Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dziewczyny mam problem, zawsze coś. Najpierw Lenka przyniosła wszy ze szkoły (!!!) XXI wiek Bliski Wschód cholera jasna. Wytępiłam dziadostwo, jutro powtórzę żeby mieć pewność, że jaj nie zostawiły. Mnie osłabiają takie rzeczy i strasznie irytują. A teraz widzę, że Pola gdy leży to lekko skręca się w prawo, tak jakby w banana. Wiem, że to może mieć różne podłoże - nie wyłączając neurologicznego. Nawet nie chcę szukać w necie, bo zawsze coś znajdę. Muszę iść do pediatry. No i martwię się znowu 😞

• Mamusie
Tak Marysiu dokładnie ten. Nie podaję tego na łyżeczce tylko prosto do dzioba 🙂 🙂 🙂 Odpowiednio wcześniej wstrząsam i leci tyle kropelek ile chcesz. Tak dicoflor zalecili mi lekarze przy wypisie ale też zaczerpnęłam opinii u położnej , teściowej (szczepi niemowlęta) oraz u innych pediatrów i wszyscy jednogłośnie mówili że można profilaktycznie podawać.

Tak sobie myślę że zmniejszają one ryzyko reakcji alergicznych. Ja mogę powiedzieć jem prawie wszystko. Wprowadziłam już jogurty i czekoladę - wiadomo że w granicach rozsądku. I nic się nie dzieje - nie wiem czy jest to zasługa dicofloru czy tego, że ani ja ani mąż nie mamy alergii pokarmowych.

p.s. no to się doczekaliśmy! Arcydzieło mega wielkie 😮 😮 😮 aż wyciekło nogawką 😮 😮 😮 i teraz śpiochy muszą się moczyć!!!

no ale teraz gaduła się rozgadała 😁 😁 😁

Dzięki Cherry. No własnie u nas też nie ma żadnych alergików w rodzinie i teraz się zastanaiwam czy ten jej układ pokarmowy nie radzi sobie z tym że ja jem właściwie jedno i to samo w kółko 😞 Kupię ten Dicoflor jak pójdziemy na spacerek. Dobrze ze chociaż nie am biegunki bo wczoraj była tylko jedna kupka za całą dobę. Dzisiaj niestety bardzo brzydka, ale mam nadzieję że będzie dobrze. Najwazniejsze że nic ją nie boli i nie cierpi. Spi jak aniołek, guga, rozgląda się i może przez godzinę sama leżeć i nie marudzi.

lenymama napisał(a):
Dziewczyny mam problem, zawsze coś. Najpierw Lenka przyniosła wszy ze szkoły (!!!) XXI wiek Bliski Wschód cholera jasna. Wytępiłam dziadostwo, jutro powtórzę żeby mieć pewność, że jaj nie zostawiły. Mnie osłabiają takie rzeczy i strasznie irytują. A teraz widzę, że Pola gdy leży to lekko skręca się w prawo, tak jakby w banana. Wiem, że to może mieć różne podłoże - nie wyłączając neurologicznego. Nawet nie chcę szukać w necie, bo zawsze coś znajdę. Muszę iść do pediatry. No i martwię się znowu 😞

Moja Emi też wykręca się w banana. Bardzo bardzo często. I w dodatku często wychyla główkę do tyłu jak leży na boczku. Mam szukac co to oznacza? Aż się boję 😞 A Plola wykręca isę w banana jak leży na prosto czy na boczku? Bo Emi jak leży na boku to wykręca główkę mocno do tyłu a brzuszek do przodu i podkurcza nóżki. Piąstki daje wtedy pod brudkę. Jak będę u pediatry to zapytam ale trzba by zapytać Zawitkowskiego 😆

mamazuzki napisał(a):
marinel jak pobierasz mocz małej bo czytałam ze masz patent na to 🙂?

myję dokładnie miejsce intymne 🙂 wodą a potem psikam octeniseptem. CZEKAM CHWILKĘ AŻ WYSCHNIE I CZEKAM NA SIKU. Kładę Emi na łóżku i na leżąco przystawiam pierś a Emi leży z odwiniętą pieluszką. Po chwili zaczyna sikam i wtedy przykładam ten sterylny pojemniczek. Wystarczy podobno 5-10ml moczu. Woreczki się nie sprawdzają bo mają kontakt ze skórą a na skórze bytują bakterie.

• Mamusie
Lenymamo jestem! Właśnie głodny Piotruś wrócił z "wizyty" u babci i ciągnie pierś to jedną ręką mogę pisać 😁. Piotrek troszkę sobie pociamka pierś a potem dostaje 150 ml mieszanki i zazwyczaj to wypija. Daje mu NANa, wczoraj mało się odzywałam bo w domu mi się szpital robi - Ula przestała kaszleć a zamiast tego przyszedł katar i temp. 39, Piotruś stan podgorączkowy, ja przeziębiona, męża zaczęły mocno boleć mięśnie międzyżebrowe po prawej stronie. a Gabi zaczęła dzisiaj pokasływać - tak naprawdę powinnam ją zostawić w domu, ale jurto w przedszkolu ma występ dla babci i dziadka i żal było jej tego pozbawiać (dzisiaj próby) tym bardziej, że w zeszłym roku była też chora.

martka a gdzie uzyskac porady jak ćwiczyć?

lenymamo znalazłam uspokajającą informacje w necie
"To całkiem normalne. Dzieci podczas snu przeciagaja sie i wyginaja, ponieważ w czasie snu rosną i musza sobie mieśnie porościagać". No i oby to była prawda!!!

A póki co nie ma się co martwic na zapas!! Głowa do góry!!
A wszy pogoń gdzie pieprz roście. Może to przez te turbany które noszą na głowie wszy wojują w Katarze? 🤔 🤨 🤔

• Mamusie
Wózek nie jest lekki waży około 10 kg - chyba bo ciężko tak określić. Taką spacerówkę parasolkę będziemy kupować ale znacznie później. Na wiosnę będziemy korzystać z tej.

aha ten dicoflor nie jest smaczny! W końcu musiałam spróbować co serwuję dziecku i dlaczego przez chwilę się krzywi 😁 😁 😁 smakuje jak olej 😁 😁 😁 nie da sie go wypluc bo jest gęsty 🙂 🙂 🙂

martka3 napisał(a):
Byłam na jednej wizycie u rehabilitantki i ona pokazała mi ćwiczenia, dosyć proste np. dotykanie prawą dłonią dziecka, lewego kolanka lub stópki. Niestety nie pamiętam dokładnie tych ćwiczeń ☺️

Dziękuję. poszukam rehabilitantki niech poogląda Emilkę i pokaże co robić. W końcu jestem już tylko dla niej więc możemy ćwiczyć ile się da.
Czytacie swoim maluchom bajki? Ja czytam Emilce a ona skubana tak patrzy w książeczkę, rusza usteczkami i gaworzy jakby czytała ze mną. Mega śmiechu przy tym bo trwa to jakieś 20-30 min i w ogóle się jej nie nudzi. Wygląda jakby wszystko rozumiała skubaniec mały. W czoraj po takim czytanku slicznie usnęła i wpała aż do 6 rano 🙂 Oczywiscie ja musze uważać żeby nie zasnąć bo ziewam przy tym nieziemsko 🙃