Skocz do zawartości

Lutóweczki 2012 | Forum dla mam

timecontrol15_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Konefka baardzo mi sie podoba to co napisalas. Bardzo Ci dziekuje bo ujelas to idealnie. Czeka mnie powazna rozmnowa z mezem ale jeszcze nie teraz mam zas do poniedzialku wczoraj nawet nmie chcialam tego tematu zaczynac, listu mu nie dalam jeszcze z sadu. Poczekam az ja ochlone i sie zastanowie bez niego najpierw
Wlasnie mialam sie Was Brzuchatki spytac jak sie czujecie? hihi kurcze czeka Was piekny okres. Co do wozeczkow z platforma dla starszego rodzenstwa to widzialam tu takie tak samo jak wozki te podwojne tutaj jest ich zatrzesienie, i powiem ze sa fajne, i dzieci starsze wygladaja na zadowolone. To z platforma to dobry pomysl dla Ciebie Ewa jak masz ograniczone miejsce dla pojazdu 😜
zastanawiam sie i umieram z ciekawosci ktora trzecia bedzie :P ja bardzo bym chcila ale widomo, moge sobie pomarzyc.
Bylam dzisiaj w kilku biurach zostawiklam namiary i zobaczymy. Jeszcze jutro mam w planach 3 biura odwiedzic, nhie bede siedziec i czekac z zalozonymi rekoma.
Kupilam kakao i bede dodawac do smaku troszke do mm to moze Azizek zcznie pic wiecej mleczka. Odzwyczajam go od piersi wrocilismy do domku ok 15 to tulil sie i chcial cyca ale nie dalam sie i usypialam go z rykiem pol godziny 😞 kurcze ciezko bedzie. Ewa dalej karmisz w nocy piersia? nie szkodzi karmienie samej ciazy ale jest to oslabienie podwojne organizmu karmienie piersia+ciaza. Aczkolwiek w Afryce nieraz widac matki ciezarne z uwieszonymi przy cycu starszymi dziecmi 😁 😁 😁 jakos tak mi sie smiesznie skojarzylo nie gniewajcie sie 😜

• Odpowiedzi 9,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• monisiaj22_m

1131

• konefka_m

1074

• olcia157_m

1118

• aniag070_m

886

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hehe Monia, to był żarcik :P choć wiele par tak robi.
Trzecie dziecko 🙂 my się nie zabezpieczamy, więc wszystko możliwe :P Nie po drodze mam do apteki i do przychodni po zastrzyk.

Tynka, ja to wielokrotnie przerabiałam z moim. jak tylko się zbliża to od razu wracam z pisaniem na stół.
My chyba w najbliższych dniach rozbieżemy choinkę. Normalnie masakra, zastawiona jest od poczatku kanapami w rogu, a ten co chwila łazi i ciąga za gałązkę. Wczoraj ją przewrócił wielokrotnie na kanapę.

• Mamusie
U nas noc oki,chociaż i mi i Gabrysiowi bardzo pić sie chciało i co chwila wstawałam.Mały wypił 3 butelki po 150 ml :p
Rano mleko,przerwa w spaniu od 4 do 5:25 i spanie do 9:15 🙂
Dzisiaj B. miał wolne to sobie razem pospaliśmy od 11:30 do 14 🙂Pospaliśmy sobie we 3,później obiadek i leniuchowanie 🙂
Jakoś ostatnio lubię się położyć z Gabiolkiem w dzień jak mam zrobiony obiad i bardzo potrzebuję snu jakaś przemęczona jestem tymi ostatnio nieprzespanymi nocami 😞

