Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2011 | Forum dla mam

Leginsik_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• AsiulkaZG83_m

2069

• Louisedg_m

1828

• czarna79_m

1239

• asia19874_m

1365

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
kasia1986 napisał(a):
hej 🙂

Dorke karmię tylko cycem, Michał nie chcce mi niczego pić z butli. Herbatki podaję mu łyżeczką 🤨

a tak w ogóle to przesadziłam z tym podawaniem jedzdenia dla niego. Grzesiu był bardziej pancerny, jemu nic nie szkodziło, a po 3 dniach wprowadzania różnych rzeczy Michał dostał czerwonej skorupki na policzkach, bardzo suchej ;/ dziś jest o samym cycu i wysypka łagodnieje.. mój błąd ze nagle zaczełam mu dużo dawac nowości. Za parę dni stopniowo będe podawała jedzonko, zobaczymy co go uczula...

MamaNataszy - zdrówka dla córci, pilnuj by się nie odwodniła przez tą biegunkę!

Wiem. Pilnuję. Mała tzn już nie ma biegunki. A w szpitalu podawali jej dużo kroplówek. Tylko taką ostrą chrypką ma, kaszelek i katar. Mam nadzieje, że szybko to przejdzie. Zrobili jej badania krwi i kału. Nie wyszło nic złego. Nawet zapalenia żadnego. Nawet nie musimy brać żadnego antybiotyku. Tylko flegamine i jakieś lekarstwo na bakteria 🙂

• Mamusie

Myślę, że w Zakopcu śnieg poleży jeszcze trochę, do marca spokojnie więc na pewno uda wam się poszalec na stoku 😁
Mój dzidziolek też jest "wymagający" 🤪 zwłaszcza od paru dni jak przychodzi pora snu
wieczorem to cche robić wszystko poza spaniem 🤢 a wcześniej ładnie zasypiał.
Pewnie faktycznie za jakiś czas będę szukać okazji żeby ktoś się zajął małym choć przez chwilkę 😉
Choć powiem szczerze, że przeraża mnie wizja powrotu do pracy i zostawienia mojego malucha z babcią 🥴

Wojtas tez ostatnio szaleje. Chyba przechodzi jakiś skok rozwojowy bo w dzień mało śpi i marudzi a po kąpieli najlepszy humorek na wygłupy i pogaduchy. Na całe szczęście, nie zamienił sobie dnia z nocą i w miarę przesypia nocki. Ja po mału też zaczynam się zastanawiać jak to będzie z tym powrotem do pracy, bo u nas babcie pracują jeszcze i pewnie będziemy musieli opiekunki poszukać 🤔

• Mamusie
Mojemu maluchowi coś się poprzestawiało i od dwóch dni jak uśnie o 20.00 to budzi mi się co godzinę 🥴 a do tej pory przesypiał mi ładnie do 3-4 rano. Może to ten skok rozwojowy.

Kasia1986 u mnie to samo mały tylko cycka widzi. Na butelkę nawet nie spojrzy 😜 Od wczoraj próbuję go uczyć picia z butelki a jak się nie uda to z kubeczka, bo w marcu wracam do pracy a jakoś musi w tym czasie jeść 😮

shore moje dziecię również nie chce się mną dzielić z nikim. Ja też nie mam czasu za dnia się tu udzielać za bardzo, a od dwóch dni wieczorami też masakra 🥴
W ogóle moje dziecko jak widzi, że włączam komputer to od razu wrzask 😮 chyba uważa, że komputer odciąga mamusię od niego 🤪

MamaNataszy Teraz zima to najgorszy czas dla naszych dzieciaczków. Pełno zarazków a taki malutki organizm szybko łapie. Dobrze, że już z Nataszką wszystko w porządku. Niech zdrowieje szybciutko 😘

• Mamusie
Dorka napisał(a):

Wojtas tez ostatnio szaleje. Chyba przechodzi jakiś skok rozwojowy bo w dzień mało śpi i marudzi a po kąpieli najlepszy humorek na wygłupy i pogaduchy. Na całe szczęście, nie zamienił sobie dnia z nocą i w miarę przesypia nocki. Ja po mału też zaczynam się zastanawiać jak to będzie z tym powrotem do pracy, bo u nas babcie pracują jeszcze i pewnie będziemy musieli opiekunki poszukać 🤔

No mój też po kąpieli bawił by się w najlepsze, zaczyna gaworzyć wtedy z tatą i śmiechy urządza byle tylko go nie kłaść spać 😮
My też na początku myśleliśmy o opiekunce, bo obie babcie pracowały, ale tyle się słyszy o tym jak ciężko o dobrą opiekunkę (no chyba, że ma się jakąś znajomą opiekunkę). Potem myśleliśmy o żłobku, ale do państwowego nie ma szans się dostać a prywatnego w naszym mieście nie ma 🤨
Na szczęście teściowa przeszła we wrześniu na emeryturkę i będzie siedzieć z Maciusiem chociaż nie wiem jak ja to zniosę, bo z teściową mamy odmienne poglądy na wychowywanie dzieci 🤪

