Mamusie
Dorka mój też jak widzi włączony telewizor to jak zaczarowany. Chociaż ostatnio już mu przechodzi ta fascynacja 😉 Nawet jak włączę jakąś bajkę na mini mini to nie chce już oglądać a wcześniej była taka fascynacja, że patrzył jak w obrazek 😎

Fajnie, że miałaś wychodne 🙂 Też mi się marzy, ale chwilowo nie mam z kim dziecia mego zostawić 🥴

A w ogóle mój mały dał mi dzisiaj tak popalić, że jestem wykończona 😮 Drze się o byle co a wszystko jest ok (nakarmiony, pielucha sucha, nic go raczej nie boli, bawić się nie chce). Musiałam mu śpiewać pół dnia i wtedy był spokojny, co jest dziwne,bo ja fałszuje strasznie 😜 Nie wiem czy to nie kolejny skok rozwojowy. Byle szybko minął 😉

A i kupiłam na wypróbowanie jabłuszko z bobovity w słoiczku, bo myślałam, że może mu bardziej posmakuje. Ale nie smakowało 😉 Jest strasznie słodkie aż mdłe w porównaniu z hipp'em i jakoś ciężko mi uwierzyć, że nie ma tam ani grama cukru 🤔
A hipp'a wcinał dziś ładnie 🤪

• Mamusie
Cześć Dziewczęta 😘 😘.U mnie mała czasem popatrzy chwilkę na tv a tak to się upomina. Opanowała obroty do perfekcji więc muszę uważać. Na matę jak na razie nie ma opcji abym ją kładła na macie bo jest troszkę jeszcze chora a u nas od podłogi strasznie ciągnie. Zablokowałam opcje dodawania oklasków więc sama też nie mogę wam laski klaskać. Jak odblokuje to pójdę jak Rubik z klaskaniem 😁 😁

• Mamusie
Cześć mamuśki, młody już spi 3 godziny a marchewka czeka 🤢 no wkońcu łobuzował do 15 😆.
Co do telewizji to już się uspokoił już tak nie ogląda za to polubił swoje grzechotki 🙂
Jeżeli chodzi o wagę to zostało mi 5kg ale to tylko ćwiczenia mi zostały a na to nie mam czasu albo mi sie nie chce 🥴 na basen nie moge chodzić narazie bo usunełam nadrzerkę w zeszłym tygodniu i przynajmniej na miesiąc nie moge ale jade na mały urlop więc myśle że może siłownię zalicze 😁
a co do kaszki to jesteśmy na ryżowej która robi się na bazie mm, a nastepnym razem chce kupić ryżowo-kukurydzianą mam nadzieję że też się przyjmie 😁

• Mamusie
Cześć dziewczyny wpadłam na chwilke bo zaraz kąpanko 😁 Dziś taka fajna pogoda słonecznie i śnieżnie, że Mały śmigał na dworze prawie 2 h 🤪
asiac123 ja szczepiłam ,Małego na pneumo i rotawirusy no i 6w1 żadnego odczynu nie miał ale myśle, że kazde dzieciatko inaczej to znosi 🙂

• Mamusie
Dori1982 napisał(a):
Dorka mój też jak widzi włączony telewizor to jak zaczarowany. Chociaż ostatnio już mu przechodzi ta fascynacja 😉 Nawet jak włączę jakąś bajkę na mini mini to nie chce już oglądać a wcześniej była taka fascynacja, że patrzył jak w obrazek 😎

Fajnie, że miałaś wychodne 🙂 Też mi się marzy, ale chwilowo nie mam z kim dziecia mego zostawić 🥴

A w ogóle mój mały dał mi dzisiaj tak popalić, że jestem wykończona 😮 Drze się o byle co a wszystko jest ok (nakarmiony, pielucha sucha, nic go raczej nie boli, bawić się nie chce). Musiałam mu śpiewać pół dnia i wtedy był spokojny, co jest dziwne,bo ja fałszuje strasznie 😜 Nie wiem czy to nie kolejny skok rozwojowy. Byle szybko minął 😉

A i kupiłam na wypróbowanie jabłuszko z bobovity w słoiczku, bo myślałam, że może mu bardziej posmakuje. Ale nie smakowało 😉 Jest strasznie słodkie aż mdłe w porównaniu z hipp'em i jakoś ciężko mi uwierzyć, że nie ma tam ani grama cukru 🤔
A hipp'a wcinał dziś ładnie 🤪