• Mamusie
Dziewczyny sikam z raadosci bo Azizek wypil 160 mm jednym duszkiem!!!!!!!!!!!!!!!!
pierwszy raz przeglodzilam go, rano wypil moje mleczko o 8, potem owoca o 9.30 plus soczek, potem o 11.30 knapeczki i soczeki potem juz nie chcial nic iec nie wciskalam mu byle czego i poszedl spac na glodnego. O 17 sam dzioba otwieral na obiadek, zjadl ponad 2/3 duzego sloiiczka i terz o 19.30 tego mleka 160 mm, do ktorego dodalam troszke kakao Puchatek ale doslownie 1/4 lyzeczki zeby smak jakis mialo slodkawy. I wypil to jednym duszkiem. Kurcze zawsze sie balam go przeglodzic ale udalo sie. Od 8 ani razu cyca nie dostal. Teraz zjadl 4 male kanapeczki i wcina owocki, jejku jak sie ciesze 🙃 🙃 🙃 oby tak dalej. A najsmieszniejsze jest ze najlepiej zalapal picie z bytli najtanszej z najzwyklejszym smoczkiem ktora kupilam za - uwaga- 1 euro 😁 buteeczke do [picia kupilam za 2,5 euro tez z najzwykejszymi smokami. aa tyle kasy wydalam na drogie butle i rozniste tez drogie smoki ! szok! i wszystko lezy w szafce :P

Monia gratuluję 🙂 Czyli metodą jest przetrzymanie,już wiesz co robić 😉
My po wczorajszych cyrkach (tj pójście spać po 23... :/ oczywiście Alka 🤔 ) wymęczyłam go porzadnie,wykąpałam,dałam mleka i słodko już śpi. Niestety musiałam położyć go na korytarzu w kojcu,bo to jedyne miejsce,gdzie w miarę nie słychać wiercenia wiertarką Teścia... 🤢 wczoraj tak wiercił wieczorem,że mi Alka obudził i stąd to jego szaleństwo do późnych godzin.
Nic zabieram się za naukę,bo muszę pooddawać prace na studia. Musze przebadać testami na uszkodzenie mózgu. Badam Męża 😁 😁 😆

• Mamusie
Brawo dla Azizka 🙂
Ja wczoraj poszłam do sklepu dziecięcego po zwykłą butlę,chodziło mi tylko o to żeby była cienka jak do picia ze względu na to,że podgrzewacz kupiłam tylko na cienkie butle.Dałam młodemu dzisiaj mleko i wypił 200 ml,nie kręcił głową i chyba mu pod pasowała butla i smoczek 🙂
Ale jestem szczęśliwa 🤪 🤪 🤪
A ja durna latałam po butelki z dobrych firm : TT + 3 smoki leżą,jedynie mleko mały z butelki z MAM pił a teraz 12 zł i tyle szczęścia 🙂