• Mamusie
kasia1986 napisał(a):
hej 🙂

Dorke karmię tylko cycem, Michał nie chcce mi niczego pić z butli. Herbatki podaję mu łyżeczką 🤨

a tak w ogóle to przesadziłam z tym podawaniem jedzdenia dla niego. Grzesiu był bardziej pancerny, jemu nic nie szkodziło, a po 3 dniach wprowadzania różnych rzeczy Michał dostał czerwonej skorupki na policzkach, bardzo suchej ;/ dziś jest o samym cycu i wysypka łagodnieje.. mój błąd ze nagle zaczełam mu dużo dawac nowości. Za parę dni stopniowo będe podawała jedzonko, zobaczymy
MamaNataszy - zdrówka dla córci, pilnuj by się nie odwodniła przez tą biegunkę!

Kasia, właśnie dlatego pytałam, bo się zdziwiłam, ze podajesz już tyle nowości. Ja może w niedzielę dam spróbować marchewkę albo jabłuszko. I cały czas myślę, czy nie wprowadzić mm i karmić mieszanie, tylko troszkę się boję, że wtedy odrzuci mały cycka. Tak czy inaczej musi to kiedyś nastąpić, bo trzeba będzie wrócić do pracy 🙃

• Mamusie
Dori1982 napisał(a):
Dorka napisał(a):

.

No mój też po kąpieli bawił by się w najlepsze, zaczyna gaworzyć wtedy z tatą i śmiechy urządza byle tylko go nie kłaść spać 😮
My też na początku myśleliśmy o opiekunce, bo obie babcie pracowały, ale tyle się słyszy o tym jak ciężko o dobrą opiekunkę (no chyba, że ma się jakąś znajomą opiekunkę). Potem myśleliśmy o żłobku, ale do państwowego nie ma szans się dostać a prywatnego w naszym mieście nie ma 🤨
Na szczęście teściowa przeszła we wrześniu na emeryturkę i będzie siedzieć z Maciusiem chociaż nie wiem jak ja to zniosę, bo z teściową mamy odmienne poglądy na wychowywanie dzieci 🤪

No właśnie wiem, że z opiekunkami jest różnie, ale nie mam w zasadzie wyboru niestety 😞
Mój maluch też w najlepszej formie, właśnie leży w łÓżeczku i gada z karuzelą hahahaha może w końcu padnie

• Mamusie
Dorka napisał(a):

No właśnie wiem, że z opiekunkami jest różnie, ale nie mam w zasadzie wyboru niestety 😞
Mój maluch też w najlepszej formie, właśnie leży w łÓżeczku i gada z karuzelą hahahaha może w końcu padnie

Mój właśnie padł, ale ciężko było, bo za nic w świecie nie chciał spać 🙃 Wzięłam go na przetrzymanie i śpi tylko ciekawe na jak długo 🤔

No a jutro szczepienie więc pewnie będę wykończona, bo mój mały po szczepieniu chce tylko na rączkach u mamusi być a jak nie to wrzask 🥴
No i zobaczymy co mi pediatra powie w sprawie tej alergii i czy będę mogła zacząć małemu coś wprowadzać. A bardzo bym go chciała już zacząć uczyć nowych smaków jak jeszcze nie jestem w pracy (jak na razie to Maciuś zna tylko mleczko i smak podłogi 😉 bo wczoraj jak się odwróciłam na chwilkę to mi się przeturlał z dywanu na panele i patrze co on robi a on liże podłogę 😮 Na szczęście nic mu nie jest)

• Mamusie
Dori1982 napisał(a):
Dorka napisał(a):

Mój właśnie padł, ale ciężko było, bo za nic w świecie nie chciał spać 🙃 Wzięłam go na przetrzymanie i śpi tylko ciekawe na jak długo 🤔

No a jutro szczepienie więc pewnie będę wykończona, bo mój mały po szczepieniu chce tylko na rączkach u mamusi być a jak nie to wrzask 🥴
No i zobaczymy co mi pediatra powie w sprawie tej alergii i czy będę mogła zacząć małemu coś wprowadzać. A bardzo bym go chciała już zacząć uczyć nowych smaków jak jeszcze nie jestem w pracy (jak na razie to Maciuś zna tylko mleczko i smak podłogi 😉 bo wczoraj jak się odwróciłam na chwilkę to mi się przeturlał z dywanu na panele i patrze co on robi a on liże podłogę 😮 Na szczęście nic mu nie jest)

Ahaahahaa, ale się usmiałam! To Ci mały akrobata 😁
A mój pod karuzelą wydusił kupala i dalej szaleje 😮

• Mamusie
Cześć Mamusie,
Ja dzisiaj jestem pięknie wyspana. Mój maluch, mimo że poległ dopiero o 23 to obudził się dopiero o 5.30 na szybkiego cyca i spał dalej do 9 🤪 No i teraz ponownie drzemie kochane moje dziecie 😉
Widzę, że jeszcze nikogo nie ma więc zajrzę pózniej.

