Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
a ja chyba niedoczytalam i musialam sie cofnac o co chodzilo z Brianem.... i wlasnie doczytalam... wszpolczuje i wysylam wrtualne podmuchanie paluszkow 🙂)) napewno juz nie boli i jest gucio 🙂))
czy ja wiem odnosnie wagi Florka.... kazde dziecko ma swoje tempo... wazne ze przyrasta waga zgodnie z jego siatka centylowa.. bo jak jets na okreslonym centylu i na kolejnej wizycie przyrasta rownomiernie waga i wzrost na ten sam centyl to jest ok bynajmniej mi tak tlumaczyla pediatra... ze nie wazne ile... wazne by przybieral rowno bez duzych skokow i spadkow... i powinien do pol roku podwoic swoja wage urodzeniowa... a jeszcze chwile przeciez ma 😉)))
my z Kuba 3 dni tylko na cycy i marchwi i juz lepiej i kupa sie ustabilizowala wiec z powrotem wracamy do powolnego wlaczania nowych produktow... widac cos uczulilo... i dlatego pediatra kazala w piatek dac probiotyk i na kilka dni tylko na marchew i cyc przejsc...
a co do spania to Basia w klubie witaj moj cudak juz 3 dzien budzi sie o 00:45 i do 3:15 nawija, bawi sie cyckiem i nie spi... wczoraj juz maz mnie zmienil... i bujał... uwaga- łózecziem 🤪 no ale dalo rezultat i w koncu zasnal.... a my ogladalismy wczoraj derby zuzlowe i poszlismy sie kapac pozno i ledwo zasnelismy a juz wstawac trzeba bylo bo Kuba nie spi dlugo... 6:45 dzis pobudka... ale Ci Holi zazdroszcze

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
agami napisał(a):
a ja chyba niedoczytalam i musialam sie cofnac o co chodzilo z Brianem.... i wlasnie doczytalam... wszpolczuje i wysylam wrtualne podmuchanie paluszkow 🙂)) napewno juz nie boli i jest gucio 🙂))
czy ja wiem odnosnie wagi Florka.... kazde dziecko ma swoje tempo... wazne ze przyrasta waga zgodnie z jego siatka centylowa.. bo jak jets na okreslonym centylu i na kolejnej wizycie przyrasta rownomiernie waga i wzrost na ten sam centyl to jest ok bynajmniej mi tak tlumaczyla pediatra... ze nie wazne ile... wazne by przybieral rowno bez duzych skokow i spadkow... i powinien do pol roku podwoic swoja wage urodzeniowa... a jeszcze chwile przeciez ma 😉)))
my z Kuba 3 dni tylko na cycy i marchwi i juz lepiej i kupa sie ustabilizowala wiec z powrotem wracamy do powolnego wlaczania nowych produktow... widac cos uczulilo... i dlatego pediatra kazala w piatek dac probiotyk i na kilka dni tylko na marchew i cyc przejsc...
a co do spania to Basia w klubie witaj moj cudak juz 3 dzien budzi sie o 00:45 i do 3:15 nawija, bawi sie cyckiem i nie spi... wczoraj juz maz mnie zmienil... i bujał... uwaga- łózecziem 🤪 no ale dalo rezultat i w koncu zasnal.... a my ogladalismy wczoraj derby zuzlowe i poszlismy sie kapac pozno i ledwo zasnelismy a juz wstawac trzeba bylo bo Kuba nie spi dlugo... 6:45 dzis pobudka... ale Ci Holi zazdroszcze

no cos z tymi naszymi dziecmi sie dzieje...ciekawe czy to rzeczywiscie przez zeby

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
Basienka84 napisał(a):
Aniqa1111 napisał(a):
holi32 napisał(a):
wiecie co kochane to macie ładnie duże dziewczynki hehe mój mały waży 7600 więc nie jest tai duży!!!
Tosi faktycznie może ząbki doskwierają i lada dzień będą!!!
Aniqa twoja Kalinka to też sobie zjeść lubi
mój mały już śpi ja wypiłam KARMI zjadłam kolację umyłam się i idę zaraz spać

no wlaśnie czy ja wiem, czy duzo je 🤨 wypija 1 cycka co 3 godz., jak dostaje obiadek, to nie dostaje cycka. dzisiaj np. zjadla o 14 obiadek (maly sloiczek, jak od deserku), a potem dopiero o 19.30 cycka wypila, bo predzej nie chciala. wiec chyba nie jje jakos strasznie duzo. poprostu tak ma z ta waga, ze szybko nabiera, ale licze, ze jak zacznie chodzic, to wszystko wybiega i bedzie szczuplutka, bo grubaska nie ma raczej po kim byc 🙃

