Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Pam my się od zawsze przykrywamy kołderką.jak było gorąco to rożkiem albo kocykiem cienkim ale już od dawna używamy kołderki.mi się lepiej śpi pod kołdrą niż pod kocem 🙂
moja Milenka dalej stan podgorączkowy 😞 czekam bo ma tylko katar a moze to być 3dniówka wiec do lekarza albo na dyżur albo dopiero w poniedziałek jak mama ma na 2 zmiane.i tak by mnie odesłał z kwitkiem bo mała ma tylko katar więc bez sensu iść...właśnie usnęła.pierwszy raz od rana.mały leży i łapkami sie bawi 🙂 cichutki w miare jest to Mili nie przeszkadza.dzisiaj już też miałam moment wkurw...do tego Julii nie miał kto zawieźć do przedszkola bo mała sąsiadka załapała coś podobnego do świnki i O.więc jest nas 4 dzisiaj.chociaż pranie sobie na strychu powiesiłam jak Jula jest.no ale oczywiście wrzask też był z rana bo ona jest małpa rosochata i ma język w dupie,za przeproszeniem 😠 mówisz do niej,pytasz o coś a ta lamentuje,jęczy,popłakuje i w chu. języka nie ma 😠 ach mówie Wam dziewczyny że małe dzieci to małe zło a duże to czasami taka masakra że łooooo matkoooo!!!!poszła teraz do siebie a ja odpoczywam na ile się da,na podłodze z lapem 😁 hihi

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
asiadudzika napisał(a):
cześć Matki Grudniówki!! Wanilia dasz radę 🙂 pomyśl o ile lepiej Ci bedzie jak już to powiesz 🙂

Ale co Wanilia ma powiedzieć, że w ciąży jest, czy że na L4 idzie?

Coq nie pytałam 😁 haha ale pewnie że w ciaży jest na początek i da potwierdzenie 🙂

• Mamusie
Cześć dziewczyny 🙂
Mam urlop, mam urlop 😁 🙃 😁 🙃 😁 🙃 😁 🙃
Zdrówka dla Konsti i Florka 😘 i mam nadzieję, że reszta dzieciaczków zdrowa
Gratulacje dla Tosi 🤪 🤪 🤪 mamusia pewnie szczęśliwa 🙂
Asia też podziwiam 🙂 nie wyobrażam sobie 2 takich Julek 🙃
Wanilia tak się cieszę, że wszystko ok, no ale jak miało być 😉 i zazdraszczam widoku fasolki... dla mnie to zawsze niezapomniana chwila była i aż łzy w oczach... się rozmarzyłam 😉 Haha to mnie przegoniłaś... po lesie znaczy się... na grzyby nas mój wytargał przedwczoraj... nawet 2 znalazłam 😜 i potem takie na masełku z cebulką.... mmmmm. A moja gwiazdka teraz śpi, a mój małżon gdzie... zaś po lesie buszuje 😁 A w środę widziałam u nas pana Piotra 😮... ale ja taki burak przez pół dnia się zastanawiałam się skąd chłopa znam, ale teraz jestem prawie pewna 😁
I zapomniałam Wam oznajmić, że mamy już 6 ząbka 🙂 i co?... w nocy nadal po 3 pobudki, więc nie wiem czy to przez zęby było... bosh jak ja mam ją odzwyczaić od tego nocnego podjadania??? 🤢
I ciekawskim mamusiom oznajmiam, że Jula samodzielnie jeszcze nie chodzi 😉 za rączkę nieźle, z pchaczem to jej dogonić nie mogę i stoimy już bez trzymanki całkiem, całkiem, ale samodzielnego kroczku jeszcze nie było... po prostu raczkuje tak świetnie, że nie w głowie jej przemieszczać się w inny sposób 😁... ale jak to było, że jak dziecko raczkuje to dobrze? no to niech raczkuje 😜 i w głowie mi się nie mieści, że to nasza Tośka nas przegoniła... prędzej obstawiałam na Florka lub Maćka... a tu taka niespodzianka... jeszcze raz gratuluję 🤪
A co do spania to my pod kocykiem... i jeszcze okno otwarte... ale dziś już wyciągnęłam pościel i chyba pod kołderkę będziemy wskakiwać, bo od niedzieli ma się zrobić już z lekka zimnawo 🤢