• Mamusie
Mój maluszek też lubi dosypiać przy cycusiu 😆 wtedy to może spać nawet do 11-12 😮
A sam nie uśnie w dzień.

Byliśmy na szczepieniu i mały nic nie płakał i teraz też jest wszystko ok 😁 a poprzednim razem to dał całodzienny koncert 😮
Co do jedzonka nowego to mamy odłożyć to na jak najdłużej się da 😞 Ale możemy jeść jabłuszko i jakby cycuś mu przestał wystarczać to mogę wprowadzić marchew, ziemniaczka, indyka i kleik ryżowy. O glutenie możemy na razie zapomnieć 😜
Pediatra pocieszył mnie, że ta alergia u niego jest łagodna.
No i mamy podawać małemu cebion multi. Tylko nie wiedziałam, że tam jest też wit. d i nie spytałam czy mam odstawić wit. d, którą podaję w kapsułkach twist-off. Czy któraś z Was dziewczyny podaje dziecku cebion multi i wit. d ?

• Mamusie
Dori1982 napisał(a):
Mój maluszek też lubi dosypiać przy cycusiu 😆 wtedy to może spać nawet do 11-12 😮
A sam nie uśnie w dzień.

Byliśmy na szczepieniu i mały nic nie płakał i teraz też jest wszystko ok 😁 a poprzednim razem to dał całodzienny koncert 😮
Co do jedzonka nowego to mamy odłożyć to na jak najdłużej się da 😞 Ale możemy jeść jabłuszko i jakby cycuś mu przestał wystarczać to mogę wprowadzić marchew, ziemniaczka, indyka i kleik ryżowy. O glutenie możemy na razie zapomnieć 😜
No i mamy podawać małemu cebion multi. Tylko nie wiedziałam, że tam jest też wit. d i nie spytałam czy mam odstawić wit. d, którą podaję w kapsułkach twist-off. Czy któraś z Was dziewczyny podaje dziecku cebion multi i wit. d ?

Moja mała też na pierwszym szczepieniu płakała, ale jak pojechała z tatusiem to nic , nawet nie jękneła 🙂 🙂

• Mamusie
MamaNataszy napisał(a):
Dori1982 napisał(a):
A sam nie uśnie w dzień.

Moja mała też na pierwszym szczepieniu płakała, ale jak pojechała z tatusiem to nic , nawet nie jękneła 🙂 🙂

Mój z kolei na pierwym był dzielny a na następnym był ryk, ale generalnie ładnie znosi szczepienia. Widzę, że dzieciaczki oszczędzają tatusiów. Wojtek jak zostaje z tatą to tez jak aniołek

• Mamusie
Dorka napisał(a):
Dori dobrze, że z tą alergią to nic bardzo poważnego i jest światełko w tunelu 😎
A ten cebion to dlaczego masz podawać małemu?
No i dzielny Maciuś, że tak ładnie zniósł szczepienie 🙂

Też się cieszę, że ta alergia nie wygląda tak źle, tylko że nadal dieta eliminacyjna u mnie 🤢
Ten cebion multi to zestaw witamin dla niemowląt, ale nie wiem czemu pediatra przepisał. Może dlatego, że musimy się tak ograniczać z jedzonkiem zarówno ja jak i Maciuś 🤨

Szczepienie zniósł ładnie i w ciągu dnia też było ok ale to pewnie dlatego, że podałam mu Nurofen dla dzieci (pielęgniarka powiedziała, żeby od razu po powrocie do domu dać) i go nic nie bolało. A poprzednim razem nic mu nie dałam i płakał caly dzień, bo nóżka bolała 🤨

• Mamusie
Dorka napisał(a):
MamaNataszy napisał(a):
Dori1982 napisał(a):
A sam nie uśnie w dzień.

Mój z kolei na pierwym był dzielny a na następnym był ryk, ale generalnie ładnie znosi szczepienia. Widzę, że dzieciaczki oszczędzają tatusiów. Wojtek jak zostaje z tatą to tez jak aniołek

A mój na odwrót. Jak zostaje z tatą to jakby go coś opętało i mój mąż nie może sobie z nim poradzić i mały się bardziej drze i tak się nakręcają 🙃