Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
lady_m4ryjane napisał(a):
O mojej mówią, że jest podobna do Łukasza choć ja widzę, że wygląda jak ja w jej wieku. Uszy na razie jej nie odstają, więc pewnie ma po tacie, nie mniej jednak wolę opaski zakładać 🙂
U nas mierzenie będzie 28 przy szczepieniu. Muszę się to upomnieć, bo do tej pory ją tylko ważyli, a nie mierzyli.
Meti moja z tego względu, że kładła łepek na prawą stronę bardziej dostała skierowanie do neurologa. Jest wszystko ok u niej, to tylko przyzwyczajenie. Podkładam zrolowane pieluszki, a w łóżeczku kładź tak by mogła się odwracać w stronę pokoju,a nie ściany, a jednocześnie by to nie był jej ulubiony bok. Dzieci często się odwracają w kierunku "świata", a nie do ściany. U nas się to sprawdza.

odwrotne położenie wlozeczu nic nie pomaga, poza tym ona tylko spi w lozeczku, w dzien czesciej korzystam z wozka albo lezaczka. obudzila sie moja myszka, ide zrobic jej papu

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
no z przykrczami nie ma co
ja też troszkęz polą walczyłam ale na szczescie jest ok,tylko mamy zakaz kładzenia na brzuchu
wpadł Michał Majkę uspić
jakprystało na przykładnych rodziców usypiamy dziecko w aucie hahaha
dlaczego? odpowiedźjest prosta wtedy zazwyczaj Pola nie spi a Majkę żeby uspić potrzeba jakiś 30 minut wycszania jej a w aucie odlatuje w 5 minut wiec niesetety u mnie czas to pieniadz
a że pola spi tak cudownie w łózeczku to nie miałam serca jej budzić i do fotelika wkładać
ja jej drzemeta sesją zaburzyłam i wogóle rano nie spała wiec licze że pośpi sporo

ja też się fot nie mogę doczekąc
a już mamy pomysły na nastepne
moja kumpela odkryła w sobie talent jest na kursie foto i szukamodeli
a ja ją wspieram ii wsyzscy fotografować się damy hahahaha

No moja tylko w nocy śpi w łóżeczku i to ułożenie jej pomogło. W dzień na kanapie, w foteliku lub wózku, ale tu jest łatwo mi usztywnić głowę i co chwilę poprawiać jak coś. Ponieważ ją tak długo męczymy to teraz już się sama zaczęła odchylać na lewo bardziej 🙂

Przykurcz jak przykurcz...ja juz Wam pisałam jak przez nieuwagę zmasakrowałam Bartkowi czaszkę. Człowiek był młody, głupi i niestety zdany sam na siebie. Ech. On najbardziej lubił lewą stronę, bo się obracał w kierunku pokoju i czaszka nawet nie wiadomo kiedy się spłaszczyła, tak za uchem po lewej stronie, że jak się na niego z góry patrzyło, to miał czaszkę w kształcie trójkąta prostokątnego, cos okropnego mówię Wam. I dopiero wtedy zaczęliśmy wojować z tym układaniem go, cuda-wianki, ale na szczęście do roku czasu udało się tę główke jakoś ladnie ukształtować. Ale ile mi to nerwów zjadło to wiem tylko ja 😠

Izunia, moja kuzynka miała robione drewniane okna i nie było możliwości założenia moskitier z ramką (ja mam takie, ale na plastikowych oknach). Więc kupiła w sklepie ogrodniczym siatkę, docięła i kupiła rzepy - takie jak nieraz buty się zapina. Te części rzepów z "misiem" dokleiła do ramy okna, a te z "igiełkami" doszyła do dociętej siatki - przychodzi sezon i sobie tylko zaczepia, zdaje to egzamin już trzeci rok, a u mnie po 2 latach użytkowania moskitier z plastikową ramką trzeba by już na drugi rok zamówić nowe, bo ramka się gdzieniegdzie pokruszyła, a siatka rozciągnęła...