Hej,
No ja od czasu do czasu robię sobie wakacje od dziecia i Mlody zostaje wtedy z tatą.
Ja, a właściwie mój synek ma dzień świra i też podejrzewam jakiś skok, bo poprzestawiał mu się dzień całkowicie-nie chce spać, siedzieć w lezaczku też nie, na macie też nie i non stop marudzenie, chyba że na rączkach 🤢 a mi kręgosłup pęka w pól od noszenia 😠
Za to jabłuszko smakowało równie jak marchewa, więc chociaż jeden pozytyw dnia 🤪
I dzisiaj dostałam paczkę z hipp'a ze sloiczkiem pierwsze jabłuszko, kuponami zniżkowymi na ich produkty oraz kupnem na kolejną paczuszkę do odbioru w rossmanie - trzeba się wybrać na zakupki 🙃 🙃

• Mamusie
MamaNataszy napisał(a):
Cześć Dziewczęta 😘 😘.U mnie mała czasem popatrzy chwilkę na tv a tak to się upomina. Opanowała obroty do perfekcji więc muszę uważać. Na matę jak na razie nie ma opcji abym ją kładła na macie bo jest troszkę jeszcze chora a u nas od podłogi strasznie ciągnie. Zablokowałam opcje dodawania oklasków więc sama też nie mogę wam laski klaskać. Jak odblokuje to pójdę jak Rubik z klaskaniem 😁 😁

Hejka 😘
Mam nadzieję, że Nataszka szybko się wykuruje. Mój szkrab obrócił się narazie raz i to przypadkowo i od tego czasu nic ... 🤔

• Mamusie
shore napisał(a):
Cześć dziewczyny wpadłam na chwilke bo zaraz kąpanko 😁 Dziś taka fajna pogoda słonecznie i śnieżnie, że Mały śmigał na dworze prawie 2 h 🤪
asiac123 ja szczepiłam ,Małego na pneumo i rotawirusy no i 6w1 żadnego odczynu nie miał ale myśle, że kazde dzieciatko inaczej to znosi 🙂

Ja tez tak szczepiłam, i pani nam powiedziała,że ta szczepionka na Pneumo jest dość bolesna i Wojtek tez miał zbity mięsień i obolałą nożkę, ale następnego dnia już było ok 😉

• Mamusie
Witam się i ja 🙂

Dziecię daje mi popalić od dwóch dni. Nic mu nie pasuje tylko rączki tak jak u Dorki. A mi plecy wysiadają 😞
Od jutra marcheweczka 😉 Ciekawe jak mój maluch zareaguje 🙂

A ja dostałam dziś paczuszkę z bobovity z poradnikiem żywieniowym, słoiczkiem, kaszką i herbatką. Już myślałam, że nie przyślą bo rejestrowałam się u nich na stronie chyba z 2 miesiące temu.

Dorka a co teraz dają do paczuszki z hippa ? bo ja dostałam w grudniu jeszcze ze starej partii i tam był słoiczek z jabłuszkiem, herbatka, łyżeczka i kupony do rossmanna na produkty hippa i po drugą paczuszkę 🙂

Ja szczepiłam na razie tylko 6w1. Rota sobie odpuścimy. A dziewczyny jak to jest ze szczepieniem na pneumo? bo ja się ciągle waham i zastanawiam czy pneumo czy meningo. A mój pediatra mówi, że szkoda kasy na te szczepienia 😮 W ogóle jaki jest koszt szczepionek na pneumo?

• Mamusie
Dorka napisał(a):
MamaNataszy napisał(a):

Hejka 😘
Mam nadzieję, że Nataszka szybko się wykuruje. Mój szkrab obrócił się narazie raz i to przypadkowo i od tego czasu nic ... 🤔

Mój ma też opanowane obroty i obracanie się wokół własnej osi do perfekcji już od dłuższego czasu i na razie nic nowego nie próbuje robić 🤨 A ja tak czekam co nowego się nauczy 😜

• Mamusie
myśmy szczepili tradyjcyjnie nawet bez skojarzonych- mały i tak tego nie bedzie pamietał, za rotawirusy daliśmy w sumie 600 zł(dwie szczepionki w odstępach 6-scio tygodniowych po 300zł za raz) i teraz na pneumo zapłaciliśmy 265zł dokładnie i są trzy dawki w odstępie 6-ścio tyg trzeba je ukończyć przed 7 miesiącem a pożniej jak dziecko skończy rok jest ostatnia dawka tzn. dodatkowa przypominająca

• Mamusie
nasza lekarka powiedziała że nie namawia że nie może powiedzieć SZCZEPIĆ jedynie co powiedziała "każdy mój wnuk jest zaszczepiony, decyzja należy do was..."
i też tak zrobiliśmy u mnie w rodzinie było dużo przypadków zachorowań na sepse nawet jeden śmiertelny więc wole dmuchać na zimne...
pozatym moja teściowa pracuje w szpitalu, często zajmuje sie młodym a nigdy nie wiem co za cholerstwo może przynieść ze szpitala...

