Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
meliska napisał(a):
beata26 napisał(a):
meliska napisał(a):
A ja tak z innej beczki... konkretnie do Beaty, ale również inne doświadczone panie domu o rady proszę 🙂 Właściwie to nie jestem pewna czy pomożesz, ale jak otworzyłam teraz pralkę to mnie olśniło... technolog odzieży może nam pomóc 😉 Beata problem mam taki, że czarne pranie nieładnie mi pachnie, ba śmierdzi nawet 🤢 z białym i kolorowym nie mam takiego problemu. A czarnego prania u mnie full, bo mój codziennie na czarno do roboty śmiga i jak mam to prać to mnie coś trafia... a same środki z wyższej półki... płukanie lenor lub silan... pranie persil lub perła do czarnego, przy czym przy perle chyba jeszcze gorzej wali 🤢 POMOCY!!!!!!!!!!!!!!

Mozesz miec kilka przyczyn tego np. brudne sitko ( bodajze prawy dolny rog pralki)sprawdz czy nie ma wlosow w nim.
Kamien w pralce na to tez mam sposob: wlaczyc pralke na tzw puste pranie ( bez wsadu) i wlac do przegrodek proszek i tam gdzie miejsce na plyn do plukania- butelke octu. Palke wlczyc na najwieksza mozliwa temp i najdluzszy cykl. Zawsze po praniu zostawiaj pralke otworzona zeby wyschla. MOze tez Ci woda nie schodzi do konca i pod bebnem zostaje woda a jesli zapach dotyczy jedynie czarnych ubran sprawdz z jakiej tkaniny sa zrobione, bo jesli syntetyki np. polyester,polyamid to one po kilku praniach lapia taki zapach i poprostu do prania mieszaj plyn do plukania z octem tak ze dwie lyzki octu na nakretke plynu. Sprobuj i zobacz co pomoze 🙂

w większości to czarne, bawełniane t-shirty i mam wrażenie, że one najbardziej śmierdzą i nawet suszenie na dworze nie pomaga 🤢, a mundur 50% bawełny, 50% poliester. Spróbuję z tym octem do płukania... nigdy o tym nie słyszałam 😮 A praleczka czyściutka, co jakiś czas puste pranie z takim czyścidłem dr.beckman czy jakoś tak, o occie i chyba nawet sodzie też słyszałam, a ostatnio nawet prałam z domestosem, bo gdzieś przeczytałam... ile piany było 😮 I podkreślam... tylko czarne... kolory i białe ładnie pachną płynem do płukania

dziwne to Meliska, jakieś czary 😉 chociaż wiem, że na pewno to nie jest śmieszne 🥴

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
beata26 napisał(a):
Meliska sprobuj z tym octem, ale dziwne, ze jedynie czarne tkaniny. Jesli Twoj maz pracuje w miejscu gdzie sa zapachy to one jeak wsiakna w odziez to moga dawac taki efekt po praniu lub pot tez moze zmienic zapach tkaniny. A moje dziecko sie zbudzilo gotowe do zabawy 😠

najwyżej może na interwencji na jakiegoś nieświeżego lumpa trafić 😜 a generalnie zapachy takie miejskie 😉 żeby się też jakoś nadmiernie pocił... nie... zresztą poza czarną odzieżą nosi też inną, a z inną nie mam problemu jak pisałam. Qrwa jakby pracował w piekarni to bym takiego problemu nie miała 😁

• Mamusie
marika321 napisał(a):
Coq powiadasz że kawały przesadzone......nie dziwne......kiedy widziałas teściową 4 lata temu????? Nie jedna Ci pewnie zazdrości 😉 😜hahaaaaaa

No u mnie to w ogóle trochę inna historia...Ona mogła by mieć do mnie WIELKIE ale, bo w końcu syn wziął sobie za żonę Europejkę i jeszcze chrześcijankę 😎 A tak jak zostałam przyjęta przez całą rodzinę to nawet sobie nie wyobrażałam, że może tak być. Już się zdarzało, że syna zbeształa, bo ja miałam rację 😜 i generalnie nie raz powtarzała, że jestem dla niej córką. No ale też nie wiem jak byłoby gdybyśmy mieszkali w tym ich rodzinnym domu, niby osobno a jednak razem. Po tym jakie tam cyrki odstawiała żona jednego z braci to stwierdzam jednak, że to kobieta o złotym sercu 😉