A moją moskitierą jest kot 😁 Żaden fruwajek się w domu nie utrzyma nawet chwilę 😉
Astra Werce też się główka zaczęła z tyłu z prawej strony bardziej spłaszczać od tego ulubionego boczku. Już trochę lepiej jest, ale wciąż trochę różnica jest szczególnie właśnie jak się z góry patrzy 🤨 Dlatego teraz ciągle boczek lewy, lewy, lewy. I wcale tak długo jej nie pozwalaliśmy na tą prawą stronę się odchylać i mimo to tak się stało. Tyle, że ona od urodzenia tą prawą stronę sobie upodobała, neurolog mówi, że musiała tak w brzuchu leżeć.

lady_m4ryjane napisał(a):
A moją moskitierą jest kot 😁 Żaden fruwajek się w domu nie utrzyma nawet chwilę 😉
Astra Werce też się główka zaczęła z tyłu z prawej strony bardziej spłaszczać od tego ulubionego boczku. Już trochę lepiej jest, ale wciąż trochę różnica jest szczególnie właśnie jak się z góry patrzy 🤨 Dlatego teraz ciągle boczek lewy, lewy, lewy. I wcale tak długo jej nie pozwalaliśmy na tą prawą stronę się odchylać i mimo to tak się stało. Tyle, że ona od urodzenia tą prawą stronę sobie upodobała, neurolog mówi, że musiała tak w brzuchu leżeć.

tak samo jak u nas z Bartkiem, tyle,że on miał z tą lewą stroną tak.. 🤢 ja sobie plułam w brode strasznie, bo nie wiedziałam,że tak się główka mocno może skrzywić w tak krótkim czasie...grunt,że wysiłek się opłacił i udało się ją uformować, bo inaczej to nie wiem co by było...

Lady, uwierz mi,ze mieszkając na wsi, kot by Ci nie wystarczył 😁

• Mamusie
A propos kota, nie sądziłam, że zwierzę może być az tak zazdrosne o nowego członka rodziny.Na złość normalnie zasikał nam całą kanapę, co prawda i tak jest do wymiany, ale póki co trzeba ja porzadnie wyprać, chociaz nie wiem czy to coś da. Wcześniej nie sikał nigdzie poza kuwetą. Normalnie nie wiem co z tym zrobić, bo przecież go nie oddam, bo bym się zapłakała 🤨

• Mamusie
hej hej laseczki, ja jak zwykle w ciagu dnai was podczytywałam.

gratulacje Izu, fajnych masz tych swoich kibiców 🙂
co do mierzenia maluszków, to rózne sa metody i wiecie nie ma sie cotym sugerowac, bo w kazdej przychodni mzoe byc inaczej. nasza pod koniec kwietnia w 6tyg miała 60cm, czyli była w 97 centylu (przyrost 8cm) a teraz wczoraj w 3 miesiace mierzy 63cm, (90centyl).
w sumie siostra meza, lekarka rodiznna tłumaczyła ze sie przyjmuje ze dziecko powinno w ciagu 3 miesiecy urosnac o 10cm. ale wiecie o porodzie dziecko zwiniete, podkurczone wiec i po porodzie mogli źle zmierzyc. wazniejsza od cm jest waga 🙂

sliczne maskotki przytulanki, kocyki, ja moze tez nabędę 🙂

a wiecie co, wczoraj byłam u sasiadki, z której synkiem ma isc zuzia do pzreedszkola od wrzesnia, w nastepnym tyg jzu zajecia adaptacyjne. i znów gadałysmy o tym sikaniu zuzi. postanowiłam znów sie za to zabrac, tym razem wybudzaniem małej na sikanie. i dzis mamy sucha pieluche, ale 3 razy była wysadzana, za kazdym razem pełen nocnik. popróbujemy tak, zobaczymy. a jak nie pomoze to sasiadka ma mi pozyczyc alarm wybudzeniowy, który pomógł jej starszemu synkowi, ajuz go nie uzywa. miałyscie mzoe z tym alarmem doczynienia, albo znacie kogos kto uzywał??
teraz Zuza spiw dzien i zaraz beda 2 h, wiec pójde ja obudze, zobaczymy czy pielucha sucha...