• Mamusie
Dorka napisał(a):
MamaNataszy napisał(a):

Hejka 😘

no to mój jest jeszcze większym leniuszkim bo nie chce się obracać jedynie z plecków na bok i na odwrót, za to już zgrabnie chwyta stópki, dżwiga sie na brzuszku na przedramieniach i stara sie pełzać ale jeszcze mu nie wychodzi,
a marchewki jutro już dostanie pół słoiczka bo po 4 łyżeczkach był zawiedziony że już sie skończyło 🥴
głodomorek 🙂 🙂 😉

• Mamusie
asiac123 napisał(a):
nasza lekarka powiedziała że nie namawia że nie może powiedzieć SZCZEPIĆ jedynie co powiedziała "każdy mój wnuk jest zaszczepiony, decyzja należy do was..."
i też tak zrobiliśmy u mnie w rodzinie było dużo przypadków zachorowań na sepse nawet jeden śmiertelny więc wole dmuchać na zimne...
pozatym moja teściowa pracuje w szpitalu, często zajmuje sie młodym a nigdy nie wiem co za cholerstwo może przynieść ze szpitala...

Nam lekarka przy wypisie ze szpitala po porodzie powiedziała, ze to najlepszy prezent, jaki dziecko może dostać i jak nas nie stać to poprosić rodzinę o zrzutkę np. Na chrzciny. Ja tak czy siak chciałam szczepić, mimo, ze koszt rzeczywiście spory bo ok 300 zł za serie, a wprzypadku Pneumo są 3, ale wolę dmuchać na zimne, tym bardziej, ze bede chciala poslac malego do 'żłobka' od 1,5 roku. Wiem, że to nie uchroni przed chorobą, ale w razie czego złagodzi jej przebieg i ewentualne komplikacje.

• Mamusie
Dori1982 napisał(a):
Dorka napisał(a):
MamaNataszy napisał(a):

Hejka 😘

Mój ma też opanowane obroty i obracanie się wokół własnej osi do perfekcji już od dłuższego czasu i na razie nic nowego nie próbuje robić 🤨 A ja tak czekam co nowego się nauczy 😜

🙃 😁

• Mamusie
Dori1982 napisał(a):
Witam się i ja 🙂

Dziecię daje mi popalić od dwóch dni. Nic mu nie pasuje tylko rączki tak jak u Dorki. A mi plecy wysiadają 😞
Od jutra marcheweczka 😉 Ciekawe jak mój maluch zareaguje 🙂

A ja dostałam dziś paczuszkę z bobovity z poradnikiem żywieniowym, słoiczkiem, kaszką i herbatką. Już myślałam, że nie przyślą bo rejestrowałam się u nich na stronie chyba z 2 miesiące temu.

Dorka a co teraz dają do paczuszki z hippa ? bo ja dostałam w grudniu jeszcze ze starej partii i tam był słoiczek z jabłuszkiem, herbatka, łyżeczka i kupony do rossmanna na produkty hippa i po drugą paczuszkę 🙂

Ja szczepiłam na razie tylko 6w1. Rota sobie odpuścimy. A dziewczyny jak to jest ze szczepieniem na pneumo? bo ja się ciągle waham i zastanawiam czy pneumo czy meningo. A mój pediatra mówi, że szkoda kasy na te szczepienia 😮 W ogóle jaki jest koszt szczepionek na pneumo?

No właśnie dostaliśmy dokładnie to samo z hipp'a. Ciekawe co będzie do odbioru w drugiej paczce?

• Mamusie
Hejka mamuski 😎
U nas kolejny dzień marudzenia 🤨 Podejrzewam, że małemu idą ząbki, bo posmarowałam mu ząbki żelem w nocy jak płakał i pomasowałam palcem dziąsełka. Uspokoił się, popatrzył na mnie z taką wdzięcznością, że mu pomogłam i usnął 😉

Właśnie mi przysnął pewnie jak zwykle na 30minut, ale dobre i to 🤪

Co do tych szczepień to ja się ciągle zastanawiam czy szczepić na pneumokoki czy meningokoki. Sama już nie wiem które, a pediatra nie chce się wypowiadać w tym temacie, które lepsze 🤢 A Wy szczepiłyście też na meningokoki ? bo one też ponoć na sepsę są.

Dorka w drugiej paczuszce z hippa (tej z rossmanna) ja miałam słoiczek z daniem z indykiem, soczek marchewka-jabłko i większą łyżeczkę 😁