• Mamusie
Hej jestem na chwilkę 😉
Ja nie mogę iśc do taty i odczekać. Tomek od razu by też poszedł do starych jestem tego pewna. Nie chce się bawić w takie podchody śmieszne. Jakbym miała odejść to na zawsze. Już mam dosyć przeprowadzek!!! Ja w ciągu roku 4 razy a Adaś 3 razy się przeprowadzał już nie chce mu mieszać tak w głowie. Nie pisałam, że mieszkamy teraz w mieszkaniu babci Tomka, bo w tamtym zrobił się grzyb i bałam się o Adasia. Teraz jest dobrze bo nie musimy nikomu płacic za wynajem i mieszkanie większe. Adas ma swój pokoik a ja dużą kuchnię 😉 Jeszcze poczekam zobaczymy co będzie.
Muszę pochwalić Adasia, bo dzisiaj wypił kaszkę z kubeczka znalazłam taki kubek treningowy z dosyć dużą dziurą (taki zwykły najtańszy)i postanowiłam spróbować i udało się 😉 Może uda mi się odzwyczaić go zupełnie od butli. Na razie nie narzeka. Wiem, że jak teraz tego nie zrobie to pózniej będzie gorzej bo będzie świadomy i będzie wołał... bym chciała tez powoli od smoczka ale to będzie gorzej...nie wyobrażam sobie jego zasypiania bez smoka eh.
A wy uczycie pić z kubków? Ja mam jeszcze z canpola niekapek niby pije ale jak ja mu daje albo na leżąco bo sam nie umie jeszcze przechylić.
Była u mnie kuzynka z synem co ma rok i 3 miechy niemożliwy jest!! Wszystko rozumie już prawie podnieś poszukaj gdzie ząbki gdzie oczko itd byłam w szoku.
Wiadomo 3 miesiące dla dzieciaka to b. dużo. Adaś na razie umie pokazać lampe zegar i Bozie. Nie chce się uczyć oczka i noska u misia jest za ruchliwy nie potrafi usiedzieć w miejscu;p Najlepiej mu wychodzi tyniu tyniu nawet przy reklamach już tańczy jest z nim ubaw i ciągle robi mi akuku tzn się chowa i pokazuje. Co do chodzenia to jak się zapomni to idzie sam albo jak ma coś w rączce. A te zęby....coś strasznego jak wychodzą straszny widok..że on nawet nie zapłacze jestem w szoku! On wogóle prawie nie płacze hehe tylko się śmieje.
Teraz w piątek roczek a my do szkoły musimy jechać ehh 😞 i za tydzień też więc robimy za 2 dopiero. Będzie tort samochód balony czapeczki i trąbki 😉)
Się rozpisałam ale jak długo nie napiszę tu to muszę o wszystkim opowiedzieć wybaczcie 😉
Teraz postaram się częściej zaglądać.
Dobranoc kochane trzymajcie się i za mnie też trzymajcie kciukasy żeby się udało... 😘

• Mamusie
timecontrol15 też już stwierdziłam że nie ma co kasy wydawac na super butle itd.... prawie niczym się nie różnią tylko marka i jakieś wzorki może ładniejsze. Ja teraz też kupiłam kubek za 14zł a były nawet po 30 pfff wole kupić tańsze i częściej wymieniać jak się brzydkie robią. Już jesteśmy mądrzejsze 😉
Nocnik też mam zwykły hehe ale to inna bajka. Jeszcze nie ma co uczyć jak dzieciaczki i tak nie rozumieją o co chodzi. Mój naet minuty nie usiedzi . Z 2 razy zrobił jak go "zmusiłam" ale to bez sensu jest teraz.

• Mamusie
dZIEWCZYNY KOLEJNE 160 MM aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!! ale zaciesz i po mm poszedl spac moment :P bez ryku przytulil sie ululalam chwile i odlecil.
Agatatrzymam kciuki z calej sily!!!!! A Adas to spryciaz Azizek pokazuje tylko TAAKI DUZY JESTEM ! i gada po swojemu mama dada tata baba gaga i to wsio no i spiewa :P
wlasnie oprozniam mleczarnie jednego doje a z drugiego leci. Zobacze czy w nocy zachce pic mleka.

• Mamusie
Kurcze cały dzień jakaś zabiegana jestem więc teraz siadam i nadrabiam bo mam kilka stron do poczytania a mój dzik poszedł spać pierwszy raz chyba od dwóch tygodni o 21 a nie po 22 lub 23!!!!
Brawo dla Azizka za pierwsze dłuższe wycieczki 🙂 Amelka kilka kroczków robi ale jak się zapomni świadomie jak wyciągam do niej ręce to siada na dupcię i raczkuje 😉 Monia Amelka dzisiaj tez praktycznie nic nie zjadła rano trochę kaszki, później obiadku dwie łyżki i deserku 4 łyżki i na wieczór kaszki jedną łyżeczkę masakra:/ a cyca dałam jej dopiero na spanie bo w dzień usypiała ją niania myślałam że będzie głodna wreszcie i zrobiłam na kolację kaszki 120 a tu dupa ... :/ mam nadzieję że jej to przejdzie bo się będę stresowała jak zostanie z nianią :/
a wogóle to lubią wasze szkrabki zupki z rossmana z tego babydream?? bo ja próbowałam chyba z 4 razy i chyba Amelce nie smakują o za każdym razem zje łyżeczkę i tyle!
a co do męża Monia hmm.. nie wiem co doradzić ciężka sprawa przemyśl to 100 albo i więcej razy żeby było dobrze, trzymam kciuki!!!
Agata super że się odzywasz Adaś jest prześliczny i duży już wogóle nie widać że był wcześniakiem 🙂