• Mamusie
Jaszminka napisał(a):
Astra my na becikowe czekalismy 10 dni,fajne te przytulanki chyba trzeba Ksawciowi taka sprawic 😉

a ua nas z becikowym było tak ze 7 maja złozylismy, mielismy isc po odbior decyzji 18 maja, i potem czekac na kase, a tu niespodzianka, kasa na koncie była 16 maja 🙂 maz az sie smiał ze nie ma po co po decyzje jechac, kasa najwazniejsza 😉

• Mamusie
ggulek napisał(a):
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/29/dsc02621t.jpg/][IMG]http://img29.imageshack.us/img29/6900/dsc02621t.jpg[/IMG][/URL]

3 sekundy później:

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/515/dsc02624f.jpg/][IMG]http://img515.imageshack.us/img515/7499/dsc02624f.jpg[/IMG][/URL]

emilcia słodziak nie z tej ziemi 🙂 hehe

• Mamusie
Ogladam na tvn rozmowy w toku............kurwa jak tak mozna dzieci bic 😮A ja mam wyrzuty,ze glos podniose czy klapsa czasami dam.Ale to i tak mnie ni tlumaczy.Kazalam Niko sluchac jak matka opowiada o biciu dziecka.Powiedzial,ze lepiej mam tego nie ogladac.
Moze ma obawy,ze i jemu tak zrobie.......nigdy w zyciu.

Alan a spac,ale marudzi szczurek maly.Nawet na rekach nie chce usnac.

• Mamusie
Iza ja tez to ogladalam co za glupie baby! Ja wczoraj tuaj na mamusie.net na dyskusji ogolnej tam jest temat o opiekunkach do dzieci i tam na 1 stronie dziewczyna wkleila lonki na filmiki normalnie jak to obejrzalam to zasnac nie moglam,nie wkleje linka bo podczytuje was na tel ale takie baby to sie powinno zamykac!

• Mamusie
To chyba ktoras tu ddala taki filmik.Masakra.....

Alan spi.W wozku zasnal.Musialam niby spacer zrobic po domku-hihihi.Ta pogoda to nie dla Alana.

Nero dostal tabletki na łape.Powinno przejsc jak nie to rtg trzeba zrobic.Zeba ma złamanego-hihih trzeba do stomatologa jechac 🙂Ide bude naprawic i go zamknac,bo ma jak najmniej chodzic.

ggulek napisał(a):
Dziewczyny ile wasze dzieci urosły przez te 3 miechy? Moja ma 59 cm czyli 4cm i wydaję mi się to strasznie mało, a myślałam, że ma więcej jak w 62 nie wchodzi...

Moja 11cm - od 52 do 63cm, tyle miała na drugim szczepieniu, czyli w 13 tygodniu. Może jakiś błąd pomiaru? Może mała akurat nóżkę troche podgięła jak ją mierzyli? Mi zawsze powtarzają, że to tak orientacyjnie tylko, nie da się dokladnie zmierzyć.

meti84 napisał(a):
Dziewczyny, wy też macie problem z główką? Kurde Zuzka łeb ma krzywy jak cholera, głowę przekręca ciągle na prawą stronę. Podkładanie pieluszki nic nie dajee. W łóżeczku zrolowałam jej dwa koce i kłade na lewym boku, ale ta cholera mała i tak się przekręca. Ale jak kilka godzin chociaż pośpi inaczej to dobrze. Trochę się martwie, bo mnie lekarz nastraszył, że jak dziecko tak się krzywi ciągle na jedną stronę to może być w tym miejscu potem niedowład mięśni. Pewnie rzadko to się zdarza, ale jednak...

Meti, a czy ona nie odwraca się w łóżeczku w stronę ciekawego pokoju, a tyłem do nudnej ściany? Może wystarczyłoby położyć ją odwrotnie, tzn główkę tam, gdzie teraz ma nóżki?