Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
a my juz po spacerku co prawda godzinnym ale sie odbył, u nas za oknem szaro, jednak jak wyszliśmy na spacer to ja sie zgrzałam lekki wiaterek ok 5 stopni,
co do paczki ja rownież nie dostałam a wiktor ma już 4 miesiące, pierwszą dostaliśmy jakieś dwa tyg po porodzie małego a drugiej jeszcze nie ma.. może się doczekamy.
jeszcze raz dziękuje za kondolencje
i właśnie się u nas rozpadało 😁

• Mamusie
my mieismy chrzciny w mieszkaniu tesciow na 19 osób, zmieściliśmy się wszyscy (całe szczęście) i co jak co ja na swoją teściową nie mogę narzekać, kobieta do rany przyłóż zorganizowała praktycznie sama całe chrzciny, my przyjechaliśmy na gotowe, jeszcze dzwoniła do nas jakie chcemy dania itp. w końcu zrobiła 5 dań gorących 3 sałatki mnóstwo przekąsek ciast, jedynie co zamawiała to torta (bezowy, nie był bardzo słodki, wiek każdemu odpowiadał) a mały był spokojny, wszyscy go wynosili na rekach, prawde mówiąc tego dnia trzymałam go tylko w kościele ☺️ , a przez reszte dnia bawiły go babcie ciocie wujkowie, i mój 8 letni siostrzeniec 😮

• Mamusie
Dobrze, że Twój maluch dał się innym nosić 🙂 Maks niestety na to nie pozwolił, baa... był tak zmęczony, że zaczynał płakać nawet, jak ktoś na niego patrzył 😁
Zresztą mój synek wiecznie mi takiego psikusa zrobi - ja opowiadam, że ona taki kochany, pogodny, wiecznie uśmiechnięty, a jak przychodzą do nas goście, to mały zaczyna marudzić 😁 No i matka na klamczuchę wychodzi 🙃 Wyjątkiem jest jego chrzestny, który się z Maksem wygłupia i mały się cały czas chichra 🙂

• Mamusie
nawet został z zupełnie obcą mu osobą na ponad 4 godziny, w tym czasie my pojechaliśmy na pogrzeb, ale podobno był spokojny, dopiero jak nie potrafił zasnąć sam to się rozpłakał. chwalić nie będę bo właśnie mój skarb zaczyna marudzić 😁 😁 jak on dobrze wie że się o nim mówi...
mały cwaniaczek

• Mamusie
U mnie też szaro i ponuro, pada deszcz, i strasznie wieje! Nici z dzisiejszego spacerku 🤨
A do mnie doszły 2 paczki- jedna z Bebilonu ze śliniaczkiem i próbką mleka Bebilon2, a druga z BoboVity ze słoiczkiem z zupką marechewkową z ryżem i jakąś książka 🙂
Jadwiga- moje kondolencje!

Poza tym trochę mnie martwi ulewanie mojej Zośki... Nawet dwie godziny po jedzeniu jej się ulewa... Troszkę to dla mnie dziwne 🤔 jak ją nakarmię to nie spuszczam jej z oczu bo boje się troszkę, że się zakrztusi.

• Mamusie
mój syn również zaczoł ulewać tak da tyg temu... wczesniej mu sie to nie zdarzało, również potrafi robić to dwie godziny po jedzeniu 🤢
za to poszedł spać o 20 i wtedy byl ostatnio karmiony a nastepne jedzonko bylo przed 7.. budził sie tej nocy co godzine ale jeść nie chciał, a to przytulić sie a to smoczek bądz wody, i od 7 nie jadł nic dopiero o 13 jakoś udało mi sie w niego zmusić

• Mamusie
och krusyna, jakbym czytała o swoich teściach, impreza z okazji imprezy 😁 świetnie ujęte 😁

u nas pogoda fatalna, co prawda wystaje czasem słoneczko zza chmur i nie pada, ale wieje tak, że prawie mi wózek zwiało! także po pół godzinie wróciliśmy do domu!

ostatnio jak była impreza rodzinna u mojego męża, to Maksio mimo zmęczenia i głodu uśmiechał się do wszystkich i radośnie gadał 😁 rośnie mały imprezowicz ;D

judziu - czasem jak biorę Maksia do następnego jedzenia to jeszcze sobie odbije po poprzednim!

aaa_aniusiu - ale Maksio śpioch 😁

• Mamusie
judzia napisał(a):
Poza tym trochę mnie martwi ulewanie mojej Zośki... Nawet dwie godziny po jedzeniu jej się ulewa... Troszkę to dla mnie dziwne 🤔 jak ją nakarmię to nie spuszczam jej z oczu bo boje się troszkę, że się zakrztusi.

Moje dziewczyny ulewały dosyć mocno do ok 10 miesiąca, Piotruś tez ulewa dość mocno - hitem jest ulewanie chwilę przed kolejnym jedzeniem 🤢. Jeśli dziecko dobrze przybiera to nie ma co się przejmować ulewaniem tylko zmieniać ubranka, prać itd.