• Mamusie
Hej dziewczynki 🙂
Coq zmobilizowałaś mnie do zajrzenia do was swoim meilem. Oczywiście że was pamiętam 🙂 ale rany na nic nie mam czasu. U nas wszystko w porządku. Ninka ma 4 zęby już prawie chodzi 🙂 jedynym koszmarek to to że wstaje po 2-3 razy w nocy przez co ja jestem nieprzytomna.
Dziewczyny zapraszam tak jak ostatnio na spotkanie Świadomej Mamy do Katowic 🙂
Pozdrawiam was wszystkie serdecznie

• Mamusie
Katja jak miło, że do nas zajrzałaś 🙂 i super, że u Was ok... tylko nocek nie zazdroszczę... wiem coś o tym 🤢
Coq to wywołaj jeszcze resztę mamusiek do tablicy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pytania 2 mam:
- podajecie już całe jajo, czy nadal tylko żółtko?
- ile mlecznych posiłków zjadają Wasze dzieci?

I jeszcze 3 pytanie:
gdzie się podziewacie... nie mam z kim poklikać 😞 a zaraz pewnie mój wróci i zagoni mnie do obierania grzybków 😜

• Mamusie
meliska napisał(a):
Katja jak miło, że do nas zajrzałaś 🙂 i super, że u Was ok... tylko nocek nie zazdroszczę... wiem coś o tym 🤢

Pytania 2 mam:

I jeszcze 3 pytanie:
gdzie się podziewacie... nie mam z kim poklikać 😞 a zaraz pewnie mój wróci i zagoni mnie do obierania grzybków 😜

Ja tam ze spaceru wróciłam, a że pogoda prawie jak latem to się nie chciało wracać.
Grzyby to bym sobie zjadła...

Meliska no pięknie, że urlop 🙂ile go masz?
Co do twoich pytań, to ja daję nadal żółtko. A mlecznych posiłków więcej niż przewiduje to np. puszka z mlekiem, ale córka się go domaga...w szczególności nocą. Wieczorem robię jej 210 ml i zazwyczaj dwa razy w nocy dorabiam po 120 ml 😮

Może kogoś jeszcze wywołam 🙂 A tymczasem cieszę się Katja, że zajrzałaś 😆 No i pięknie, że u Was dobrze i że Ninka do chodzenia się zabiera 🙂

• Mamusie
meliska napisał(a):

Pytania 2 mam:

I jeszcze 3 pytanie:

Florek je mleko rano, kaszke mleczna wieczorem, mleko na noc i czsem w nocy jeszcze wciagnie mleczko.
Co do jajka to od Lipca Florek jada juz jajecznice wiec raczej nie bawie sie juz w rozdzielanie bialko i zoltko.