• Mamusie
Kurcze Monia ale ci zazdroszczę jak ty to zrobiłaś??? wiecie co może i ja kupie znów jakieś mleko i jak pójdę do pracy to niania będzie próbowała dawać hm.. jak myślicie??/
Ale to śmieszne Agata chce Adasia oduczyć od butli a my co nasze gady butli nie chcą chcemy nauczyć 😉 🙂 🙂

• Mamusie
Adaś też mówi mama tata dada ale chyba jeszcze nie do końca wie kto jest kto hehe.Ale dada rozumie bo jak sie go ubiera to robi dada i czasem mówi 😉
Dziewczyny mam prozbę jeśli któraś z Was będzie miała czas to niech sprawdzi jaki ustnik powinien mieć roczniak w kubeczku troche czytałam ale już sama nie wiem;/ raz pisze że miękki a raz że twardy żeby nie przegryzł. Najbardziej rozśmieszył mnie artykuł gdzie pisze że w dziewiątym miesiącu powinno się uczyć z normalnego kubka taa jasne już to widze....
Jeśli chodzi o te ustniki to bym chciała sie dowiedzieć który najlepszy jeśli chodzi o zgryz bo oboje z Tomkiem mamy z tym problem i oboje mieliśmy aparaty Tomkowi się cofneły a ja nadal noszę na noc...modle się o ładne ząbki dla Adasia 🤪 U niego to rodzinne u mnie nie. Wię jakaś szansa jest, że będzie ok. Ja ma taki kubek: http://www.nokaut.pl/kubki-niekapki/kubek-niekapek-z-silikonowym-zaworkiem-canpol-56-508.html to jest niekapek a tego do mleka nie mogę poszukać on ma bardziej zaokrąglony dziubas. Chyba z rossmana jest cały niebieski z napisem luke i samolotem 😉 Będę wdzięczna za informację postaram się wejśc jutro albo w czwartek.
Aha przeczytałam że najlepiej uczyć dziecko w 12-13 miesiącu życia ponoć najłatwiej. Powodzenia 😉

• Mamusie
olcia157 napisał(a):

Ale to śmieszne Agata chce Adasia oduczyć od butli a my co nasze gady butli nie chcą chcemy nauczyć 😉 🙂 🙂

dokladnie to samo pomyslalam :P
Olcia ja wczesniej probowalam mu dawac Nutrilon ale ostatnio kupilam mleko z nestle, i jak juz pisalam dodalam do tego mleka troszke kakao Puchatek, 1/4 lyzeczki. I dalam mu to w buitelce njzwyklejszej z cienkim i dlugim smoczkiem, bo z takiego wlasnie najchetniej pije herbtki. No i wlczylam z nim ponad pol godziny bo chcial cyca w dzien do spania ale nie dalm mu nawet na sekunde. Aha i ten smoczus ma jedna dziurke ale jak zassie to leci bardzo latwo i duzo wiecej i lepiej niz z aventu lub tt z 3 dziurkami 😮 kurcze sama nie wierze i nie wiem co pomoglo ale udalo sie. Zobczymy jak noc, sciagnelam sobie troche mleka i wylalam, mam nadziejeze napije sie butli