Aha to ja mam dobrze, na chrzcinach Pioruś przechodzil z rak do rak i wszyscy byli zadowoleni 🤪. Ciekawe jak bedzie za miesiąc na 35 leciu ślubu moich rodziców - robią imprezę na prawie 40 osób (z dziećmi).
No i jeszcze jedna impreza po drodze - urodziny dziewczynek na sali zabaw dla ok 11 dzieci + rodziców.

• Mamusie
Shelby napisał(a):
no no martka 🙂 jest co świętować 🙂

A jeszcze wiosną bedzię komunia chrześnicy, wesele siostry męża i urodziny córki drugiej siostry męża.

Shelby napisał(a):
my jedziemy na roczek Maksia kuzynki 🙂 pomyśleć, że ten sam rocznik, Maksio ledwo 3 miesiące, a ona roczek 😁

U nas też tak jest. Gabrysia ma 3 kuzynów ze swojego rocznika - ona z marca a chłopacy z sierpnia, wrzesnia i grudnia. A Ula z kolei ze swojego rocznika ma ciocię starszą o 2 tygodnie i kuzyna młodszego o 6 mcy. I dalej Piotruś i Kamil to jeden rocznik ale Kamil jest z kwietnia.

• Mamusie
Witam dziewczyny
My już po szczepieniu. Jestem dumna z córci, dzielna dziewczynka. Dzisiaj miła 2 kłucia w obydwie rączki. Dopiero przy wyciągnięciu igły zaczęła płakać. Cały czas uśmiechała się do Pani doktor. Jedzonko tzw. zupki, jabłuszko mam jej wprowadzić jak skończy 4 miesiące. Następne szczepienie 11 kwietnia. Na spacerki mam wychodzić 2 razy dziennie po godzinie jak będzie temperatura dodatnia. Maja waży już 6200, ubranka zakładam jej na duże 68 i 74. Kawał kobitki mi już urosło.
Dziewczyny jak się dodaje zdjęcia?

martusiap Maja dostała szczepionki w rączki? A co to za szczepionki bo my dostajemy tylko w nóżki.

A na spacery macie chodzic bez względu na wiatr i śnieg byleby było na plusie?

• Mamusie
martusiap napisał(a):
Witam dziewczyny
My już po szczepieniu. Jestem dumna z córci, dzielna dziewczynka. Dzisiaj miła 2 kłucia w obydwie rączki. Dopiero przy wyciągnięciu igły zaczęła płakać. Cały czas uśmiechała się do Pani doktor. Jedzonko tzw. zupki, jabłuszko mam jej wprowadzić jak skończy 4 miesiące. Następne szczepienie 11 kwietnia. Na spacerki mam wychodzić 2 razy dziennie po godzinie jak będzie temperatura dodatnia. Maja waży już 6200, ubranka zakładam jej na duże 68 i 74. Kawał kobitki mi już urosło.
Dziewczyny jak się dodaje zdjęcia?

Nie dodasz jeszcze zdjęcia, dopiero po 20 postach jakoś. A dlaczego na spacery tylko przy dodatniej temperaturze? Mi powiedziano ze do minus 10 spokojnie mogę wychodzić co zreszta robiłam jak było zimno i nic się nie działo

• Mamusie
Ja też słyszałam to o tym, że z takimi dzieciątkami nie wychodzi się przy temperaturze poniżej 0, właśnie od pediatry 🙂 ale każda mama robi po swojemu 🙂 my wychodziłyśmy jak było -4, ajak naszły te mrozy to kisiłyśmy się w domku 🙂 ale na mocny wiatr nie wychodzę, bo podobno przywiewa zarazki i bakterie (też opinia dobrego starego pediatry 😉)

Ja już od miesiąca podaję Bebilon Pepti z kleikiem ryżowym, stopniowo zwiększając ilość kleiku. Teraz sypię 4 łyżeczki 🙂 i to jest sytniejsze 🙂

• Mamusie
A i zapomniałam! Kupiłam sobie ramkę na allegro, gdzie można robić odciski rączki i nóżki (jak kto woli można nawet dwóch rączek 😉) no i zwaliłam sprawę... 🤨 wcale mi to nie wyszło!!! 😠 ta glina pofałdowała mi się i wcale w ramki nie chce wejść bo jest powyginana jak C 🤔 Pewnie coś źle zrobilam ☺️ Za to będę miała piękną ramkę na 3 zdjęcia (zamiast tych odcisków) z wygrawerowanym imieniem córci 🙂 🙂

Ps. A gdzie się podziały MamaZuzki i mia7?? 🤔

• Mamusie
martka - to śmieszne mieć taką ciocię w swoim wieku, co?
ale w sumie... moja babcia chodziła ze swoją mamą równo w ciąży 🙂 babcia urodziła mojego tatę, a prababcia jego wujka 😁

martusiap - faktycznie spora ta Twoja Majeczka 🙂

my z Maksiem chodzimy, jak tylko się da, aż do -10, tak słyszałam 😉 no i nic mu nie jest 😉