Co do 3 pytania no coz jeszcze mam minute pracy 😉

• Mamusie
hej 🙂 mały odebrany dzisiaj o 18 🤢 no ale dzisiaj już był fajny taki.chyba się zadomowił 😁 mam nadzieje że do pon nie zapomni 🤔 wypłata była wiec trud mój wynagrodzony 😁 tak się umówiliśmy że tygodniówki 🙂 jeszcze tydzień i 2 dni.jak usłyszał tatę to tak sie ucieszył...i tata też z radości małego 🙂 za to Milenka cały czas stan podgorączkowy 😞 nie wiem OCB 😮 3dniówka?? od przedwczoraj wieczora i jakbym krostki widziała ze dwie więc czekam co dalej.a jak będą krostki to temperatura spada? mozna wychodzić z krostkami bez temp?? moze sobie wmawiam te krostki ale to się okaże.najgorzej ze weekend...na grzyby na wieś moją kochaną chciałam jechać... no nic.posiedzimy na spokojnie w domu i sie przytulać bedziemy 😁 aaaaaa całkiem bym zapomniała!!!!!!! moje dziecko dzisiaj zaczęło raczkować!! robiła jednego raczka a teraz nóżka nóżka i dwie naraz 🤪 jak jej się uda ale juz tak fajnie,nieporadnie jeszcze 🙂 ale fajnie.więc chyba peleton raczkowy zamykamy 🙃 wszystkie dzieci już raczkują?? że chodzą to juz wiem 🙃

• Mamusie
holi32 współczuje że w pracy na popołudniu jesteś!
meliska żółtko ,3 razy mleko 2 razy rano i na noc rano 150ml po drzemce 150/120ml na noc z kaszką 210ml 🙂 (P.S. grzyby obrane? 😜)
asiadudzika gratulacje raczkowania Mili super!
Basienka84 fajnie że małemu się polepszyło 🙂 u nast też mniej smarków o wiele i prawdopodobnie dwie 1 wychodzą.. a ty się kuruj 🙂
coq widziałam na facebooku że ciepło u ciebie u nas zimno wietrznie i pada od 16 🤢
wanilia jak tam szefowa poszłaś na l4 czy co ty zrobiłaś odeszłaś z pracy? mam nadzieje że poszłaś na l4 i pociągniesz sianko co miesiąc 🙂

• Mamusie
cześć laseczki 🙂

u nas nie rozdzielamy żółtka od białka, jajecznicę Maciek jada czasem 🙂 na masełku 🙂

poza tym z jedzeniem jest tak:
jak wstanie albo jest mleko albo nie jak wstanie później. jak o 6 to mleko jest.
o 8 kaszka
potem ok 10 mleko 120ml
14 - obiadek
17 mleko 120ml
19.30 - mleko na noc, nauczyliśmy się już 210 ml zjadać 😁
i czasami około północy 120ml jeszcze

w międzyczasie jakiś chrupek, chlebek na śniadanko do kaszki. deserek jakiś 🙂 różnie 🙂
ale my jeszcze mleczni jesteśmy ! 🙂

katja fajnie, że zajrzałaś 🙂 zaglądaj częściej! 🙂
Meliska super, że urlop masz! 🙂 odpoczniesz troszkę 🙂
Basieńka no ja to też sobie myślałam, żeby niektóre rzeczy sama porobić... ale męża nie ma. a poza tym jest Maciek i nie ma czasu po prostu. ale łazienka na dole już prawie skończona. zostało kawałek ściany i podłoga 🙂 i łazienka u góry 🙂

kurde, teraz jak przyjedzie mąż (to już w czwartek 🤪 🤪:woohoo 🙂 to mamy bardzo napięty grafik.... bo mąż musi mieć zaświadczenie, że może pracować na wysokościach. i umówiony do laryngologa, okulisty. potem z tym do lekarza medycyny pracy. jeszcze stomatolog... i musimy kupić panele, drzwi, farby, karnisze i włączniki, gniazdka... także wycieczki po sklepach będą praktycznie non stop. aaa, i jeszcze kontrola z Maćkiem w szpitalu...