Moj ma wprost odwrotnie... Ostatnio go zwazylam na wadze domowej i zobaczylam zaledwie 5500 😮 zato je bardzo duzo (tak mi sie przynajmniej wydaje) 6:30 - cyc, 9:00 - 180-200 ml mleka (z cyca, ale w butelce), 12:00 - 200 ml zupki i zapija 80-100 ml mlekiem, 15:00 - 140-160 ml mleka, 18:00 - cyc, 19:30 - 180 ml kaszki bezglutenowej i zapija cycem.
Przy takiej ilosci jedzenie jest chudy i ma niska wage 😞 nawet nie wiem jak to zrobic zeby troszke przybral na wadze 🤨

tylko 5500???? malutko...Kalina jak miala 6 tygodni to wazyla 5700...a co Ci lekarz mowi na tak niska wage? bo je rzeczywiście sporo. te 200ml zupki to mnie rozwaliło 🙂

W sumie nic mi nie mowil. Ostatni raz bylam u Lekarza w kwietniu kiedy mlody byl na samym mleku. Lekarz powiedzial ze jest ok. Zaczelam mu wprowadzac produkty majac nadzieje ze zacznie tyc a on nie bardzo. Teraz w Czerwcu ide do lekarza na szczepienia (ostatnie wzw 😎 wiec sie dowiem co i jak. Ogolnie to nie przejmuje sie tym bo moja Mama mowila ze ja bylam taka sama, szybka przemiana materii jak to ona nazywala.

• Mamusie
Dzien dobry! 🙂

Basia czy twoj Florek przybiera rownomiernie na wadze? Jesli tak to chyba nie ma powodow do niepokoju. To ze inne dzieci waza sporo nie znaczy, ze z Florkiem musi byc cos nie tak. Chyba, ze tak jak bylo u nas, nagle maly przyrost wagi. Wiesz jak u mnie sie skonczylo.
Nadia Aniqa no i Nova wy to sie kilogramow nanosicie 😁
Aniqa a twoja Kalina jak teraz tyle wazy to niekoniecznie musi oznaczac, ze grubaskiem bedzie. Mam wrazenie, ze Ty jestes dosc wysoka, jesli twoj maz tez, to z pewnoscia odziedziczyla po Was mocna budowe, wraz ze wzrostem bedzie coraz mniej pulchniutka. 😉

Cos mi sie zdaje, ze Konstancja Florek i Yasmine mogliby sie na ringu spotkac w wadze lekkiej 🙂

• Mamusie
musze sie pochwalic osiagnieciem mojej córci, otóż od kilku dni Kalinka potrafi robic "kosi kosi łapki" (czyli zwykle klaskanie 🙂 ale to tak slodko wyglada, wystarczy powiedziec kosi kosi łapki, a ona zaczyna uderzac jedna raczka o druga (tzn. jedna lezy nieruchomo, a druga w nia uderza). wyglada na to ze juz powoli zaczyna miec swiadomosc swojego ciała, ze moze z nim robic rozne rzeczy 🙂

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
musze sie pochwalic osiagnieciem mojej córci, otóż od kilku dni Kalinka potrafi robic "kosi kosi łapki" (czyli zwykle klaskanie 🙂 ale to tak slodko wyglada, wystarczy powiedziec kosi kosi łapki, a ona zaczyna uderzac jedna raczka o druga (tzn. jedna lezy nieruchomo, a druga w nia uderza). wyglada na to ze juz powoli zaczyna miec swiadomosc swojego ciała, ze moze z nim robic rozne rzeczy 🙂

hehehe fajnie. Faktycznie chyba dzieci maja coraz wieksza swiadomosc ciala/
Yasmine ostatnio uwielba machac reka gora-dol, robi to z igromna werwa. Jak trzymala raz zyrafe w raczce, tez nia zaczela machac i z jakims takim zawzieciem i zloscia 😁

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
Dzien dobry! 🙂

Basia czy twoj Florek przybiera rownomiernie na wadze? Jesli tak to chyba nie ma powodow do niepokoju. To ze inne dzieci waza sporo nie znaczy, ze z Florkiem musi byc cos nie tak. Chyba, ze tak jak bylo u nas, nagle maly przyrost wagi. Wiesz jak u mnie sie skonczylo.
Nadia Aniqa no i Nova wy to sie kilogramow nanosicie 😁
Aniqa a twoja Kalina jak teraz tyle wazy to niekoniecznie musi oznaczac, ze grubaskiem bedzie. Mam wrazenie, ze Ty jestes dosc wysoka, jesli twoj maz tez, to z pewnoscia odziedziczyla po Was mocna budowe, wraz ze wzrostem bedzie coraz mniej pulchniutka. 😉

Cos mi sie zdaje, ze Konstancja Florek i Yasmine mogliby sie na ringu spotkac w wadze lekkiej 🙂

