Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
beata26 napisał(a):
Coq takie urywki sa z nami i dzieci mojej siostry tez sa 🙂 A Sarenka i tatus sa jakiejs 2 minucie filmiku. Pojawiam sie rowniez ja z wozkiem ale to trzeba mnie wypatrzec 😜
Ja sie strasznie boje spac z Sara, bo boje sie, ze albo sie zakopie w koldre albo ja przygnieciemy itd. Mam stracha odkad skonczyla 2 tygodnie i z nia zasnelam na piersiach i mi spadla 🤢 🤢 Okropne jak sobie wspomne 🤢 🤢

Beata dobrze, ze napisałaś która minuta 🙂 Ale jak za pierwszym razem włączyłam to Jaśmina mi się wpychała. też koniecznie chciała zobaczyć. A w ogóle za pierwszym razem inny film włączyłam, jak idzie pochód 😜 Ale fajnie, że takie rzeczy się dzieją. 🙂

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
marika321 napisał(a):
wanilia napisał(a):
Nooo, wyspałyśmy się 🙃
Aaagaaa osiemnasty tydzien jakoś, trochę mi sie rozjechal termin porodu bo między tym z OM a z USG jest prawie 10 dni różnicy. A na tej działce to byś mogła stado kóz wypasać 😜

no leżę stado kóz..... 😁 🙃

ja też 🙃

Maciek będzie miał dużoooooo miejsca do biegania, cała ogrodzona więc będzie można go puszczać 🙂

• Mamusie
A no i u mnie podobnie, z Polski już rano był telefon z życzeniami od mamy i kuzyna Jaśminy. Siostra dołączyła kartkę o paczki, no i prezenty. Druga paczka z prezentami niestety nie doszła i pewnie wróci do Polski 😞 Natomiast od strony męża, nawet sms-a nikt nie przysłał, czy na fb też można było coś napisać, nic 😮 A słyszałam jak męża mam dwa razy jak rozmawiali na skypie pytała o datę urodzin Jaśminy. Nie mówię, ze mają prezenty wysyłać, bo u nich z pocztą nigdy nic nie wiadomo, ale żeby nawet życzeń nie przesłać, nie zadzwonić... Nie komentuję, nie moja rodzina. 😜 Pierwszego minusa teściowa w każdym razie złapała 😜
Dopiero przedwczoraj mąż z mamą swoją rozmawiał na skypie i im zdjęcia przesłał, więc może i życzenia były..

• Mamusie
wanilia napisał(a):
coquelicot napisał(a):
A wiecie, że ja chciałabym mieć kozy lub kozę 😆 Poważnie, nie wiem dlaczego, ale tak mam. Serek kozi uwielbiam.

No widzisz, to będziesz sobie do Aaagi na wakacje jeździła 😉

jeździć będzie mogła ale na pewno nie wypasać kozy 😉

bo ja akurat za kozami nie przepadam, nie wiem czemu

• Mamusie
Jaśmina śpi prawie od godziny to skorzystam z okazji spokojnego pisania.

Ula zadowolona Karolinka chyba z tej wyprawy sankami. 🙂 Patent z wykręconym wózkiem wygląda dobrze.

Mam pytanie do mam dzieci chodzących. Jak one sobie radzą z chodzeniem w butach, nawet tak za rączki? Zapomniałam napisać, ale moja córka dorobiła się w końcu butów "chodków" , no ale ona w nich nie umie chodzić 🤢 Nawet za ręce plączą jej się nóżki.

Marika wczoraj pytałaś co gotowałam, bardzo prostą rzecz. Przepisu z pieczarami nie podaję, bo chyba nikt nie jest zainteresowany. Linka nie przesyłam, bo to po francuskiemu.
Moje małe ratatouille 🙂
50g kabaczka, 50g cukini, 50g pomidora, 10g szalotki, 20g semoliny, 1 łyżeczka oliwy, 2krople miodu. Wszystko obrać, pokroić w kosteczkę, gotować do miękkości. Dorzucić semolinę i poczekać aż zmięknie,dodać miód i zmiksować. Dodać oliwę.
Ja nie dodawałam miodu. A semolinę zagotowałam i dodałam.