• Mamusie
Zapomniałam się dziś "pochwalić" co mnie dziś obudziło 🤔
Noc miałam nieciekawą, bo kładłam się około 23 i jeszcze usnąć nie mogłam, a nawet pogadać z kim nie miałam, bo mąż padł mi o 20:30 🤔 😁 , niebawem Jaśminka zaczęła się budzić, aż wylądowała u nas, obudziła się około 4 i nie chciała spać 🤢 ... po 7 mąż mnie obudził z pytaniem która godzina...widziałam tylko jak się odkrywa, a potem (czyli godzinę później) usłyszałam tępe uderzenie o podłogę i płacz! 😮 Jaśmina spadła mi z łóżka, a ja nic nie słyszałam jak się obudziła!!! 🤢 Nie wiem, zazwyczaj jak się budzi to gada, łazi po nas i leje nas po pyskach... w każdym razie spałam jak zabita, nic nie czułam nic nie słyszałam. Na szczęście nic się nie stało ☺️

• Mamusie
Niania eh wolę się już nie denerwowac ale powodów było kilka.Z kuba od 17 BEDZIE moja ciocia a do tego czasu ja na zmianę z mężem i tesciami.
Co do jedzenia my 4 cyc 7 180ml mleka 10 znowu mleko 160 , 13 obiad 15-16 owoce z biszkoptami lub kaszka manna 18 mleko 21 mleko plus cyc więc my to mega mleczni jestesmy.
Co do.upadków to kuba wpadł dziś na ścianę z tak zwanym barankiem takimi kolcami i nabil 4 siniaki a później wlazl na karton od chodziła i bawił.się aż.walnal filipowicz w locie.lapalam ale i tak uderzyl ;/ już mąż mówi że mu kask kupimy chyba;(

• Mamusie
Ula niesamowicie Ci zazdroszczę, że udało Ci się karmić Karolinkę tylko i wyłącznie twoim mlekiem 🙃 ... Mam nadzieję, że problemów nie będziesz miała ze znalezieniem sposobu na karmienie kiedy skończysz karmić piersią.

Przyznaję, ze w końcu w google wklepałam "pchacz" bo nie miałam pojęcia co to 🤔 ☺️ Sama jestem ciekawa jak radziłaby sobie z nim Jaśminka. Przy kanapie i stole fajnie już chodzi i całkiem zgrabnie więc może spodobałby jej się. Stoi już sama tak pewnie, że nawet pozwala sobie na kręcenie bioderkami jak muzyka jakaś gra 😁

• Mamusie
Dzień dobry,
ja krótko bo Werka na podłodze rządzi i piszę z wykręconą głową żeby jej pilnować 😁
Pammat przyznałam się wczoraj że w ciązy jestem i w każdej chwili mogę iść na L4 - szefowa zaczęła się smiac za co jestem jej nawet wdzięczna 😁 Złego słowa mi nie powiedziała a ze zapowiedziałam ze planuję urlop wychowawczy to kazała mi jak najszybciej znaleźć kogos na moje miejsce żebym zdazyła nową osobę przyuczyć.
Chloe dobrze Cię wyczułam że po górach śmigasz 😉
Ulka myślę że Karolinka może śmiało pić mleko z tych butelek z których wodę podajesz a jak nie będzie chciała to jej będziesz przemycać w naleśnikach, budyniach , jogurtach - w końcu poki co karmisz jeszcze a Karolinka coraz starsza 🙂
Aniqa a jak u Was z karmieniem? I gdzie jesteś?
Meliska my tez jajo w całości, juz od jakiegoś czasu. Ostatnio na obiad robię jej takie kotleciki mięsno lub rybno-warzywne na parze i sklejam je właśnie jajkiem i bułką tartą. Bo Młoda się obraziłą na łyzeczkę i wszystko chce sama jeść 🥴

• Mamusie
Dzień dobry my dziś wstalismy o 8.40 co się nam raczej nie zdarza 😉

Meliska my żółtko,ale już myślałam o jajecznicy 🙂 pewnie nie długo.....
Co jedzą na obiadki wasze dzieci z tych dorosłych rzeczy....???? U nas narazie rosół,ziemniaczki dziubnie ale muszę coś wymyślić bo młody zaczyna mieć gdzieś moje obiadki...... 😞 a my jemy u mam obiady i nie chciałam ich obciążać gotowaniem dla małego dostawał sloiczek i jechał.... 😉

A u nas
6-150mleko
9-150 mleko