W sumie to nie wiem 😞 waze go zawsze u lekarza, a u niego bylam w Kwietniu. Teraz jakos chcialam zobaczyc i na domowa wage go posadzilam, wiec pomiar tez nie jest pewnie jakis dokladny. Jak bede u lekarza w czerwcu to sie dowiem czy wszytsko oka. Maly sie dobrze rozwija wiec nie przejmuje jego waga. Sama bylam chuda jak patyk 😉 Mam tylko nadzieje ze wzrost odziedziczyl po moim M 🙂

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):

Super 🙂 Gratulacje 🙂
Moj uwielbia badac twarze 🙂 starczy sie nad nim pochylic i odrazu reke do gory i dotyka oczu, nosa, policzkow, wklada reke do mojej buzi 😉

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
Aniqa1111 napisał(a):

hehehe fajnie. Faktycznie chyba dzieci maja coraz wieksza swiadomosc ciala/
Yasmine ostatnio uwielba machac reka gora-dol, robi to z igromna werwa. Jak trzymala raz zyrafe w raczce, tez nia zaczela machac i z jakims takim zawzieciem i zloscia 😁

no to machanie to tez norma, jak czasami przywali mi w twarz to wcale nie tak lekko 🙂

• Mamusie
uff nadrobiłam 🙂
buziakami witamy zguby 😘 😘
zdjęcia przepiękne 🙂
Aga super że masz mężusia przy sobie
widze ze wszystkie oglądałysmy ten wstrząsający filmik 😞 aż sie wierzyć nie chce że to się działo naprawde-ja wczoraj zasnąć nie mogłam -oby spotkało te kobiete wszystko co najgorsze 😠
kurcze rozpisac sie chciałam a mam mętlik w głowie i wszystkie posty mi sie pomieszały

• Mamusie
agami napisał(a):
a ja poparzylam 3 palce prwej dloni wrzatkiem bo goptowalam butelki;/ maz z pracy szybko przywiozlk leki na oparzenia ale bol taki ze sie poplakalam;/ prawa reka jak ja mam dziecko wziac 😞(((((( boli ij piecze 😞(((((((

ajjjjjj, az mnie ciary przeszly, wiem jak to boli. wyobrazam sobie jak ciezko, moze po mame zadzwon, zeby sie kuba dzisiaj zajela?

• Mamusie
Uka no ekstra... widać, że się Karolinka delektuje tym paluchem 😁

Aga to Ty teraz znowu jak pączek w maśle masz... dwóch facetów przy sobie 😉 naciesz się tymi chwilami z mężem, bo to szybko zleci

nadia85 napisał(a):
Ja muszę Tośce kupić spodenki krótkie, bo brakuje mi. same kiecki ma 🙂

my w ostatnie gorące dni właśnie w spodenkach spacerowałyśmy i spotkałam mamę znajomej i ona od razu do mojej córy wali... jaki on fajny, więc poprawiłam ona... na co ona, no bo w spodenkach... nosz kurna ja też byłam w spodenkach 😜

Doriana ajć aż mnie też zabolały paluchy... mam nadzieję, że bez lekarza się obejdzie i rano Braian nie będzie już pamiętał 😘 a Ty się nie obwiniaj wypadki się zdarzają 😘

Beata oj to Wy szybko w tym Nl świętujecie... my na swój 1-wszy dzień matki jeszcze musimy poczekać 🙂

Agami współczuje oparzenia 😘 oby szybko ból przeszedł 😘

• Mamusie
I dzień dobry laseczki 🙂

My po spacerku, ale tak jakoś mi zimno było, że w godzinę z zakupami się wyrobiłyśmy... po południu Jula na jeszcze jeden spacerek z tatusiem uderzy 😉

Co do tych nocek nieprzespanych to u nas to samo... co chwilę pobudka i budzi się w nogach albo w poprzek łóżeczka 🤢 i już nawet nie czekam na płacz tylko ledwo kwęknie a ja już na równych nogach poprawiam, usilnie smoka ładuję, bo małżon na rano do pracy i nie chcę mu dodatkowych atrakcji zapewniać... o 2 dałam cyca, ale i tak jeszcze się budziła, o 5 włączyłam karuzelę, bo nie płakała, ale też nie spała, a ja nieprzytomna 🤢

• Mamusie
agami napisał(a):
a ja poparzylam 3 palce prwej dloni wrzatkiem bo goptowalam butelki;/ maz z pracy szybko przywiozlk leki na oparzenia ale bol taki ze sie poplakalam;/ prawa reka jak ja mam dziecko wziac 😞(((((( boli ij piecze 😞(((((((

dla ciebie 😘 😘 😘

A z Brianem juz oki, nawet chcu=ial isc na plac zabaw wiec poszlismy i az tak bardzo nie zwracal na palce uwagi, tlko czasem powiedzial, ze go bola, ale dzieci sa twarde, ja bym chyba z tydzien narzekala na bol 😉