• Mamusie
Coq Twoje życzenia, żeby Maciek spał aż do rana musiały być naprawdę szczere 🙂 🙂 🙂 bo co prawda obudził się o 23 ale mało zjadł przed snem, więc butla poszła na spiocha już 🙂 a potem do 5 spał w łóżeczku 🙂 i o 5 go zabrałam do siebie i do 6.30 spał. Udało by mi się pewnie jeszcze się przytulić do niego i pospać, no ale przyszedł mój tata się o coś zapytać, a Maciek jak widzi babcię albo dziadka to szaleje ze szczęścia 😁

• Mamusie
Dzień dobry 🙂
Aaagaa szkoda że mi życzeń nie napisałaś bo Werka wstała po 21 i jednak była impreza 😁 Ale my z M tylko widzami spektaklu byliśmy bo nasza córka bawiła się piłeczką ...... z psem 🤪 Ja normalnie wybaczam temu mojemu kundlowi wszystkie sarny za którymi pogoniła bo w kontaktach z dzieckiem jest idealna, zawsze ustepuje Weronice, nie broni miski ani swojego legowiska (ucieka z niego jak mały demon się zbliża) a ostatnio zaczęła zauważać w Młodej kompana do zabawy 😉 I jest w tej zabawie taka ostrozna i delikatna że aż nei poznaję mojej szałaputy 🙂
Generalnie to jestem na Was obrażona bo zacząłyście pisac jak ja się odmeldowałam 😜 No ale przynajmniej popisałam trochę zlecenia i widac koniec, moge się zająć roczkiem.
Coq co tam powycinałaś? Daj foto to mnie może jeszcze zainspirujesz?
Agami szkoda słów....Można kogoś nie lubić ale trzeba przy tym zachować odrobine klasy a to co robi Twoja teściowa jest poniżej wszelkiego poziomu 🥴 I jeszcze powiedz że ona przy świadkach taką akcję zrobiła to juz wymięknę całkowicie. Ja też jestem zdania że mamusie synków są bardziej toksyczne dla synowych niz mamy dziewczynek dla zięciów. A mamy jedynaków to juz wogole masakra. Chociaz są wyjątki, mama mojego byłego (swoją drogą to jeden z tych co się potem zastanawiamy "co ja w nim widzałam?????") była dla mnie super jak się spotykalismy - może z nadzieją że wreszcie się ktoraś na synalku nie pozna 😜
Pammat zdrowia mężowi życzę i Konstancji tez po powrocie do żlobka. Zapowiadają obniżenie temperatur więc może faktycznie zachorowalność trochę spadnie
Meliska zapytam koleżankę czy też ma problem z praniem munduru
No i Jaśniepanna się budzi 🙂

• Mamusie
hejka kochane!!! Moj syn dziś wstał o 5.40 a o 7 już marudził że śpiący więc wzięlam go na łóżko i uspałam i śpi już ponad godzinę a nigdy tak nie spał!!!
Ja zdążyłAM KAWĘ WALNĄĆ i pooglądać Julkę serial i spoko ubrana już jestem a jak mały wstanie to na targ idę pooglądać co tam mają!!!

• Mamusie
Dzień dobry 🙂

Aga cieszę się 🙂 pewnie, że od serducha życzyłam 🙂

Wanilia póki co jestem na etapie wycinania kolorowych kółek i chmurek 🙃 ...nie wiem jak to wyjdzie, ale z 4-5 kółek plus chmurka ma być przyklejone do sznureczka, a sznureczek do długich sznurków porozciąganych pod sufitem. Jak już to skończę to będę patrzeć co jeszcze dodać.

Asia u mnie też pogoda nie dodaje optymizmu, szaro, buro, zimno i wietrznie 🤨

• Mamusie
Dzien dobry,my dzis pobudka o 8.30 czyli wczesnie jak na nas... zaraz na poczte trzeba isc, echh..jak ja nie lubie tej instytucji, i tych dziadow tam....!

Wanilia - zabawa z psiakiem to sie pewnie dopiero zaczyna!! 🙂)))
pamm - zdrowia dla Twojej rodzinki!!
holi - napisz co tam wyczailas na targu 🙂

• Mamusie
Młoda przysypia więc chyba trzeba zanurkować w łazience i trochę ogarnąć....a ja mam dzis takiego lenia 🥴
Chloe ja tez musze na pocztę sie wybrac odebrać przesyłkę i zebrać się nie mogę. Nie dość że zawsze jest kolejka to jeszcze podwójne schody z wąskimi drzwiami pośrodku więc wejść do środka z wózkiem to niezly wyczyn a bez wózka w tej kolejce stać to tez masakra...