• Mamusie
wlasnie sprobuje niech tylko po prostu nauczy sie pic mm, bo od urodzenia to byl jego debiut dzisiaj nie licze 2 razy mleka z kaszka ale to bylo po ok 100 ml i duuuzo w tym bylo czuc kaszki :P tutaj dziecko roczne ma norma 2x150 ml / dzien z czego w nocy nie powinno pic mleka do tego butle trzeba odstawic od momentu skonczenia roku czasu 😮 a z niekapka dawalam piie nie raz i mu nie podchodzilo zobaczymy moze sie uda, ale ja juz bede mu dawac z twrdym ustnikiem
z nocnikiem tez mi sie nie spieszy bedzie mial na to czas tutaj nie ma wymogow ze 2-latek musi chodzic bez pampersa poza tym Azizek tez ruchliwy jak nie wiem i nie wyobrazam go sobie na nocniczku hahah

• Mamusie
Moje dziecko dziś rano wypięło się na cycusia i wybrało butlę 😆 Jakby wiedziała co planujemy 😆 Dziś są męża urodziny i postanowiłam iść z nim na kolację i zjeść coś co uwielbiam a czego przez tyle czasu nie mogłam 😆 Teraz mogę to zrobić z czystym sumieniem 😆

• Mamusie
🙂
u nas nadal strajk na kaszki i deserki w słoiczkach, za to banana wcina i to bez rozdrabniania widelcem 🙂 zastanawiam się jakby jej tu urozmaicić posiłki, czy Wy podajecie np. chleb z masłem i szynką czy tez serem żółtym? bo jak na razie u nas króluje chleb z samym masłem ☺️ zastanawiam się też nad podaniem sera białego i jogurtu naturalnego 🙂

zapowiada się miły wieczór Ewka 🙂 🙂

• Mamusie
Riccardo spal 12 h, z przewrami na jedzenie. Wczoraj o 17 zjadl gesta kasze lyzeczka na 150 ml wody 8 lyzek. O 17,45 wypil 50 ml herbatki i o 18 juz spal. O 22 wypil 180 ml mleka. O 00.30 wypil 200 ml herbatki. Nie przebralam mu pampka bo smacznie spal. O 2 w nocy mial tak zlanego pampka /uzywamy 5/ze mial spodenki na brzuszku mokre i koszulke. Przebralam go wypil 180 ml mleka. O 4 znow wypil 150 ml mleka i o 6 wstal. O 8 zjadl kasze tez lyzeczka i to gesta. Ciekawe czy dzis bedzie w dzien spal. Wczoraj na obiad zjadl 2 zloiczki te duze obiadu w poludnie o 14stej deserk i 150 ml mleka. W miedzyczasie biszkopty, popil soczkiem. Nie wyglada na grubaska duzo je, ale biega, wspina sie po szafkach. Wlazi na brzegi od pudelek gdzie sa zabawki by siegnac wyzej. Dziennie robi 3 kupki teraz sa takie piekne geste.
Olcia jak Amelka przeszla kilka krokow to teraz z dnia na dzien bedzie biegac lepiej. Moj to tylko slychac jak tupie jak chodzi. Musze mu czesto zmieniac kapcie i skarpetki bo strasznie mu sie nogi poca. Ponoc mi sie tez tak pocily jak bylam mala.
Monia gratulacje dla Azizka ze tak ladnie zaczal pic mm.
Moj nie umie pic z kubka niekapka, mam kilka rodzaji ale nie czai jak sie go obsluguje. Nic nie mowi. Tylko krzyczy jak stary, wydaje dziwne dzwieki i tylko ble ble. A i robi kosi kosi. I nic wiecej.

• Mamusie
Ewa ale Ci fajnie, tez bym poszla na jakas wypas kolacje, a jeszcze jaka to bedzie uczta dla Twojego podniebienia, tyle miesiecy bez szalenstw kulinaarnych .
Agnese ja daje Azizkowi chlebek sz serkiem topionym, jogurtu zwyklego jeszcze nie dawalam, tylko danonki i Monte, no i nienmal codziennie je chlebek na sniadanie z dzemikiem truskawkowym. Z sdzynka tez probowalam ale niebardzo mu smakowalaa ta szynka, njo i czesto tez robie kanapeczki z zoltkiem jaja oczywiscie ugotowanym zeby nie bylo :P