Małej bardzo smakowało 🙂 Nic wielkiego, proste i smaczne --- mnie też smakowało 🙂

• Mamusie
Coq a co to jest semolina? 😮 Ostatnio napaliłam się na ta Twoją kaszę burgul czy jak jej tam ale u nas takiej kaszy w sklepach niet 🥴 Ja bym pieczarki podała w niewielkiej ilości więc o przepis poproszę 😜
Ja ze swojej strony napiszę że ostatnio Werka dostaje co drugi dzien na sniadanie kanapki z szynką 🙂 I wciąga aż jej się uszy trzęsą. Szynka to może nie jest najlepsze określenie bo zanim zabrałam się za robienie szynki to na szybko zamarynowałam pierś z indyka i ugotowałam na parze. I w związku z tym ze Weronice bardzo takie mięsko z chlebkiem smakuje to zrezygnowałam z peklowania mięcha na szynkę. Do marynaty daję: olej ryżowy/oliwę z oliwek, sól morską, zioła prowansalskie i ząbek czosnku - jakby któras miała ochotę spróbować 🙂
Karolinka ślicznie wygląda i widać że z sankowania zadowolona. A która częśc to przeróbka? Ja tam nie widzę.... 🙂
Werka skrzeczy w łóżeczku mimo że ze spaceru prawie zaśnięta wróciła 🤔

• Mamusie
Wanilia semolina to prawie jak kaszka manna, tylko, ze ona jest z pszenicy durum. Smak ma bardzo podobny, troszeczkę się różni, ale jedno można drugim zastąpić.We Francji nie ma kaszy manny. http://pl.wikipedia.org/wiki/Semolina
Powiedz mi, jeśli ja nie mam urządzenia do gotowania na parze, to jak mogłabym Jaśminie takie cudo upichcić -- ja się na mięsie nie znam ☺️

Moulinee grzybowe i kozim serkiem.
Ziemniak, 2 pieczarki, mały pomidor, 5g szalotki, 10g serka koziego, łyżeczka oleju słonecznikowego, woda.
Obrać, pokroić w kosteczkę i gotować do miękkości. Dodać serek i zmiksować. Dodać olej.
Jeśli Weronika nie może serka to bez niego jest równie smaczne. 🙂

Kasza bulgur

• Mamusie
Coq równie dobrze możesz mięso upiec w piekarniku 🙂 Gotowanie w szybkowarze - na parze jest o tyle wygodne że szybciutko sie robi i nie muszę robić duzych porcji, jakbym miała nagrzewać pekarnik to bym pewnie całą piers od razu robiła.
Z przepisu skorzystam, niestety bez serka 🤨 Może własnie przez ten szlaban na produkty mleczne mam dużą tolerancje dla pozostałych - w końcu coś musi dziecko jeść a wierzcie mi że mleko jest prawie we wszystkim 😮
Ja wiem że ta kasza bywa w sklepach ze zdrową żywnością ale w mojej mieścinie brak takowego

• Mamusie
Wanilia dzięki za podpowiedź. Ja oprócz zwykłego piekarnika, mam taki mały elektryczny przenośny i często mężowi w nim mięso piekę, więc będzie jak ulał na mięso Jaśminy 🙂

Jeśli chodzi o kasze to we Fr bieda z nimi w marketach, jest tylko pęczak..teraz znalazłam bulgur i quinoa.

Beata a w Holandii słabo jest generalnie ze śniegiem? Clermont w porównaniu do Polski leży na południu więc klimat znacznie łagodniejszy. Ale w tym roku też coś tego śniegu wypatruję 🙂

• Mamusie
Coś mi nie mogła zasnąć Weronika więc zaliczyłysmy drugi spacer i własnie ją wniosłam na śpiocha. Przy okazji zamowiłam szmacianą lalkę dla siostry i stroik na stół - przynajmniej taki będę miała wkład w Wigilię u rodziców 😜 Siostrze miałam kupić książkę jak co roku ale ile można? A ona lubi takie bibeloty i mam nadzieję że doceni szycie na specjalne zamówienie żeby jej do wnętrza lala pasowała 😁
Coq my jutro planujemy z koleżanką pierożki dla naszych dziewczynek na obiad zrobić - myślę że z farszem warzywno-mięsnym - zobaczymy co z tego wyjdzie

• Mamusie
wanilia napisał(a):
coquelicot napisał(a):
A jakie warzywka i jakie mięso chcecie dawać?

Będziemy improwizować 😜 Koleżanka ma swojski drób więc pewnie pierś z kuraka a reszta warzyw z mrożonek bo te marchewki i inne cuda co teraz sprzedają średnio mnie przekonują...

Myślisz, że takie z mrożonek lepsze? Mam jeden przepis z groszkiem i też muszę mrożony kupić. A marchewki smaku nie mają 🤢